Inlägg

Inlägg som Decster har skrivit i forumet
Av Decster

Ryzen 5 5600 + ett nytt (B550) moderkort borda inte kosta mer än 3000-3500:- så det finns även möjlighet att uppgradera till snabbare minnen, t.ex 3200-3600MHz.

Men om ni vill spendera mer så kan ni kolla på Ryzen 5 7600 + B650 + DDR5. Då har ni en plattform som kan enklare uppgraderas om t.ex 5 år.

Av Decster

Fyra CPU-kärnor kan bli problematiskt i moderna spel. Även 8GB RAM. Så helst bör du nog försöka att byta ut moderkortet + CPU och minnena. Kanske något DDR4-system, med någon Ryzen 5-CPU?

Alternativt börja med grafikkortet för att se hur processorn hanterar det i spelen som spelas.

450W bör räcka till RX 6600/6650 XT.

Av Decster

Ryzen 7 5800X3D ska vara riktigt bra för WoW, och även Fortnite tror jag. Något B550 moderkort och 2x16GB DDR4 till det. Om man vill köra DDR5 så finns det Ryzen 7 7800X3D men det blir dyrare och svårare att få tag på, alternativt börja med Ryzen 5 7600 och uppgradera till en framtida CPU-generation på samma moderkort/socket.

Av Decster

Jag antar att du har riktigt gamla komponenter om du vill uppgradera plattformen?

Grafikkortet verkar duga för ca 40 FPS i 1080p medium, och de där komponenterna kommer enkelt hänga med. Även ett snabbare grafikkort i framtiden.

Av Decster

Beror på vad du spelar, vilken upplösning, hz, grafikinställningar, samt vilken FPS-nivå du siktar på.

1440p och lägre lär flaskhalsa, även delvis i 4K men inte lika mycket. Om du nöjer dig med t.ex 60 FPS så bör systemet orka med det, kanske lite mer, men som sagt, det beror på hur spelen skalar med hårdvaran.

Generellt känns det som ditt nuvarande grafikkort redan är mer än tillräckligt snabbt för ditt system.

Av Decster
Skrivet av meaow:

Mest Valorant och CS, vilken cpu/moderkort skulle du valt? Min budget är 5-6k.

Du uppdaterade din information nyligen? Om du har en Ryzen 5 2600 så behöver du inte byta ut moderkortet om du uppgraderar till t.ex Ryzen 5 5600. Du behöver bara uppdatera BIOS till moderkortet då.

CS:GO (och gissningsvis Valorant också) skalar mest med CPU-prestanda så grafikkortet bör fortfarande orka med, speciellt i låga grafikinställningar som jag antar att du spelar i. När det gäller CS2 så vet jag/vi inte riktigt än hur det kommer skala med hårdvaran då det är enbart i beta för tillfället.

Av Decster

Beror på vilka spel, men generellt skulle jag nog börja med CPU, moderkort och antagligen RAM.

Av Decster

Är det Asus GTX 1080 Ti Turbo i signaturen som du har? Den har bara en fläkt. Är det enbart den, eller flera fläktar som ökar i hastighet?

Det kan vara att GPU-fläkten och/eller GPU-kylaren som har en massa damm så grafikkortet blir väldigt varmt? Har du någon koll på vad temperaturerna är, även på övriga komponenter? HWMonitor kan man inte alltid lita på, så prova att ha igång antingen hwinfo64 eller MSI Afterburner i bakgrunden. Och istället för att vänta på nästa "spel" så kan du köra något stresstest eller krävande spel för att se vad temperaturerna blir.

Av Decster

Om du ändå ska behålla båda moderkorten så kan du lika gärna köra B550 med 5800X3D för att få PCIe 4.0 till grafikkortet och även en M.2 NVMe SSD. Om du nu tänker använda ett tillräckligt modernt grafikkort.

Av Decster

Den där bör fungera hyfsat till båda spelen - om du inte har alltför höga krav.

Grafikkortet kan uppgraderas till vad som helst, så länge nätagget orkar med och chassit har plats.

Om du vill ha mer CPU-prestanda så stödjer AM4-plattformen Ryzen 5000-serien, men som sagt, beroende på vad du har för krav så kanske det inte är nödvändigt.

Av Decster

Nja, jag misstänker att GTX 1060 redan är tillräckligt snabbt för din nuvarande CPU. Ett ännu snabbare grafikkort lär inte öka prestandan nämnvärt. Fast det beror mest på vilken upplösning, inställningar och vilken FPS-nivå du siktar på.

Du kan dock kolla hur belastningen på CPU-kärnorna och grafikkortet ser ut för att kolla vart flaskhalsen ligger. Antingen genom Nvidias overlay, aktivitetshanteraren, eller t.ex MSI Afterburner.

Av Decster
Skrivet av PhilipW:

Kör 1080p 240 hz,high på battlefield och rust varierar beroende på server.

Hur många FPS får du nu? Nöjer du dig med din nuvarande prestanda?

Av Decster

Vilken upplösning, uppdateringsfrekvens och grafikinställningar använder du?

Av Decster
Skrivet av johnsebonse:

så då borde jag köpa Amd ryzen 7 5800x3d

Den bör ge en hög boost i Fortnite.

Glöm inte att uppdatera BIOS till moderkortet om din nuvarande BIOS-version inte stödjer 5800X3D.

Av Decster

Kolla grafikkortets belastning i spelet. Om det ligger under ~80% så bör det klara 240+ FPS när du uppgraderar processorn. Eftersom du redan kör AM4 (B550) så behöver du inte byta ut moderkortet om du uppgraderar till Ryzen 5000-serien.

Ryzen 7 5800X3D vore ett alternativ om du vill ha den absolut bästa spelprestandan. Ett billigare alternativ vore Ryzen 5 5600 men den ger kanske inte mer än 10-20% högre prestanda jämfört mot Ryzen 5 3600. Men som sagt, det beror på hur mycket grafikkortet belastas nu.

Av Decster

Beror på vad du spelar, vilken upplösning och uppdateringsfrekvens (eller FPS-nivå du siktar på).

Generellt så är det grafikkortet som är flaskhalsen, men om du byter ut det till något moderna/snabbare så kommer processorn, alternativt minneshastigheten bli flaskhalsen istället. Men börja med ett bättre grafikkort och se hur det går. På längre sikt så kan du fundera på Ryzen 5000-serien då moderkortet ska stödja den generationen efter en BIOS-uppdatering. Om du t.ex kör på 5800X3D så kanske du inte behöver byta ut minnena då den processorn inte är lika känslig av långsammare minnen.

Av Decster

Det beror på vad du ska spela. Många nya spel kan bli problematiskt för endast 4 kärnor/trådar.

I ditt fall skulle jag rekommendera AMD, då deras drivrutiner använder färre CPU-resurser, så i CPU-begränsade scenarion bör AMD ge 5-20% bättre prestanda jämfört mot ett motsvarande grafikkort från Nvidia.

RX 6600, eller kanske RX 6650 XT beroende på budget?

Av Decster

Undvik helst RX 6500 XT eller lägre. Sikta minst på RX 6600, eller någonting begagnat.

Av Decster
Skrivet av siglolmic:

Jag har försökt leka med "Radeon Chill" med ett högre minimum fps men inte lyckats.

Har du provat att avaktivera det helt och hållet?

Av Decster
Skrivet av galenmyra:

Men om jag kör med DOCP profil för 3733mhz men sänker hastigheten manuellt till 3600mhz, kommer minnena automatiskt köra i 1:1 då?

Kolla först vad som körs nu. Gissningsvis körs det redan i 1:1, dvs ~1866MHz FCLK för 3733MHz. Men det kan bero på hur moderkortets BIOS ställer in de inställningarna om det är satt på auto.