Inlägg

Inlägg som Decster har skrivit i forumet
Av Decster
Skrivet av Gorteji:

Ok, tack! Ja precis, intel i5 2500k.

Är det några specifika spel du tänkte spela? Eftersom du fortfarande kör med GTX 560 Ti så antar jag att det är många äldre spel som har varit svårkörda, men skulle bli mer spelbara med GTX 1060.

Av Decster

Du bör få en hög prestandaökning av den uppgraderingen oavsett hur stor flaskhalsen är.

Med sådan gammal hårdvara så antar jag att du kör Intel i5/i7 2000 -eller 3000-serien? Det bör fungera okej för spel från 2010-talet. I mer moderna spel från 20-talet så kan det i vissa fall bli problematiskt, beroende på hur höga krav du har, upplösning, om det är en i5 eller i7:a du har osv.

Av Decster
Skrivet av supra_jonny:

Kör just nu på 1440p i assasins creed valhalla,4k forza horizon 5,4k horizon zero dawn.
Märker att mitt kort går tungt i dessa spel på högre upplösning och vill ha kraftigare kort.
kör detta på min qled tv Qe75q77aatxxc,är nöjd till viss del,men kortet går tungt,samt vill köra allt på 4k i ultra.
därav min tanke på nytt kort,samt lite mer framtidssäkrande med

RX 7900 XTX har bättre pris per prestanda, och borde vara lättare för ditt nätagg att driva det. Om du bryr dig mer om ray-tracing och DLSS 3 så är RTX 4080 ett alternativ som också fungerar med ditt nätagg. Med RTX 4090 så kan nätagget bli hårt belastat i vissa spelsituationer.

Av Decster

Vilken upplösning, hz och spel kör du?

Av Decster
Skrivet av Nozomi:

Använder chernobylite raytracing eller nåt? 7600 hamnar bakom 3060 rätt hårt där.

Chernobylite är Nvidia-sponsrat om jag minns rätt, och skalar ganska dåligt på AMD.

Av Decster

Beror på spelen, men i 1440p bör det fungera OK.

Av Decster

Hur blir det om du först låter mittenplatsen sticka in i hålet på moderkortet? Men du kan också behöva placera moderkortets sidoplåt på baksidan av chassit strax innan moderkortet "når" rätt position.

Av Decster

9-10k? Strax under nypriset av RTX 4070 Ti, eftersom prestandaklassen är ungefär i samma nivå, fast båda korten har både för -och nackdelar. Det mest intressanta för en köpare vore nog mängden VRAM.

Av Decster

Antar att det är detta?
https://www.gigabyte.com/se/Motherboard/GA-P67A-D3-B3-rev-10

Runt 12 år gammalt skulle jag tro, så det har stöd för Intel 2000-serien från 2011. Om BIOS-versionen är nyare så kan det stödja 3000-serien, men jag är osäker på om man kan kolla vilken version det är utan att redan ha en CPU installerad, och jag misstänker att man inte kan uppdatera moderkortets BIOS utan en CPU.

Vad är det för övriga komponenter i datorn?

Av Decster
Skrivet av _gabbEE:

Den har dock spikes upp till 4.65 som mest som du kan se i bilden, trots knappt någon load som jag beskrev i ursprungsinlägget.

Som sagt, med Ryzen är det vanligt att den boostar högt på en kärna när en enkel last behöver bearbetas. Programmet du använder visar dock enbart ett generellt värde, så det är inte säkert att alla kärnor boostar till just 4.65GHz. Mer troligt är det att en eller två kärnor temporärt boostar så högt när t.ex operativsystemet gör någonting i bakgrunden, eller om du öppnar ett nytt program eller fönster.

När det gäller spänningen (Vcore) så är Ryzen [5000]-serien designad att köras i uppåt ~1.50V. I enklare laster är det mer troligt att spänningen körs så högt, men ju fler kärnor som belastas (speciellt om de alla belastas mycket) desto mer ska spänningen sjunka. I spel så är det inte ovanligt att den hamnar uppåt 1.50V.

Av Decster
Skrivet av _gabbEE:

Dels tycker jag att processorn är ovanligt varm vid mycket låg load. Upp emot 60 grader utan att jag egentligen belastar datorn överhuvudtaget. Vid gaming, i mitt fall nästan uteslutande CSGO har datorn vid flera tillfällen frusit in-game och jag har inte haft något annat val än att reboota datorn med knappen. Här har jag dessvärre inga siffror att dela med mig av, men jag misstänker att processorn blir för varm, även om det såklart kan bero på annat.

[...]
En annan sak som jag upplever som märklig (kanske inte alls är det, mer min okunskap i sådana fall) är att turbon "kickar igång" allt för ofta även vid knappt någon load alls? Varför ska den gå upp till nästan 4.7ghz när datorn knappt används?

Kan du faktiskt kolla upp vad temperaturerna blir på de flesta komponenter först? Det är inte ovanligt att temperaturen kan hoppa upp till 60C under korta perioder. Det är också vanligt att Ryzen boostar till en hög klockhastighet när få kärnor används.

Vad har du för övrig hårdvara?

Av Decster

Om man kan hitta tester så borde 6700K prestera på ungefär samma nivå som i3 10100/F.

Ett grafikkort från AMD vore nog smartast då deras drivrutiner inte kräver lika mycket CPU-resurser så i teorin kan man få lite mer prestanda jämfört mot Nvidias motsvarighet. Dessutom så brukar de vara lite mer prisvärda. Kanske RX 6600 / 6650 XT, eller 6700 XT om man vill ha mer VRAM?

RX 7600 XT ryktas också att släppas i slutet av maj om man orkar vänta på tester och pris.

Av Decster
Skrivet av AGI:

Du behöver minst en 7900X för ett RTX 4080

Skrivet av AGI:

7900x är ~40% snabbare än 7800x3d, så jo det går med dagens hårdvara om man vill

Jag tror du blandar ihop spelprestanda och Cinebench-prestanda.

Skillnaden med RTX 4080 blir något mindre.

Av Decster

Över sommaren brukar jag sänka power limit till 40-50%. Visserligen tappar man lite prestanda, men om man håller sig till mindre krävande spel så spelar det inte direkt någon roll.

Sedan så kunde du "simulera" ett 4070 genom att sänka power limit på ditt 3080 tills du når samma nivå som 4070 förbrukar och se om du kan märka någon skillnad mellan ~200W (4070) och ~320W (3080) när det gäller uppvärmningen.

Av Decster
Skrivet av bran:

Jag har inte rört PPT/TDC/EDC alls i BIOS.

Då borde de vara dessa värden för 5900X:

TDC: 95A
EDC: 140A
PPT: 142W

Kolla med något program vilka värden som körs. Det går att kolla i t.ex Ryzen Master eller hwinfo64. Om du kör de värdena, så borde det vara så enkelt att manuellt höja EDC, fast först kanske du borde köra Limits: Motherboard för att se de högsta värdena som moderkortet klarar av.

Av Decster

Vilka PBO limits kör du? Moderkortets högsta tillåtna, stock, eller manuellt inställda?

Av Decster
Skrivet av TheOneAndOnlyMisho:

Kör på 1080p men känner idag att i typ warzone så kan jag droppa ner till 25 fps vissa gånger och då går det inte att spela.
Så tänkte ett 4070 är rimligt i pris och kanske kan boosta upp min fps lite mer.
För skulle jag istället uppgradera mitt moderkort och processor men ändå köra på mitt 1070 så hade det inte gett mig mycket mer i fps?

Warzone 1 eller 2? De skalar väl mer av CPU? Du borde nog kolla upp hur komponenterna belastas i spelet/spelen. Om processorn belastas uppåt 100% på en enda kärna så kan det vara ett tecken på en flaskhals, och då skulle ett bättre grafikkort inte nödvändigtvis hjälpa.

Av Decster
Skrivet av CreativeX:

the witcher 3 och Black mesa speciellt när man kommer till den där vackra färgfulla världen i Black mesa. MAGISKT!!!!!!!!!!!!!

Några länkar till dem:

The Witcher 3
Black Mesa
Av Decster
Skrivet av GuessWho:

När tror vi att 8K gaming kan växa då?

Med uppskalning och Frame Generation så är det väl delvis redan möjligt? Jag tror inte jag har sett några tester i 8K med DLSS 3 dock. Det skulle vara intressant att se.

Av Decster
Skrivet av GuessWho:

Vad siktar du på för FPS när du spelar?

Helst 90 FPS i tredjeperson, eller 120+ i förstaperson, beroende på spelets tempo.