Inlägg

Inlägg som norrby89 har skrivit i forumet
Av norrby89

Ryssen kommer!

Av norrby89

Köpte två stycken på wish för 30kr styck för kanske 7 år sen, utan tvekan ljusår mer prisvärda än något man kan köpa från en vanlig butik, bara att dra i tvätten när den börjar bli skitig så blir den som ny =p

Av norrby89
Skrivet av Datatorch:

Jag säger klart och tydligt: Vi erbjuder inte säkerhetskopior av MySQL-databaser.

Skulle nog våga påstå att det är omöjligt att svara på utan mer information.

Sen handlar det nog i slutändan om vad som står i avtalet mellan dig och kund.

Av norrby89
Skrivet av onlyleif:

Vad tror ni om att använda denna till TrueNAS SCALE?

Fractal Design Define R3
MSI Z68A-GD55 G3 REV B3
Intel Core i5 2500K 3,3GHz
G.Skill 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz Ripjaws Gaming
Corsair SSD Force GT 120GB
Noctua NH-U12P SE2
Corsair HX 650W 80+ Bronze Modulär
Asus GeForce GTX 560Ti 1024MB DirectCU II

Det vore trevligt att slippa köpa helt ny hårdvara. Förhoppningsvis är det bara att komplettera med några hårddiskar. Kommer att använda TrueNAS mest till vanlig fildelning och en del video till Kodi.

Kommer fungera galant kör själv en fx 8320 och har jellyfin, torrent och fildelning utan problem =p

Av norrby89
Skrivet av Alphahanne:

Det är detta som jag också tycker låter märkligt. Jag minns när jag i ett lite ouppmärksamt tillfälle backade ut från parkering och in i en bil som precis körde förbi. Jag behövde inte betala något till försäkringsbolaget även om jag var vållande. Det blev för mig billigare att själv reparera skadorna på min bil än vad självrisken skulle kostat, så behövde inte nyttja försäkringen för det heller.

Om man enbart har trafikförsäkring kanske man måste betala något, jag vet ärligt talat inte då jag aldrig haft enbart trafik.

Skrivet av sweisdapro:

Dessutom är det inte någon självrisk vad jag vet om du har halvförsäkring eller högre om du inte ska laga din bil

Stämmer då verkligen inte, sure kan nog variera beroende på vad man har för avtal men som standard är det mer eller mindre alltid självrisk på trafikförsäkringen oavsett om man har hel eller halv.

Har själv betalat den självrisken två gånger för min privata bil och en gång för min förmånsbil som jag hade (inte bil men lyktstolpe som blev lite trött efter en olycka och behövde ligga ner och vila lite)

Av norrby89
Skrivet av Daniel87:

Funderar på om det börjar bli dags att uppgradera GPU i nuvarande burk. Den är 4 år gammal men rullar på helt ok.

CPU: 5800X (Bytt nyligen)
RAM: Ballistix Sport LT Gray DDR4 3000MHz 2x8GB.
Moderkort: Mortar Max 450b
PSU: Corsair CV650w
GPU: Powercolor Radeon RX 5700 8GB

Nu till frågan vad som är rimligt att uppgradera till. Kikar på följande:

7900 XT
7900 GRE
7800 XT

4070 Super

Kommer nätagget att orka driva dessa grafikkort? Eller borde man byta det också?

Ytterligare fundering på om det skulle göra skillnad att byta till snabbare ram-minne t ex 32 gb 3600 mhz?

Du nämner inte vad du spelar? spelar du World of Warcraft så skulle jag rekommendera Nvidia alla dagar i veckan då dom haft en hel del strul med AMD kort senaste året. Annars så är alla tre AMD kort vettiga val.

Angående PSU så med 4070 super så är det inga problem, med 7900 korten kan det bli lite tajt men beroende på vad mer du har i datorn men för spelande borde det inte vara någon fara.

Angående minnet så är det slöseri på pengar, sure kanske någon enstaka extra FPS i något spel men då är det mer värt att lägga dom pengarna på ett lite bättre grafikkort.

Av norrby89
Skrivet av Marlil:

Operativsystem: Windows 11
Skärm: Voxicon D27QO
Processor: AMD Ryzen 7 7700 Tray CPU
Processorkylare: CM Hyper 212 ARGB Komplett Edition
Moderkort: MSI B650 Gaming Plus WIFI Moderkort
Minne: Kingston FURY Beast RGB DDR5 5600MHz 32GB
2x16GB, CL 36, AMD EXPO, Intel XMP
Grafikkort: Radeon RX 7800 XT OC, 16GB GDDR6
Hårddisk: Kingston KC3000 M.2 2280 NVMe SSD 2TB
Nätaggregat: Corsair RMe Series RM750e PSU
Chassi: Phanteks Eclipse G360A Mid Tower (svart)

Jag har köpte denna från Komplett (https://www.komplettforetag.se/product/1251418/dator-surfplat...) i november och den har fungerat fram tills för ca en månad sedan. Det började med en krasch när min barn spelade Fortnite. De kunde inte berätta vad som hände mer än att den "kraschade", och när jag försökte få på den så gick det inte. Fläktar och RGB gick igång men skärmen hittades inte, tangentbord och mus startade inte och bios-lampan lös vitt. Efter flera av och på starter med alla USB kontakter urkopplade gick den tillslut igång.

Några dagar senare kraschade den igen i Fortnite och då såg jag blinkade små artefakter innan den frös, fick svart skärm men fläktar och RGB lös. Inget hände i flera minuter och jag stängde av. Samma procedur som senaste med flera omstarter innan den gick igång. Behövde dock inte koppla ur allt som var inkoppplat. Denna gång kom jag dock först till BIOS och jag kunde starta i felsäkert läge följt av en vanlig omstart.

Sedan fungerade datorn i någon vecka och jag kunde spela t.ex. Starfield m.m. utan problem. Men sen gick jag in på Youtube i Chrome (med adblocker) och genast kom artefakterna, den frös, sedan svart skärm och inget annat att göra än att stänga av. Denna gång var GPUn avaktiverad när jag väl kom in igen och jag behövde aktivera den i enhetshanteraren ("Den här enheten har stoppat eftersom ett problem har rapporterats (kod 43)").

Detta har jag nu kunnat replikera varje gång genom att gå in på Youtube i Chrome. Någon gång så fick jag ett meddelande från AMD Adrenaline när jag kom igång igen: "AMD software har upptäckt att bildskärmens drivrutin inte kunde laddas i ditt system.".

Jag har provat att ominstallera windows och allt på datorn. Jag har provat att köra utan AMD Adrenaline, men uppdatera allt på Windows Update. Jag har provat att avinstallera alla drivrutiner med AMD cleanup (utan internet), starta om, installera bara AMD Adrenaline (ej köra windows update) och uppdatera till senaste drivrutinerna. Allt leder till samma sak så fort jag kör Youtube i Chrome. Troligen händer det i vissa spel också, men det är inte lika träffsäkert.

Är det nu ett hårdvaruproblem eller något som jag kan lösa på egen hand?

Låter som något för komplett att undersöka! Bara att skapa ett garanti ärende och skicka in datorn på felaöknimg. Ingen idé att börja försöka fixa själv, tar bort halva meningen med att köpa en färdig dator likt denna.

Av norrby89
Skrivet av mtavander:

Hej,

Jag är lite osäker vart på forumet jag ska posta denna fråga men hoppas nu att jag träffar rätt.

Jag är på jakt efter en dator (tror jag) vars enda funktion är att kunna ladda ner lagliga filmer på och sen streama till min TV.

Vad behöver jag då datormässigt? Räcker det med en billig laptop? Som jag sen kopplar upp via wifi och Chromecast? Kräver datorn någon särskild processorkraft eller minne? Räcker en vanlig, billig laptop?

Ska man satsa på en HTPC istället? Men känns som en sådan har fler funktioner än jag önskar.
Vill som sagt endast kunna ladda ner och sen visa mina nerladdningar på TV.

Tacksam för hjälp och råd.

Tänker att valfri gammal dator och sen truenas kombinerat med en chromecast om du inte har smart funktion på tvn, hade passat perfa för dig går att köra på typ vad som, kör själv truenas scale på en gammal amd fx 8320 och det fungerar galant!

Av norrby89
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan inte jämföra korten i samma prisklass utan samma tillhörighet

7900 xtx är konkurrent mot 4090 och 4080
7900 xt är konkurrent mot 4080 och 4070 ti/s

Etc etc

Pris ligger dem aggressivt i ren raster mot krona men mot dem som använder kortet till AI, folding eller bara tycker om spel med ALLT på ultra (detta inkluderar RT/Pt etc) så är amd tyvärr inte lika attraktiva.

Sen hjälper de inte att de lyckades med bedriften att med första batcherna misslyckas med kylaren på MBA.

Eller alla deras små problem denna gen som får dem att tappa anseende.
De lovade sjukt mycket mer än vad de levererade.

Men små fel som
Extremt hög idle vid användning av två skärmar
Du vart bannad om du använde deras hypade anti lag+
En väldigt volatil prissättning, xtx gick för 15k+ för ett år sedan och nu samma kort runt 11. Detta tyder på extremt dålig andrahandsvärde.
XT gick för 11.5k när jag köpte mitt 4070ti nu ligger det under 9k medan 4070ti inte rört sig nämnvärt.

Va varför skulle man göra det? Det är totalt ointresserant juuh, ska du köpa ett kort för säg 7000kr vad är bästa bortet man kan få för pengarna.. Hur ett 7900 xtx står sig mot ett 4090 är totalt meningslöst och ointressant då det inte är samma prisklass.

7900 xtx är snarare jämförbart med 4070 ti super och 4080 (och presterar avsevärt mycket bättre än båda sätt till fps per krona)

Sen angående prissättning så är det självklart att det med tiden justeras för att vara mer konkurrenskraftigt, är en fördel och inte en nackdel som Nvidias bluff priser vid lansering som bara gäller första batchen och sen byts korten ut mot v2, oc och liknande med en avsevärt mycket högre prislapp.

Av norrby89
Skrivet av Trihxeem:

Att AMD skulle vara bra för konkurrensen är en skröna. De följer nvidias prissättning rakt av.
De kunde sänka priset på sina kort avsevärt direkt när nvidia sänkte sina priser. Så AMD kunde ha sänkt priserna tidigare och tagit marknadsandelar men la sig istället precis under nvidia för att hålla priserna uppe.

Vi har ingen nytta av AMD när det kommer till grafikkort - kostar nästan som nvidia och är nästan lika bra - lönt?

Och om någon skulle hävda att AMD håller nvidia från att höja ännu mer: nvidia skrattar och sätter precis vilka priser de vill för de vet att AMD följer efter som en trogen hund.

AMD borde hålla sig till CPU och konsoler.

Vänta nu "kostar nästan som nvidia och är nästan lika bra - lönt?"

Vilket kort från Nvidia presterar bättre än motsvarande amd kort i samma prisklass? Sure rt så är dom bättre men är inte direkt relevant förns det blir standard i alla spel. Så fort man tar bort rt så är nvidia helt klart det sämre valet idag, och led tanke på att nvidia halft överger konsument produkter så dom kan tjäna enormt mycket mer pengar på ai kort så lär nästa generation bli en repris av covid priser när det kommer till Nvidias kort.

Av norrby89
Skrivet av Yoshman:

Tror du gör en tankevurpa här. De spel som använder ray-tracing är typiskt inte designade för att maximera RT-kapaciteten hos de absolut RT-starkaste korten, de har (hade vid release av spelet i alla fall) helt enkelt för liten marknadsandel för att det ska vara vettigt.

Kollar man i Blender, där man långt mer beror av maximala kapacitet av RT-prestanda, så drar 4070 jämt med 3090 (medan 4090 är dubbelt så snabb som 3090).

Sen om man är motvals till RT tycker jag man kan lyfta blicken lite: alla GPU-tillverkare, även mobil GPUerna, har numera RT-acceleration (och likt Intel har både Apple och Qualcomm rätt bra drag i sina RT-acceleratorer redan från v1.0).

Att använda RT-acceleration för ljussättning kommer inom kort vara normen. I det läget finns ingen anledning för speltillverkarna att ens bry sig om något annat sätt att rendera ljus. Raytracing ger inte bara bättre resultat, mer viktigt är att det minskar kostnaderna för att göra bra ljussättning.

Gör jag? Rtx 40 serien gör ingen fördel alls när det kommer till rt jämfört med 30 serien om man jämför två kort som utan rt presterar likvärdigt. Dvs i spel finns det ingen anledning alls sätt till specifikt just rt att skaffa 40 serien framför 30 serien (fortfarande om man jämför likvärdiga kort) sen vad korten i syntetiska tester klarar av är totalt ointressant om det inte gör någon skillnad alls i spel.

Sen håller jag helt med om att rt är framtiden, dock "inom kort" kan du nog glömma ärligt talat, lär inte vara standard förns föra eller förrförra generationen klarar av full rt i 1080p för kort i 3000kr klassen. Är en på tok för liten marknad än så länge för att rt skulle vara standard, hell gtx 1060 är fortfarande ett av dom populäraste korten idag och den orkar knappt med fortnite!

Men sure kanske blir det inom kort, men det kräver att någon gör en enorm upptäckt och lyckas skapa något som gör att vi tar ett enormt hopp i prestanda hos gpuer.

Av norrby89
Skrivet av Yoshman:

???

Både AMDs 7000-serie och Nvidias 4000-serie gav väl ändå en rätt rejäl boost i RT-prestanda jämfört med motsvarande modell i generationen innan.

Syns helt klart i spel
https://tpucdn.com/review/amd-radeon-rx-7900-xtx/images/relative-performance-rt_2560-1440.png

Men där det kanske märks absolut mest är för de som använde GPGPU-acceleration i 3D-rendering, 4000-serien är där helt i en klass för sig själv, det även mot 3000-serien där 4090 är rätt exakt dubbelt så snabb som 3090.

25 % är ändå inte kasst, men mindre än den ~50 % ökning 7900XTX verkar ha över 6900XT.

Gör det? Ett 4070 ligger mitt mellan ett 3080 och 3090 utan rt, och ligger på exakt samma ställe med rt, så sätt till rt prestanda så har nvidia åstadkommit noll med 40 serien! Sen sure korten är bättre men just rt prestandan relativt till rastor prestandan är oförändrad jämfört med 30 serien.

Av norrby89

Men med tanke på att Nvidias 40 serie inte gav någon förbättring alls utan snarare blev sämre i vissa fall när det kommer till ray tracing så är 25% enormt mycket!

Av norrby89

Hade velat göra det men blir nog att invänta pc release och hoppas att det blir till sommaren! Känns inte direkt värt att köpa en ps5a för ett spel när bagagnat marknaden fortfarande är extremt skev..

Av norrby89
Skrivet av Dinkefing:

När jag letar efter begagnade saker och främst dyra saker brukar jag fråga efter kvitto. De flesta svarar nej och säger att de slängt kvittot.

Är det konstigt att fråga efter kvitto om man t ex ska köpa en mobil, grafikkort eller liknande produkter som kostar många tusenlappar?

Brukar fråga om kvitto om det är dyrare saker bara för att veta att det inte är stöldgods, garanti osv har jag iallafall slutat bry mig om då jag oavsätt inte har rätt till garanti som köpare av begagnad produkt.

Av norrby89

Well no shit när dom utformar spel så som fortnite och roblox på ett sådant vis att det ska skapa ett beroende bland barn så dom kan tjäna mer pengar...

Av norrby89

lite över budget men nyare plattform, dock runt 8% sämre grafikkort men man får en dator som man kan växa med utan att behöva byta ut halva datorn!

https://www.inet.se/datorbygge/b1494293/dator

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1494293/dator

Av norrby89
Skrivet av Neon:

Hej,

Utvecklingen inom TV tog ett stort steg med 4K och OLED, nu när vi byter upp vår "spelhörna" så blir det en Panasonic P65ST60Y över. Den köptes 2014 för ca 18 000 kr och har fungerat perfekt sen dess, fortfarande inga inbränningar även om den är ca 10 år nu.

Tog en snabb titt på blocket och får uppfattningen att de praktiskt taget inte är värt något idag även om det var "flaggskepps" modeller? Är det korrekt uppfattat?

Alternativet för oss här är såklart att behålla plasman och sälja OLED:en(som kommer från vardagsrummet). OLED:en(LG 65" C1) är troligen värt runt 8000-10 000 kr. Numera har vi ett PS5(4K) i "spelhörnan" men egentligen hade 1080p säkert varit tillräckligt bra många år till här.

Så för att göra ett kalkylerat beslut här så vill jag bara försäkra mig om att Plasma TVn inte har något nämnvärt värde idag?

Kommer inte ihåg exakt modell men för några år sen i samband med releasen av Final Fantasy 7 remake så bytte jag ungarnas xbox mot en ps4a och köpte en begagnad samsung plasma (en av dom dyrare 55orna från Samsung) den betalade jag 500kr för.

Av norrby89
Skrivet av Leiri:

Är sweclockers verkligen ett företag? Tjänar siten ens något nämnvärt?

Kollar man på koncernen (geeks) så gick dom ganska mycket plus 2022 (4,7 miljoner enligt allabolag.se), sen vad dom tjänar är inte relevant, lagarna gäller oavsett om företaget går plus eller inte.

Av norrby89
Skrivet av hznn:

Hej,

Fyller snart 39 och sagt jag önskar mig en ny stol då min Frost Demon har gjort sitt, innan det har man haft ett par DX Racer.

Vart inne lite på noblechair, men vad ska man ha nu för tiden?
Har typ ingen koll och en budget på 3-5k ish.

Kom gärna med förslag eller länkar

//hzn

Ärligt talat så finns det bara ett vettigt val, begagnad kinnarps! köpte själv en Kinnarps 6000 med typ 15 år på nacken för 500kr och den kommer nog leva längre än vad jag gör! Fick lov att spänna "kopplingen" vilket va extremt pilligt men helt klart värt det för att få en ordentlig stol!