Intels Celeron- och Pentium-processorer får stöd för Optane

Stödet för Intels minnesteknik utökas nu i och med en ny drivrutin, och innefattar numera även billigare processorer i Celeron- och Pentium-serien.

Sedan 2017 har Intel erbjudit produkter baserade på minnestekniken 3D Xpoint, som tillåter att hög överföringshastighet kombineras med låg latens. Företaget släppte då ett flertal produkter riktade mot servermarknaden, men även konsumentmarknaden i form av Optane Memory som är tänkt att användas som cachelagring tillsammans med en mekanisk hårddisk.

I den senaste drivrutinen för Intels Optane-mjukvara framgår det nu att företaget utökat stödet för tekniken till att även inkludera processorer i Celeron- och Pentium-familjen. Det kravet som finns är att processorn som används är en modell ur Intels Coffee Lake-familj eller senare.

Tidigare under året introducerade Intel den första NAND-baserade SSD-enheten med inbyggt Optane-cacheminne, då de avtäckte Optane Memory H10. Det handlar om en lagringsenhet i M.2-format som blandar hög lagringskapacitet med Optane, med upp till 1 TB lagring respektive 32 GB Optane.

Stödet för processorer i Celeron- och Pentium-serien finns tillgängligt nu i och med den senaste drivrutinen från Intel, vilken kan laddas ned från företagets webbplats.

Läs mer Intel Optane: