Sony bekräftar hårdvara för Playstation 5 – baseras på AMD Zen 2 och Navi

Sonys systemarkitekt Mark Cerny bekräftar en rad specifikationer för Playstation 5 i ny intervju, däribland en systemkrets baserad på AMD:s arkitekturer Zen 2 och Navi samt stöd för ray tracing.

Kort efter att detaljer om att AMD:s kretsuppsättning för Sonys kommande konsolgeneration letade sig ut på nätet gör även en intervju med Playstation-divisionens systemarkitekt Mark Cerny det. I intervjun med tidningen Wired bekräftar han en rad olika uppgifter om Playstation 5, bland annat att den ska bestyckas med SSD-lagring och skräddarsydd Navi-grafik.

Det matiga intervjun går igenom ett flertal detaljer om spelkonsolen som Cerny väljer att kalla "nästa generations konsol". Han bekräftar att konsolen får tredje generationens AMD Ryzen-processor, vilken bygger på Zen 2-arkitekturen och tillverkas på 7 nanometer. Grafikdelen kommer bestå av en specialdesignad Navi-krets som ska stöda ray tracing.

En specialutformad del av komponenterna det inte talats mycket om är systemets kapacitet för ljud, något Cerny lyfter fram som ett stort steg framåt. Systemets ljudkrets ska kunna generera 3D-ljud som enligt Cerny "omdefinierar vad ljud kan göra för spelupplevelsen". Ljudet ska få surround-effekt även om ingen surround-kapabel hårdvara är ansluten, exempelvis via TV-högtalare.

Nästa stora steg framåt som lyfts fram i intervjun är systemets lagring. Nästa Playstation ska utrustas med en SSD-enhet. I en demonstration Wired fick ta del av laddades ett område i Playstation 4-titeln Marvel's Spider-Man in femton gånger snabbare än när samma sektion laddas in på en Playstation 4 Pro. Demonstrationen byggde på en version av systemet som är långsammare än den slutgiltiga konsolen.

Intel-Optane-Memory-2.jpg

Nästa Playstation ska bestyckas med snabbare SSD-lagring än vad som finns på PC-marknaden idag. Exakt vad det bygger på klargörs inte.

Information om SSD-enhetens lagringskapacitet eller gränssnitt förmedlas inte, men Cerny berättar att systemet har högre rå lagringsbandbredd än någon SSD-lösning på PC-marknaden idag. Rent spekulativt skulle detta kunna innebära att systemet nyttjar gränssnittet PCI Express 4.0 och minnesteknik som inte används brett i dagsläget.

Vidare bekräftas också det många spekulerat i, nämligen att systemet blir bakåtkompatibelt med spel till Playstation 4. Då föregångaren använder en systemkrets med processor- och grafikdel från AMD antogs det att Playstation 5 skulle bli bakåtkompatibel, vilket nu alltså bekräftas. Likaså bekräftar Sony att Playstation VR är fortsatt kompatibel med nästa generations Playstation-konsol.

Avslutningsvis meddelar Cerny att lanseringen av nästa Playstation-konsol inte är aktuell för 2019, men att ett flertal utvecklare har tillgång till utvecklingsenheter och ska ha god tid på sig att anpassa framtiden spel för den nya hårdvaran. Tidigare uppgifter talar om en lansering under 2020 års andra hälft.

Nästa generations Playstation i korthet

  • Processorn baseras på Zen 2 och tillverkas på 7 nanometer

  • Grafikdelen består av en specialdesignad Navi-krets

  • Grafikdelen stöder ray tracing

  • Systemet utrustas med SSD-lagring som är snabbare än dagens PC-motsvarighet

  • Ljudkretsen stöder 3D-ljud oavsett anslutna högtalare/hörlurar

  • Playstation 5 blir bakåtkompatibel med Playstation 4-spel

Läs mer om nästa generations Playstation: