De senaste processorgenerationerna har Intel skruvat upp det maximala antalet kärnor till två dussin, genom att kombinera högpresterande och energieffektiva kärnor. Med Core 13000-serien går den nedre gränsen vid fyra kärnor av den högpresterande typen, men uppgifter som presenteras av X-användaren "chi11eddog" talar för att Intel inom kort halverar detta med ny instegsmodell.

Enligt uppgift kapar företaget inte endast antalet kärnor till två stycken, utan också namnet får sig en omgång. Som tidigare presenterat lägger Intel trotjänarna Pentium och Celeron på hyllan, namn som på senare tid markerat processorer av enklast möjliga slag. Ersätter gör ingenting, eftersom den annalkande tvåkärniga pjäsen får det avskalade namnet Intel 300.

Processorn uppges sakna energieffektiva kärnor helt, men levereras åtminstone med flertrådstekniken Hyperthreading aktiverad för totalt fyra trådar. X-användaren skriver att TDP-värdet hamnar på 46 watt och klockfrekvensen om 3,9 GHz. Precis som hos föregångaren Pentium Gold G7400 saknas turbofrekvens, varför Intel 300 inte blir något fartmonster. Sannolikt återspeglas det i ett pris som rimligtvis hamnar en bra bit under tusenlappen.

Den enkla modellen väntas dyka upp någon gång under årets tredje kvartal, möjligtvis i samband med att Core 13000 "Raptor Lake" får ett ärevarv som "Raptor Lake Refresh". Med det nya namnet Intel 300 i åtanke är detta ett rimligt fönster, eftersom en av de stora ändringarna som sjösätts med Core 14000-serien gäller just namnen. På den bärbara sidan ska anrika "i" skrotas och "Ultra" adderas. Framtiden får utvisa om ändringarna hjälper eller stjälper.

Är en tvåkärnig processor tillräcklig för dig?