Inlägg

Inlägg som chaos_maniac har skrivit i forumet
Av chaos_maniac
Skrivet av Djärven:

Kan med glädje meddela att TV-nu funkar klockrent igen efter två bytta kondensatorer. Att löda var ju en baggis.

Tack till er alla för bra råd, tips och varningar i detta ärende. Känns rätt bra att totala reparationskostnaden hamnade under 300 kr varav 20 kr avsåg reservdelar och resten avsåg ett lödkit som jag troligtvis kommer ha nytta av igen i framtiden.

Underbart! Nu kan du hjälpa andra på forumet också som får samma problem, det händer iaf en gång i veckan tycker jag. Hoppas TV:n håller länge till nu. ^^ Gott nytt år!

Av chaos_maniac

Det kommer fungera bra med moderkortet i det chassit, se till att sätta distanserna rätt bara mellan moderkortet och moderkortsplåten. Grafikkortet borde även det fungera, du har PCI-express 2.0 enligt moderkortets chipset. Köp dig ett bra nätaggregat bara så blir allt finemangens! Gott nytt år!

Av chaos_maniac

Verkar först av allt vara fel kamera du länkat till, är en SD-kamera du angivit i länken.

Brus (och kladdig brusreducering) är mycket vanligt tyvärr bland billiga kameror och hård komprimering ställer också till med sattyg. Kan bli problematiskt om med greenscreen om du inte får ut iaf ca 3MB/s. Att även tänka på är bildstabilisering, är den optisk får du ofta ut högre bildkvalitet än om den är elektronisk, men smakar det så kostar det. Jag kan inte ta någon kamera på rak arm just nu, men billigare systemkameror borde nog kunna uppfylla dina krav eftersom du då kan skifta lins till en ljusstarkare (t.ex. 50mm F=1.8) och letar du efter något kompaktare filmkamera finns säkert fina alternativ runt 5-6000kr.

Av chaos_maniac

Det du får tänka på med 64-bitars OS är att mer RAM-minne kommer att användas i många fall, så har man ont om RAM kan man faktiskt tappa prestanda på detta om man gör tyngre arbete med datorn. Men har du tid och lust kan du alltid prova både 32- och 64-bitars OS och se vad som flyter bäst, men själv hade jag inte haft 64-bitars OS med bara 4GB RAM (minst 8GB helst).

Här kan du hämta hem Win7 lagligt iaf och prova för att se om det funkar bra. Den bästa sorten för personligt bruk tycker jag själv är Professional då den kommer ha uppdateringar längre period än Ultimate:

http://www.mydigitallife.info/download-windows-7-iso-official...

Av chaos_maniac

Ta en titt i TV:ns manual först av allt, det kan hända att din TV har begränsad upplösning på VGA. Har läst att vissa max kan visa 1366x768 @ 60Hz. Regeln i dessa fall brukar vara att börja lågt och sedan stiga i upplösning. Prova även att vicka på kabeln lite, kan vara kabelbrott (sköra kablar).

Av chaos_maniac

Windows 7 skulle nog bara kunna göra datorn bättre i mitt tycke, men upplever du att den fungerar fint i Vista finns det inte många skäl till böket med uppgraderingen. Komponenterna ser gedigna ut för sin ålder. Det som skiljer från dagens är att moderna i5/i7 kan ha fler processorkärnor (beroende på modell) samt att processorerna är mycket effektivare än gamla Core 2 Duo som du har. Nya datorer kan i de flesta fall ha 8GB RAM eller mer, vilket hjälper till att hålla datorn kvick vid större projekt. Fungerar datorn bra som den är skulle jag säga att kör på ett tag till om du kan fixa billigt, det finns alltid en bättre dator runt hörnet och det lönar sig alltid mer ju längre man kan vänta. Angående batteri så akta dig för vissa piratbatterier då de kan vara dåliga i kvaliteten.

EDIT: Hur bra din dator är: Byggkvaliteten är förmodligen i klass med dagens 12000-kronorsdatorer. Prestandan är nog i klass med de billigaste bärbara med i3-processorer, med undantag för aningen bättre grafik för din del. Ska du köpa en ny så sikta på en som känns hållbar i konstruktionen, det är där datorerna ofta faller idag tyvärr om man inte betalar lite extra.

Av chaos_maniac

Testa göra reset av CMOS, kan hända att det blev något fel under tiden som datorn var i vila - kanske ett litet spänningsfall eller liknande som petade sig fram till ett dumt ställe. Skumma saker händer ibland och så länge som det inte fortsätter hända är det inget att oroa sig över. Ta dock en titt på spänningsvärderna i BIOS, verkar det som om t.ex. 5VSB eller liknande har dykt för lågt kan det tyda på defekt nätaggregat och då kan det vara läge att åtgärda det via ett garantiärende. Tillsvidare så är det väl lika bra att inte låta den gå ner i vila helt enkelt, för att minimera risken för fel. Om spänningsvärderna ser bra ut skulle jag i ditt läge undersöka om det går att ställa in i BIOS eller med jumprar så att USB inte är aktivt när datorn är i vila, kan hända att 5V-standby-linan blivit överbelastad - med denna inställning kommer man istället att väcka datorn med klick på strömknappen.

Av chaos_maniac

Har min gamla megadrive stående för de där mörka dagarna då man känner för att dra igenom Sonic-quadrologin. Ska införskaffa Earthworm Jim när jag lyckas finna den billigt, vill ha lite fler spel känner jag. Riktiga tvåspelarspel har jag inte stött på några vettiga tyvärr, jag antar att det i de flesta fall var vanligast med en spelare under den tidsperioden - eller så är jag bara riktigt dålig på att leta spel. Lycka till och säg gärna till i tråden ifall du gör några bra fynd. ^^ Önskar jag hade mer plats hemma så jag kunde bygga upp ett litet elektronikmuseum.

Av chaos_maniac

Nyckeln till en lyckad retur är att vara trevlig samtidigt som man behåller sin ståndpunkt. Lycka till. Ifall datorn har använts så gör en återställning, annars kan du åka på återställningskostnad för 500kr.

Av chaos_maniac

Definitivt garantiärende, kontakta butiken du köpte den hos. Kan handla om dålig kvalitet hos en eller fler komponenter, det händer oftare än man tror.

Av chaos_maniac

Som nämnt bör det vara seriekopplade telejack. En sak att tänka på är att ha så få skarvar som möjligt och att se till att man har rätt kabel - gå och köp dig riktig installationskabel för telefonlinor, tvinnad med 4 ledare. Genom att ha den tvinnad undviks störningar från elledningar och radiosändningar till stor del.

Exempelvis denna ser ut att vara av rätt typ:

http://www.kjell.com/sortiment/telefoni-kommunikation/fast-te...

För skarvar kan du prova dessa skarvklämmor för att göra det enkelt och ordentligt. Du behöver köpa 2st, eftersom det är ett kabelpar du ska skarva vidare. Håll kabelparet tvinnat så långt det går fram till skarven.
http://www.kjell.com/sortiment/telefoni-kommunikation/fast-te...

Av chaos_maniac

Beställ dessa så får du det du behöver till en billig peng. Jag valde dessa för att de är specade 6V högre än original, ifall att det är bristfälligt designat sedan början. Dessa klarar 105 grader och har angetts att ha lång livstid.

http://www.electrokit.com/upw1c102mpd-1000uf-16v-o10x20mm.471...

Av chaos_maniac

Titta på själva kondensatorerna, där står värdena. Kretskortets beteckning är bara för att kunna läsa av kretsscheman etc. för verkstäder och tillverkning. Kom ihåg bara att sätta minussidan mot där det tjocka vita strecket är draget på kretskortet.

EDIT: Ser på bilderna att du förmodligen måste ta loss kondensatorerna för att kunna se värdena då de visas på motsatta sidan än den du tog bilden från. En "fuling" du kan göra om du inte vill vänta tills du har lödkolv är att skjuta in en platt skruvmejsen under kondensatorerna och bända loss dem, troligtvis kommer benen att sitta kvar i kretskortet (och måste lödas loss efteråt) men då får du iaf en snabb koll på värdena. Personligen skulle jag i ditt läge byte de andra två stora blå dessutom och även de bruna intill - har två stycken rykt med finns stor risk att de andra kommer ryka snart också.

Av chaos_maniac

Jag rekommenderar att du letar kondensatorer på http://www.electrokit.com/ eftersom de har billigare frakt än ELFA, men bor du nära ELFA själv kan du alltid springa in dit och köpa det du behöver.

För kondensatorer är det viktigt att ta hänsyn till främst tre värden: kapacitans (uF), max. spänningstålighet (V) och temperaturtålighet. Vissa kondensatorer betecknas även Low-ESR och är avsedda för att kunna laddas upp snabbare än vanliga, de kostar lite extra men är du osäker på om det ska vara Low-ESR eller vanliga skadar det sällan att köpa dem iaf. Det som brukar gälla om man inte hittar exakt rätt värde brukar vara att man går på en konding som är specad aningen högre än original, en sådan sak som temperaturtålighet är det alltid en fördel om man väljer högre värde av i fall man byter kondingar.

Jag rekommenderar att du övar in lödningen lite först, kanske att du sprättar upp nåt gammalt modem hemma eller liknande och leker lite så du får koll på hur det fungerar.

Av chaos_maniac

Varför inte uppgraderingsbara konsoller? Jag vet, konsolltillverkarna skulle få svårt att pusha nya modeller efter 7-8 år till kunder som uppgraderat med tiden, men må hända att man faktiskt kan göra en bra business genom att möjliggöra och sälja hårdvaruuppgraderingar som installeras som kassetter. På detta sätt skulle man kunna göra spelen i sådant utförande att grafikinställningar osv justeras automatiskt beroende på vilken hårdvara som sätts i konsollen, borde inte vara alltför svårt om man bara ser till att hålla det till kanske en "uppgraderingskassett" per år.

Av chaos_maniac

Ha så kul i din "audionirvana"!

Av chaos_maniac

Du behöver då en TV med antingen analog mottagare (som tjock-TV:n har) eller med DVB-C-mottagare (är inte säker på comhems krav på om man måste ha något kort för att kunna kolla på deras fria digitala kanaler, kolla med dem).

Här har du iaf en lista på TV-apparater som har både DVB-C och analog TV-mottagare:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s106518041&o=produkt_pr...

Av chaos_maniac

Ja det kan du, det kallas RF-kontakt. Du kommer kunna se fria digitala TV-kanaler via antenn (inte comhem-kabel-TV till exempel).

Av chaos_maniac

Själv föredrar jag att jobba i Mac för videoredigering, men det går inte att blunda för alternativen som sagt. Här är ett exempel på vad du kan få på PC-sidan billigare än en Mac Pro, bl.a. 6-kärning i7 som kan överklockas, 32GB RAM, 240GB SSD, dubbla 2TB WD Black, FSP-nätagg med 5 års garanti och en billigare UPS. Jag är dock osäker på valet av CPU-kylning och grafikkort, så valde de jag tyckte verkade rimliga riktmärken.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2660745/filmredigering-lagbu...

På Mac-sidan är dock Mac Pro utdaterad för tillfället och inte värd att investera i, ny version väntar runt hörnet. Under tiden rekommenderas man antingen köpa sig en iMac eller dyraste Mac Mini, för videoredigering är det dock ofta bra med gott om utrymme SAMT backupdiskar, så det blir många externa diskar att hålla koll på om man inte kör RAID-kabinett.

Av chaos_maniac

För all del! Skicka mig ett PM ifall det är något mer du undrar, jag hjälper gärna till ifall du inte känner för att öppna en ny forumtråd. God jul!