Inlägg

Inlägg som chaos_maniac har skrivit i forumet
Av chaos_maniac

Kör du med drivrutiner nedladdade via Enhetshanteraren eller via tillverkaren av moderkortet? Må hända att om du kör med drivrutiner som kommer från en ostabil källa, vilken av dessa det nu är. Är det från tillverkaren du laddat hem från så kanske det vore bättre att köra med drivisar som Enhetshanteraren själv kan installera via Microsoft - i många fall är dessa stabilare.

Av chaos_maniac

Kanske kan vara bra att resetta CMOS på moderkortet (enl. manual). Du kan även prova att starta datorn utan grafikkortet i, sedan stänga av inifrån Windows, i med grafikkortet igen och starta åter.

Av chaos_maniac
Skrivet av Stargazer76:

Ambienta tempen stämde inte. Blandade ihop siffrorna lite. 39 grader skulle det vara och dät tror jag inte är helt ok. Utblåset från cpu:n är ganska varmt skulle jag säga. Sitter å ska beställa en 120 mm fläkt. Kommer ju att få göra eget hål för denna någonstans. Ska jag göra det i toppen av lådan eller i sidan så högt som möjligt? Tycker det borde komma in mer damm om man kör hålet i toppenmen avluftningen borde ju bli bättre. Vad ska man ha för galler? Verkar finns glesa samt sådana med nån form av filter.

Den sensor som angav tempen 33 grader tror jag hette remote och vad det innebär i sammanhagnet har jag ingen aning om.

Du får ut mer varmluft om tur har hålet i toppen, men det är lite av en smaksak också. Personligen föredrar jag att ha på sidopanelen snarare än toppen just för utseendets skull, dessutom gillar jag att kunna ställa saker på toppen. Om du bestämmer dig för att sätta på sidan så tänk dig för så att du inte sätter den rakt ovanför CPU:n ifall du senare skulle besluta dig för att byta till en stor CPU-kylare. 39 grader, det var över gränsen ja.

Gällande galler brukar det räcka bra med ett vanligt tunt och glest galler, så mycket luft som möjligt ska kunna ta dig ut utan förhinder. Dammfilter är onödigt på utblåset, det brukar bara vara användbart för insug. Detta ser trevligt ut för utblåset, så att dottern inte petar in en penna av misstag, hittar du billigare så kör på.
http://www.inet.se/produkt/5322185/flaktgaller-120mm-svart

EDIT: Bäst att köra på sidan förresten, jag kom på att dessa typer av fläktar (glidlager) föredrar att vara stående snarare än liggande. ^^

Av chaos_maniac

Visst, det handlar om tjänster från ett privat företag, men synsättet av denna policy är verkligen ur tiden - hade detta varit 1950-talet hade jag haft större överseende för deras censurer, men nu lever vi i en helt annan kultur i detta land än vi gjorde då och med helt andra värderingar. Till banker: Försök inte driva tillbaka den sociala utvecklingen för att ni i styrelsen inte har tolerans emot andras intressen, dessutom leder det till förlust för er del.

Av chaos_maniac

Ta R4:an så får du ett chassi du kommer uppskatta även senare i livet. Tror inte du kommer se chassi #2 på samma sätt om säg 5 år som nu. Med R4:an slipper du även leta efter oljud att dämpa, jag tror det blir ganska svårt att dämpa Aerocool-chassit bra.

Av chaos_maniac

Fynd, det har jag inte hittat mycket av det senaste. Mitt senaste fynd var dock trevligt, ett Sharkoon Rebel 9 Economy-chassi som jag fick av en trevlig Boråsare som hänger omkring här på Sweclockers, så nu har min dator en ny bostad. Behöver ljuddämpas lite, men är jätteglad iaf. ^^

Av chaos_maniac

Tog en titt i min burk och jag har följande fläktar, vilka jag är nöjd med. Blåser på bra nog och kostar inte skjortan. http://www.inet.se/produkt/6308641/scythe-120mm-slip-stream-f...

Alternativ finns även, men de har jag inte provat själv:
http://www.inet.se/produkt/5321955/arctic-cooling-f12 (blåser mer, men låter lite mer också, men ser även ut som ett bra alternativ)
http://cdon.se/hemelektronik/cooling-fan_fractal_design_fd_12...

Av chaos_maniac

33 grader ambient är helt OK temperatur faktiskt, bättre än förväntat (om det stämmer). Det är temperatur mätt från moderkortet som signalerar luftens värme i burken. Får du dock ned ambient mer närmare 25 grader så är det klart att CPU-fläkten även inte kommer behöva pressa luft lika hårt. Det finns blandade meningar om man ska ha övertryck eller undertryck i lådorna, personligen kör jag hellre undertryck eftersom temperaturerna ofta blir lägre än övertryck - men kräver då att man städar datorn oftare. Har du inget emot att städa lite oftare i datorn så kör på med 120mm utblås. Jag tror att detta kan vara ett bra första steg och ett billigt sådant, räcker att du har en 120mm som körs i 800-1000 rpm för utblås, kolla hos CDON för de brukar ha billiga fläktar. Detta kan göra en skillnad i temperatur som, om du har tur, gör att CPU-fläkten inte behöver gå 100%. Känns luften ur utblåset "hett" så skulle jag nog säga att mer ventilation behövs.

Ifall uppgradering är på tavlan går det bra att använda det grafikkort ni har nu, men en sak jag kom på är att nya moderkort inte har de gamla breda ATA/IDE-kontakterna längre, så ifall hårddisk och DVD inte körs med SATA (vilket numera är ett krav) kanske det är lika bra att köra på med nuvarande hårdvara i vilket fall. Är du osäker så släng upp en bild på hur det ser ut invändigt i datorn.

Av chaos_maniac

Skulle förstå för tiden då de tänker släppa DirectX 12, men att inte låta användare från Vista+ att använda 11.1 är verkligen småbarnsfasoner av ett företag i sådan storlek. Den enda anledningen till detta som jag kan tänka mig är att de helt enkelt lagt ner för mycket resurser på att utveckla 11.1 vilket har gjort att marknadschefer tyckt att man bör begränsa utbudet, något som förmodligen kommer vara kontraproduktivt i lanseringen av denna uppdatering...

Av chaos_maniac

Har du provat i fönstret? Mobilnätet är väldigt klurigt, "upp till" är ett fint uttryck för "teoretiskt möjligt när fri sikt finns och det är låg belastning på masten", båda vilka sällan stämmer helt in på den miljö där kunden finns. Saker så som väggmaterial kan också spela roll, ifall du får bra mottagning i ett fönster kanske du bör skaffa dig en Dovado Tiny-router (billig och sägs vara stabil).

Av chaos_maniac

Säkrast är att du tejpar fast den runt en annan kabel så att den inte kan flaxa omkring som den vill.

Av chaos_maniac

Kan du visa en bild på kabeln också så vi kan få se hur bränd den är?

Av chaos_maniac
Skrivet av Stargazer76:

Förstår att det kan anses vara "antika" saker men alla kan tyvärr inte prioritera en ny dator för flera tusen vart och vart annat år för att hänga med. Nu använder min nioåriga dotter denna dator och hon är nöjd med den förutom att den låter högt så den får gå så länge den går. Tack alla som givit konstruktiva förslag. Det uppskattas.

Jag vet inte hur insatt du är med dagens utbud, men tänkte iaf dra till med ett litet förslag för billig budgetuppgradering som borde passa in i ditt chassi (ditt moderkort ser iaf ut som vanlig ATX-typ). Ifall datorn inte ska spelas tunga spel på behöver man inte ens använda det grafikkort du har i datorn nu, processorn har inbyggt grafikkort som klarar det mesta andra. Jag antar att grafikkortet i datorn kanske det också för oljud, det är inte helt ovanligt. Ta en titt iaf, kanske det vore en bra kompromiss eftersom kostnaden inte är så mycket större än att köpa en kylare - om du har en vana för sådant här? Tänk dock på att datorns licensnyckel för Windows inte längre kommer att fungera i.o.m. en uppgradering, så detta måste även fixas.
http://www.inet.se/kundvagn/visa/2525204/budgetuppgradering

Annars så skaffa den där kylaren jag länkade till på CDON, den verkar kyla bra och ska tydligen inte låta lika förskräckligt. Är du händig så fixa lite bättre kylning i chassit också, det finns mycket som kan göras, t.ex. 120mm-fläkthål på sidan eller toppen. Kan du visa några bilder på datorn, in- och utvändigt, kanske vi här på forumet kan komma på något sätt att få det bättre?

Av chaos_maniac
Skrivet av JohanFalk:

Kan säkerligen hitta någon som slänger en bättre dator...

Förmodligen ja, men inget man behöver vara elak över. Alla har olika behov, känner folk som kör på ännu äldre och segare hårdvara idag - just för att det funkar för dem. Dock tycker väl även jag att det är dags för trådskaparen att skaffa en nyare dator snart, för den kommer nog inte fungera många år till och det finns alltid risk för att det "smäller" när man använder elektronik alltför många år.

Av chaos_maniac

Vill bara ge ut en liten varning för er som inte känner till det, att det kan vara livsfarligt att pilla inuti en gammal "tjock-TV" även efter att den varit avstängd en stund. Främst är det bildröret man måste akta sig för, men det finns även högspänningsdelar på kretskortet kopplade till bildröret. Allt som allt, vet man inte vad man gör i en gammal TV ska man låta bli. ^^

Kul projekt tycker jag, bildkvaliteten kommer nog tyvärr inte vara så enastående på en TV som stått länge undanskuffad, men lyckas du få liv i den så blir jag glad för den ser väldigt fin ut. Lycka till!

Av chaos_maniac

Enligt tester verkar även denna kylare vara bra för pengarna. Dessutom har fläkten gummidämpad upphängning som förmodligen får bort en del av ljudet. Kan vara en bra kylare att köpa för att även bära med dig till nästa dator. http://cdon.se/hemelektronik/xigmatek_nepartak_s983_cpu_coole...

Av chaos_maniac

Om man tar en titt på grafen längst ned på denna sida ser det ut som att Artic Freezer 13 är en respektabel kylare, så vill du gå den även kan det vara värt ett försök - om inte annat har du en bra kylare för nästa bygge.

http://www.hardwaresecrets.com/article/Arctic-Cooling-Freezer...

Vill du ha lite extra kul kan du såga hål i chassit för en extra 120mm-fläkt, till exempel. Det finns nog mycket som kan göras med chassit för att förbättra dina temperaturer.

Av chaos_maniac
Skrivet av Stargazer76:

Är en Fujitsu-Siemens från 2005 :S ,
ska kolla moderkortet lite senare. Hur kontrollerar jag huruvida det går att köra en Core2Duo? Har faktist funderat på den möjligheten.

Är den från 2005 är det omöjligt att köra Core 2 Duo tyvärr, de första släpptes sommaren 2006. Det bästa du kan göra är nog att antingen köpa en riktigt stor kylare OCH ha bra ös i utblås från datorn (ingen mening med bra CPU-kylning om all värme stannar i lådan), eller överväga att inhandla ett nytt/nybegagnat system istället som körs svalare. Prescott är en värmemardröm tyvärr.

Av chaos_maniac

Framgår inte om du har socket 478 eller 775, det finns P4 Prescott för båda. Är du själv osäker kan du slå upp moderkortets modell i Google för att kontrollera. Är det socket 775 så kanske du har tur att moderkortet är modernt nog för en äldre Core 2 Duo, det går att kolla hos moderkortstillverkaren, dessa CPU:er avger betydligt mindre värme och är dessutom betydligt kvickare.

EDIT: Du hann visst före mig. Vilket moderkort har du? Må hända att du kan köpa till dig en billig beg. Core 2 Duo istället och tjäna prestanda på pengarna istället.

Av chaos_maniac

För att minimera risken att de kan återskapa filerna så:

Gå in på Verktygsprogram / Skivverktyg, sedan markerar du partitionen med OS:et (brukar heta Macintosh HD), gå in på Radera och kör "Radera ledigt utrymme...", ju fler pass du väljer att köra desto mindre chans att de kan återskapa informationen. Tänk dock på att detta är tidsödande.

EDIT: Tydligen kan du även använda detta program för att få bort skräpfiler som lämnas kvar i biblioteket genom att dra in applikationen till AppCleaner och låta den sköta avinstallation. Glöm bara inte ta bort programmet själv i fråga. http://www.macupdate.com/app/mac/25276/appcleaner

Jag tror inte de flesta lärarna skulle bemöda sig att leta efter vidare spår efter program ifall de inte ser program i programmappen.