Inlägg

Inlägg som Mor5ives har skrivit i forumet
Av Mor5ives

Ett rykte men ett omskakande sådant. Skulle antagligen ställa till det för många aktörer som troligen skulle se sig om efter annat med Nvidia vid rodret. Håller med om att RISC-V antagligen skulle få sig en boost.

Tror dock i slutändan myndigheter både i USA och EU skulle ha ett och annat att säga om ryktet visar sig vara sant. De vet redan idag hur Intel betet sig mot AMD men även andra med X86 licenser.

Av Mor5ives

Inget annat än positivt detta. Fler länder behöver dock följa detta exempel.

Av Mor5ives

Så otroligt tråkigt att läsa detta. RIP Grant. Alla glädje timmar man haft framför TV:n och andra skärmar med Mythbusters.

Av Mor5ives

@Viita Testat utan GPU, ljudkort, RAM etc. Bara CPU kvar i och inget resultat oavsett vilken startknapp som används. Således bara att montera loss noctua kylaren och reseat CPU men det ser allt mer och mer ut som att moderkortet gett upp.

Av Mor5ives

Ja jag insåg det nu. Hade nog dock menat snarare att det startar och inte verkar helt död som nu så korrigerat.

Av Mor5ives

@Viita Kollade dessa två. Har ärligt talat aldrig rört dessa och de stod båda i "disable" läge. Rörde båda fram och tillbaka en gång för säkerhets skull utan nämnvärd skillnad. Datorn har även försökt köras med bara strömkabel.

Ska testa utan RAM, ljudkort och GPU när jag kommer hem söndag. Börjar luta åt att det är moderkortet för mig veterligen ska dessa kunna starta och exempelvis köra fläktar utan CPU och denna kommer inte ens så långt.

Av Mor5ives

@Veni Test med annan PSU har redan gjorts som skrivits ovan. Ingen skillnad. Ska testa batteriet när jag är hemma igen söndag.

@ZecretW Dioderna under moderkortets Power och Reset knappar lyser men inget annat. Ingen av dessa knappar åstadkommer något heller. Två olika nätsladdar samt uttag i lägenheten har testats utan någon skillnad.

Av Mor5ives

@Keffmode Testat nu med ett HD2400pro jag hade liggande. Ingen skillnad. Det gamla kortet skulle knappast belasta PSU heller då det klarar av att drivas via PCI-e så strömbelastning var det inte tal om.

Av Mor5ives

Mystiskt haveri, Misstänker moderkortets 24pin. Råd uppskattas.

Har en äldre maskin som jag ställde åt sidan efter en Ryzen uppgradering. Det enda som gjorts med denna hårdvara är att flytta det till ett mindre chassi då jag ville använda mitt 800D chassi till Ryzen uppgraderingen.

Senast jag startade denna var i december för att plocka fram lite filer jag hade glömt att flytta över, pluggade i, tryckte igång nätagget, startade och inget krånglade. Den fick även uppdatera klart win7 plus lite annat för tillfället och var på över natten utan något som helst bekymmer.

Skulle dra igång den igår igen då jag skulle backupa några inspelningar jag av lättja inte flyttat till en ny NAS disk men det hände absolut inget. Totalt död. Reagerar som om man trycker på power när strömmen inte ens är i, inte ens fläktar hoppar till. På moderkortet finns power och reset knappar men varken den eller chassits powerknapp får den att starta. Att starta via front header pins på moderkortet med mejsel gör samma sak, ingenting. Dioderna under moderkortets knappar lyser dock så ström verkar nå kortet eller kanske bara delar av det.

Min misstanke är dock att någonting get sig med moderkortets 24pin strömtillförsel. Då den stått strömlös har jag svårt att tro att det kan vara nätagget. Att koppla in ett annat nätagg jag hade liggande ger samma resultat. Detta agg vet jag för övrigt fungerar efter att ha felsökt andra maskiner med det.

Hårdvaran:
Intel i7-2600K
XFX R9 290X DD 4GB
Crucial Ballistix 16GB DDR3
Corsair Carbide 100R Silent Edition
ASUS P8Z68-V Pro
Corsair RM650x 650W PSU

Turen i det hela var att diskar med data kunde plockas ur så, inget förlorat men man är lite i problemlösar mode för att lista ut vad fasicken som hänt. RM650x Nätagget är för den delen i stort sett nytt då jag kände att maskinens gamla nätagg(testade inte med detta) som drivit detta och ett tidigare system sen 2008 började bli till åren.

Frågorna man har är om ens misstankar med moderkortets ström är korrekt. Följdfrågorna därefter är om detta kan ha tagit med sig PSU, grafikkort etc även om det verkar osannolikt.

Av Mor5ives

Inte bara jag som får prescott flashbacks av denna ser jag. Vill dock verkligen se tester efter release innan jag säger mer.

Av Mor5ives

Varm och strömtörstig men det var väntat. 14nm++++ börjar verkligen visa sina gränser men ändå, att Intel kunnat ta processen så här långt är ganska imponerande. Synd att samma framsteg inte visar sig på 10nm.

Av Mor5ives

Installerade det idag på min gamla Linux maskin och faktiskt, jag är rätt imponerad över hur stabilt och polerat det är. Gillar även nya temat. Har ännu inte sett av några buggar med något program ännu eller krångel på min hårdvara. Var en riktigt trevlig uppgradering från 18.04.

Lite fixande med Gnome Extensions så kan jag även acceptera Gnome.

Inga problem på en Phenom 2 955 med RX550 med 16gb RAM.

Av Mor5ives

Väntat men kasst ändå. 2020 vill jag nästan bara sova bort just nu...

Av Mor5ives

Hittade faktiskt en lösning 27:de april och än så länge har detta inte visat sig igen efter runt 20 omstarter/avstängningar.

Skriver här utifall någon annan drabbas då detta även verkar ske på B350, B450 och X370 moderkort vad jag kan se efter x antal varv med diverse sökmotorer. Om detta sen löser det för alla fall är dock inget jag kan svara på.

Lösningen fann jag på ett tyskt forum och det var så enkelt som att stänga av maskinen, stänga av nätagget och dra ur sladden över en hel arbetsdag(8+timmar). Vid uppstart efter detta funkar allt normalt.

Av Mor5ives

LED Firmware fel med X470

Då har ett helt nytt problem dykt upp som jag aldrig sett förut. Bifogar en bild på felet. Summerar det hela så gott det går för efter nästan en vecka med mekande så börjar jag få slut på idéer.

https://www.bildtagg.se/file/sean0xml4q9dzpmaupfvd8bf

"BIOS is updating LED firmware. Do not shut down or reset the system to prevent system bootup failure."

Vad som sker: Vid uppstart kommer datorn inte ens till post utan stannar på moderkortet för att visa meddelandet ovan. Detta varar på skärmen i för min del, 43 minuter ganska så exakt. Därefter ser man ASUS skärmen med ”Press F2 or Del for BIOS” skärmen innan Windows bootar som vanligt. Resultatet är att jag för närvarande lämnar maskinen på hela tiden.

Detta startade måndag 20-04-20 efter att jag kom hem. På morgonen var allt som det skulle vara innan man stängde av och åkte. Jag kan inte begripa vad det har kommit ifrån då jag, bortsett från windows egna uppdateringar eller webbläsare, inte har installerat program eller spel alls senaste två månaderna. Speciellt ingen mjukvara som hanterar RGB då jag skyr det som pesten och stängde av moderkortets det första jag gjorde efter att ha byggt den och bootat första gången.

Maskinen satt på BIOS 4406 när detta började och efter drygt väntande så fick jag 5406 installerat. Det gjorde dock ingen skillnad så jag tvivlar på att det är relaterat till specifikt BIOS utan snarare verkar det inte komma åt firmware för RGB.

ASUS aura mjukvara installerades i Windows för att testa men där får jag ett felmeddelande ”AuraService is currently unavailable. Please close Aura and check if AuraService is installed and started properly.” med en ”close” knapp som enda alternativet. Kan ha att göra med att jag stängde av ljuset men är osäker där.

Någon mer som stött på detta?

SPEC
CPU: Ryzen 7 2700X
MOBO: ASUS PRIME X470-Pro
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 3200mhz
GPU: XFX Vega 64(stock cooler)
CASE: Corsair Obsidian 800D
PSU: Corsair HX850i
Diskar: Crucial MX500(boot), Toshiba 2TB HDD, Toshiba OCZ TR200, Crucial P1 M.2 1TB NVMe.

I övrigt, inget RGB relaterat förutom moderkortets egna och Vega 64:kortets LED finns i maskinen.

Av Mor5ives

Måste stämma in med Berrabub här. Att stänga av de funktionerna av och till har effekt på vissa system.

Rekommenderar även att kolla kablarna. Hade lite knasigheter med ett RX480 på TV maskinen och jag hade efter att ha dammat ur datorn inte tryckt i kablar tillräckligt.

Av Mor5ives

Vet inte hur många eller hur mycket det egentligen påverkar då skräpmjukvaran det faktiskt är nu är på väg att äntligen dö en välkommen död och få har antagligen det ens installerat idag. Pratar givetvis om Flash.

Nu sitter jag inte på 5000 serien själv men jag har en polare som gör det och han fick konstant svartskärmande med flash från sajter där det fortfarande används. Kunde själv replikera detta på ett Vega 64 med senaste drivern men det är också det enda svartskärmandet jag haft på Vegat(har varit stabilt AF för mig) och jag hittade en workaround för att stänga av hardware acceleration och då slutade flash att krascha drivern.

Lustigt nog sker inte detta alls med mitt RX 480 i TV maskinen.

Innebörden av detta är som sagt ringa då jag tvivlar på att varken Adobe eller AMD bryr sig om flash längre.

Av Mor5ives

Intressant trots priset. Ser fram emot recensioner även om min trogna XZ fortfarande tuffar på bra.

Akilleshälen med Sonys mobilkameror brukar dock inte vara hårdvaran utan mjukvarans komprimering. Får se om de gjort framsteg.

Av Mor5ives

Jag skrattade glatt åt specsen! XD Tack till skribenten för humorn.

On topic, verkar bli ett riktigt monster detta. Något jag ser fram emot med en nypa salt dock.

Av Mor5ives

Tillhör kategorin som växlar AMD och Nvidia men i huvudsak, nej. De är inte sämre eller bättre. Mycket kan härledas till skräp bakom skärmen med att drivrutiner inte tas bort med DDU och detta färgar av sig subjektivt på många och då Nvidia sitter på större marknadskakan blir det en mindshare grej. Samtidigt som tech-youtubers uppmärksammar de större Navi problemen blir det ett rykte av det.

Senaste driverna har problem det ska medges och det är i huvudsak Navi baserade kort. Min upplevelse på Vega 64 är utan något som helst problem. Där verkar det vara gjutjärn just nu då jag varken sett krasher eller alvarliga grafiska buggar. Enda buggen jag hittat är att Relive inte gillar ljud från externt USB ljudkort.

Byggmässigt är ASUS klavertramp deras eget fel och de skämde ut sig när de försökte skylla på AMD medan Sapphire, Visiontek, MSI, Gigabyte, Powercolor mfl inte har liknande problem. XFX Thicc II kort hade fläktknasigheter för sig men olikt ASUS kort gjorde dock Thicc korten fortfarande sitt jobb dugligt och påverkades inte av något så enkelt som gravitation. Ska du köpa AMD kort, undvik ASUS och till viss del XFX just nu. Oavsett GPU eller OEM, läs recensioner och gör research innan köpknappen klickas.

Subjektivt kan nämnas att även Nvidia haft problem drivers. Ett exempel är april 2019, där orsakade 430.39 högre CPU belastning så Nvidia fick snabbt pusha ut 430.53 för att åtgärda detta så det är hugget som stucket om du frågar mig.