Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6723.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presenteras även det högsta noterade värdet under hela speltestsviten.

För processordelen snappas toppvärdet upp under den andra omgången av tunga x264 Benchmark. Det innebär en situation där alla kärnor är mer eller mindre fullt belastade, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster. Observera att nätdelen är Be Quiet Straight Power E9 på 400 W, inte SweClockers standardvariant.

På effektfronten finns det tydliga orosmoln. Trots låg prestanda för CPU-delen och bakom övriga Kaveri-modeller för GPU-testerna landar AMD A6-7400K relativt högt i tabellen. Modellen drar mer än samtliga Intel-varianter, både vid belastning av processor- och grafikdel.

Faktum är att siffrorna för GPU-belastning inte är långt bakom A8-7600, en processor med dubbla antalet moduler och en mer påkostad Radeon-krets. En teori är att både grafikdel och processor måste jobba förhållandevis hårt, vilket håller uppe spänningar och frekvenser samt motverkar effektiv power gating.