Inlägg

Inlägg som MultiMan har skrivit i forumet
Av MultiMan
Skrivet av Eismannen:

Bytte du ram utan att resetta CMOS ?

Mitt nätaggregat klickar till varje gång man startar och stänger av. Är väl nåt relä bara?

Ja, en gång, men om det klickar fler gånger utan anledning så beror det ofta på kortslutning och överström. Det var den bilden jag såg framför mig, men trådskaparen kanske inte skrev exakt så.

Har man inte byggt själv och fått så allvarliga problem anser jag ändå att total demontering ingår i felsökningen, för att utesluta alla fel.

Av MultiMan

Man känner verkligen att utvecklingen går i rätt riktning... Sneglar mot WinXP.

Av MultiMan

Klickandet du nämnde i början gör mig nervös över att saker monterats fel och börjat kortsluta, t ex avsaknad av moderkortsdistanser eller att det sitter för många. Ofta är lådor lackerade, likaså kretskorten, så det kan ta ett tag innan det nöts igenom och kortsluter.

Jag hade plockat ur alla prylar och undersökt det som första åtgärd. Alla tänkbara felkällor bör uteslutas för framgångsrik felsökning.

Av MultiMan

Minns fortfarande när jag hade en Apple ][ (med 6502) och kom till skolan som precis skaffat ABC80. Läraren var mycket bestämd att Z80 var helt överlägsen och därför skulle Luxors datorer överleva Apple, med råge.

Av MultiMan
Skrivet av Waliant:

Jag hade varit väldigt skeptisk till att binda överhuvudtaget just nu. Styrräntan ska ner till 2%, frågan är om det tar ett eller två år.

Styrräntan kommer inte vara nere på 2 % om två år, än mindre ett år. Sverige är inte ensam ö, opåverkad av omvärlden.

Sverige kommer bl a rusta militärt närmaste åren på ett sätt vi inte sett på 50 år eller mer. Bara det i sig kommer vara en bromskloss.

Av MultiMan

Jag har en Volta Gemini jag köpte för mer än 25 år sedan som använts varje dag och fortfarande fungerar utmärkt. Suger lika bra som en modern maskin av exklusivare modell och har tvättbart Hepa-filter trots åldern. MEN, den kostade nästan 3000kr då. Visserligen en specialmodell med cyklontillbehör bl a, men vad jag vill sagt är att man måste betala rätt mycket för något bra, 2000 räcker inte långt t ex. Önskar att dessa tillverkades fortfarande.

Min andra och relativt nyköpta maskin är en Siemens Q8 och den är utmärkt förutom de små parketthjulen. Deras standardpåse i original, GALL, som passar de flesta av deras (Bosch/Siemens) maskiner är den bästa påse jag använt i någon maskin. Tappar i princip 0 i sugkraft mellan ny och full samt är tjock och filtrerar riktigt bra. Hepa-filtret är knappt smutsigt efter 1 års sugande. Gav 3000kr för den, för 5 år sedan. Konisk slang som gör att saker inte fastnar.

Finns Bionic-tillbehör till motorfiltret som gör att dammsugaren luktar gott riktigt länge. Totalt överlägset luktkulor och annat. Dyra normalt och köpes lämpligen i BSH:s egen shop på Black friday eller liknande när de har 40% rabatt eller så. Originalpåsar även då eller via Amazon.

Min variant har 1000W motor och den skapar ungefär lika stort vakuum som Voltan med 1500W, men har lite mindre luftmängd än gammelvoltan vilket märks vid roterande, luftdrivna munstycken. Riktigt tyst. Tung, tyngre än Voltan, så den är gediget byggd vad det känns iaf.

Miele nämns av andra och de använde jag redan för 30 år sedan och då var de riktigt bra, och är väl troligen det fortfarande. Inte använt någon på rätt många år nu.

Påslöst skulle jag aldrig köpa, särskilt inte när man har katter och måste suga extremt finkornigt kattsandsdamm varje dag.

Av MultiMan

För desinfektion som trådskaparen tydligen tänker använda det till?

Mig veterligt fungerar inte bensin eller andra liknande kolväten särskilt bra alls till det. Det är t o m stora problem med bakterietillväxt i dieseltankar som som står länge.

Det finns beprövade och testade medel som är bevisat effektiva mot både bakterier, virus och svampar, typ det jag redan länkat. Och det är relativt billigt.

Av MultiMan
Skrivet av cosplay:

Jag letar efter 70% eftersom det är bättre än 99%+ för rengöring. 99% dunstar för snabbt så det dödar inte lika mycket.

edit: Jag vill slippa köpa speciellt vatten och massa utrustning bara för att blanda ihop till 70%. Att bara lägga till lite kranvatten funkar inte.

Ska du desinficera ytor är det mycket bättre att köpa lämpligt medel för det, såsom https://www.apotea.se/liv-des-72-1-l

Av MultiMan

Alla mina nuvarande Seagate och alla Seagate jag haft, har så länge jag kan minnas haft ökande och höga read error rates. Det är helt normalt. Seagate räknar annorlunda på delar av SMART än t ex WD. Här talar vi 25-30 år eller nåt. Första Seagate jag använde var en av deras första diskar som kom i ProFile som såldes till Apple /// runt 1982-83 eller nåt, men den kollade jag aldrig SMART på om det ens fanns. Använde ett proprietärt Apple-styrkort internt som jag minns det.

Dock ska reallocated sector count inte gå upp och helst vara 0, precis som alla andra HDD-märken.

Av MultiMan
Skrivet av Rouge of Darkness:

Upplever också usb-c som en sämre kontakt än föregångaren micro-usb.

har hittills gjort av med mer sladdar på 2-3 år sen jag började använda usb-c på telefonen. än jag gjorde på 10 år med micro-usb.

usb-c och samma fel varje gång, de blir dåliga vid övergången från kabel till usb-c kontakten minsta skav och kabeln ger upp direkt.

visst micro var inte benådad från detta heller men inte lika känslig och man kunde i princip har nakna kablar och den tuffade alltid på ändå har micro usb kablar jag fått med div telefoner som fortfarande funkar utmärkt trots daglig användning i säkert 10 år så inte typen som direkt misshandlar mina kablar heller något onormalt.

för att inte tala om usb-c standarden över lag med alla jäkla alternativa stöd om tillverkaren vill rena djungeln att veta vvad som funkar eller inte...

gör som intel med sin Thunderbolt standard antingen får tillverkaren inkludera alla funktioner eller skita i att använda usb-c helt.

PD med PPS ger 20V och strömmar på 3+A (effekt 60+W) eller mer beroende på vad som laddas, till skillnad från mikro-USB som gav max 5V och 2A (10W). Därför går det inte att ha nakna ledare med USB-C, men det ska man aldrig ha ändå. Trodde inte det behövde sägas. Att fortsätta använda trasiga kablar är att be om problem och skador på utrustningen.

Jag vill påstå att USB-C är en bättre rent faktiskt om man ser till elektrisk och mekanisk prestanda och dessutom mer lättanvänd kontakt. Dina problem har inget med standarden att göra utan undermålig kvalitet eller misshandel där du fortsätter använda uppenbart trasiga saker.

Någon särskild djungel är det inte heller. Power Delivery är klart vanligast och sedan finns det vissa/enstaka märken som tyckt att de ska använda egna protokoll eftersom PD inte utvecklades tillräckligt snabbt (som enbart en förklaring).

Av MultiMan
Skrivet av mc68000:

Det kan mycket väl vara just detta som är orsaken till dina problem. Det var en artikel någonstans nyligen som starkt rekommenderade att ansluta laddaren i väggen först, sedan ansluter du kabel (som har elektronik i sig) och saken som skall laddas. Under din livstid så är det de senaste 10 åren som vi har aktiv elektronik som styr laddningen, förr fungerade allt helt enkelt enligt Ohms lag, dvs för låg resistans -> värme och magisk rök. (D.v.s. man såg tydligt var felkällan var!)

Jag gör precis så och har alltid gjort. Först laddaren i väggen för att stabilisera spänningarna, sedan kabeln i apparaten. För extra säkerhet går de via grenuttag med transientskydd.

Inte lyckats förstöra en enda USB-C kabel eller laddare, men så köper jag bara kända märken och senaste åren enbart Googles (PD), Apples (PD) eller Huaweis (proprietära) egna laddare. Aldrig några mysko kablar heller typ "uhivomegaultra" från Amazon. Tycker prisskillnaderna är för små i förhållande till vad telefonerna kostar att det är värt att chansa för att spara någon hundralapp som mest. Google 30W köpte jag en till nu för 250kr, annars 300. Apple 20W har jag köpt flera för runt 225kr.

USB-C är den bästa kontakt jag använt och då har jag testat och regelbundet använt alla varianter av USB.

Av MultiMan
Skrivet av mrqaffe:

Att annonsera på Facebook är nått man gör för att lura folk, endera rena bedrägerier eller så säljer man skräp.

Nja, det stämmer inte. Hittat en massa goda viner och spritsorter på systembolaget via importörernas annonser på FB. Även olika T-shirts och mycket annat som varit helt seriöst och inte någon bluff alls. De flesta strömningstjänster annonserar där, såsom HBO, Disney+ eller Skyshowtime. Inte skräp det heller.

Idag annonserar t ex Bosch för sina handverktyg och Cellbes för sina kläder och heminredning. Även Outnorth, Ullareds lantmän och flera godiskokerier från Sverige. Alla seriösa. Bastuträsk charkuteri idag också och det brukar även vara andra inom samma område, t ex Mossebo, eller någon fiskleverantör.

Med flera seriösa företag.

Däremot dyker det regelbundet upp scams som annonser och FB gör inte ett skit när man anmäler. De svarar t o m oftast att de inte kan göra något eftersom det inte bryter mot deras regler. Givetvis helt oacceptabelt och det behövs lagstiftning.

Av MultiMan

"I samarbete med Synsam".

Av MultiMan
Skrivet av giga0:

Jag valde tradera köpskydd

Bra! Då kommer du få pengarna tillbaka till 100% om paketet aldrig dyker upp, oavsett orsak.

Av MultiMan

Kröker man någon pinne i USB-kontakten så den kortsluter någonstans så får man felet du har. Brukar räcka med att kika in med bra ficklampa och böja pinnen rätt igen (strömmen utdragen ur väggen då det kan ligga 5V på). I värsta fall är kontakten inte användbar efteråt och du bör tejpa för den eller byta om du ha rätt lödutrustning, men datorn kommer fungera som vanligt igen.

Av MultiMan
Skrivet av hasseb64:

Skulle aldrig köpa en laddare förutom Apple original eller Samsung för den delen.
Speciellt inte en IKEA elektrisk del som alltid sitter inpluggad. IKEA har alltid levererat billigaste el-skräpet på marknaden.

Ett direkt felaktigt påstående och det finns många tester som visar motsatsen.

Av MultiMan

Perfekt för de med nya Pixel-telefoner. Google vill ha 300 för sin egen 30W PPS-laddare, som iofs fungerar utmärkt men är överprisad, särskilt när man inte får med den med en redan dyr telefon.

IKEA brukar genomgående ha välkonstruerade laddare och nätdelar, så jag skulle inte oroa mig. Åskstorm som något drog upp hade inget fel på elektroniken utan det var kabeln som kunde spricka och kortsluta. Ville man var det bara att köpa en ny nätkabel och fortsätta med laddaren.

Av MultiMan
Skrivet av Alphahanne:

Nej. Första bilden visar dödsfall, och de har definitivt minskat av olika anledningar. Fetma ökar lavinartat och det för med sig en ökande trend av hjärt- och kärlsjukdomar också. Det enda denna statistik säger är att sjukdomarna upptäcks tidigare och behandlas vilket i sin tur leder till färre dödsfall.

Den andra bilden visar enbart hjärtinfarkter. Samma sak gäller där. Självklart är det bra att färre dör och att även färre faktiskt får hjärtinfarkt men den statistiken påvisar på inget sätt att hjärt- och kärlsjukdomar i stort skulle minska.

Men den diskussionen har verkligen blivit off topic nu så jag lämnar det. Jag har sagt vad jag tycker och står för det. Avföljer tråden.

Du har fortfarande fel:

Tyckande duger inte när man gör så specifika påståenden som du gör. Fakta är det som gäller och det finns det gott om som motsäger dina påståenden.

Av MultiMan
Skrivet av Alphahanne:

Fast nu är det rätt uppenbart att folk rör sig mindre än någonsin och blir fetare och fetare. Finns hur mycket statistik som helst på det.

Läst flera inlägg om att det jag ger uttryck för skulle vara teknikfientligt. Inget kan vara mer fel, har inget emot tekniken i sig utan snarare hur den används. Utvecklingen går mer och mer åt att folk sitter kvar i sina stolar eller ligger kvar i sina sängar och gör allt därifrån. Samtidigt ökar hjärt- och kärlsjukdomar samt fetma. Visst, det är förvisso inte många steg jag tar extra för att tända/släcka/starta osv, men några steg är bättre än inga alls och totalt sett gör det lite skillnad.

Du har fel, hjärt- och kärlsjukdomar minskar stadigt sedan många år:

Av MultiMan

Game over man, game over!