Inlägg

Inlägg som Finlandssvensken har skrivit i forumet
Av Finlandssvensken

Eftersom jag vänligt nog blev överdrivet idiotförklarad (igen) på Sweclockers, så tänker jag helt enkelt inte säga någonting.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Papas:

Ok, så ett bättre grafikkort - check.

Vad sa du nu om chippset och moderkort? Något särskilt du rekommenderar med denna budget?

Tja X99 är det ultimata för producenter av media eller andra tunga beräkningar (som Maya och Blender) men budgeten ser på något vis maximerad ut redan med detta. X99 drar upp priset rejält, nämligen.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Solomonic:

Skulle man kunna få ner priset något om man kompromissar med ljudnivån?

Du skulle kunna plocka bort Noctua-fläktarna tills vidare. Fractal Design brukar ha ganska tyst kylning inkluderad ändå.

Sen skulle du kunna köra t.ex. ett http://www.inet.se/produkt/6910088/seasonic-platinum-fanless-... och behålla en låg ljudnivå men spara in 200 spänn till. 460W ska klara av detta system. Annars finns det också 520W för 100 spänn mer.

Cooler Master Hyper 212 EVO är ju också något att tänka på. En billigare CPU-kylare som fortfarande kyler bra och är relativt tyst åtminstone om man inte kör den på fullt blås.

Där kan du nog spara in nästan en tusenlapp med alla de alternativen.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Papas:

Frågade honom precis. De program han primärt ska använda heter Maya och Blender. Och en del PhotoShop.

Tack för hjälpen!

Jag försöker hjälpa så gott det går!

Maya verkar egentligen endast stöda professionella grafikkort, så t.ex. AMD FirePro och nVidia Quadro. Blender å andra sidan tar hjälp av alla nVidia-kort från och med GTX 400-serien så där kan det hjälpa. Oftast behövs det inte så mycket grafikkraft för Photoshop men jag vet att många t.ex. har Quadro-kort även för det för lite djupare färger med 10-bit-skala. Det kräver dock också en professionell skärm för 10k+.

Men datorn ska definitivt köra de programmen!

Av Finlandssvensken
Skrivet av eriqable:

Min farsa ska skaffa ny dator och då såg han en annons från media markt om den här och efter att ha plockat ihop en liknande på inet så såg jag att den faktiskt verkade vara billigare än en handplockad dator. Stämmer det?

De brukar vara ganska konkurrenskraftiga i priset de där rackarna. Det beror mycket på att de får Windows-licenser i princip gratis och därför t.ex. kan dra ner priset väldigt mycket på så vis. Sen om du valt t.ex. en 4790k skiljer det (åtminstone här i Finland) i runda slängar 300-400 kronor mellan dem och lite sånt.

Det brukar dock vara t.ex. taskiga nätagg i färdiga byggen och jag kommer troligtvis själv att gå på ett eget litet hopplock efter en lång funderare då jag velat fram och tillbaka just för nätagget. Har blivit himla petig med nätagg nu efter jag ägt ett XFX i strax över ett år. Aldrig igen. Själv tittade jag på en Acer-maskin och såg i en video att det sitter stock-kylare på CPU samt ett FSP-agg i den så nu har jag äntligen hittat ett bra bygge i samma prisklass som jag förmodligen kommer köra hårt på.

Man får ofta kompromissa t.ex. på moderkort och så när det gäller egna byggen mot färdiga datorer. Sen om du plockar ihop den själv eller om din farsa gör det kommer ni även där spara runt 700-800 spänn (vilket butiker ofta vill ha för att installera komponenterna).

Det är också lite knepigt med Windows med tanke på att Windows 10 släpps på torsdag om jag inte minns helt galet nu så jag vet inte vad priset kommer att ligga på för det t.ex. Är det lägre än Windows 8.1 vinner man ju något även där.

För ren och skär kvalitet hade jag valt egna komponenter men det är klart att färdiga system ofta är bekvämare men de brukar också komma med s.k. bloatware vilket innebär onödiga program som trögar ner datorn hemskt mycket. Men å andra sidan är det som sagt mycket bekvämt eftersom man inte behöver tänka på någonting utan bara köra igång och det funkar.

Av Finlandssvensken
Skrivet av versions:

ett förslag. vet inte hur seriös du var med det där att den skulle vara tyst men jag gjorde val som kanske inte är försvarbara från en prisvärdhets-synvinkel för att få ner ljudnivån så mycket som möjligt. värt att notera att det finns en lite större risk än vanligt att få ett grafikkort som har spoltjut med gtx 980.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7823226/2015-03-22http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png
http://www.inet.se/kundvagn/bild/7823226/2015-03-22

Ser dessvärre som ATX-moderkort och mATX-chassi där. Men ett Define R4 eller R5 och det är ett helt schysst paket. EVGA G2 750W är också redigt tyst nätagg för billigare peng.

EDIT: Vad jag förstått ska även MSIs varianter av grafikkort gå något tystare vid belastning än ASUS-korten. Jag kan förstås ha helt fel.

Av Finlandssvensken
Skrivet av -thor1n-:

Hej!

Jag har blivit väldigt biten i CS, tyvärr...:)
Nu har jag blivit sugen på köpa en stationär dator.

Kan ni hjälpa mig och svara på om denna specen är tillräckligt bra för att lira CS flawless. Jag vill inte ha lagg, inte ens i smokes.

Dator:
Moderkort: MSI- H55M-ED55 (socket 1156)
Processor: Intel i5 760 (överklockad till 3.8 Ghz)
Processorfläkt: Cooler Master Hyper 212 EVO
Grafikkort: ASUS- Radeon HD 6850
SSD: Kingston HyperX 3K SSD 120GB
Hårddisk: Seagate 500GB 7200rpm
RAM: 8GB DDR3 1600Mhz
Nätagg: FSP- 600W gold+
Datorlåda: NZXT Source 210
OS: Windows 7

Ni förstår nog vad jag menar. Datorn är begagnad.

Tack på förhand.

Det bör vara möjligt att ligga på 60 FPS stadigt med den datorn. Vet inte riktigt hur nätagget är, men är det något jag själv skulle fokuserat på att byta är det väl det. FSP har ett rykte som är så där för att vara mild, även om de på senare dar har publicerat en serie agg som är förvånansvärt bra men också kostar därefter. Som sagt, så länge nätagget är av någorlunda kvalitet ska det inte vara ett problem men jag är alltid nervös när jag läser FSP själv för jag har hört lite för mycket om bränder och explosioner. Men datorn är helt okej som sådan och bör som sagt klara av 60 fps men det är svårt att garantera det också.

Av Finlandssvensken
Skrivet av devalanteriel:

En miljard tabbar senare lutar det åt ett MSI GeForce GTX 980 Gaming som Finlandssvensken föreslog. Recensionerna är skitbra och det är kul att kräma på lite. Dessutom har jag ett annat billigare TwinFrozr-kort som jag bara har gott att säga om, och som är knäpptyst.

Japp i de ljudexempel jag hört (det har dock varit 970-serien) så är MSI överlägset det tystaste kortet av de alla om det är något man gillar, vilket jag personligen tycker är hemskt viktigt.

Av Finlandssvensken
Skrivet av hnkl:

Tänkte på PSU du nämnde, kan jag välja vilket psu som helst till detta chassi? Ska kolla in det du nämnde men är det något jag behöver ta hänsyn till vad gäller mått på psu?

Det ska stå en "max längd" på PSU i specifikationen på chassit, annars finns det absolut på tillverkarens hemsida. Men GM650 är ju semi-modulärt, så det är något kortare och ska passa alldeles fint i chassit. Många av Be Quiets agg är också semimodulära och ska därför passa fint, men om du vill känna dig säker ska det stå angivet på tillverkarens hemsida

Av Finlandssvensken

Ser riktigt trevligt ut. Själv hade jag förmodligen siktat på PSU från t.ex. Be Quiet. Vet inte vad det beror på riktigt, men vad jag hört av Cooler Masters nätagg har de en ljudprofil jag inte gillar. Har i och för sig bara hört dem i videor, så kanske inte så mycket att gå på samt att sånt där är mycket individuellt också. Men jag antar att du har 14 dagar ångerrätt om du nu inte skulle vara nöjd. Men i övrigt ser det ju bra ut. Du kommer dock få plocka ihop den som du har det valt nu men om det inte är ett problem för dig, så säger jag kör hårt. Bra grejer!

EDIT: Såg att du inte hade med en lagringsdisk nu heller. Tänker du köpa till en sådan längre fram? Annars kostar de ett par hundra för 1TB vilket räcker en bra bit för främst spel och lite filmer och så där.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Arziko:

Tack för hjälpen.

Du behöver inte undra särskilt mycket varför jag gjort vissa val när jag enligt många insatta borde gjort andra.
Jag har helt enkelt ingen koll. Är uppväxt med "ska du ha något som fungerar får du betala för det".
Vilket kan vara anledningen bakom att jag valt dyrare saker, då vet jag att det i alla fall fungerar.

Därför är det väldigt värt att få hjälp av personer som dig. Tack igen!

Ingen fara. Det enda som kan vara att tänka på är att chassit är en generation gammal, så om du vill kan du ta ett R5 istället. Det kostar dock något mer.

Av Finlandssvensken

Måste säga att pengarna känns väldigt konstigt fördelade här. Du har valt 750 Ti och 4570 men ett MSI MPower-moderkort och 850W nätaggregat? Förstår heller inte 200mm LED-fläkt i ett chassi som är gjort för att stänga inne ljud och ljus. Förstår ej heller ljudkortet. Om du håller på med streaming etc antar jag att du kör med någon typ av interface för mikrofon? Om du nu inte kör bara med headset förstås, då är ju saken en annan. Men jag tycker fortfarande inte att ett PCI-kort för 700 spänn är särskilt prisvärt. Då hade jag hellre kört på en 460 kronors Behringer-mixer från Thomann för att få bra ljud. Funkar fint att ansluta både 3.5 mick och hörlurar dessutom. En länk till den: http://www.thomann.de/se/behringer_xenyx_302_usb.htm kör själv med den och det funkar fint.

Här är mitt förslag:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7821967/2015-03-22

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7821967/2015-03-22

Av Finlandssvensken
Skrivet av Papas:

Du skriver att ett X99 är att föredra, varför det? Vilket X99, ser ut att finnas flera olika?
Enligt säljaren på Inet används i princip inte CUDA-kärnor för modellering, utan det är CPU som är viktigast. Endast vid modullering blir grafikkortet viktigare. Min polare kommer förvisso göra lite modullering, men inte primärt. Därför han "snålade" lite med grafikkortet.

Angående val av moderkort/CPU sa säljaren också att de som han valde "passade bra ihop". Man skulle kunna välja dyrare men då måste man välja annan CPU också.

Som vanligt försöker säljaren blåsa er. Eller lura pengar ur er i alla fall. X99 är ett chipset och inbegriper en mängd med moderkort liksom Z97. Det finns inget moderkort som endast passar ihop med en CPU, så där blir ni åtminstone lurade. X99 kostar lite mer, men ger framför allt fler CPU-kärnor vilket kommer att snabba på renderingar och moduleringar och allt möjligt avsevärt. Samma med CUDA-kärnor, beroende på vilket program som används. Men de allra flesta använder sig av CUDA alt. OpenCL. Är det frågan om OpenCL-programvara ska ni ändå inte ha nVidia utan AMD.

Berätta gärna vilka program som ska användas istället för vad som ska göras, det hade underlättat!

Av Finlandssvensken
Skrivet av devalanteriel:

Fin signatur. En kompis hade ett bra moderkort han ville bli av med billigt (ASRock Z77 Extreme4 - precis det halojoy länkade till), så det löste sig fint.

Jag är inte helt nöjd med nätagget heller. Har andra som är knäpptysta (ffa från bequiet!), och sen är det ju dessutom inte modulärt. Men jag är inte säker på om jag orkar byta... har inte riktigt bestämt mig än.

Tack för input om kortet! Om MSI låter mindre vid belastning är det förstås ett stort plus. Tror jag får läsa några tester och hoppas på det bästa vad gäller ev. coil whine sen.

Jag förstår. Sitter själv med precis det moderkortet idag. Det funkar för grundläggande funktionalitet Förvänta dig inte att kontrollera fläktarna, dock. Det är ju AsRock!

Nej precis. Vad jag märkt är XFX och många andra Seasonic-byggen otroligt högljudda jämfört med Super Flower-byggen eller andra OEMs såsom just Be Quiet. Jag gillar inte alls Seasonic-byggen längre då de allra flesta verkar ha en del en fläkt som går på tok för högljutt alternativt ha enorma mängder coil whine.

Av Finlandssvensken

Det ser ut som att X99 ska gå att få med i en dylik budget. Det ska också gå att klämma in åtminstone ett GTX 970 för att få lite fler CUDA-kärnor för modellering och allt sånt. Vet inte riktigt varför de håller sig så pass lågt på nätagget där, även om det inte är något dåligt aggregat så vitt jag vet.

Sen hade i alla fall jag velat köra på Define R5 över Define R4 i dag då den erbjuder t.ex. bättre dammfilter och lite så där. Det är även enklare att fästa SSD-diskar bakom moderkortsplåten.

Av Finlandssvensken

Vet inte om det bara är jag som begriper att snubben är från Finland. Du vill alltså ha en för 1,5k € utan RAM.

Här plockade jag ihop. Bättre moderkort från ASUS samt ett trevligt Be Quiet-agg som är tyst och bra samt fullständigt modulärt!

Webhallen varukorg

http://www.webhallen.com/images/shopping_cart/new_line_forcer.pn...

http://www.webhallen.com/varukorgen/img?prodlist=178511q1,201197...

Av Finlandssvensken

Själv hade jag ju bara bränt upp XFX-agget och skaffat nytt. Sådana skördetröskor gillar inte jag i alla fall. Men för att vara allvarlig så hade jag väl satsat framför allt på grafikkortet. Processorn är nära toppen än idag och jag vet inte om det finns särskilt stor anledning att byta, förutsatt att du får tag i nytt moderkort som stöder din processor (Z68/P68/Z77 etc.) begagnat som ni diskuterade här ovan. Annars hamnar du ju kvickt att punga ut med en hel del mer om man tänker att man fortfarande vill ha en i7:a och så.

Såg att du undrade om Asus GTX 980 ovanför. Själv skulle jag gå på MSI alla dagar i veckan. Kylaren kyler för det första lite bättre (åtminstone enligt de tester jag sett) samt att den låter väldigt mycket mindre vid belastning. ASUS-kylaren låter förvånansvärt mycket så om du helst inte har en högljudd dator bredvid dig så rekommenderar i alla fall jag MSI. Tror MSI har haft bättre tur med coil whine också, men där kan jag minnas fel.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Guybrush82:

Kom igen nu finnen, ingen som sagt att du är dum

Haha nä jag överreagerade lite Jag har varit medlem länge och tycker om er, svenskar eller inte! LOL

Av Finlandssvensken
Skrivet av makn:

Inte lätt att vara finne på sweclockers !

Så är det tydligen.

Av Finlandssvensken
Skrivet av halojoy:

Ja, att beställa första bästa lista är inte klokt.
Jag är glad att du väntade.
Det där med Windows för 2.300 kr var rent sjukt. När det vanliga är 949 kr för OEM.

Så du tänker lägga OEM-windows i en Retail-maskin? Ja, vill man inte ha kundtjänstens hjälp någon gång så är det möjligt. Sen var jag förmodligen lite lat att läsa, det ska erkännas. Men jag skulle heller aldrig föreslå OEM-OS i Retail-maskin. OEM-versioner är vad som används av t.ex. Webhallen, Inet, Acer etc. när de gör sina färdiga paket, eftersom de klassas som OEM-maskiner då. Men du har rätt, självklart är det dumt att betala för Windows 8.1 Pro! Men kör då hellre 8.1 Retail än OEM om man bygger själv

Sen vill jag även tillägga att jag inte är så dum så du eller de andra utger mig för att vara utan jag hade bara bråttom när jag gjorde listan. Är inte från Sverige själv heller, så är inte van hur saker och ting är listade på t.ex. Inet.