Studie: "Bättre streamingtjänster effektivast för att motverka piratkopiering"

En studie visar att allt färre piratkopierar, något som till stor del beror på att streamingtjänster blivit billigare och får allt större utbud.

Att strömma film och TV-serier över internet har idag blivit en självklarhet för de allra flesta. Tjänster som Netflix och HBO har på kort tid gjort ett stort bibliotek av innehåll tillgängligt för den breda massan och filmstudior har satsat allt mer på dessa typer av tjänster, för att motverka piratkopiering.

Enligt en studie gjord i Nya Zeeland har antalet människor som laddar ned innehåll illegalt minskat i och med att utbudet hos streamingtjänsterna blivit större, rapporterar nyhetssajten Scoop. Studien visar att många anser att piratkopiering innebär mer krångel än det är värt och väljer hellre att betala för en tjänst för att få tillgång till innehållet.

Ungefär hälften av deltagarna svarar att de någon gång tittat på piratkopierat innehåll, medan endast 10 procent gör det idag. Av dessa är det en majoritet på 57 procent som gör gällande att de skulle titta på piratkopierat innehåll mer sällan om streamingtjänsterna blev billigare, medan 48 procent säger att mer innehåll är den viktigaste faktorn.

Piracy is finally dying. The reason for that requires an understanding of why people pirated in the first place. They didn’t do it because of inherent criminality, but rather because they couldn’t get the shows they wanted at a price they were prepared to pay,”

Slutsatsen är att piratkopiering som fenomen är på väg att försvinna och att de som laddar ned inte har några kriminella tendenser. Anledningen är ofta att de inte kan se det innehåll de vill till ett pris de anser vara överkomligt.

Läs mer om piratkopiering: