När AMD anställde Raja Koduri, som senare bildade Radeon Technologies Group (RTG) hos företaget, fick det stor uppmärksamhet och många hoppades med detta att bolaget inom några år skulle ta på sig ledartröjan. Detta blev inte fallet och istället har Nvidia sedan mer än två år tillbaka fått härja mer eller mindre ostört i de övre prestandasegmenten.

Arkitekturen Polaris lanserades år 2016 och fokus för denna var mellansegmentet, där toppmodellen Radeon RX 480 mer eller mindre matchade Nvidias Geforce GTX 1060. Drygt ett år senare kom Vega, vars flaggskepp Radeon RX Vega 64 med prestanda i linje med GTX 1080 och strömförbrukning väl över GTX 1080 Ti inte nådde upp till de högt ställda utfästelserna.

Att AMD hamnat på efterkälken tillskrivs ofta vara ett misslyckande av Raja Koduri, som förra året slutade på AMD och gick till Intel för att leda rivalens satsning på just grafikkort.

Att ansvaret ska läggas på enbart Koduris lederskap är inte en bild som delas av alla medarbetare på AMD och avdelningen RTG, där flera sagt till undertecknad att de ser hans avslut på AMD som en stor förlust.

Nu skriver journalisten och tidigare AMD-anställde Jason Evangelho, som hänvisar till flera anonyma uppgiftslämnare med insyn, på Forbes att anledningen till AMD:s kräftgång handlar om stränga prioriteringar. Ett stort fokus för företaget ligger på verksamheten för skräddarsydda kretsar, Semi-Custom, en satsning som sjösattes av tidigare VD Rory Read och sedermera förvaltats av nuvarande Lisa Su.

Arbetet på nästa generations spelkonsoler från Sony och Microsoft är redan i full gång. Redan nu pekar det mesta mot att AMD står för beräkningskraften för Sonys dito, där Playstation 5 väntas bygga kring processorarkitekturen Zen+ och AMD:s kommande grafikarkitektur Navi på 7 nanometer.

Enligt rapporten ska upp till två tredjedelar av ingenjörerna hos RTG tillägnats utvecklingen av arkitekturen Navi för Sonys kommande Playstation 5. Beslutet ska ha drivits igenom av Lisa Su mot Raja Koduris vilja som ville satsa på grafikkort för spel. Även utvecklingen av AMD:s processorfamilj Ryzen ska ha tagit resurser av RTG, men i vilken omfattning har inte kunnat bekräftas.

Detta ska ha resulterat i att RTG under Raja Koduris ledarskap haft betydligt mindre resurser än han hoppats på för framförallt Vega. Detta ska ha varit starkt bidragande till de många förseningarna längs vägen och inte minst resultatet för de produkter som till slut lanserades.

Medan Navi ser ut att vara en av byggstenarna för Sonys nästa spelkonsol ska arkitekturen också släppas i form av dedikerade grafikkort för datorer. Här talas det dock om att Navi, likt Polaris, har siktet inställt på mellansegmentet och att en eventuell återkomst till prestandatronen dröjer till år 2020 då AMD släpper sin helt nya och ännu icke-namngivna arkitektur.

Kommentar av Jacob Hugosson, chefredaktör på SweClockers:

– Jag känner Jason Evangelho sedan tidigare och pratade med honom innan jag beslöt mig för att skriva om hans reportage, som jag bedömer trovärdigt. Man bör ha i åtanke att många av dessa beslut fattats innan AMD lanserade Ryzen, som varit starkt bidragande till att bolaget återigen går med vinst.

Semi-Custom, eller skräddarsydda kretsar, är ett område med tunna marginaler, men där AMD kan garanteras ett stadigt pengaflöde – speciellt då de knep både Sony Playstation 4 (Pro) och Microsoft Xbox One (S och X). Det är därför rimligt att de lagt stora resurser även på nästa generation, även om det varit på bekostnad av eventuella framgångar på klientsidan.