AMD: "Zen 3 följer schemat – Zen 4 designas"

I samband med evenemanget Next Horizon bekräftar AMD att siffran 4 kommer efter 3. Enligt bolaget fortgår arbetet med Zen 3 som planerat och följs upp av Zen 4 som är i designstadiet.

Under evenemanget Next Horizon gav AMD ytterligare detaljer om Zen 2, som får arkitektoniska förbättringar mot Zen(+) och samtidigt tar klivet till 7 nanometer. Att ta fram nya designer är ett arbete som tar många år och bolaget är därför redan i full gång med att ta fram nästkommande generationer.

Det är sedan tidigare känt att Zen 3 släpps efter Zen 2 och att den stora nyheten här blir en förbättrad 7-nanometersteknik (7nm+), med ännu högre transistortäthet och energieffektivitet. Det är inte heller en högoddsare att detta flankeras av ett antal arkitektoniska optimeringar.

Tidigare under året nämnde AMD:s chefsarkitekt för Zen, Mike Clark, att arbetet med Zen 5 redan är igång. Det här fick spekulationerna att dra igång om att AMD hoppar över siffran 4 då denna betyder otur i Kina, något många andra valt att göra av just denna anledning. Däribland telefontillverkaren Oneplus.

Arkitektur

Tillverkningsteknik

Lansering

Zen

14 nanometer

Mars 2017

Zen+

12 nanometer

April 2018

Zen 2

7 nanometer

2019

Zen 3

7 nanometer+

2020

Zen 4

?

2021(?)

Zen 5

?

2022(?)

I samband med evenemanget Next Horizon meddelar AMD att siffran 4 mycket riktigt kommer efter 3 och före 5. Designen för Zen 3 med tillhörande produkter är följer enligt bolaget schemat och en lansering är därmed att vänta under år 2020. Samtidigt framgår att Zen 4 är i designstadiet, med tanke på de långa ledtiderna sannolikt i dess slutskede.

MarkPapermaster_NextHorizon-20.jpg

Förutom att nämna Zen 4 vid namn finns ingen ytterligare information om vad som blir nytt och vilken tillverkningsteknik som kommer användas. Då Zen 3 är planerad för år 2020 är det således tidigast året därpå som gäller för Zen 4 och då ska bland annat TSMC vara i full gång med tillverkning på 5 nanometer.

Läs mer om arkitekturen Zen: