Inlägg

Inlägg som Chris_Kadaver har skrivit i forumet
Av Chris_Kadaver
Skrivet av Laxpudding:

Mini-LED i sig är inget specifikt PWM-flimmrande. Däremot väljer Samsung att i hög grad applicera PWM-flimmer i låg frekvens, 120 Hz på majoriteten av sina LCD:er, inklusive QN95B. Störs man av PWM-flimmer är Samsungs LCD:er ett sämre val, men det är också en individuell sak hur man störs. PWM-flimmer är i alla fall en distinkt nackdel för en del människor som inte alltid går att kliva runt.

De gångerna det blir ett problem att inte kunna stänga av local dimming är vid de tillfällen man ser hur local dimmingen arbetar. Eftersom local dimming och FALD generellt sker med viss fördröjning – kan vara över sekunden långsam – med hur den tänder och släcker. Låg-läget torde vara tillräckligt diskret för exempelvis filmtittande. Men alla är lite olika hur känsliga de är för att se (och störa sig på) sådana effekter.

Kör du material avsett för Dolby Vision skickas inte Dolby Vision utan det faller tillbaka på statisk HDR10. Man missar de fördelar som en DV-version kan ha mastrats med, vilket är dynamisk HDR och 12-bitars djup. Dvs, man måste få chansen att jämföra med en DV-version sida vid sida för att se vad man råkar missa. Därför kan man vara lyckligt omedveten om det extra man missar. Det man typiskt förlorar utan DV är konsekvensen, att bilden ser ut som väntat. 2022-Samsung och äldre tenderar att variera mer godtyckligt och ofta sätta nivåerna lite för ljust. Verkar ha åtgärdats med 2023-modellerna.

Tack för svar! Hittade rtings test som ger modellen 9.9 under rubriken "Flicker-Free", vilket är lite märkligt eftersom den flimrar i 120Hz i de flesta lägen med undantag för "movie mode" förutsatt att du sänker ljusstyrkan till 38 av 50 eller lägre.

Såhär står det:
Flicker-Free
No
PWM Dimming Frequency
960 Hz
The Samsung QN95B uses pulse width modulation (PWM) to dim its backlight, and the flicker frequency varies between picture modes and with certain settings:

In 'Movie' mode, with the backlight set between '38' and the max of '50', the backlight flickers at 120Hz. However, it increases to 960Hz with a backlight setting below '38'.
The flicker frequency drops to 120Hz in the 'Dynamic', 'Natural', 'Standard', and 'Filmmaker' Picture Modes. This low flicker frequency can cause headaches if you're sensitive to flicker, and it also causes image duplications with 60Hz content.
In 'Game' mode, it flickers at 120Hz with a backlight setting of '36' and up, and it flickers at 960Hz below '36'. If you enable the variable refresh rate feature, it always flickers at 960Hz.
In 'PC' mode, it always flickers at 120Hz in the 'Graphics' Picture Mode. In the 'Entertain' mode, it flickers at 120Hz with a backlight setting below 49, but it's flicker-free at 49 or 50.

Så i game mode räcker det tydligen med att slå igång VRR för att slippa 120Hz flimmer. Men det verkar som man helt tvingas undvika; "'Dynamic', 'Natural', 'Standard', and 'Filmmaker' Picture Modes"".

Men gissar att det kan hända att man möjligen kan reagera på 960Hz flimmer också om man har otur? Frågan är om movie mode är bra nog att använda till allt annat som inte är spelande? Jag har ju två äldre samsung full HD LCD:er och båda har betydligt oskarpare bild än standardläget om man kalibrerar båda lägena lika med skärpa på 0 och samma vitpunkt. Såpass att jag faktiskt föredrar standard vid surfande och youtubetittande.

Sen vet jag heller inte hur TVn kommer bete sig med senaste firmware som tydligen finns installerad nu från fabrik vad gäller just PWM-flimmer. Antar att man bör kunna avgöra med mobilkamerans "super slowmotion" huruvida skärmen flimrar i 120Hz eller 960Hz. Eller vad tror du om det?

Av Chris_Kadaver

Ni som fått era... Hur har ni det med dirty screen effect?

Av Chris_Kadaver
Skrivet av oggart:

Hahha är precis likadan 😂😂

Kanske borde dra igång "traumaterapiklockers" för folk som lever i ovisshet om att eventuellt missa bra deals? Det här är så mycket djupare rotat än bara "beslutsångest" eftersom ångesten snarare eskalerar efter att beslutet är taget. XD

Av Chris_Kadaver
Skrivet av apoh:

Fick nytt mail från samsung shop!

Åhå. Goodie. Då slipper jag sitta och gå in och kolla hela tiden som en mupp.
Nån annan som fått sömnsvårigheter på grund av ovissheten? "Kommer TVn eller ej?!".
Hah så jävla dumt! XD

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Schytheron:

Va? Varför? DLSS?

En 3070 borde inte ha några problem att göra 1080p.

Hah ingen AI-skalning/DLSS utan 55% "resolution scaling" i spelets inbyggda skalare.. Kör allt på low utan kantutjämning också.
En annan kul grej är att jag äger en 240Hz TN-panelskärm i toppklass samt en budget 144Hz TN-skärm. Har använt båda rätt flitigt men nu gått tillbaka till att bara köra på 144Hz skärmen. Insett att det mesta vad gäller aimimg främst handlar om "predicition" mer än något annat. Trackar inte bättre på 240Hz vilket jag initialt trodde mig göra rent instinktivt. Faktum är att trackingen är exakt densamma i träffprocent men något sämre med andra predictionvapen i 240Hz jämfört med 144Hz.

Enemy outlines blir tydligare/tjockare med lägre än native-upplösning så jag träffar mer helt enkelt. Kör bara Quake Champions. Ska jag lira något mindre sportigt så orkar jag inte sitta upprätt på en stol utan då blir det soffan och PS5an.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av apoh:

Beställde 22 maj kl 22.16 och den är på väg nu!

Fick du ett nytt mejl om att den är påväg eller behöver man gå in via ursprungsmejlet för beställningen för att se status?

Av Chris_Kadaver

594p med ett 3070 på 1080p-skärm.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av digitalflaskpost:

1 x 75" QN95B Neo QLED 4K Smart TV (2022) 10490kr
Hemleverans med inbärning
Beställningsdatum: 22/05/2023 18:00

Status (skickad)
Beställningen förbereds 👍
Förbereder försändelse 👍
På väg 👍
Levererad

Hum... Samma TV, leveranssätt och beställde: Datum: 22 maj 2023, 17:26
Men det står fortfarande "behandlas".

Hörde du av dig till supporten tidigare som kan ha skyndat på processen eller nåt sånt?

Av Chris_Kadaver
Skrivet av digitalflaskpost:

Ok 👍
Har dock svårt att tolka:
-"Oavsett vill jag veta att det är samma TV jag köper som den jag läst recensioner om."

Ah okey. Lite otydligt. Tänkte på alla recensioner som alltid kommer ut vid släpp med första firmwaren.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av digitalflaskpost:

TV apparaterna ovan är ju Samsung S95B, dvs ej QN95B

Det är jag medveten om och det hade du förstått att jag var om du läste hela min kommentar.
Samma firmwareversionnummer verkar ha fuckat upp flertalet av Samsungs modeller men verkar också vara åtgärdade med senaste firmware.

Av Chris_Kadaver

Jag hade velat se ett A/B-test mellan dag-ett-firmwaren, dvs den som gick ut till recensenterna samt senaste firmwaren för just QN95B.
Hittade en som äger två identiska QD-OLED varianter som står bredvid varandra och den ena råkade han av misstag uppdatera till 1420. Ser man hans nyare videor så verkar det vara åtgärdat med senaste firmware om man kollar hans senare videor och kommentarsfältet. Så det verkar drabba flera modeller från samsung. Inte bara NEO QLED.

Oavsett vill jag veta att det är samma TV jag köper som den jag läst recensioner om.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Donnerstal:

Det verkar ganska rörigt det där med alla olika firmwares nu när man läser på. 😅
Men de som köpt för fullpris har såklart andra krav och förväntningar än en annan. Nyaste uppdateringen verkar väl dock vara ganska bra.

Vet inte om absolut senaste firmware återställer funktionen som var bra när tvn lanserades? Men rätt fult att från tillverkaren konvertera föregående flagfsleppsmodell till motsvarande budgetsegment rent bildmässigt, och sen sänka priset bara för att lansera nästa årsmodell med nytt premiumpris. Är det en medveten strategi så är man ju rökt om man köper en i tron att TVn ska vara lika bra som från de recensioner man hittar online? Och är bilden kass så är det likförbannat 10k i sjön. Då kan jag lika gärna titta vidare med min gamla projektor som åtminstone inte tvingar på en uppdateringar.

Av Chris_Kadaver

Såhär gör uppenbarligen Samsung med sina tidigare årsmodeller av Neo QLED när det är en ny serie på gång så att de nya ska se bättre ut i jämförelse. Så går åtminstone spekulationerna på diverse hifi-forum. De förstör helt enkelt en dag-ett-fungerande HDR-implememtering genom att tvinga på användarna uppdatering trots att automatisk uppdatering stängts av i menyn. Beställde själv en kraftigt rabatterad samsung 2022-årsmodell igår varpå jag senare började läsa på ordentligt. De har heller inte rullat ut någon firmwareuppdatering som gör att implememteringen fungerar som dag ett utan bilden blir kass helt enkelt. Och det har gått månader, nästan ett år sedan de började rulla ut versioner som förstör bilden. Får se om jag avbeställer TVn eller ej. Hade velat veta vilken firmware som medföljer från fabrik.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Darboux:

Varför köpa då? Haha.

Vem "behöver" en ny tv egentligen? Och är man i behov av en TV så finns säkerligen bortskänkes på typ marketplace eller för under 500:- för den som är desperat.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Aarox:

På vilket sätt förstörs bilden? Är det ”point of no return” om den uppdateras?

Här är ett exempel på vad som händer med modellen som kommer utan "kopplingsbox" efter firmwareuppdatering.

Här är en annan:

På avforum så skrev någon att samsung gjort såhär löpande... Inte sällan inför lanseringen av nästkommande årsmodell så att den ska se bättre ut i jämförelse med föregående års modell. Sen får man ju tro vad man vill om det. Men vad gör inte tillverkare för att maximera vinsterna. Dessutom verkar de komma undan med sånt här. Vet inte om problemen är fixade på senaste firmware versionen. Men om det är fixat så har det oavsett gått flerralet månader utan någon fix dessförinnan vilket är under all kritik.

Skrev med killen från andra videon och han berättade att han valde bort modellen till fördel för oled istället. Dirty screen effekt och synlig ghosting vid spelande var några dealbreakers utöver den trasiga HDR-implementeringen. Han visste inte om en ny uppdatering fixar HDR-problematiken eftersom han gjorde sig av med TVn på grund av dessa brister.

Och nej det går inte att backa från en genomförd uppdatering heller. Så om det är point of no return hänger på om det fakriskt kommer en fix eller inte. Har inte fått någon klarher om det kommit eller ej. Men OM det finns en äldre firmware i från fabrik så hade jag personligen köpt en Chromecast med google TV och använt den som mediaspelare och hållit TVn offline för säkerhetsskull.

Av Chris_Kadaver

Någon som fått hem en 75" ännu? Om ni fått detta, vilken firmware var installerad från fabrik? Tips till alla som får hem sin TV är att inte uppdatera förrän ni kollat att senaste firmware inte förstör bilden. Stäng av automatiska uppdateringar, eller ämnu hellre, anslut inte TVn till internet.

Av Chris_Kadaver

"Klarar den harry potter"?

Av Chris_Kadaver
Skrivet av leeggee:

Var i kontakt med chatten på Samsung och dem kunde inte garantera någon leverans.

beställde igår 16,30,

Fast de skulle väl få in fler exemplar? Tror inte de kan neka leverans när köp gått igenom och man fått bekräftelse på köpet. Är de slut helt från fabrik tror jag att de är skyldiga att leverera antingen något likvärdigt eller bättre till samma pris.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Henrico:

Ska du använda den som skärm till pc eller xbox/ps5 med väldigt kort avstånd? Annars skulle jag inte oroa mig speciellt mycket.

Jag är också extremt känslig men har inte märkt något av modern pwm förutom just som bildskärm när man verkligen fokuserar på bilden, har intrycket också att local dimming gör det mycket bättre än bara en gigantisk "blinkande" yta.

Vi får leverans av vår 15-19 imorgon och kan sen testa i verkligheten... 😁

Yes. Ska användas till PS5/PC i ett rum som är 13kvm och sitter mindre än 3 meter från TVn. Den är tänkt att ersätta en 100" projektorduk och 46" TV full HD-TV. Ville ha en lämplig TV innan lanseringen av Final Fantasy XVI. Ett spel jag kommer sträckköra flera timmar om dagen. Har aldrig testat en QLED i hemmamljö tidigare heller.
Nästan glad att det verkar vara förseningar för oss som beställde i sista sekund innan den tog slut eftersom jag då antagligen hinner häva köpet om jag skulle ångra mig. Verkar som uppdateringar av mjukvaran förstört HDR vid spelande bland annat. Ju mer jag googlar eller youtubar modellen desto mer akeptisk blir jag.

Av Chris_Kadaver

Jag impulsköpte 75" men har redan börjat nojja över det här med PWM-flicker. Man behöver ställa ner bakgrundsbelysningen till 35 av 50 i movie mode för att den ska flimra i 960Hz, annars blir det 120Hz. Jag misstänker att jag är känslig rent generellt av PWM-flicker. Köpte för länge sen en billig TCL 55" som jag snabbt fick ont i ögonen av. Misstänker nu i efterhand att det var PWM-flicker som orsakade symptomen. Sen fanns det något till läge där man slipper PWM i 120Hz samt med VRR aktiverat. Det här går att läsa om på rtings. Men läste någon annastans att game mode gav en så grav nedgradering av bildkvaliteten att den knappt var användbar. På mina äldre samsungapparater så hat movie mode varit uteslutet om man ska spela. Läget har alltid varit väldigt mycket mer oskarpt än exempelvis "standard". Även med sharpness på 0 i standard. Men i standard på den här modellen så kommer den flimra i 120Hz oavsett styrka på bakgrundsbelysning. Så det verkar som man är låst till att bara kunna använda movie mode med nedsänkt ljusstyrka. Och gillar man inte det läget så är man ju rätt körd...? Nån som hunnit fått hem sin TV än och testat?