Test: Far Cry 3

Egenskap

Värde

Titel

Far Cry 3

Utvecklare

Ubisoft Montreal

Genre

Förstapersonsskjutare

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2012-11-30

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo E6700/AMD Athlon64 X2 6000+ eller motsv.

  • Radeon HD 2900/Geforce 8800 GTX

  • 4 GB RAM

Testinställningar

Förinställda "Extreme", 4xAA + HBAO (upplösning varierar)

Från kanadensiska Ubisoft Montreal kommer den tredje delen i Far Cry-sagan, en spelserie som pressat grafikkort till det yttersta i snart tio år. Far Cry 3 återvänder till en tropisk och öppen djungelmiljö, där huvudkaraktären Jason ska rädda vänner med hjälp av av allehanda fordon och vapen.

Miljöerna renderas i bländande DirectX 11, med stöd för bland annat tekniker som tessellering, avancerad ljussättning och rejäl kantutjämning. SweClockers testslinga är en repeterbar spelsekvens där huvudkaraktären åker med i en bil, med bland annat djungel, vatten, djur och rök synligt i perioder.

Även i den populära djungelskjutaren Far Cry 3 får AMD stå tillbaka för Nvidias ett år gamla flaggskepp. Radeon HD 7990 presterar verkligen inte övertygande här och Geforce GTX 690 plockar hem vinsten med en marginal på hela 13 procent.

Avstånden minskar något i den lägre upplösningen, men det är fortfarande Geforce GTX 690 som drar det långa strået med en prestandafördel på åtta procent mot Radeon HD 7990.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

fc3_hd7990.png
fc3_gtx690.png

Spelupplevelsen i Far Cry 3 tillsammans med Radeon HD 7990 kan sammanfattas med ett ord – undermålig. Grafen ovan uppvisar rejäla variationer i renderingstiderna och den subjektiva bedömningen bekräftar tydliga hack och allmänt dåligt flyt.