Inlägg

Inlägg som Finlandssvensken har skrivit i forumet
Av Finlandssvensken
Skrivet av Rydisen:

Din processor håller sig bra.
En värd uppgradering enligt mig är en ny processorkylare så kan du klocka litegrann och klämma fram mer prestanda om/när det behövs.

Jag sitter på föregångaren till din med ~20% sämre prestanda, och det har inte varit processorn som har satt stopp i de spelen jag har spelat.

Om du kollar beskrivningen, så kör TS processorn i 4,2GHz så jag tänker utgå från att den är välkyld. Men det hade helt klart gått att klämma ut 4,5-4,7 beroende på chippet med t.ex. custom vattenyklning vilket kan vara en prisvärd uppgradering här.

Av Finlandssvensken

Då din CPU bör plöja igenom spel redan idag så rekommenderar jag absolut att invänta Skylake. Få spel är väldigt CPU-krävande. Detta ses mest i multiplayer-spel med väldigt många människor, t.ex. MMORPGs och lite sånt. Sitter själv med en processor som presterar någorlunda lika som din och kör utan större bekymmer GTA V (även online), BF4 och allt möjligt annat. Om något är det mitt GTX 770 som håller mig tillbaka p.g.a. nVidias Gameworks eller vad det heter då det i princip skjuter allt utom GTX 900-serien i foten när det kommer till prestanda. Men den biten har du ju redan fixad, så det ska inte vara något bekymmer för din del.

Av Finlandssvensken
Skrivet av BaZZe:

Ram minnet kommer ju inte öka prestandan någon även om det e nice med mer ram det är nog isf både cpun och gpun som kommer flaska beroende på spel.

Främst kommer det vara cpun som förmodligen kommer flaska eftersom streamingen kommer nyttja cpu samt spelet vilket gör att gpun kanske inte heller kan jobba fullt ut eftersom den blir cpu begränsad, vilket resulterar i att han kanske får streama i riktigt dålig kvalité alternativt får lagg, men så länge han inte kör för krävande spel och kör med obs bra inställt så ska det väll fungera

Grejen med RAM är att Windows 8 vill ha sina 4 optimalt sett, sen vill många spel ha åtminstone 4. Där är 8GB. Sen tillkommer även ett Streaming-program, t.ex. OBS som gärna också tar ett par GB, sen kommer de flesta som streamar ha uppe ett par tabs med grejer, kanske något musikprogram, någon alerter etc. 16GB är en god idé för en dator som används utöver spelande.

Det är dock sant att CPU:n kommer ta emot en hel del med streamingen. Men som jag sa, 4GB är på tok för lite för streaming. 8GB är nästintill ett krav för någorlunda kvalitet.

Av Finlandssvensken
Skrivet av ERAL03:

Han ska spela cs go som han nuvarande kör på average 150 fps han vill inte streama värsting kvalitet han undrar om det skulle funka att uppgradera till 8 elr 12 GB ram

Skickades från m.sweclockers.com

Det hade förmodligen fungerat, förutsatt att moderkortet samt processorn stöder 8GB. Men jag hade själv gjort som ElFabin och gått på en ny dator överlag. Om inte annat kan jag bara tänka mig hur datorn ser ut och låter. Speciellt ljudnivån kan ju vara trevlig att ha under kontroll om man ska streama.

Av Finlandssvensken
Skrivet av ArcticFire:

Ditt inlägg fick mig att gråta en skvätt. Familjens hund fyllde 12 år 9.5 så han börjar vara gammal. En långhårig tricolour collie som funnits med över halva mitt liv (är 21 år). När mamma och pappa skiljde sig 2012 var hunden en av orsakerna till att jag stannade hos pappa. Dessutom behöll han huset med mamma flyttade 25 km bort jag ville ju inte byta skola (hade då gått halva tvåan i gymnasiet). När jag tagit studenten och väntade på att tvingas till att göra min värnplikt (andra halvan av 2013) och sedan under 2014 tills jag flyttade för att börja på universitet bodde jag också hos pappa för hundens skull. Efter att mamma flyttat tog jag frivilligt över ansvaret att gå ut med hunden (förutom vardagsmorgnar) och de flesta gick jag med en kompis. Det var tider det.
Nu är skolan slut för våren, men pappa har flyttat och håller på att sälja huset. Han har hunden, men känns inte alls lika lockande när jag inte har en kompis att prata med. Så jag vet inte hur jag bor på sommaren.

Han beter sig fortfarande som en valp fastän han är 12 år Drar i kopplet och får ibland "hepuli". Då springer han runt i en stor cirkel runt en.

Han har varit underviktig sedan han var ett år och försvann på en stuga för en stund och har nu som då behövt specialdiet för att magen varit i obalans. Men för något år sedan fick han någon medicin som gav honom bättre aptit så han har ökat åtminstone lite i vikt. Kotorna känns tyvärr ändå. Tur att han har lång päls, hade väl blivit anmälda annars

Tror inte att han riktigt haft ont ännu, förutom någon dyr medicin som han började halta av. Tydligen var den inte lämplig för collier... Blev en annan dyr medicin istället.

Som avslutning:
Marlie&Me kom på någon finsk kanal för några veckor sedan. Det var den sorligaste film jag sett. Jag har aldrig gråtit så mycket. De nära släktingar (mor- och farföräldrars föräldrar) som dött har aldrig stått mig nära så jag minns inte om det ens kom några tårar. Men den filmen berörde mig väldigt mycket, fasar för den dag min älskade hund Eddie går bort.

Svårt att skriva med tårarna nära hela tiden

Jag känner helt klart igen mig i det du skriver. Vår Dixie brukade rulla runt och sjåpa sig nästan varje kväll precis som en valp.

Den dagen då det oundvikliga händer är verkligen inte enkel att ta. Jag minns hur jag satt i bilen och slog allt vad jag orkade i ratten och bara skrek rakt ut när beslutit blivit taget. På något sätt kände jag mig så besviken på mig själv, som om jag hade kunnat påverka det hela. Det kan man så klart inte och det måste man komma ihåg.

Ett tips av mig om Eddie är rumsren och uppför sig bra, så skaffa en valp nu som han får hjälpa till att lära upp. Det kommer att vara terapeutiskt för honom och dig/er. Du kommer inte heller ha tid att gräva ner dig den dagen då det oundvikliga händer, för du har ju en annan hund som behöver dig och kan trösta dig.

Bara här om dagen ringde vi faktiskt och bokade en valp åt oss för ingen av oss pallar med tystnaden här nu med bara en katt och en chinchilla. Visst är även de fina och bra djur, men det går inte riktigt att jämföra med en hund om jag får säga det själv. Jag kan inte påstå att det känns 100% att ta en ny hund mindre än en månad efter att vi mist vår Dixie, men man måste tänka att ingen hund kommer någonsin att ersätta honom eller ta hans plats. Det är samma sak som med människor. Tyvärr befinner vi oss i en situation där vi måste gå vidare och det är lättast med en liten bäbis att ta hand om. Det är också vår första gång med en helt "ny" valp så att säga, så det är en kul, ny utmaning på samma gång.

När dagen kommer, tänk bara på att det tyvärr är en oundviklig sak i dagens samhälle och det är inte ert fel. Vår hund fick cancer, så det blev extremt allvarligt men även om det är frågan om svåra smärtor t.ex. så är det, enligt mig och min familj, bättre att hunden slipper undan de smärtorna. Det var faktiskt situationen för oss för veterinären sa att hon hade kunnat tömma tumörerna men han hade haft sådana smärtor att han inte skulle orkat med dem i många dagar. Så känn ingen skuld. Djur blir sjuka, precis som vi människor. Och enligt vad du beskriver är er hund mycket väl omhändertagen just nu, så det är alltid bra!

Av Finlandssvensken

Jag tänker inte börja bråka om formulering etc. för det har gåtts igenom ovan mig.

Men jag vill bara hålla med om att om du har den dator du beskriver så kör på en i5:a och ett trevligt moderkort med chipset Z97 till det. Hade budgeten varit något högre hade du kunnat klämma in ett bättre, eller åtinstone förnyat, grafikkort också. Men ett 280 är ändå inte dåligt på något vis för spelande på 1080p. Sen tror jag att efter det hade en grafikkortsuppgradering varit på sin plats. AMD håller ju på lansera nytt, så kanske vänta på eftermarknadskylarversioner av dem och lägga undan pengar under tiden om möjligt?

Datorn som du har idag, liquiid, är inte jättedålig men tyvärr har AMD hamnat rejält på efterkälken vad gäller processorer. Du hade alltid kunnat överklocka din (förutsatt att du inte gjort det redan) för att klämma ut mer prestanda i spel om det känns som att det är processorn som sätter stopp för dig. Oftast, då det kommer till spel, är det dock grafikkortet som är hindret. Det finns folk som kör spel på ultra med processorer från 2011 i dagsläget, så personligen hade jag kanske kollat på nåt 290X istället med eftermarknadskylare? Men om du vill ha en annan processor, så är det det du ska ha! Intel är bättre på prestanda per tråd, så detta ger dem ett försprång även i spel, så det är inte dumt så att uppgradera.

Lycka till och reta inte upp dig nu för att folk poängterar om första posten. Jag har skrivit första poster många gånger och glömt en massa. Kom ihåg, dock, att dessa går att redigera och således kan du få in nyttig information som kan bidra till att du får den hjälp du behöver lättare och utan tjafs.

Av Finlandssvensken

Det är för mig den absoluta definitionen av galenskap att inte få modifiera enspelarläge. Det är modifikationer av enspelarläge som gett Skyrim 4 år på topp på Steam. Det är modifikataioner av enspelarläge som gett oss bl.a. Counter-Strike. Men Rockstar är ju inte kända för att vara resonliga. Sen vill de absolut inte att någon ska spela deras spel på YouTube heller. Speciellt inte om videorna är monetariserade. För det är ju förlorad inkomst för dem.

Nej, hade man gjort det rätta här i världen hade man bojkottat Rockstar för all framtid. Vi får hoppas det dyker upp en namninsamling under kvällen som när Steam ville ta betalt för mods. Det hade inverkan på Steam i alla fall, men Rockstar är ju extremt envisa jämfört med Valve, så vi får väl se. Kommer knappast att bli en förändring här.

Jag håller dock med om att mods ska hållas i enspelarläget exklusivt. Det är inte ok att ha "unfair advantage" över andra, på ett sätt eller annat.

Vi kan väl hoppas att Rockstar kommer gå att rå på, men det betvivlar jag mycket, mycket starkt.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Reckie:

Tack för en bra förklaring.

Är även 16GB i minsta laget eller borde det duga?

Jag kör 16GB och det duger för oss dödliga. Min rekommendation är ändå att satsa på 2 x 8GB hellre än 4 x 4GB med DDR3 då det öppnar dörren att gå upp till 32GB. Mängden RAM kommer absolut att dra ner något på renderingstider. Med 32GB vore det dessutom möjligt att dedikera 24GB till renderingen medan man lämnar 8GB öppet om man vill spela samtidigt, vilket är klart möjligt med en i7:a. Men 32GB drar så klart upp priset en hel del, men som sagt rekommenderar jag 2 x 8GB just för att kunna gå upp till 32GB senare om man känner för det.

Av Finlandssvensken

Det är värt att tänka på att det chassit kommer ut först i juni också.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Heinel:

Nej, inte dubbla nvidiakort, då får du välja ett kort som stödjer sli t.ex msi z97 g45 gaming eller liknande

Skickades från m.sweclockers.com

Det är också viktigt att poängtera att ett krafitgare nätaggregat kommer att behövas i så fall. Teoretiskt sätt vill jag påstå att 750W borde räcka för Maxwell-kort (900-serien) men jag vågar inte lova. Det säkrare är väl att gå på 850W eller rent av 1000W. Men jo, moderkortet jag valt stöder inte dubbla nVidia-kort. Det stöder dock dubbla AMD-kort men då kommer ännu mer ström att behövas.

Av Finlandssvensken
Skrivet av sorkan:

Så jag kan byta till ett billigare nätagg, och ta de mellanskillnaden och köpa ett lite dyrare/bättre nvidiakort? Är det bättre?

Så länge aggregatet är av acceptabel kvalitet rent elektriskt spelar det ingen större roll. Det är ju även lugnt att gå ner i wattantal en del om vi utgår från nVidia.

T.ex. ett 970 från Evga http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/grafikkort/nvidi... funkar fint med så lite som 500W. Eller egentligen mindre också.

Här är ett förslag från min sida. Processorn har bara 2 kärnor men går utmärkt att överklocka och bör klara av spel utan problem.

https://www.netonnet.se/Customer/SharedList/67108

Av Finlandssvensken

Här är mitt förslag. Denna är t.o.m. ihopplockad, vilket är mycket trevligt. Den kommer att vara tyst och trevlig också, så den bör inte störa alltför mycket.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7938438/2015-04-10

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7938438/2015-04-10

Av Finlandssvensken

För att streama rekommenderas klart en i7:a över en i5:a då det kommer att vara till klar fördel med den större mängden trådar.

RAM vore också tacksamt att ha 16GB över 8GB RAM. Det är inget direkt krav, men klart rekommenderat. Detta för att många spel + Windows lätt kan dra iväg med 8GB, vilket gör att inget lämnar över för streamingprogrammet.

Chassit går fint att dra ner på till ett R5. Det har mycket fina funktioner, som ett fläktfilter för PSU som dras ut framifrån vilket enligt mig är att föredra över ett traditionellt system.

Skulle påstå att det går att ta ett http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2858002 för att dra ner priset ett par hundra extra. Sen landar det hela på närmare 12 000 än 13 000.

Här är också lite billigare minne. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1232998 Du kommer inte att mista prestanda med dessa minnen över de andra. Frekvensen på minnen spelar ytterst liten roll.

Går fint att spara in ett par hundra på grafikkortet också med ett från EVGA istället. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2982804 Det går att göra alla GTX 9XX-kort semipassiva om man önskar. Här är en guide för hur det går till: https://www.youtube.com/watch?v=EfVHIlSLK58 absolut ingen fara att göra det heller då chippet är det samma som i de semipassiva lösningarna. Förresten är det möjligt att EVGA:s SSC-variant redan är semipassiv, vågar inte svära på det på rak arm.

Här är ett fint, billigare moderkort från ASUS http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2692879 jag gillar möjligheten till fläktkontroll som ASUS klart dominerar över andra märken. Fläktar går enkelt att styra både i BIOS och med mjukvara.

Och där har vi dragit ner paketet en bit under 12 000-sträcket. Hoppas detta kan hjälpa.

Av Finlandssvensken

Snackar vi HD-video är inte 8GB mycket att hurra för. Inte ens i mp4-format med relativt låg bitrate.

Min rekommendation i så fall är att köra på en 1TB WD Blue, eller ännu hellre, en 250GB SSD idag och en 1TB WD Blue sen. Alternativt en 2TB WD Green, vilket jag själv använder. Fungerar helt utmärkt enligt mig för just den här uppgiften.

Det blir dessutom onödiga steg att flytta runt filer till en SSD, redigera dem och sen ta bort dem eller flytta dem till en lagringdisk. Du kommer inte att vinna en avsevärd mängd med tid på detta. Det viktiga är i så fall att ha redigeringsprogrammet på en SSD så att det är bra respons från själva programmet. Då jag kör en WD Green kan man ibland känna att filerna laddas in en liten aning långsamt, men inget jag stör mig på. Dessutom om man främst redigerar film som en hobby har man ändå inte så pass bråttom att det spelar roll.

Av Finlandssvensken
Skrivet av sorkan:

Men hur är prestandan jämfört med nvidia då? Är det samma prestanda, varför väljer man då AMD istället för nvidia? För väljer man nvidia kan man ju välja ett mindre nätagg och hålla nere den kostnaden.

Vad tror du om den här skärmen då? http://www.netonnet.se/art/dator/bildskarm/monitor-23-till-24...

Varför man väljer AMD har jag svårt att svara på. Visst är korten något billigare, men som du säger går det att ta ett billigare (inte sämre dock) nätagg för att jämna ut den skillnaden. 970 och 980 är båda kort som ligger i topp i prisklassen 2-4k idag vad jag sett. R9 290(x) kan passera i ett fåtal fall, men generellt sett verkar det som att nVidia ligger i topp i detta läge.

Många har också valt AMD p.g.a. av att 970-korten mer eller mindre "bara" har full tillgång till 3,5GB av de 4GB som anges i specifikationerna. För mig är det verkligen inget skäl då vi talar om 1080p eller ens 1440p. Börjar vi dock diskutera 4k är saken en annan, men då dar å andra sidan ett GTX 980 om ett 290X ganska hårt där.

Själv hade jag i dagsläget valt nVidia alla gånger, men andra har andra åsikter vilket är helt okej. Jag hade gärna själv sett något argument för AMD-korten. Något att nämna kan vara att AMD:s mellansegment är ganska svårslaget i ren prestanda. Så där kan jag se mer poäng med att gå på AMD:s varianter.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Peppar2014:

Priset skiljer 300kr mellan 290 och 290x kortet, det senare finns även lager. Finns även en fysisk fläkt switch på grafikkortet.

Om möjigheten finns, håller jag också på 290X. Det finns egentligen väldigt liten möjlighet till överklockning på det kortet, men det ska klara av krävande titlar finemang ändå.

Jag är medveten om switchen på kortet. Det jag menar är bara att generellt sett så har jag förstått det som att MSI:s lösning verkar klart tystast om det är något man prioriterar som användare. Sen om man ställer ner ett 290X på silent mode kommer värmen att gå upp enormt mycket också. Det är helt enkelt frågan om en kompromiss som måste tas av slutanvändaren. Som jag skrev, ASUS är verkligen inte det sämsta valet.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Guybrush82:

Chassi är ju lite av en smaksak, och just det där chassit valde jag mest p.g.a. priset (för att rymmas inom budgeten), samt att det fått hyfsat bra omdöme.
Personligen så hade jag också betalat några hundringar extra för ett chassi med lite högre kvalité. Men chassi är ju inte något som påverkar prestandan nämnvärt så jag brukar inte vara så "noga" då jag väljer chassin i mina förslag, utan väljer något som passar budgeten TS angivit.

Du har i och för sig rätt, men jag tänker främst på eleganta lösningar med hårddiskar, fläktfilter och annat sådant som är mycket trevligt. Men det är självklart inte något måste.

Av Finlandssvensken

Förstår mig inte helt och hållet på valet av budgetchassi, men visst, det funkar givetvis. Själv hade jag stuckit någon hundralapp emellan och försökt få ett Fractal Design Core 3300/3500 kanske? Fast kanske att även Antec moderniserat sig numera. Har inte personligen kört Antec på herrans många år. Corsair har även sin SPEC-serie som bör vara schysst prissatta?

Av Finlandssvensken

Peppar2014 erbjuder ett okej alternativ. 290X ligger i runda slängar 2-3 FPS efter (kollade då på Battlefield på 1080p med 4xAA) vilket inte är dåligt alls med tanke på prisskillnaden. Asus-korten kan bli halvt högljudda. Hade det varit jag personligen hade jag kört på MSI:s lösning. Verkar egentligen regera på GPU-kylning. Detta är enbart baserat på videor med ljudsnuttar av kortens kylning, så ta det inte för hårt. Asus gör fortfarande fina kort och är definitivt inte mest högljutt bland alla som finns.

I övrigt vet jag inte precis var man kan dra ner på priset särskilt mycket. Finns så klart billigare chassin att hittas, men Define R5 är ju ett riktigt schysst chassi.

Får jag lov att fråga varför du väljer en DVD-brännare? Är det för att kolla på DVD-filmer? För i så fall förstår jag. Men det är nog enda anledningen jag kan se till en sån. Går mycket fortare och smidigare t.ex. att installera Windows från USB.

Av Finlandssvensken

Jag tänker hoppa in och nämna att jag spelar alla spel jag spelar idag från en WD Green. Det är inget som skapat ett problem. Jag ligger på stadiga 60 FPS+ i alla titlar utan problem. Visst att söktider kan vara någon millisekund snabbare med en 7200rpm-disk men det spelar ingen som helst roll i verkligheten. Det hade varit en annan historia om OS legat på Green-disken.

Själv kör jag en 120GB SSD som är fylld till bredden med en W8.1-installation samt ett par program. Program blir bara större och större medan priserna på SSD går ner väldigt slött vilket leder till att många idag inte har råd med SSD-lagring.

Som en användare som värderar en tyst dator är jag överförtjust i WD Green eftersom den tillför just det - tystnad. Till skillnad från mitt XFX-agg, men det hör inte till saken i detta skede. Trots att det var en ovan mig som rekommenderade ett sådant, vilket jag inte alls håller med om.

Jag säger kör hårt på WD Green. De enda andra hårddiskarna som ens ligger nära dem i pris är väl Toshibas utbud vilket jag inte vet mycket alls om. Sen har vi ju de ökända Seagate Barracuda-diskarna som har ett extremt dåligt rykte idag jämfört med annat utbud. Sen får man betala nästan dubbelt pris om man ska upp till WD Black som också erbjuder en fördubblad ljudnivå, vilket inte är trevligt alls enligt mig.

Men bryr man sig inte över huvud taget om ljudnivån på sin dator kan man gott spendera ett par hundra till på en WD Black och ett nätaggregat från XFX. Sitter med ett jädra XFX Pro 750W XXX Edition nu som väsnas satan mot många andra nätaggregat byggd på samma grund från Seasonic. Varför XFX medvetet gör dåliga fläktkontroller och dåliga fläktval kan jag inte svara på, men så verkar det vara då just deras enheter är ökända för sitt oljud. Sen finns det alla möjliga enheter som lider av spoltjut, vilket mitt inte gör, men det är mycket svårt att undvika. Dock ser jag det främst hos Seasonic och inte så mycket hos t.ex. Super Flower eller de andra tillverkarna.

Så, det var min lilla utläggning om saken. Tycker WD Green funkar super även för speldatorer. Det gör den i alla fall i min.