Strömförbrukning

Tidigare i år imponerades vi stort av strömförbrukningen hos Intels Sandy Bridge-processorer. AMD har nu i och med Bulldozer även de gått över till tillverkning i 32 nanometer och det är därför vi nu med stor spänning ska läsa av samtliga modeller strömförbrukning. Programvaran OCCT Perestroïka 3.1.0 för att belasta de olika systemen samtidigt som mätningarna sker vid väggen exklusive skärm.

energymonitor.jpg

Strömförbrukningen mäts med Voltcraft EM 3000

Det är svårt att inte bli besviken på FX-serien när siffrorna för systemets strömförbrukning mäts. Trots en krympning av tillverkningsprocessen till 32 nanometer och höga löften om god prestanda per watt toppar Bulldozer tabellerna. Vid belastning drar flaggskeppet FX-8150 cirka 80 W mer än Intels Core i7 2600K, en modell som generellt sett presterar noterbart bättre.

Det mest deprimerande är dock strömförbrukningen vi uppmätte med redaktionens överklockade Bulldozer-exemplar. Vid 4,77 GHz samt en spänning på 1,475 V plockade systemet ut för 32 nm smått galna 455 W vid väggen, något som grovt kan jämföras med ungefär 250 W för Intel Sandy Bridge i 4,9 GHz. Ytterligare experiment närmare 1,5 V visar värden över 500 W, men då orkar inte kylaren med jobbet längre.

Att AMD lanserar en sluten vattenkylare parad med exklusivare utgåvor av Bulldozer får därmed sin förklaring, i runda slängar 250-300 W värme ska ledas bort från processorn. Detta är dessutom på gränsen av vad ett påkostat moderkort klarar av att leverera till processorsockeln, och vi kan egentligen inte rekommendera denna typ av högrisksöverklockning till gemene man.