Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med oklockade referenser.

I syntetiska 3DMark får de höjda klockfrekvenserna effekt direkt. Överklockade Geforce GTX 980 Ti presterar cirka 15 procent bättre jämfört med Nvidias standardnivå, vilket räcker för att med god marginal kliva om Titan X i tabellen.

Speltesterna är en blandad påse. Överklockningen ger generella förbättringar, men magnituden varierar stort – från cirka 12 procent till i bästa fall över 20 procent. Det tyder på att strömbudgeten bitvis håller tillbaka kortet och pressar ned frekvenserna.

Ställt mot fjolårets Geforce GTX 980 och konkurrenten AMD:s Radeon R9 290X är det dock inga konstigheter. Överklockning eller inte, GTX 980 Ti är helt enkelt det snabbare kortet i alla lägen.

På effektfronten noteras en ökning med 45 watt för hela systemet när frekvenserna pressas upp. Det ger ett slutresultat i samma liga som Radeon R9 290X och Geforce GTX Titan X.