Inlägg

Inlägg som andr3a$ har skrivit i forumet
Av andr3a$
Skrivet av Sinery:

Har kina elbilar ens gått igenom EU säkerhetskrav?
Huawei toppmodell låser in och bränner folk till döds enligt skandalen.

Har Huawei ens tillverkat en elbil? Vilken modell är det som "låser in och bränner folk till döds" och vilken "skandal" är det som avses?

Googlar, men hittar inget.

Av andr3a$
Av andr3a$
Skrivet av GreasusGoldtooth:

Igår råkade en kollega till min sambo backa in i vår Hyundai Kona Electric som vi leasar.
kollegan träffade först ungefär mellan dörrarna på högersidan men eftersom sambon körde framåt så blev där stora bucklor på bakre bildörren på högersidan och ovanför hjulet så hoppade en bit plåt av.

Vi har såklart anmält till försäkringsbolag och hävdat att hen inte haft tillräckligt med uppsikt när den backat ut ifrån parkeringsplatsen. Vad tror ni om ansvarsfördelningen baserat på ovan beskrivning?

Sambon körde hem bilen efter olyckan och det var först senare som det slog oss att man kanske inte skulle ha kört den med tanke på eventuella skador på batteri och dylikt, vad tror ni?

Den som backar och orsakar en olycka är i princip alltid vållande.

Det bör inte vara någon fara för batteriet. Det sitter skyddat under bilen och det krävs en ganska kraftig smäll för att det ska ta skada.

Av andr3a$

Lite mer bilgnäll

Så sjukt irriterande med personer som kör om och sedan återgår till högerfilen direkt när de kommit förbi och skickar fina stenar rakt in i fronten eller rutan.

Av andr3a$
Skrivet av Chibariku:

Jepp Audi har permanent 4WD (inte att förväxla med AWD som på t ex Audi A3) på flera av sina modeller och då behöver man byta på alla 4.

Elbilar med fyrhjulsdrift har ju en motor per axel som är synkade mjukvarumässigt och toleransen mot skillnader i mönsterdjup är större. Det räcker med att byta däck parvis på samma axel så länge inte mönsterdjupet mellan de nya och gamla däcken är för stort.

Av andr3a$
Skrivet av Dunde:

Det är väl bara ett Kia/Hyundai problem nuförtiden. Inte elbilar generellt.

Precis, jag har inte haft detta problem med någon av mina 5 elbilar av andra märken.

Av andr3a$
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

Någon som testat "Nya" Tesla M3 LR i vinter, hur går det med att få upp dörrar och fram trunk med -15? För brukning 120km? sämsta uppmätta ladd hastighet?

Jag har en Model Y 2023 och har inte haft några problem med att få upp varken dörrar eller frunk i vinter, inte ens i -28.

Av andr3a$
Skrivet av SwedZi:

Har haft Tesla appen stängd ända sen igår eftermiddag, inte gått in i den en enda gång, samt haft bluetooth av. Ändå har bilen dragit 4,5% i natt och kollar man batteri informationen i bilen så står där att appen dragit 4,5% hur är det möjligt när appen varit avstängd i iphonen? Har alltså swipat uppåt och sen dragit bort appen så att den är helt avstängd, och sedan inte öppnat den igen.

Hur garanterar man att appen inte ligger och pollar bilen?

Sentry Mode på?

Av andr3a$
Skrivet av General Nord:

Tesla Model Y är intressant, men borde du i så fall inte vänta på Juniper facelift (kommer förhoppningsvis senare under 2024)?

Det beror på om han vill ha blinkersspak eller inte.

Av andr3a$
Skrivet av jOnÄTÄn:

Deras betyg skulle jag ignorera.
vi bilägare gav Saab 9-5 2006 fick 4 av 5 och dom var ju typ slut efter några få år. Min hade ingen plåt kvar i de bakre hjulhusen efter 9år och 21 000 mil.

Jag litar inte heller på deras tester, men det kan ge en liten indikation på hur rostskyddet ser ut. Tog det som exempel bara då jag inte hittade något annat bra rosttest på Tesla i en svensk tidning.

Av andr3a$
Skrivet av Pantburk:

Läste detta nyss, verkar inte så bra.

Så de med Tesla borde alltså inte köra på vintern eller i blött väglag då rostskydd saknas?

"I Teslas garantier finns dock en 12-årig rostskyddsgaranti som tröst.

Lusläser du villkoren, täcker de dock bara genomrostning som bevisligen kommer inifrån.

Salt, grus och vatten räknas som yttre påverkan och skador av detta, täcks alltså inte av försäkringen."

https://www.dagensps.se/bors-finans/konsument/norska-larmet-t...

Alla biltillverkares rostskyddsgarantier har samma villkor. Genomrostning täcks enbart om rosten kommer inifrån till följd av tillverknings- eller materialfel.

Källan till att Tesla skulle sakna rostskydd är en norsk firma som säljer rostskyddsbehandlingar.

Kollar man t.ex. Vi Bilägares rostregister och Tesla Model 3 2020 (pre-facelift) så fick den betyget 3 av 5. Ingen katastrof alltså med tanke på att Toyota och Mazda brukar få sämre betyg för sitt rostskydd i samma tester.

Av andr3a$
Skrivet av DaBone:

Jo, rutan måste ju först ner lite och sedan öppna dörren. En bil med karm är ju bara att dra utåt. Går ofta att öppna dörren utåt, även om inte rutan åkt ner lite. Men värre att stänga sedan. Har vid några tillfällen när jag haft bråttom, böjt ner rutan lite försiktigt under listen i ovankant, för att sedan trycka till dörren. Har fungerat ibland.
Ett annat knep jag har är att ta fram ett kreditkort och trycka ner och dra utmed listen i nederkanten på utsidan. Är där isen sitter som håller fast rutan. Vet inte hur bra det är i längden, men tveksam om det gör det värre. I alla fall bra och snabbt att ta till om man måste iväg snabbt på vintern.

Fönsterna på min Model Y 2023 åker automatiskt ner ett par millimeter efter att man stängt dörren om det är kallare än 2-3 plusgrader. Har aldrig haft problem med att dörrarna frusit fast.

Av andr3a$
Skrivet av glemmy:

Om jag läst rätt kan man ställa in i app att förvärma innan avresa när den står på laddning? Men är det bara kupé då och inte batteriet?

Den förvärmer batteriet också om temperaturen är under -10 grader om bilen är ansluten till laddbox, du har ställt in en avresetid och förutsatt att det finns tillräckligt med ström för att värma både bil och batteri.

Av andr3a$
Skrivet av glemmy:

@andr3a$: tack, intressant att höra från någon som har haft en. Det var en 55? Nedåt 25 mil är kanske inte så kul i vissa fall.

Ja, det var en 55 med det större batteriet. Problemet är att den saknar förvärmning av batteriet så stora mängder ström går åt i början till att värma det innan förbrukningen går ner.

Av andr3a$
Skrivet av glemmy:

https://carup.se/beg-klipp-audis-lyxiga-el-suv-for-smabilspen...

Funderar på Audi e-tron fast modell 55 då (obs bättre räckvidd än 50). Årsm 2020 - klarade 341 kilometer i NAF vintertest och 400 km på sommaren och laddar rätt fort så det det duger för oss.
Har laddare hemma, 90% är kortare körning.
Däckkontot blir väl rejält kan tänkas.
Något som brukar paja på dessa eller spöka?

Jag fick byta laddlucka på min en gång (på garanti). Ganska vanligt att dessa lägger av vintertid. Vet ej vad det kostar, men säkert någonstans mellan 5 och 10000. I övrigt är det väl inga typiska problem just för den modellen. Om luftfjädringen pajar så blir det dyrt, men det gäller ju alla bilmodeller som har det.

Var beredd på att mobilappen suger och att det alltid är problem att kontakta bilen för att slå på värmaren.

Förbrukningen på min (en 2021) låg aldrig under 2,3 kWh/mil och på vintertid kunde den dra uppåt 4-5 kWh/mil de första milen. Tror att runt 25, kanske 30 mil är mer realistiskt vid längre körning då det är minusgrader.

Av andr3a$

Tack för svaren!

Det blev en 5600G så får det inhandlas ett grafikkort vid senare tillfälle.

Av andr3a$

Speldator till barn

Har en 9-åring som gärna vill ha en dator för att spela Minecraft, Roblox och Fortnite (i nuläget). Idag spelar han dessa på iPad och Xbox Series X.

Med en budget på max 8-9 tusen, är det vettigast i nuläget att gå på en Ryzen 5 5600G med iGPU och sedan köpa ett grafikkort när behov (och pengar) finns, eller ska man ta en Ryzen 5 3600 och köpa ett RX 6600?

Bifogar bilder på två byggen:

Någon som har möjlighet att komma med några råd och tips?

Av andr3a$
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Det känns som att det inte vore en bra deal att fortsätta med samma månadskostnad ett år till. I det ursprungliga kontraktet hade de räknat en värdeminskning från nypris till X tusen kronor efter 24 månader. Under en eventuell förlängning skall du bara stå för värdeminskningen från månad 24 till månad 36 och den är rimligen lägre än värdeminskningen månad 0 till 12 och 13 till 24. Du borde få en lägre månadskostnad vid en förlängning.

En 24-månader gammal leasingbil har klimatbonus inräknad i månadskostnaden. Den ordinarie månadskostnaden är sänkt med klimatbonus/24 och vid en förlängning utgår den och då blir det den ordinarie, dyrare månadskostnaden istället.

Av andr3a$
Skrivet av napahlm:

Nästa gång ska jag ta med mig en kollega ut som kan skrapa bilen medan jag sitter i förarsätet och värmer upp bilen. För hur gör man annars?

Jag har haft en ID.3 och hade inga problem med fläktarna på den. Det tar en liten stund för värmen att komma, men fläkten gick iallafall rejält från start.

Om du vill att klimatanläggningen ska fortsätta när du går ur och skrapar rutorna, sätt fast säkerhetsbältet på förarstolen. Det är märkligt att VAG inte har ett läge där man kan låta den fortsätta gå.

Av andr3a$
Skrivet av atego:

Lääär ju vara några som har Tesla här på SweC, ingen av er som snart ska på service eller har något som rasat på era Teslor?
Vore ju bara kul och höra hur det går med service/lagning nu när det är strejk!

Så mycke tjat här inne, men kul med lite från verkligheten också! Så teslamänniskor när har ni service här näst? Snackat med verkstad nyligen och blivit "denied" senaste veckan?

Tesla Service fungerar precis som vanligt. Det är bara att registrera ett ärende i appen så bokas tid med en mobil servicetekniker eller så får du tid på verkstad (beroende på vad felet är).