OBS Studio är det populäraste programmet bland professionella liveströmmare på Youtube, Twitch och andra sajter. Det är ett kraftfullt verktyg för att blanda ljud och bild från olika källor, lägga på effekter, text och annat, och strömma resultatet live. Version 29.1 av programmet har precis släppts, och lägger till stöd för att strömma i AV1-formatet till Youtube. AV1 ger är likt HEVC ett format som ger högre kvalitet vid samma bithastighet jämfört med H.264.

Nvidia passar i samband med lanseringen på att puffa för hårdvaruacceleration av AV1-kodning i företagets grafikkort i Geforce RTX 4000-serien, åttonde generationen NVENC. Enligt Nvidia ger NVENC upp till dubbelt så effektiv komprimering som H.264 vid 4K-upplösning – omkring 10 megabit per sekund istället för 20 megabit, med 60 bilder per sekund.

AV1-blog-1-SxSxS.png

4K60 AV1 kodat med AMD 7900 XT, Geforce RTX 4080 respektive Intel Arc 770 och OBS Studio 29.1 med standardinställningar på 12 megabit per sekund.

Företaget gör också en jämförelse med konkurrenterna AMD:s och Intels AV1-kodare, och påstår att NVENC bevarar fler detaljer i bilden än dessa vid samma inställningar, eller kan ge samma bildkvalitet med ännu lägre bithastighet.

OBS Studio 29.1 har även stöd för HEVC-kodning för strömning till Youtube, vilket kanske framför allt gagnar Mac-användare, då Apples M1- och M2-kretsar har hårdvarukodning av HEVC men inte AV1.