Inlägg

Inlägg som norrby89 har skrivit i forumet
Av norrby89

Nu är detta ett AMD moderkort så borde mer eller mindre bara bli relevant om du ska börja överclocka din CPU, hade det varit ett intel moderkort så hade det kunnat bli problem då dom är enormt mycket törstigare än AMD cpuerna som finns idag.

Av norrby89
Skrivet av Paka10:

Är du nöjd med dem? Använder du dem i kollektivtrafik, utomhus och de fungerar bra med brusreducering?

Kan tyvärr inte svara på hur JBL lurarna fungerar då jag köpte dom till dottern.

Av norrby89
Skrivet av Paka10:

Dessa har fått bra betyg, Sony WH-XB910N, siktar nog på dem...

https://www.netonnet.se/art/ljud/horlurar/over-ear/sony-wh-xb...

https://www.rtings.com/headphones/reviews/sony/wh-xb910n-wire...

Inte så super bra betyg direkt, köpte för några veckor sen ett par JBL 760NC som verkar vara likvärdiga (aningen bättre) men till halva priset.
https://www.rtings.com/headphones/reviews/jbl/tune-760nc-wire...
https://www.netonnet.se/art/ljud/horlurar/over-ear/jbl-jblt77...

Edit: kollar man rtings så är det dessa som gäller i prisklassen runt 1500kr
https://www.rtings.com/headphones/reviews/anker/soundcore-spa...
https://www.inet.se/produkt/6302806/anker-soundcore-space-q45...

Av norrby89
Skrivet av Peterrrrr:

Horizon Zero Dawn/Forbidden West
Resident Evil Remake 2,3,4 och kommande 5
GTA 5 and RDR 2
Tomb Raider(Raise Of and Shadows)
Last Of Us 1 Remaster och kommande Last Of Us 2 remaster
Upcoming Metal Gear Solid 3 and Splinter Cell Remake
Uncharted 4
Mass Effect Trilogy and Andromeda

Merparten känns som att det är ganska så GPU intensiva spel, din cpu kommer säkerligen att agera flaskhals men med ett 4080 så kommer det garanterat bli en enorm uppgradering jämfört med ditt nuvarande kort.

Av norrby89
Skrivet av Peterrrrr:

Frågan är vilket CPU som är biligast för att inte flask ett 4080? Kan man klara sig på en i5 12400F?

Åter igen, beror helt på vad för spel du spelar, vissa spel kan få ett 4080 att knappt prestera bättre än ditt nuvarande kort medans vissa spel så är cpun ingen flaskhals alls.

Så vill du ha så bra svar som möjligt bör du nog försöka lista upp dom spel du spelar/vill spela så är det enklare att ge ett vettigt svar.

Personligen så hade jag inte stirrat mig blind på flaskhals eller inte utan snarare bara köpt grafikkortet och sen lösa cpu'n senare när möjlighet/ekonomin tillåter

Angående 12400F så sure ja man klarar sig med en sådan cpu men återigen, beror på spel! Överlag med ett 4090 så är en 12400k ca 10% sämre än det bästa på marknaden i 4K

Av norrby89
Skrivet av ClowneN:

Hej,

Länge sedan jag byggde ny dator och idag finns 2st ATX 12V anslutningar på moderkortet jag köpt (ASRock Z790 Riptide).
Kommer köra en i7 14700k och ett nVidia RTX 3060 grafikkort som jag har sedan tidigare.

Kommer högst troligen inte överklocka något så frågan är om jag behöver köra båda 8-pins till moderkortet eller kommer allt lira på fint med endast 1? Försökt finna vilka nätaggregat som dessutom har 2st ATX12V kontakter men där går jag bet då det inte riktigt verkar gå att sortera på hos de flesta datorbutiker vad jag hittar.

Utan att tänka speciellt mycket så köpte jag ett Corsair CX750W nätaggregat till men vad jag ser finns endast 1st 8-pins kontakt till CPU på detta nätaggregatet.

Så länge du går in i bios och säkerställer att den kör intel's "stock" inställningar så borde det vara lugnt!

Många moderkort för intel CPUer kommer idag ur lådan med upplåst/höjd power limit och om så är fallet med ditt kort så kan det bli problem om du startar upp någon syntetisk last eller någon form av krävande produktiv last då din cpu i sånt fall kan dra närmare 400 watt.

Av norrby89
Skrivet av Peterrrrr:

Ska köpa ett nytt grafikkort nu och det lutar åt RTX 4080 Super, har en i7 8700K och ska spela i endast 4K.
https://youtu.be/81c5wMZTNfI?si=LYh8k_4wiD2pEOWb&t=201

Enligt tester så är det i princip ingen bottleneck alls när man kör i 4K, men någonting som jag undrar över; även om inte det blir någon bottleneck 4K, hur blir det när det kommer till DLSS 2.5?
För då kör ju graikkortet på en lägre upplösning där faktiskt i7 8700K flaskar, blir det sämre % DLSS FPS då när det skalar upp i 4K?

Beror helt på vad du spelar för spel så kommer en 8700k garanterat vara en bottleneck även i 4k.

Polaren hade en 9900k och ett 3080 och i tarkov så va hans cpu en ganska ordentlig bottleneck oavsätt upplösning.

Edit: Med ett 4090 så kommer en 10700k ge en förlust på ca 18% jämfört med dom bästa cpuerna som går att köpa idag och en 8700k är ändå ganska ordentligt mycket sämre än en 10700k.

Av norrby89

Trådlöst och kommer nog aldrig gå tillbaka! mina arctis 7 wireless bör nog uppgraderas så småningom men inväntar att det kommer något mer åt hifi hållet med låglatens anslutning då BT verkligen inte är något alternativ.

Av norrby89
Skrivet av sockra:

Hej!

Jag går i tankarna att uppgradera min gpu. Har alltid haft nvidia men har börjat sneglat lite på amd ändå. Det som får mig att tveka med amd är att min nuvarande skärm (pg278q) har g-sync. Så skulle jag gå över till amd antar jag att en ny skärm behöver införskaffas. Är också lite orolig om jag skulle gå över till amd om jag kommer ångra mig med tanke på DLSS & raytracing.

Budget är under 10k.

Nuvarande komponenter:
Cpu: i7-8700k
Ram: 16 GB DDR4
Psu: 750w

Har funderat på antingen rtx 4070 super, alternativt 7800xt.

4070 super jämförs med 7900 GRE (AMD kortet är ca 500kr billigare och presterar mer eller mindre likvärdigt utan RT men ca 20-25% sämre med RT aktiverat.

Angående DLSS så har även AMD deras frame gen på drivrutins nivå som faktiskt fungerar riktigt bra (och fungerar i mer eller mindre ALLA spel) dock inte att föredra i snabba spel som quake eller cs.

Skulle säga att allt handlar i slutändan om vilka spel du spelar/vill spela.

Av norrby89
Skrivet av Pågenbröd:

Trevligt, nästa vore över Atlanten så man kan lira med jänkarna utan 1240 ping och 280ms delay.

Går redan massvis över Atlanten så med tanke på att britterna har samma problem så gör det nog ingen skillnad om vi fick en som gick direkt från Sverige över till jänkarna

Av norrby89
Skrivet av Virtual:

Som rubriken lyder har jag ett titan Xp köpt här via sweclockers för några år sen, länk till kortet https://www.nvidia.com/sv-se/titan/titan-xp/
Jag funderar på att sälja av det, vad kan värdet vara på ett sånt här kort idag? Just nu sitter ett Evga hybridkylnings kit monterat men original kylare finns.
Tacksam för rådgivning på prissättning om försäljning blir aktuellt 🙂.

//Virtual

RTX 3060 prestar någorlunda likvärdigt, dock RTX så aningen under vad ett begagnat 3060 går för

Av norrby89
Skrivet av Dinkefing:

Jag tror helt enkelt denna 4x förbättrad RT-prestanda kommer från Sonys motsvarighet till DLLS och FSR. Super Spectral Resolution förkortat SSR. Och jag tror också Sony överdriver lite också precis som NVIDIA gjorde innan de släppte Ada i sina slides där de visade dubbelt RT-prestanda eller mer.

AMD har inte förbättrad RT-prestandan fyra gånger mot föregående gen.

Tror du missförstod lite det jag skrev va ett svar "Utmaningen är att RDNA4 behöver 4x prestandan för att ens komma ikapp?"

vilket inte ens stämmer då dom bara behöver öka prestandan i RT med 25% speciellt då Nvidias 40xx serie inte gav någon förbättring alls i RT jämfört med 30xx serien.

Av norrby89

Jag har tidigare bara syncat alla mina kalendrar mot min Google kalender och det har fungerat felfritt för min del

Av norrby89
Skrivet av Dinoman:

Utmaningen är att RDNA4 behöver 4x prestandan för att ens komma ikapp?

gör dom? kollar man AMD's senaste kort 7900 GRE så ligger det utan RT ganska identiskt med 4070 super och med RT så ligger AMD 25% bakom.
Tar vi 7900 xtx så ligger det ganska nära 4080 super (aningen bättre utan RT) men med RT så ligger dom 20% efter.
Går vi sedan ner och kollar 7700 XT så är runt ca 13% bättre än 4060 TI utan rt och med RT så är det 6-11 % sämre beroende på upplösninng.

Sammanfattningen då är att AMD ligger runt 20-25% efter Nvidia och skulle behöva 1,25x deras nuvarandee RT prestanda för att bli jämnlika med Nvidia.
Så skulle nästa generation från AMD lyckas med 4 x prestandan så skulle Nvidia förmodligen inte existera länge till och deras kort skulle prestera Ofantligt mycket bättre med RT på än av vilket inte är så troligt.

Blandar vi sedan in priset så är skillnaden även mindre då AMD Korten är billigare än motsvarande Nvidia kort.

Av norrby89

Final Fantasy 7 remake intergrade!

Nu återstår bara att Rebirth ska komma till PC alternativt att begagnade Playstation 5 konsoler inte ska ligga ute för nypris...

Av norrby89
Skrivet av jan-banan:

45w räcker väl inte för en dator 100w är väl minimum

Räcker gott och väl Har 45, 65 och 100 watt laddare till jobbdatorn (HP Elitebook) och alla tre laddare fungerar felfritt

Av norrby89
Skrivet av Squallie:

Nu överdriver du, tycker jag.

överdriver? =P PS4 pro fick bara högre klockfrekvenser på cpu'n och en liknande bost i antal CU's men stannade kvar på samma generation som vanliga PS4.

Ända som saknas är att dom skulle gått över till GDDR7 minne så hade det utan tvekan varit närmare PS6 istället för en pro variant.

Av norrby89
Skrivet av moire:

Hur kan det vara en pro?! Nej vänta på ps6

Hur kan det inte vara det? Grafikkortet går från att ligga mellan 6650 och 6700 till ett 6800, är ändå en ganska ordentlig uppgradering! (Bara sätt till antal CU's såklart) plus att det går från RDNA 2.0 till 3.0/3.5 om man ska tro dom läckor som har varit än så länge.

Skulle det även stämma att dom går från zen 2 till zen 4 så hade det varit mer realistiskt att kallar denna för ps6 och inte ps5 pro..

Av norrby89
Skrivet av Kibbo:

Det du har länkat är den icke-WHQL-certifierade versionen som AMD slängde ut i samband med ett antal stora spelsläpp. 24.2.1 släpptes som WHQL-certifierad drivrutin ungefär en vecka senare, det är exakt samma drivrutin förutom att den du länkade kommer visa "BETA" istället för WHQL om du kollar certifieringen i GPU-Z.

Well ändrar inte att det är skillnad på dom och att den incke certifierade fungerar betyderligt bättre, inte haft problem alls med den för mitt 7900 xt och polaren hade exakt samma sak med sitt xtx, för oss båda är det ospelbart med den certifierade versionen.

Av norrby89
Skrivet av Kibbo:

Enligt OP:s skärmdump är det 24.2.1 som är installerad och även om den drivrutinen har fixat en del så har den inte fixat allt, en hel del av problemen ligger ju inte heller hos AMD utan i själva spelet och det är upp till Arrowhead att patcha det.

Ja men den jag länkade är en speciell version av 24.2.1 som fixar just helldivers och dess problem.

Står då att man har version 23.40.19.01