Överklockning

AMD har pressat in två relativt törstiga grafikkretsar i Radeon HD 7990 och håller kortets strömförbrukning i schack genom att begränsa klockfrekvenserna ganska rejält. Givetvis hoppades vi på att detta skulle öppna upp för en viss överklockningspotential, där lättade strömbegränsningar och förhöjda klockfrekvenser kunde ge modellen det där lilla extra.

Radeon_HD_7990_1.jpg

Tråkigt nog stötte vi på patrull tidigt i våra överklockningsäventyr. Kortets "power limit" höjdes till 120 procent, med förhoppningar om att det skulle kunna bibehålla en högre turbofrekvens genom testerna. Detta fungerade delvis och en marginell prestandavinst kunde mätas upp i vissa titlar. Dessvärre kom extrem instabilitet på köpet med den extra beräkningskraften och blåskärmarna haglade tätt.

Vi prövade även att höja grafikprocessorernas klockfrekvenser, både med och utan förhöjd "power limit". Förutom ytterligare instabilitet resulterade detta allt som oftast att kortet valde sin basklockfrekvens istället för den satta turbofrekvensen och därmed uteblev en stor del av prestandavinsterna.

Sammanfattningsvis lämnar våra överklockningsförsök en lätt bitter eftersmak. Radeon HD 7990, eller åtminstone redaktionens exemplar, bjuder på noll eller extremt marginella överklockningsmöjligheter, vilket gör att vi väljer att slopa vidare analyser i frågan.