Inlägg

Inlägg som Mizzarrogh har skrivit i forumet
Av Mizzarrogh
Skrivet av perost:

När jag hade en 5820K så körde jag bara på default, d.v.s. efter CPUn. Men efter att ha uppgraderat till en 3900X så har jag börjat styra efter moderkortet istället, eftersom CPUn hoppar väldigt mycket i temperatur.

Egentligen skulle jag vilja köra fläktarna på konstant hastighet, att reglera hastigheten efter temperatur gör ändå ingen större skillnad, men fläktkurvan i BIOS är hårdkodad till 100% vid en viss gräns. Så en fläktkontroller/hub skulle nog vara en bättre lösning, men att styra efter moderkortet fungerar bra nog för att jag inte ska orka bry mig

Jag testade att köra på konstant låg hastighet med 3 st 120mm chassifläktar och det har fungerat bra i över ett halvår för mig till chassikylningen.
(men jag har som sagt ett ganska välventilerat stort ATX torn)

Av Mizzarrogh

På MSI korten är det väl default med att endast en utgång styrs av CPU temperatur, vad jag minns fritt ur skallen, med reservation för att jag kanske minns fel...
(Jag har mest kört Gigabyte och MSI kort på de senaste burkarna då jag kört AMD på dem)

Men jag brukar alltid justera detta i samband med intrimningen av mjukvara vid nyinstallation i vilket fall.

Dock tycker jag att det är en ganska bra balans med dynamisk syrning av CPU fläktarna korrelaterat till dennas temperatur (men utjämnat med mjukvara om det går), samt mer statisk (lågdynamisk) styrning av chassifläktarna, som regel är det väldigt låg belastning på generella chassifläktar om man bara har god cirkulation i chassiet (det är i princip bara spillvärme från GPU och RAM vid väldigt hård belastning de behöver avlägsna, det verkar som att strömbryggan inte alstrar så mycket värme som man tror på kort med litet bättre komponenter, i allafall inte på moderna kort, jag trodde faktiskt att den skulle bli bra mycket varmare (dock använder jag ett PSU av hög kvalitet för feed, så det gör kanske skillnad)), jag kör dock nästan alltid relativt öppna chassin på de mer moderna burkarna för att slippa ha en instängd luftkudde, tycker det fungerat bra de senaste tio åren även om jag var tveksam i början till öppna chassin.

Av Mizzarrogh

(Om någon undrar så tänkte jag låta elektrikern installera det då han ändå skall hit och koppla in lysrör framöver)

Av Mizzarrogh

Kamflänsradiatorer... (elfråga)

Jag skulle vilja värma upp smedjan jag håller på att bygga i gamla ladugården (funkar inte längre att ha djur i den riktigt gamla delen så tänkte återanvända byggnaderna till annat) när man är där, lokalen är gjord i betongsten, i väggar och golv, rummet i fråga är inte så jättestort, kanske 10 kvadrat eller så, det råder ungefär samma temperatur inne som ute hela året (dvs minusgrader vintertid) och det är relativt fuktigt därinne.

Använder inte lokalerna här hemma tillräckligt ofta för att det skall vara motiverat med en värmepump, vad jag däremot söker är någonting som är driftsäkert och har extremt lång livslängd så att man slipper tänka på skiten igen om några år och riva ut en massa inredning för att kunna komma åt, osv...

Även om dammet där är obrännbart så drar det säkerligen in brännbart damm från snickeriarbeten, gammal halm och annat men det behöver inte vara riktig EX klassning (jag kommer ändå att elda på avsedda platser i lokalen), så min tanke var en gammeldags kamflänsradiator borde göra jobbet.

Jag vet inte om det fortfarande går att få tag på gjutna kamflänsradiatorer?

Kollat litet på Fricos 800W modell (tänkte mig att man med ett kraftigare element kan köra det i intervall efter behov då jag gärna ser att man snabbt kan få upp värme på morgonen, men sedan kan man ofta stänga av värmen då man börjar elda där när man använder lokalen, tycker det var onödigt att ha värme på hela natten när ingen är där), de var i mitt tycke väldigt dyra, men det kanske ändå är det som gäller?
Dock såg de nya ut att vara i pressad plåt, men det kanske håller ändå mot fukt och väta från jorden under det gamla golvet?

Någon som vet mer om detta?

Av Mizzarrogh
Skrivet av anon190792:

100kg godis gick som barnprogram på 90talet, Jag tror LSD var inblandat också så som han håller på

https://youtu.be/Se7D_eND8Y8

Jo, Thomas Gylling var ju litet speciell...
Skulle inte förvåna mig om han döljer under något av nicknamnen härinne...

Vad än han nu gick på så vill jag också ha! Ha Ha

Tomas, se mig! Skåda resultatet av ditt arbete, så att alla tvivlare kan se klart och tydligt att vi inte tog någon skada av det!

Av Mizzarrogh
Skrivet av Lagerlöf:

Ah, påminner om föräldrar som är veganer och så ska de tvinga på det på barn och husdjur.

Exakt, det är en sak med ens egna personliga tro, men man skall inte försöka tvinga på andra sina ideologier/religiösa tro, framför allt inte barn.

Av Mizzarrogh
Skrivet av Komplett:

Vi har flera negativa produktrecensioner på sidan. Det är dock viktigt att omdömet behandlar just produkten och inte t.ex. kundservice, leverans, garantiärende eller liknande. Omdömet kommer då inte publiceras.

Det kanske vore bra om det vore tydligare i så fall.
Inte för att verka onödigt negativ, men när jag står i begrepp att köpa produkter brukar jag alltid börja med att försöka hitta sakligt kritiska synpunkter på produkten i fråga, främst vad beträffar byggkvalitet och hållbarhet över lång tid.

Översvallande positiva kommentarer från personer som i princip just packat upp produkten, eller bara använt den något år säger inte så mycket, men det är ju av naturliga skäl det de flesta gör när man nyligen köpt varan och känner sig glad och entusiastisk över att ha fått hem den.

Av Mizzarrogh

En sak som irriterar mig riktigt rejält är när ungar som skriker inne på affären också får godis.
Det var definitivt bland det allra första jag lärde mig att om man beter sig sådär bland folk kommer det att generera en miljon procent garanti att man inte får någonting över huvud taget, förmodligen inte på lördag heller, fortsatte man blev man helt enkelt utburen ur butiken av morsan, sedan var det ingen som ens tänkte på det, lär man sig detta en gång så behöver man inte säga det mer sedan, även om man så klart fortsatt kommer att få frågor om glass och godis men då stannar det också där.

Har funkat perfekt i flera generationer för alla jag känner, så jag kan inte se att någon skulle utgöra undantag från detta om man inte är en ren idiot. Allt sombehövs är självdisciplin hos föräldrarna, samt vikten av att vara tydlig.

Man låter ju inte hundar tigga vid matbordet heller, även om man kanske ger dem en bit av korvmackan ute i skogen då man är själv med dem.

Hur svårt kan det vara?

Av Mizzarrogh
Skrivet av Laars:

Jag tyckte om när dom hade våg både på grönsaksavdelningen och godisavdelningen när jag var ung. Då gav pappa mig 20 kr. Du får köpa en leksak för pengarna eller så kan du använda vågen och köpa godis för pengarna. Så lär man sig ekonomi och köper inte godis i mängder.

Ett av mina favorit sysslor som ung när jag ville vara själv så var det spela towerdefence med en stor godispåse, så av egen erfarenhet har jag inte mage och ta ifrån mina framtida barn godis på helger. Men frågan är ju om chips och pommes frites verkligen är bättre, det innehåller väl mättat fett som inte är bra för blodkärlen.

Sötningsmedel är inte bättre än socker i min mening. Sötningsmedel orsakar ett större beroende av vanligt socker vilket kan orsaka att man börjar äta mer onyttigt i längden.

Kul med gamla barndomsminnen som också hade en viss logisk pedagogik litet diskret insmugen insmugen...
Godis, glass, chips, pommes frittes, läskedrycker, mm har alltid gått under samma tak hos oss. Då det är ganska ekvivalent i detta sammanhang. (är kanske annat om man är en vuxen man i 25-30 år åldern som hårdtränar ute i fält, typ terrängcykling på proffsnivå, elitsimning eller liknande, då kan säkert en riktigt rejäl "kolhydratbomb" med socker och fett i stora drivor vara helt rätt att ha med i packningen, det är förmodligen till och med nödvändigt för att kunna få i sig tillräcklig mängd kolhydrater på såpass kort tid. Men det är ju inget man gör i andra sammanhang, det räcker med några matskedar glass eller en liten skål chips, eller vad man nu önskar, på lördag för barn och vuxna med vanliga sysslor. Man behöver inte äta en halvliter glass bara för att det är gott, även om det så klart är en dröm för alla åldrar att göra det... Skulle inte ha någonting emot det själv, men... )

Av Mizzarrogh

Här är det en halvmeter snö, så känns väldigt avlägset till våren, men körv skall ju grillas över glöd på en öppen eld i skogen vintertid, när den är som bäst! Så det gör inget.

Kanske inte det ni söker, men personligen tycker jag att Lidl har bra grillkörv (i allafall sett till priset), typ bratwürst och weisswürst, samt Nürnbergerwürst är mina personliga favoriter, de var ju tidigare inte helt lätta att få tag på i Sverige utanför storstäderna.

Av Mizzarrogh

Sorry, jag kunde inte låta bli...

Av Mizzarrogh
Skrivet av Birdperson:

Att bli lämnad är ta mig fan det värsta jag varit med om. 4 år lång fantastisk relation åt helvete, bara sådär. Fick reda på för lite mer än en månad sen att hon inte vet var hon har sina känslor längre och för två veckor sen packade hon några väskor och drog. Kan man inte tycka att det är värt att fightas mer än så? Tydligen så har hon känt det här innan periodvis men att det sen försvunnit, men ändå inte sagt ett ord till mig med rädsla för att det skulle skapa en konflikt och att jag skulle bli "arg". Jag har inte varit arg en enda gång på våra fyra år plus ihop, jag är ingen arg person. Jag önskar nästan att hon hade träffat någon annan eller nåt istället men allt jag fått som svar är att "hon glidit ifrån oss" och att "vi är så olika nu". Vafan menar hon?

Att komma hem varje kväll till en mörk och tyst lägenhet som inte luktar någonting är det värsta av allt, något som jag tror kommer ta lång tid att vänja sig vid.

Hur länge ligger den tunga och vassa stenen kvar i magen?

Vi har vår katt ihop, en livs levande legend som hon valde och köpte tidigt i vårt förhållande innan vi hade flyttat ihop. Jag förlorar honom också. Även om det bara är en katt så gör det jävla ont ändå, ni som vet vet ju.

Krama om era tjejer eller gubbar där hemma och gör något extra mysigt. Ansträng er lite.

Av Mizzarrogh
Skrivet av anon236072:

Att alla västerländska sägner, myter osv som filmatiseras ska bli ett PK projekt med mångfald och ”rätt” värderingar som trycks ner i halsen på tittarna. Inget fel med mångfald i sig, men när jag ser en film/serie som utspelas i forna norden så är det inte autentiskt när 1/3 av skådespelarna är afrikaner, 1/3 är asiater och 1/3 faktiskt ser ut som nordbor. Samma gäller om man ser något som utspelas i Japan, Kenya eller annat land. Autentisk återgivning av historia, sägen eller en bok är det jag vill ha, inte ett PK-projekt där de inblandade går igång på sin egna ”godhet” 🙄

(En av väldigt få Youtubers som faktiskt verkar besitta någon form av faktisk intelligens)

Av Mizzarrogh

Om man kör på en väg med två filer så svänger man inte heller ut rakt framför bilen bakom om denne kommer körande för fullt , oavsett vem som tekniskt sett har rätt eller fel, om man inte är en riktig jubelidiot som fullständigt skiter i både sitt eget och i andra människors liv, detta är ju som om jag skulle köra på E4 och plötsligt ratta ut tvärs över vägen rakt in framför bilarna på andra sidan, jag tror inte någon fullt frisk människa skulle göra det i nyktert tillstånd.

Av Mizzarrogh

Vilken ärkeidiot som svängde ut sådär framför dig! Undra på att idioten inte stannade, då lär han väl åkt dit för rattfylla, eller för att ha kört bil narkotikadrogad... Nästan synd att han inte körde ihjäl sig själv så att antalet dylika personer i trafiken kunde ha minskat marginellt...

Av Mizzarrogh

Jag undrar om svensk lag säger att man måste, eller att man bör signalera en viss tid innan man gör en sådanhär manöver? Såvitt jag minns säger lagen att man SKALL göra det, inte att man BÖR göra det, dvs man måste signalera i god tid innan.

(Sedan hur bedömningen görs i ett fall som detta låter jag vara osagt)

Av Mizzarrogh
Skrivet av SanyaIV:

Inte funderat på att ta avbildningar (images) av systemdisken? Ha dessa offline när de inte används så går det väldigt snabbt att återställa vid eventuella problem.

Jo, det ligger på "att göra listan" att göra en riktig hårdvaruspegling på den...

Av Mizzarrogh
Skrivet av snajk:

Som jag ser det är Defenders stora fördel att det antagligen inte introducerar nya säkerhetshål, vilket är ganska vanligt bland andra AV-program. Ska man ha ett program som måste ner på djupet och kolla alla processer, systemfiler och så, som ett AV måste göra, så är det väl ganska bra att ha ett program som har denna access från början och inte behöver ta till konstiga hacks eller så liksom.

Det är exakt det jag söker, det gör ingenting om prestandan sänks något, ju färre gånger jag behöver blåsa allt på hårddiskarna desto mer tid spara jag resonerar jag.

"Säker surf" i realiteten kan man fetglömma med student ungar som använder burken.

Av Mizzarrogh

Detta är en dator som används till vardagsbruk av "civila" så ingen vet vilka sidor någon kan tänkas råka trycka på (med facit i hand... Det går inte att ha 100% koll på vad som besöks)
Jag räknar kallt med att man får blåsa allt på den om man måste, men det är några som använder den till internetbank och liknande också.

Jag utgår från att informationen redan är insamlad av både Svensk, Amerikansk och säkert även Kinesisk underrättelsetjänst på denna burk ändå...

Lutar åt att ge Kaspersky en chans, inget fel på AVAST i sig, men börjar också smått irritera mig på alla rutor nu...

Av Mizzarrogh

Antivirus, Någon som provar Kaspersky?

Jag tillhör den minoritet här som kör AVAST, men jag har en tid varit sugen på att testa Kasperskys gratisversion, är det någon här som har synpunkter kring detta?

(Även om jag inte tror det så bekymrar det mig inte om Putin vill titta på min porr... I allafall inte mer än om någon annan nationsföreträdare gör det...)