Inför Bethesdas äventyr bland stjärnorna talades det om stöd för uppskalningstekniken Fidelity FX Super Resolution 2 (FSR 2) från dag ett skulle finnas i Starfield. Efter spekulationer om att AMD blockerat Nvidia och Intel från att implementera sina motsvarande tekniker Deep-Learning Super Resolution (DLSS) respektive Xe Super Sampling (XESS) tog AMD bladet från mun och menade att så inte var fallet.

Trots detta uteblev både DLSS och XESS när Starfield lanserades, men det dröjde inte länge innan en moddare möjliggjorde vad Nvidia och Intel inte gjorde. Knappt två timmar senare släppte Puredark på Nexusmods en modd stöd för just de konkurrerande teknikerna. I fallet Nvidia handlar det om stöd för DLSS 2, medan en modd för den versionen senaste DLSS 3 finns bakom betalvägg och dessutom är DRM-skyddad.

Starfield-DLSS-XESS.webp

Menyalternativ för DLSS och XESS i Upscaler Base Plugin

Varför officiellt stöd för DLSS och XESS inte finns i Starfield är inte klarlagt, och det kan te sig märkligt när en moddare lyckas implementera stöd på så pass kort tid. När AMD kommenterade uppgifterna om att de blockerar teknikerna påtalades Bethesdas beslut att prioritera FSR i stort kan tillskrivas att tekniken används på spelkonsolerna Xbox Series X/S.

Intressant i sammanhanget XESS är att Starfield i dagsläget inte fungerar med just grafikkort från Intel. Användare världen över vittnar om att spelar inte startar alls, att det tuggar i över en halvtimme innan menyer visas eller att de kommer in i spelet med grafiska artefakter. Det här är också något SweClockers själva kunnat observera i testlabbet. Intel har erkänt problemen och en drivrutin som kommer till rätta med dessa är att vänta inom någon vecka.

Den som vill installera Puredarks modd för att få DLSS-stöd kan ladda ned denna på Nexusmods.