Microsoft avtäcker Xbox Scarlett med Zen 2 och Navi – lanseras julen 2020

Det många hade hoppats på infriades när Microsoft officiellt avtäckte nästa generations Xbox under E3 2019. Precis som för Sonys konsol står AMD-hårdvara och SSD-lagring i fokus.

Microsoft presenterade som väntat information om nästa generations Xbox-konsol. Konsolen går fortfarande under kodnamnet Scarlett, och likt Sonys nästkommande konsol baseras den på en kretsuppsättning byggd tillsammans med AMD.

XboxScarlett2.jpg
XboxScarlett3.jpg

Den integrerade kretsuppsättningen (SoC) i Xbox Scarlett är utrustad med processordel baserad på AMD:s Zen 2-arkitektur. Grafiktekniken baseras även den på AMD-teknik, närmare bestämt Navi-arkitekturen som nyligen avtäckts under namnet RDNA. Primärminnet utgörs av GDDR6-minne av okänd kvantitet.

Vidare meddelar företaget att den nya kretsuppsättningen är utformad av samma grupp inom Microsoft som utvecklade Scorpio-designen i Xbox One X. Sett till prestanda är det nya systemet enligt Microsoft fyra gånger snabbare än just Xbox One X, och får stöd för bilduppdatering i 120 Hz.

Intressant nog avslöjar företaget också att grafikkretsen stöder hårdvaruaccelererad ray tracing, vilket ytterligare stärker rapporter om att AMD har utrustat den Navi-baserade grafiktekniken för nästa generations konsoler med funktioner specifikt för ray tracing.

XboxScarlett8.jpg
XboxScarlett9.jpg
XboxScarlett5.jpg
XboxScarlett7.jpg
XboxScarlett10.jpg
XboxScarlett11.jpg

Ett annat fokusområde för Xbox Scarlett som känns igen från Sonys läger är korta laddningstider, tack vare SSD-baserad lagring. Tekniken lyfts fram som det största steget fram för den kommande generationen, då laddningstider kommer bli ett minne blott. Den snabba SSD-lagringen används som virtuellt primärminne, vilket snabbar upp laddningstider väsentligt.

XboxScarlett4.jpg

Fler detaljer än så avslöjas inte. Xbox Scarlett lanseras till julen 2020, och konsolen släpps dessutom med spelet Halo Infinite som lanseringstitel. Det blir en symbolisk lansering då seriens första titel, Halo: Combat Evolved, lanserades tillsammans med den första Xbox-konsolen.

► Läs allt om E3 via taggen #e3-2019

Läs mer om nästa generations konsoler:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!