Frågan kring piratkopiering är vida omdiskuterad, och genom åren har ett flertal personer dömts för detta. En av dem är Swefilmer-grundaren, som dömdes till tre års fängelse för att ha bedrivit organiserad olaglig verksamhet och tjänat stora summor pengar på att göra filmer tillgängliga gratis på webben.

Nu har regeringen lagt fram ett nytt förslag, vilket innebär att piratkopiering ska kunna resultera i upp till sex års fängelse. Det handlar då om allvarligare upphovsrättsbrott och förslaget går ut på att lägga till de nya brottsbeteckningarna grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott.

Ett grövre upphovsrättsbrott ska anses ha begåtts om det inneburit synnerligen kännbar skada, medfört betydande vinning eller annars varit av särskilt farlig art. De riktar in sig på personer som bedriver verksamhet i form av streamingtjänster och liknande, och inte enskilda fildelare.

De nuvarande brottsbeteckningarna ska fortfarande finnas kvar och innebära böter eller fängelse upp till två år. Regeringen föreslår även att polisen ska få rätt att beslagta domäner medan utredningen pågår, något de inte har rätt att göra idag. Det handlar än så länge endast om ett förslag och planen är att detta ska träda i kraft den 1 juli 2019.

Källa: Ny Teknik.