Intel värvar chefsarkitekten bakom Xbox Scorpio och Xbox Scarlett

John Sell är den senaste rekryteringen hos Intel. Han har tidigare ansvarat för arkitekturerna i Xbox Scorpio och Xbox Scarlett, och ska jobba med säkerhet hos Intel.

De senaste två åren har Intel varit på något av ett rekryteringsmaraton i teknikbranschen. Några profiler som sticker ut är AMD:s tidigare grafikchef Raja Koduri som rekryterades till Intels nya grafiksatsning, något som ska bära frukt i form av grafikkort i kommande Intel Xe-familjen. Nu rekryteras ytterligare en profil som i närtid ska stärka säkerheten i Intels arkitekturer.

Rekryteringen i fråga handlar om John Sell, som tidigare arbetat hos Microsoft som chefsarkitekt för de integrerade kretsar som använts i Xbox One, Xbox One X och den kommande konsolen Xbox Scarlett. Före tiden hos Microsoft jobbade han som senior chef hos AMD mellan 1997 och 2005, med andra ord börjar Intels personaluppsättning mer och mer likna gamla skolans AMD.

Hos Microsoft utvecklade John Sell de integrerade systemarkitekturer (System-on-a-chip, SoC) som användes i Microsofts Xbox-familj. Arkitekturen i Xbox One X, som gick under kodnamnet Project Scorpio, var till skillnad från arkitekturen i Xbox One en synnerligen skräddarsydd arkitektur. Den använde bland annat en grafikkrets vars enhet för grafikanrop var byggd efter DirectX 12-modellen.

John Sell hann arbeta på en arkitektur till hos Microsoft innan han rekryterades till Intel. Arbetet med Xbox Scarlett, nästa generations konsol från Microsoft, offentliggjordes under E3 2019. Likt nästa Playstation-konsol använder Xbox Scarlett SSD-baserad lagring, processor baserad på AMD:s Zen 2-arkitektur och en Navi-baserad grafikdel med stöd för ray tracing.

John Sell kommer dock inte arbeta med SoC-arkitekturer hos Intel, åtminstone inte till en början. Istället kommer hans arbete fokusera på säkerhet i Intels arkitekturer, vilket antyder att företaget satsar på att framtida kretsar inte ska lida av de många sårbarheter som drabbat Intels moderna processorer.

Specialiserade SoC-kretsar som kombinerar olika tekniker inom företaget har blivit allt viktigare för konkurrenten AMD på senare år, där produktsegmentet kallas semi-custom. När Intel lanserar Xe-grafikkorten under 2020 kommer företaget ha de komponenter som krävs för att själva bygga integrerade högpresterande integrerade SoC-kretsar.

Skulle Intel välja att satsa på detta segment skulle de alltså redan besitta spetskompetens i form av John Sell. Samtidigt är arbetet med att skapa säkra arkitekturer sannolikt omfångsrikt nog för att hålla herr Sell sysselsatt under lång tid framöver.

Läs mer relaterade artiklar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!