Inlägg

Inlägg som norrby89 har skrivit i forumet
Av norrby89
Skrivet av Chipsmonstret:

Ja, alla andra spel fungerar hur bra som helst, till exempel theHunter Call of the wild, det är endast Fortnite som strular.

Okej men då skulle jag börja med att ladda ner typ hwmonitor eller gpu-z för att se hur lasterna ser ut, belastas både gpu och cpu högt så är felet i Fortnite och någon inställning där.

Kör ni i dx11 eller dx12? Har hört lite att dx12 i fortnite ska vara otroligt dåligt gjort och ha en hel del problem, kanske att något där strular ?

Av norrby89

Skulle rekommendera att ladda ner gpu-z eller hwminitor och kolla hur laster a samt tempraturer ser ut medans man spelar.

Kan även va värt att prova något annat än fortnite och se om det är samma problem där, skulle andra spel fungera felfritt så är det problem specifikt med fortnite. Annars dom det grafikkortet så borde han utan problem kunna maxa dom flesta spelen i 1080p och få bra fps.

Skrivet av Heliopause:

Och det är inte klassikern att bildkabeln är kopplad till processorgrafikens uttag på moderkortet?

Han skrev i inlägget att skärmen är inkopplad till grafikkortet va först min tanke också innan jag hade läst klart.

Av norrby89
Skrivet av johan_l:

Jag byggde en dator till sonen för ett par månader sen.
Valde AMD AM5 5 7600 och 32Gig DDR5 minne. AM5 processorn är inte mkt dyrare än AM4. Minne och moderkort är något dyrare.
Grafik: XFX SPEEDSTER SWFT 319 RAD RX6800 16GB

Givetvis är det bättre med det föreslagna RX 7800 XT för en tusenlapp till. Min budget var betydligt lägre än din.

Jag skulle också kollat en gång extra på nätagget. Seasonic har jag fått som tips här och det verkar bra.

Jag har köpt Phanteks lådor och varit nöjd, sista hade 3st RGB fläktar med 4-pinnars fläktar med full styrning som går tyst och fint, behövs nog en eller två extrafläktar.

Dottern fick en dator med Intel processor, 32Gb och ett något enklare AMD GPU RX6600 8Gb för nåt år sen. Helt OK också.

Båda barnens datorer funkar bra att spela på, jag tror att det framförallt är grafikkort som man vunnit på att uppdatera. Jag har ett ännu äldre grafikkort i min dator RTX2060, det är ju för gammalt för att säljas och under din budget.

Stora frågan är väl om det är AMD grafik eller NVIDIA han vill ha. AMD verkar vilja uppdatera drivrutiner lite oftare. Lite mer uddaval tror jag, men mer för pengarna...

Brukar nästan alltid rekomendera AMD/Nvidia beroende på om man har intresse för RT eller inte. utan RT så är AMD mer prisvärda i nästan alla prisgrupper, medans med RT så är Nvidia såklart betyderligt bättre.

Sen även spelar nog också kunskap en stor roll, AMD har fortfarande en aning högre risk att man kan behöva in och optimera lite inställningar eller ligga på lite mer med att uppdatera drivrutiner. Skulle våga påstå att skillnaden idag är extremt liten men likväl en skillnad så handlar det om någon helt okunnig och ett barn så har Nvidia helt klart en fördel (även om den är extremt liten)

Av norrby89
Skrivet av Alastor Moody:

8 GB VRAM känns inte så smart att köpa i dagsläget om man verkligen inte måste. 7800 XT är bara drygt en tusenlapp dyrare om man kan tänka sig att installera grafikkortet själv och det är jag säker på att ni klarar galant.

Passade på att välja en prisvärd SSD på 2 TB så SSD-priserna är på väg uppåt.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/OFYnAagmPH0J0O9Lqc-MjwpHXZU/spel-mammanhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/OFYnAagmPH0J0O9Lqc-MjwpHXZU/spel-mamman

Grafikkort: https://www.proshop.se/Grafikkort/ASUS-Radeon-RX-7800-XT-DUAL...

Är en dator till ett barn, 8gb kommer räcka gott och väl! har själv barn mellan 10 och 14 som spelar en hel del och dom har mellan 4gb, 6gb och 8gb i deras äldre grafikkort som räcker gott och väl för dom! Tänk på åldern, kanske inte är lämpligt att en som är 12 sitter och spelar cyberpunk direkt.

Av norrby89
Skrivet av Spel_mamman:

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1509188/datorbygge

Detta fick jag av Inets kundtjänst.
Vad sägs?

otroligt dåligt bygge, hjälpte en polare bygga en liknande dator men mycket mer prisvärd med ett 4080 super för nästan samma summa.

Skulle nog rekomendera något i stil med detta
https://www.inet.se/kundvagn/visa/Q1YnAYtNH0FFyIxLlcDD-lYKmwY/dator

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/Q1YnAYtNH0FFyIxLlcDD-lYKmwY/da...

Fördel och det ABSOLUT viktigaste, grabben är 12! Här får ni en dator med utrymme att växa, ni kan köpa en ny cpu när han fyller år, nytt grafikkort i julklapp osv osv men han kommer fortfarande kunna spela alla spel och dom spel han spelar idag kan han utan problem dra upp grafiken ordentligt på!

Så då får han en riktigt kompetent maskin men ni har fortfarande gott om utrymme för stor ökning vid framtida uppgradering vid eventuellt present/julklapp/belöning.

Edit: bytte moderkort då moderkortet inte hade stöd för minnet

Av norrby89
Skrivet av Swedishchef_90:

Nvidias 4000 serien kommer ju inte vara bristvara och om 8800xt blir som bäst som ett 4070ti så måste den nog lika runt 7k i Sverige men vi alla känner ju amd så priset blir 9500 😊 för att sedan sakta droppas till dess rätta värde (precis som 7900xt)

Fast 5000 serien ersätter 4000 serien, och om 5000 serien blir en bristvara då nvidia vill använda den begränsade produktionen dom har till AI kretsar så kommer det helt klart även påvärka 4000 serien, inte som så att dom kommer trappa upp eller bibehålla produktionen för äldre kretsar när dom vill ha så mycket produktion som möjligt för deras AI kretsar.

Av norrby89
Skrivet av Jonas79:

Tackar för denna information och kolla inet recensioner och enligt flera där har dom också haft problem med p12 slim wobblar utanför ramen och tar i chassit vid vissa varvtal.

Men inte alla tar upp det men när närmare 35% tar upp det och även nyligen så är det något som ändå ska ta i beaktande om man väljer denna fläkt.

Tydligen ska det vara vanligare om man överstiger 1700 rpm enligt en på inet och det lär inte alla göra.

Okej inget som jag va med om på mina och dom maxades så när gpun belastades ordentligt. Men är helt klart något som iallafall va ett problem förut, mesta jag hittar om det va från 2-3 år sen utöver ett inlägg på redit från 10 dagar sen. Inte helt omöjligt att det är något som är fixat och att han fick en äldre batch eller liknande.

Men tyvärr så är utbudet av 140mm slim obefintligt i Sverige, även om man kollar caseking.de så har dom bara två modeller som jag hittade
https://www.caseking.de/en/scythe-kaze-flex-square-rgb-pwm-lu...
https://www.caseking.de/en/jonsbo-hf1415-slim-pwm-luefter-arg...

Men skulle kolla på caseking då deras utbud är enormt mycket större än svenska butiker, lite svårt att hitta då översättningen är sådär och avsaknad av filter på tjocklek

Av norrby89

Undvik bara amds senaste serie, just wow har en del strul med driver timeout utan mer eller mindre någon respons från varken blizzard eller AMD

Polaren fick det problemet med hans 7900 xtx, provade allt och fungerade npgra veckor när jag stängde av expo men dök uppigen efter ett tag. Samt googlar man på det så finns det massvis med folk som har problem sen ett år tillbaka.

Sen om 4000kr är budgeten så är 4060 ti samt 7700xt bara att glömma om det promt ska vara nytt, båda korten ligger runt 6000kr.
Kan ni tänka er begagnat så skulle jag helt klart sägs typ rtx 3080 borde gå att få tag på för runt 4000kr,sålde mitt 3080 strix för 6000kr för snart ett år sen så 4000kr borde inte vara omöjligt, kanske att man får gå ner till ett rtx 3070.

Av norrby89
Skrivet av PHRA:

Känns som att priset kommer vara helt avgörande för dem, men om förra gen till och med är kraftigare så känns det som att det kommer bli tufft för de har ju även förra gen nvidia att konkurrera emot.
Undrar vad man bör ha för kort till de nya 4k oled skärmarna som släpps.
Vill man vinna över användare från nvidia så måste de nog båda ha kraftigare kort samt ett betydligt lägre pris, kanske AMD satsar om nåt år igen, eller så är de väl nöjda med konsol spelarna.

Ja asså om dessa kort hamnar på samma pris/prestanda som nuvarande kort och nuvarande finns kvar för ett billigare pris så kan nog amd vinna ganska mycket på det, 7800xt eller 8800xt presterar likvärdigt men 8800xt har bättre rt prestanda och kostar 1000kr mer.

Med tanke på att nvidia korten kommer bli bristvara så lär priserna på Nvidias kort gå i taket, så lyckas amd med det varken nvidia eller amd gjort sen rt kom och öka rt prestandan per kärna så kan dessa kort helt klart bli en stor hitta =p

Av norrby89

Förstår inte varför det behöver göras så krångligt? Kör själv truenas scale och för att föra över allt så delade jag bara diskarna på servern med SMB (Ska ända användas då alla maskiner hemma kör windows/android) och sen kunde jag via datorn mappa upp allt i utfortskaren och föra över allt jag ville därifrån.

Precis som IB krivit ovanför

Av norrby89
Skrivet av Jonas79:

Har själv inte testat Arctic P14 slim men enligt 2 användare i Tyskland så har båda haft problem med att bladet tar i och skrapar i Dan C4 och vet inte om det är ett specifikt problem i det chassi.

Detta har dock inte tagits upp i tester som hyllar denna som budget valet och förstår detta när Tyskland tar 6€ för dessa men Proshop pris är billigaste i Sverige iallafall.

Men antar att man har öppet köp om något liknande skulle uppstå för en själv.

Har frågat Proshop om pris på Silverstone air slimmer 140 och väntar på svar och beroende på priset så avgör jag då.

120S kostar 168,69 kr på Amazon men hittar ingen 140.

Okej ja jag har inte haft något problem med mina p12 slim i min jonspro chassi

Av norrby89
Skrivet av Babakunde:

Intressant!

Det med att dra ner powerbudgeten hade jag inte tänkt på. Det kan vara värt att prova helt klart!

Enligt olika benchmarks på nätet verkar inte 3090't slå 4070S och knappt RX 7800XT?

Ja helt klart värt att testa det först, korten kostar ändå några tusenlappar och dra ner power budget kan du göra gratis och skulle kortet komma ner till säg 250-280 watt och du förlorar 10% prestanda så är det inte direkt värt att köpa något nytt kort.

Beror helt på vad för spel dom testar i förmodligen, använder själv Techpowerup nu mera då dom har en väldigt stor uppsättning spel.
https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-4070-su...
3090 i 1440p är identiskt med 4070 super, 8% bättre än 7800xt och 14% bättre än 4070.

även om vi kollar sweclockers prestandaindex för 1440p så är 4070 super ca 2,7% bättre, 7800xt är 5% sämre och 4070 är 11,3% sämre än ett 3090, så mer eller mindre samma resultat men med mindre antal spel vilket påvärkar resultatet en aning.

Skrivet av dorian1:

Eller så skulle jag köpa ett begagnat 4070 ti (spöar till och med 3090 ti) men går väldigt svalt och drar inte mkt ström. Eller så kliver du upp och köper ett 4070 ti super. Det drar fortfarande betydligt mindre ström än ditt nuvarande, går mycket svalare samt presterar mycket bättre. Jag skulle säga nåt av de två om du vill ha en bra balans mellan alla bitar.

2% bättre är inte direkt att spöa enligt sweclockers prestanda index, och kollar vi techpowerup med större antal spel så är 3090 ti 3% bättre så korten är nog väldigt likvärdiga om vi inte blandar in effektivitet i det hela

Av norrby89
Skrivet av Babakunde:

Halloj gänget!

Jag har svårt att fatta ett beslut som jag inte riktigt vet hur jag ska ta mig förbi.

Har ägt ett Gigabyte RTX 3090 OC nu i 2 år och är helt ärligt super nöjd. Fläktarna har börjat låta lite vid upptrappning från 0% -> 30% (gissar på att någon fläkt sitter lite lustigt till. Låter som bearingen är sliten på någon av dem) men annars har kortet slitit och kämpat sig igenom diverse AAA-titlar utan några som helst problem. Har provat deshrouda men fick inte alls bra resultat. Även kollat på ersättningsfläktar men inte haft orken att investera tiden till att byta dem som ligger på grafikkortet nu. Det är inte fläktarna och ljudet från dem som stör mig om vi säger så.

Problemet jag har nu är att kortet drar ofantligt mycket ström, även vid en undervolt på 200mV, och blir varmt (runt 72c vid 99% load). 72 grader är inte mycket och verkligen inte i närheten att påverkas utav thermal-throttling men kontoret jag sitter och fördriver mina fria timmar i blir så fruktansvärt varmt till den grad att jag har gått i tankar om att byta till ett annat grafikkort som kan erbjuda liknande prestanda, kanske någon procent sämre, men som drar betydligt mindre ström.

Jag sitter och spelar i 1440p vilket 3090't klarar galant, skulle nog glatt erkänna att det även är overkill deluxe för 1440p. Det spelet som har hamnat mest på tapeten det senaste halvåret har vart CS2 där jag förövrigt får extremt bra FPS (runt stabila 550-600 på alla kartor). Dock drar grafikkortet hela 350w (med undervolten) konstant under en session och temperaturen går inte under 72c, även om fläktkurvan slår i taket på 100%.

Kör jag stock settings når grafikkortet 380w, vilket börjar bli jobbigt nu efter sisådär 2 år.

Har kikat lite på RTX 4070, RTX 4070 Super, RX 7800XT och kan inte riktigt bestämma mig. Därav tänkte jag om någon här kunde hjälpa mig på traven att göra ett "korrekt" beslut!

"relevanta" PC specs i burken atm:
Gigabyte RTX 3090 OC
Ryzen 7 5800X3D kyld med Artic Freezer II 280mm
32gb DDR4 CL36
1000W Plat EVGA PSU

Frågan är hur stor skillnad det kommer göra, 3090 drar runt 370 watt som standard, 4070 och 4070 super runt 200 och 7800 xt runt 250 watt, med tanke på att ditt nuvarande kort presterar bättre än alla dom tre nya korten så är det nog väldigt slöseri på pengar och smartaste är nog att bara dra ner ström budgeten till säg 75-85% det kombinerat med din undervoltning lär dom lägga kortet runt samma effekt som dom nya korten.

(Ladda ner hwmonitor eller gpu-z så kan du se hur många watt kortet drar under last)

Av norrby89
Skrivet av Jonas79:

Tror mer att 5070 lär kosta 8000:- liknande dagens super kort.

Dock har svenska kronan tappat enormt mot € senaste tiden så antar att priset lär öka ännu mer pga inflationen av vår valuta.

Sen glöm inte att dessa kort inte kommer finnas i lager och vi alla vet vad som händer med priset på bristvaror när det kommer till grafikkort!

Av norrby89

Med tanke på att Artic fläktarna finns så spelar det väl ingen direkt roll =P P12 och P14 slim har funnits länge och är beprövade, körde själv med tre P12 slim i mitt jonspro i100 pro och va toknöjd med dom, även där va dom monterade så dom blåste direkt på grafikkortet.

Av norrby89
Skrivet av str8forthakill:

Och vem kommer byta till dessa med samma eller lägre prestanda? Och förmodligen högre prislapp.

Påminner lite om 290X/390X och RX480. Där föregående generationer fanns kvar i butik till en tusenlapp lägre prislapp, betydligt bättre kylare och till och med högre prestanda.

För även om de släpps till säg 30-40 dollar lägre MSRP kommer priserna bli lägst en tusenlapp högre än föregående generation det första halv/helåret efter lansering.

Med tanke på att Nvidia varit tydliga med att deras nästa generation kommer bli en bristvara (dvs priserna kommer gå upp extremt mycket) så kommer nog folk inte ha något val om dom vill ha ett nytt kort.

Av norrby89
Skrivet av Citybiffen:

Läst på Reddit och andra recensioner att just amd installationen är bland den svåraste o jobbigaste de haft o göra med på lf iii. Kan vara som någon av er sagt att inet inte lyckats få den helt på plats o då blir kylningen inte som utlovad. Men blir bara frustrerad iom de skulle ha stresstestat o kolla tempsen innan de skickar ut den.

Börja led att kolla så du inte har någon form av performance bost aktiverat i bios, brukar vara aktiverat som standard eller på "auto" och kan säkert vara något som inet glömt att ta bort.

Av norrby89
Skrivet av Citybiffen:

https://imgur.com/a/K7FWCVx efter 7 mins spelande.

https://imgur.com/a/ZhDnl4E temps 6 min efter spelande . Sen ligger idle tempsen på runt 55-60 går inte ner.

Ja asså idle temp är ganska ointressant, problemet du har nu är att cpun går upp i max temp och gissar på att du inte får ut full prestanda på grund av att den blir för varm.

Kan det va att du råkat ställa ner pumpens hastighet eller kopplad in den på fel kontakt på moderkortet?

Tänkte först att spänning kan va problemet och någon form av preformence bost i moderkortet men med tanke på att cpun inte ens drar hälften av den effekten den kan dra och fortfarande blir på tok för varm. Tror nog som andra skrivit att den är fel monterad eller att du glömt/kopplat in något fel.

Av norrby89

Nu vet jag inte med cb24 men med cb23 så har två datorer jag byggt senaste tiden landat runt 18 000 poäng och båda runt 80c om jag minns rätt, ena med en 280 aio andra med en Phantom Spirit, den med aio köra igenom en optimering av Ryzen master om jag minns rätt medans den andra kör bara en - 30 på alla kärnor

Edit: kan nog va värt att göra en reset på bios, samt kolla så du har nyaste bios versionen, är säkert någon form att upplåsning som är aktiverad som gör att din cpu får onödigt hög spänning som i sin tur gör att den blir varmare även utan last.

Av norrby89
Skrivet av MRnice69:

hej

undrar varför ett grafikkort med en fläkt kostar mindre änn
en med tvåfläktar ??

jag menar om man har ett grafikkort med samma krestkort och typ ett 4060 kort
varför blir grafikkortert så mycket dyrare ?? För inte kostar en
kylfläns + fläktar så mycket att tillverka. Så att olika tillverkare
måste ha mer betalt

fast är väll snarare tvärt om? tar vi just 4060 som exempel så är modeller med en fläkt lika dyra eller dyrare och inte billigare, oftast då dom marknadsförs som ITX modeller

MSI 1 fläkt 4299kr
https://www.inet.se/produkt/5413979/msi-geforce-rtx-4060-8gb-...
MSI 2 fläktar 3999kr
https://www.inet.se/produkt/5413656/msi-geforce-rtx-4060-8gb-...

RX6500 1 fläkt 2499kr
https://www.inet.se/produkt/5413973/sapphire-radeon-rx-6500-x...
RX6500 2 fläktar 2499kr
https://www.inet.se/produkt/5412709/sapphire-radeon-rx-6500-x...

Gainward 1 fläkt 3999kr
https://www.komplett.se/product/1248378/datorutrustning/dator...
Gainward 2 fläktar 4055kr
https://www.komplett.se/product/1248383/datorutrustning/dator...

Zotac 1 fläkt 4090kr
https://www.proshop.se/Grafikkort/ZOTAC-GeForce-RTX-4060-Solo...

zotac 2 fläktar 4108kr
https://www.proshop.se/Grafikkort/ZOTAC-GeForce-RTX-4060-Twin...

Så förstår inte riktigt med hur du får det att korten skulle vara dyrare för att det är två fläktar på korten.
Sen finns såklart också betydligt dyrare modeller men är inte rättvist att jämföra ett ITX kort med säg ett Asus strix, är två kort riktade till två helt olika typer av kunder. Lite som att jämföra en Dacia duster med en Volvo xc60.