Test: Konfigurerbar TDP

Precis som tidigare testade AMD A8-7600 kommer A6-7400K med konfigurerbar TDP. Det innebär i korthet att processorns värmeutveckling kan begränsas från 65 till 45 watt genom en ändring i BIOS/UEFI, vilket i teorin öppnar upp för enklare kylning och lägre strömförbrukning.

Nya A6-7400K är en av modellerna med "optimerat" stöd för funktionen, vilket innebär att frekvenser och spänningar ska fungera optimalt även i det begränsade läget. Processen och koncepten beskrivs mer utförligt i SweClockers ursprungliga recension av AMD Kaveri.

Allmänprestanda

För processorintensiva applikationer innebär ändringen ett prestandafall på cirka 10 procent, men resultatet varierar. Varken delar av Luxmark eller PCMark 8 påverkas i någon högre grad, samtidigt som Blender ger nästan en hel minut längre renderingstid.

Spelprestanda

3DMark Fire Strike ger mer eller mindre exakt samma grafikpoäng, men poängen för processorn faller. Det är tydligt att CPU-delen begränsas i frekvens, samtidigt som grafikdelen prioriteras och kan sträcka på benen.

Även speltesterna är en blandad påse. I vissa titlar påverkas siffrorna knappt alls, samtidigt som en relativt stor förändring syns i Metro: Last Light. Generellt handlar det dock om ett par tappade bildrutor per sekund.

Även för effektmätningen syns skillnader. Vid CPU-belastning landar systemet hela 15 watt lägre – en rejäl förbättring. Även siffrorna för GPU-delen landar lägre, dock inte riktigt på samma procentuella nivå. Det är tydligt att grafikdelens prestanda prioriteras när TDP-värdet begränsas.