AMD har färdigställt Zen 3 – Zen 4 designas för lansering under 2021

Kort efter att ha slutfört utrullningen av processorer på Zen 2-arkitekturer meddelar AMD att designen av Zen 3 är färdigställd, och uppföljaren kommer inte långt därefter.

Gårdagens lansering av Epyc Rome-processorerna innebar att AMD lyckats rulla ut Zen 2-arkitekturen för både konsument- och serverprocessorer. AMD vilar dock inte på befintliga framgångar och meddelar att de är i slutfasen med designen av Zen 3, och att arbetet pågår med uppföljaren Zen 4. Detta ligger i linje med vad företaget berättade under sommarens Next Horizon-event.

Zen_3_4-2.jpeg

Företaget meddelar att designfasen för utvecklingen av Zen 3 redan är slutförd, och att den ska vara redo för lansering under 2020. Företaget meddelar också att Zen 3 kommer ta steget till den förbättrade tillverkningsnoden 7nm+, som nyttjar EUV-litografi, där akronymen står för extreme ultraviolet. Zen 2-baserade processorer tillverkas på något som kallas 7nm DUV, kort för deep ultraviolet.

Tillverkning på 7 nanometer med DUV-teknik är en av de bakomliggande anledningarna till det rejäla prestandaklivet för Ryzen 3000-serien jämfört med föregående generation, till följd av högre transistordensitet och energieffektivitet. Med EUV förfinar TSMC den befintliga 7 nanometer-noden ytterligare, där färre tillverkningstekniska steg, högre transistortäthet och förbättrad energieffektivitet syns bland paradnumren.

Det är samma teknik som Samsung infört i företagets tillverkningsnod för 7 nanometer. De förbättringar som 7nm EUV ger sett till energieffektivitet kommer ge större utrymme för höjda klockfrekvenser i Zen 3-arkitekturen, och även utökningar av arkitekturen med fler instruktioner och andra funktioner.

Utöver detta blickade AMD även mot en nära förestående framtid där uppföljande arkitektur Zen 4 tar plats. Arkitekturen är för närvarande i designstadiet och har en planerad lansering under år 2021. Vid det laget kommer TSMC:s tillverkningsnod på 7 nanometer vara mycket mogen, och det är möjligt att AMD väljer att ta steget över till 6 nanometer med Zen 4.

Läs mer om AMD:s Zen-arkitektur:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!