Efter en längre rättsprocess har rättegången kring piratströmningssajten Dreamfilm avslutats, där grundaren dömdes till fängelse och skadestånd på 1,3 miljoner. Nu har en ny dom kommit i ännu ett uppmärksammat fall och denna gång handlar det om piratsajten Swefilmer.

Det är två män som stått åtalade för att ha drivit webbplatsen, där en av dessa är bosatt i Sverige. Denne döms till villkorligt straff och 120 timmars samhällstjänst, ett straff som baseras på hans låga ålder när brotten anses ha begåtts. För hans medarbetare blir straffet betydligt högre, med tre års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och grovt penningtvättsbrott.

Detta baseras på att han uppskattas ha tjänat omkring 14 miljoner kronor på annonsintäkter under de år Swefilmer varit aktiv. Uppskattningsvis handlar det om totalt 1 400 filmer som lagts upp för nedladdning utan upphovsrättsinnehavarnas tillåtelse.

De två männen har under hela rättsprocessen nekat till att de begått något brott. Enligt dem har de endast lagt upp länkar till andra hemsidor och servrar där materialet funnits tillgängligt, något som de menar varit lagligt tills det att Swefilmer lades ned under 2015.

Filmbolagen som ligger bakom åtalet yrkade på ett skadestånd på 10 miljoner kronor, vilket fick avslag i tingsrätten. Detta då de inte kunde bevisa att specifika filmer funnits tillgängliga på webbplatsen under den tidsperiod de hävdat.