AMD skalar aggressivt upp tillverkningen på 7 nanometer inför Zen 2-lansering

Inför sommarens lanseringen av Ryzen 3000-serien "Matisse" med arkitekturen Zen 2 ökar AMD sin tillverkning på 7 nanometer hos TSMC rejält.

Efter flera år av hårdnande konkurrens med Samsung lyckades TSMC bli först med att introducera en 7-nanometersteknik, något som givit resultat då merparten stora aktörer flockats till bolaget på bekostnad av Samsung. En av dessa är AMD som storsatsar på 7 nanometer (7nm) exklusivt hos TSMC.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att orderingångarna för TSMC:s senaste tillverkningsteknik gått upp rejält. En av anledningarna som tillskrivs är att allt fler smarta telefoner släpps med kretsar som produceras på 7 nanometer. Specifikt är det två aktörer som nämns – Hisilicon (Huawei) och AMD.

AMD har i dagsläget en produkt ute på marknaden som tillverkas på tekniken och det är grafikkretsen Vega 20, som sedan hösten 2018 används i Radeon Instinct MI50 och MI60. I början av året lanserade AMD även grafikkretsen i Radeon VII, som är ett spelinriktat grafikkort i prestandaklassen för konsumenter.

Att AMD nu skruvar upp tillverkningen rejält hos TSMC talar för att de gör sig redo att lansera nästa generations produkter. Processen från en kiselplatta (eng. wafer) till färdiga kretsar tar i runda slängar tre månader, vilket är i linje med att bolaget väntas lansera nya processorer i Ryzen 3000-serien med arkitekturen Zen 2 under sommarmånaderna.

Förutom en ny generation av processorer kommer AMD nyttja TSMC:s teknik för grafikarkitekturen Navi. Denna väntas dock lanseras senare under året och förutom nya Radeon-grafikkort pekar det mesta mot att Navi också lägger grund för nästa generations spelkonsoler från såväl Microsoft som Sony.

Parallellt med ökade orderingångar på nuvarande 7-nanometersteknik har TSMC nyligen inlett volymtillverkning av den förfinade varianten 7nm+. Denna använder Extreme Ultraviolet Lithography (EUV), som skär ned i antalet steg i tillverkningen och samtidigt ger en högre andel fungerande kretsar (eng. yield).

MarkPapermaster_NextHorizon-20.jpg
AMD CES Tech Day_Lisa Su-25.jpg

AMD ska också använda 7nm+ för sin nästkommande generation av produkter under år 2020. Enligt TSMC ska 7nm+ leverera 10 procent bättre energieffektivitet till 17 procent högre transistortäthet, men sett till potentiell klockfrekvens ska skillnaden vara försumbar jämfört med dagens 7nm. Även AMD gör gällande att Zen 3 på 7nm+ främst blir mer energieffektiv jämfört med Zen 2.

Läs mer om AMD:s kommande produkter: