Inlägg

Inlägg som Jenus har skrivit i forumet
Av Jenus
Skrivet av Skaldjur:

Har betat mig igenom hela tråden nu, är onekligen intresserad av ett c2750.

Min grundtanke är
Fractal node 804
8-10x wd red 3 eller 4tb
2x systemdiskar

Efter att köttat igenom tråden verkar nedan vara en bra kombo? Eller finns det billigare minnen som är testade och funkar? Behövs 16 eller 32gb? Räcker nätagget till totalt 12 diskar?

PSU silverstone ST45SF-G
RAM http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/164009-kingst...

Jag tänkte köra windows server 2008 r2 då jag har en licens över och har jobbat med det tidigare. Hur funkar det med c2750?

Det jag kommer använda servern till är dels lagring såklart, tänker mig 2 raid5 arrayer, samt 1 raid1 array á 2 systemdiskar i mjukvaruraid. Dels kommer jag köra någon typ av xbmc/plex stream. Kanske slänga in nån itunesserver då min reciever kan plocka upp bibliotek där.

Hur är stabiliteten numera? Är de flesta barnsjukdomar lösta? Varit sugen på plattformen sen den släpptes just pga antalet sata-portar på ett litet mobo.

[EDIT 1]

Har nu läst vidare och inser att ett DS380 chassi verkar smartare än ett node 804. Kommer inte behöva all luft/volym som node ger.

Kvarstår då mina övriga frågor!

Det där minnet borde fungera. Jag kör 16 GB i min och det räcker gott och väl. Ska du virtualisera mycket så borde du nog välja minst 32 GB.

Jag kör Windows Server 2012 R2 utan problem, även fast den officiellt inte stöds. Men jag fick verkligen leta igenom internet efter drivrutiner till kretsarna. Då Asrock har drivrutiner till 2008 R2 så blir det väldigt enkelt för dig och det borde inte vara några problem alls.

Jag tycker systemet är riktigt stabilt nu. Har inte haft en krasch på ett år tror jag. Stabilt sedan jag uppdaterade Bios till 2.50 och BMC till 00.19.00.
Det finns ju nyare Bios, BMC och FW till Marvel-kretsarna som jag kommer updatera till när jag får tid. Med det så borde det bli ännu stabilare.

Du kommer inte bli besviken på DS380. Det enda negativa är väl att det inte är PWM-fläktar i chassit som standard. (C2750D4I kan bara styra PWM-fläktar automatiskt) Jag köpte 3 st PWM-fläktar som jag inte satt in ännu.

Av Jenus

Längesedan någon skrev nått i denna tråden nu så jag tänkte komma med lite ny info.
Det finns ny BIOS och BMC till C2750D4I och jag antar att samma ändringar kommer att komma inom kort till C2550D4I också.
Det handlar inte om några stora nyheter precis. De nya versionerna släpptes 2014-01-07 och är:
UEFI 2.80
BMC 00.23.00

En annan betydligt mer intressant sak är att ARock nu medger att det är stabilitetsproblem med Marvell 9230 och de erbjuder en ny Firmware som tar bort hela Raid-funktionaliteten på den kontrollern. Detta är alltså en temporär fix till dess att Marvell fixar felet.
Då jag ändå inte kör raid och min server har kraschat en del då det är hård belastning på Marvell-kretsarna (har dock inte haft en krasch sedan jag stängde av WHEA i bios) så tänker jag slå igång WHEA igen och prova detta när jag får tid.
Mer info: http://www.asrockrack.com/support/ipmi.asp#Marvell9230

Av Jenus

Kollade klockorna nu och dom var exakt så det är inte problemet. Win 10 kör ju en ny version av SMB. SMB 3.1 Preview. Jag gissar på att det är något galet i det protokollet just nu. Hoppas bara att dom fixar det ganska fort.

Av Jenus

Jag har exakt samma problem fast med Boxee Box. Datorn dyker upp som den ska men jag kan inte komma in på den. Jag har spenderat halva dagen med att försöka fixa det. Provat allt jag kan komma på men ingenting har fungerat. Hoppas det kommer en lösning snart.

Av Jenus

Jisses!! 5299:- för ett C2750! Det kan ju jämföras mot de 3000:- som ASRock C2750 kostar. Är det gjort av rent guld eller?

Av Jenus
Skrivet av EvilCrackMonkey:

okej, hur ska du få en plan yta runt hela ytterkanten som ska fällas in mot aluminiumet då? jag hade tillverkat 4st distanser till kortets hål, alternativt en sarg runt, för att distansera ut, men du kommer ändå få en glipa i det urskurna aluminiumet där du måste in med tex plexi eller glas för att du inte ska få en vass ful kant som du sedan klämmer fast mellan sargen, (med 4 pinnbult igenom alut och skruvar fast på baksidan av kortet till skärmen, men frågan är hur snyggt det går att göra en sådan konstruktion utan en mekanisk verkstad.. jag hade nog caddat upp delarna som behövs, sedan lämnat ritingarna till en mekanisk verkstad som får tillverka det som behövs för att det ska bli som man tänkt, men problemet är ju just det att jag och Jenus kanske har olika syn på vad som är acceptabelt slutresultat..

som jag skrev tidigare varför ja inte börjat med något sånt här även fast jag vill ha det, är för jag har lite för höga krav för det ska vara intressant att lägga pengar på...

Haha jag gissar nog på att jag har ännu högre krav på slutresultatet
Min plan är att CAD:a upp det. Skära ut ett hål rakt igenom luckan som är exakt lika stort som displayen, men även fräsa ut en nedfasad kant som är lite större än hålet. Djupet på denna fasning blir så tjockt som glaset jag tänkte sätta där. Sedan är planen att borra hål, ej genomgående, och bara skruva displayen direkt i luckan. Kommer inte behöva stora plastdistanser då jag har tänkt löda om pinsen på displayen i vilket fall som helst. Displayen levererades utan pins och dom lödde jag på i all hast för jag ville testa den snabbt

Av Jenus
Skrivet av Mellanmjölk:

Vad kör ni med för OS på era Avatons?

Som du kanske sett tidigare i tråden så kör jag Windows Server 2012 R2 Essentials med DrivePool och Scanner från StableBit för att hålla reda på lagringen. Är sjukt nöjd med prestandan då den maxar ut gigabit anslutningen ända sedan jag köpte en vettig switch.

Av Jenus
Skrivet av axxel:

Ser jävligt häftigt ut.

Vad använder du för hård och mjukvara för att få ihop detta?

Displayen är en 1.8" OLED. http://www.ebay.com/itm/1-8-Serial-UART-I2C-SPI-True-Color-OL...
Det finns olika gränssnitt att styra den på men jag kör UART, dvs. en vanlig COM-port.

Mjukvaran skriver jag själv i Python med hjälp av PIL-modulen för att rita gränssnittet.

Av Jenus
Skrivet av EvilCrackMonkey:

ja Win vs Linux kan man ju slåss om i all evrighet.. så de skippar vi..

jag hittade :

sudo hddtemp /dev/disk/by-id/ata-WDC_WD40EFRX*välj rätt disk...*

mina disktemp just nu i idle..:

ADATA SP900: 30*c (sitter i 2,5" racket) i ordning uppifrån och ner i hotswap racket.. WD Red : 44*c WD Red : 44*c WD Red : 42*c WD 500GB: 44*c WD 500GB: 42*c Hitatchi 500gb 2,5" disk : 42*c backup disk 320GB 2,5" som inte är monterad eller används.. : 36*c

skulle säga att diskracket skulle behöva lite bättre kylning.. men sålänge de ligger mellan 30-45*c och inte fladdrar i temp så är det ju okej..

edit: fan glömde ju kommentera din grymma display.. det tyckte ja va en cool grej som jag faktiskt saknar på min.. skulle dock vilja ha en betydligt mindre lcd display.. ungefär i storlek med silverstone dekalen, men det är ju inget direkt prioriterat just nu..

men får den där tjocka displayen verkligen plats innanför, eller accepterar du att det sticker ut på utsidan av chassiet? känns som den är lite väl tjock, mitt största problem med sånt där är att ja är för pedantisk med att det ska se perfekt ut också..

Ja det är svårt att se storleken på displayen på bilden. Det är en 1.8" OLED färgskärm... Den är med andra ord väldigt liten! Kan ta en ny bild när jag kommer hem från jobbet så man ser hur liten den är. Det är i alla fall inga problem alls att få plats med den bakom luckan men innan "plasten" på chassiet.

Av Jenus

Nu kan jag tyvär inte så mycket om Linux så kan tyvär inte hjälpa dig med hdd-tempen där.

Jag kör ju Windows Server 2012 R2 på min och håller faktiskt på med ett litet projekt att stoppa in en display i fronten på DS380. Tänkte lämna in aluminium-luckan hos någon som kan skära med laser eller vatten.

Då jag kör DrivePool så vill jag gärna att grafiken i displayen ska spegla designen i DrivePool och Windows Server (Win 8 design).
Så här ser DrivePool ut (bilden är ej från min server):

http://stablebit.com/Content/Images/overview/drivepool/screensho...

Och så här ser min display ut på testbänken just nu:

http://dl.dropboxusercontent.com/u/14057285/IMG_1886_mod.jpg

Programmet är inte riktigt klart ännu och jag behöver lägga in stöd för Windows Event ID så jag kan visa på displayen när och varför systemet startades om senast. Vill även lägga in storleken på DrivePoolen ovanför pie-charten. Min är just nu 14.4 TB med 40% använt.
Nu när jag tittar på bilden ser jag även att jag stavat fel på "smootly"

Bara en timme uptime just nu då jag blev tvungen att reboota för att dubbelkolla en inställning i Bios.
Kör just nu stresstest på diskarna också för att verkligen säkerställa att systemt är helt problemfritt.

Av Jenus

Ok jag fick precis svar från ASRock Support och tydligen så fungerar bara Smart Fan med 4-pinnars fläktar. Dvs fläktar med FAN_CONTROL anslutning (PWM styrning). Fläktarna i DS380 är såklart bara 3-pinnars och fungerar därför inte.
Mer info: http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/cs-01207...
Bara att köpa nya fläktar eller sätta in motstånd med andra ord.
Så nu kan jag med säkerhet säga att det inte är något som helst fel på mitt kort

Av Jenus
Skrivet av EvilCrackMonkey:

Jenus vad ligger din på i temp?

load @ 3.5 just nu och snurrat 1½ dag

MB 43*c
CPU 50*c

på gamla BMC'n var tempen nästan alltid inom 1-3 grader vilket ja tyckte va udda.. nu ser värdena mer normala ut..
misstänker att du haft samma tendenser på din men du har ju dubbelt upp på coresidan... kanske går varmare?

Ska jag vara ärlig så bryr jag mig inte så mycket om tempen på sådana här system då dom är löjligt strömsnåla och blir därför aldrig varm.
Mitt system är väl oftast idle och det är dom nu med:
MB 36°C
CPU 35°C

Däremot är jag mycket mer intresserad av hårddiskarnas temperatur. Där ligger de just nu såhär:
System SSD 19°C
Storage1 HDD 35°C
Storage2 HDD 36°C
Storage3 HDD 34°C
Storage4 HDD 29°C

Här är det extremt tydligt att Storage4, som bara har luft ovanför sig, är betydligt svalare än de andra som har diskar på bägge sidor om sig. Storage1 får väl tillbaka sin egen värme som studsar i botten på casen. Systemdisken som är en SSD håller rumstemperaturen.

Jag skulle till och med gissa på att systemtemperaturen skulle gå ned en aning om det inte vore så att diskarna värmer upp luften innan den når kortet.

Av Jenus

Ja en av de nya sakerna i Bios är ju denna: Add "Wait For BMC" item.
Vad jag förstått av den så är det att datorn (bios) väntar med att boota upp tills dess att BMC har startat. Detta gör att man inte kan "missa" POST-bilden då man kan trycka Del för att ta sig in i Bios t.ex. En mycket välkommen funktion.
Har iaf skickat in felanmälan till Dustin på agget nu och har börjat prata med ASRock ang. Smart Fan. Får se om det leder någon vart.

Av Jenus
Skrivet av EvilCrackMonkey:

nu däremot när den stått och bara varit standby i 9dagar, så startade den felfritt, och ja kunde fort som fan hoppa in i bios/uefi och flasha till nya 2.10 som är C2550D4I's nyaste UEFI... den heter 2.40 till C2750 tror jag om ja minns rätt..

Nyaste till C2750 är version 2.50, som jag flashade till igår kväll tillsammans med BMC 0.19.0.
Jag körde innan dess 2.40 som jag fick direkt från ASRock supporten och det var med den Biosen, och alla tidigare versioner, som jag fick hundratusentals hårdvarufel med.
Kom nyss hem från jobbet och kollade IPMI-loggen... Inte ett enda fel
Loggade in på servern för att kika i Windows Event Log... Inte ett enda fel där heller

Jag tror på allvar att ASRock faktiskt har löst alla problem nu, förutom Speed Fan då, men det får jag väl hitta en mjukvarulösning på istället.

Ang. nätagget så igår när jag skulle flasha om systemet så flyttade jag servern innan då den har stått på ett temporärt ställe i nya huset fram tills nu.
Jag hade ett rent helvete att starta den och efter ca 10 minuter av att dra i och ur strömkabeln så fick jag till slut igång den genom att hålla inne startknappen samtidigt som jag satte i strömkabeln i agget.
Så nu behöver jag bara maila Dustin och be dem skicka ännu ett agg och sedan hoppas jag att allt ska fungera.

Av Jenus

Då det var jag som tipsade om SFX ST45SF-G i början så kommer här en uppdatering på min erfarenhet av detta system.
Det första agget strulade som fan så jag fick ett nytt av Dustin. Detta var alltså för ett halvår sedan. Det nya agget hade nästan exakt samma serienummer som det gamla, endast +1 i serienumret. Med andra ord fick jag agget som kom efter det felaktiga från fabriken.
Det nya agget fungerade bra de första dagarna. Sedan har jag haft problem med att få igång systemet om jag stänger av det. Enda sättet att starta det är att dra ut strömkabeln, vänta några sekunder så systemet får "ladda ur", sätta i strömkabeln igen och på en gång trycka på startknappen. Väntar jag lite med att trycka på knappen så går det alltså inte igång och jag får dra ut kabeln igen.
Men så länge systemet är igång så är agget stabilt och problemfritt och en vanlig reboot är inga problem.
Jag vet inte riktigt vilket agg som skulle vara bäst till detta system men då jag har DS380 chassi och C2750 kort så känns ett SFX-agg som bästa val och ST45SF-G är det enda agget från Silverstone som ska klara 0A Load. Men mina två verkar inte riktigt lira på de specifikationerna.
I skrivande stund har dock Silverstone släppt ett ännu större agg, SX600-G (600W) som också ska klara 0A Load men personligen tycker jag det är bara vansinne att göra större agg. Om dom skulle göra ett 200W agg som klarar 0A Load så skulle jag köpa det direkt.

SE EDIT NEDAN EFTER DU LÄST NÄSTA STYCKE
När det kommer till ASRock-kortet, ett C2750D4I i mitt fall, så är jag inte helt nöjd. Pratade med supporten en hel del innan sommaren och de kom fram till att jag troligtvis har ett felaktigt kort och borde byta in det. Jag har tyvärr inte haft tid att ta tag i det ännu och det blir nog att jag tar tag i det senare i höst.
Problemet jag har med mitt kort är iaf att jag får extremt mycket errors så fort Marvell-kretsarna belastas lite hårdare. Med extremt många så menar jag hundratals per sekund!!! Event loggen i Windows är extremt lång och jag hade innan sommaren 300 000 fel som hade med Marvell-kretsarna att göra.
Även med detta fel så är det bara vid riktigt hård belastning på diskarna som jag får en systemkrasch och vid normal belastning så klarar Windows av att korrigera hårvarufelet. Med andra ord har jag bara haft 2-3 krascher på ett halvår.

Då jag precis köpt hus så har jag inte haft så mycket fritid till servern på sistone men jag hoppas att jag ska få det snart. Det blir i alla fall till att byta ut både agget (igen) och moderkortet. Om jag fortfarande ser till minsta lilla problem efter det så blir det byte till Asus P9A-I om det kommer släppas någon gång...

EDIT: Blev sugen på att uppdatera till senaste Bios och BMC så jag tog och gjorde det helt enkelt. Till min stora förvåning så är alla hårdvarufel som bortblåsta! Så från att ha hundratals hårdvarufel i sekunden på Marvell-kretsarna har jag nu inte ett enda fel och jag sitter just nu och maxar allt som går från kretsarna... Ca 545 MB/s från Marvell 9230 och 376 MB/s från Marvell 9172.
Så jag tar tillbaka mycket jag sagt och det verkar faktiskt som att mitt ASRock-kort är felfritt nu och att allt bara handlade om taskig Bios som äntligen verkar fungera som den ska... förutom Smart Fan som aldrig fungerat men det kan vara picnic-error också

Av Jenus

ownCloud borde lösa alla dina problem och vill du så gärna ha den som en mappad hårddisk över WAN så kan man ju alltid köra WebDAV: http://doc.owncloud.org/server/7.0/user_manual/files/files.ht...

Av Jenus

Någon som vet om den har bättre vatten-skydd än iPhone 5?

Av Jenus

"There are no distinct edges. No gaps. Just a smooth, seamless bond of metal and glass that feels like one continuous surface."
Väldigt skumt att alla bilder på hur tunn den är saknar den utstickande kameran
http://www.apple.com/iphone-6/design/

Någon som vet om den tål lite vatten?

Av Jenus
Skrivet av EvilCrackMonkey:

nä men jag flashade tillbaka 0.14 när ja misstänkte att det var något sådant.. men det hjälpte inte hellet..

edit: anledningen till vilken jag tog först va på deras manual sida när ja sökte på instant flash, så första tabben handlade om ipmi, sen efter det flashade dom bios, då tänkte ja att då gör ja oxå så.. men vette fan..

Jag fick själv problem när jag uppdaterade BMC förra gången men det löste sig när jag lade in nya Bios också. Så jag gissar på att det är viktigt att uppdatera båda. Synd att du inte hann testa det.

Av Jenus
Skrivet av EvilCrackMonkey:

de där skulle ja inte gett mig på...

updaterade först BMC till 0.19.00, startade om, och så fort jag hade skickat reboot på ssh, blev console redirecten svart.. sen har ja inte fått bild via den igen.. nu har ja flashat tillbaka 0.14.00 för att prova den igen men den ville inte console redirect hoppa igång med, säger bara att den inte kan ladda hem jar filen från bmc'n och så skulle ja försöka flasha 0.19.00 igen, då fick ja IPMI error 15.. va fan de nu betyder.. så ja men vafan asrock.. om du gillar strul..

får se om ja får igång skiten igen..

edit: efter en norsk reset av bmc'n så nu flashar den 0.19.00 bmc.. de ja märkte med den direkt.. va att den gav betydligt mindre ipmi eventloggar...

edit: fortfarande bara svart ruta i IPMI interfacet.. får väl trolla lite o se om ja kan få liv i skiten ikväll annars blir det nog att felanmäla skiten.. eftersom så länge den va igång ca 20dagar uptime vid reboot, så funkade den som den skulle sedan blev det samma grej som dom andra korten ja haft dvs att den inte bootar, för den här startar inte heller.. den verkar kunna stå utan att de händer nått o ja kommer inte in i oset så ja har kontakt med ipmi, ja den tar inte ens nätverksadresser så ja vet att den troligen kajkat ur innan den ens visar postbilden för grafikdelen som dom andra två korten åtminstonde gjorde innan dom frös...

så just nu börjar jag allvarligt fundera i andra moderkortsbanor..

Snabb fråga... Lade du in den nya Biosen innan du uppdaterade Bmc?