Inlägg

Inlägg som MultiMan har skrivit i forumet

Normalt sett botten som mäts. Så är det absolut med De Buyer iaf. Edit: Hmm, kanske minns fel då, ändrar mig gärna!

Så länge du låter bli annat än rengöring med hett vatten och steker köttbitar vid rätt hög temperatur så tar det inte alltför länge att få en bra yta i pannan. Kanske 25-30 gånger.
Personligen tycker jag att Maillard-effekten blir absolut bäst i kolstål och inte alls lika bra i gjutjärn. Kan inte svara på varför, kan vara den helt släta ytan i kolstålet.

Fattar inte heller detta med nyare Skeppshult. Mina yngsta har runda bokhandtag (opraktiskt som du säger) medan de äldre har flata gjorda av gjutjärnet självt. Men det finns kanske andra varianter om man letar?

Skrivet av m1k3_dd:

Gjutjärn!

Då slipper ni få i er skadliga ämnen!

(Gör egen research om du inte tror mig... bara senaste året har nya skrämmande rön uppdagats!
Undvik gärna stekspadar etc. i plast, av samma orsaker.)

Vad lagar du för typ av mat?

Skrivet av Stan Carley:

16 påsar, hur mycket dammsuger du? Det motsvarar typ 2 års förbrukning för mig

Ett ord förklarar det: katter.

Sedan får du ändå ingen ränta att tala om på banken, så att köpa flera gånger så dyra påsar i onödan är inte min filosofi, även om de räcker flera år.

Skrivet av Baxtex:

Alright, traktörpanna känns ju lite mer versatile. Troligen är den Tefal vi redan har i den stilen egentligen.

Den har slagit sig ca 1cm(!) i botten.

Höll just på att redigera men eftersom du skrev nytt tar jag det här:

Skrivet av Baxtex:

Vad är egentligen skillnaden på Traktörpanna och en Sauteuse?

Vi gör som sagt mycket grytor, grönsaksfräs och liknande. Så vi brukar bryna lök, kryddor, svamp etc först och sedan tillsätta t ex krossade tomater, grädde eller dylikt för att göra en sås/gryta på det.

Så en panna som klarar det är ganska viktigt för oss.

Detta med grönsaksfräs och sedan tomater mm så är Fiskars Hard Face traktörpanna min favorit. 28cm rymmer över 3L och den fördelar värmen mycket bra:

https://www.fiskars.com/sv-se/matlagning/kollektioner/hard-fa...

Den finns även i mindre storlekar.

Den ska även finnas i en variant "optiheat" som inte ska gå att överhetta på induktionshäll. Vill inte ha induktion så därför inte haft tillfälle att prova. https://www.fiskars.com/sv-se/matlagning/kollektioner/hard-fa...

Har du lyckats slå en panna 1 cm låter det som något för er.

@Baxtex: Sauteuse är som en lite vidare vanlig kastrull med runda, svepande kanter i botten för att kunna vispa ordentligt. Traktörpanna är som en stekpanna med lite högre kanter än normalt, normalt sett helt raka. Med lock.

Har flera gamla Nils-Johan traktörpannor i rostfritt med kopparbotten, kombinerar lättskött med extra bra värmeledning och därför mindre risk för vidbränning. Har haft fler varianter men tyvärr försvunnit genom flyttar och annat. Gillar traktörpannor för t ex fläskfilé som man sedan gör en god dragon/senapssås direkt i pannan.

Har bara en Sauteuse, en IKEA i den serien som hade 25 års garanti, första och bästa serien med röda silikondetaljer (inte senare grå) och den är så bra att jag aldrig känt behovet av någon annan faktiskt.

En av varje:

Jag glömde pannkakor. Min första egenköpta stekpanna var ett Skeppshult pannkaksjärn som jag skaffade (nytt) någon gång på 1980-talet. Använt regelbundet sedan dess. Gör fantastiska pannkakor (tillsammans med min hemliga smet såklart! ).

Sedan jag köpte och stekte in en De Buyer i kolstål (var dessutom billig) så är det enda jag använder till att bryna och steka kött. Finns inget bättre till det. Att använd en sorts stekpanna till allt gav jag upp för längesedan. Har flera olika Skeppshult men tycker ändå att kolstålet är bättre för helt kött. Enda jag använder gjutjärnet till för närvarande är köttbullar och pannbiffar, där är det toppen.

Till grönsaker, såser och sådant kör jag några olika Fiskars hard face som jag gillar, särskilt den med extra djup i och lock, perfekt till allt möjligt utom just då bryning av hela köttbitar.

Skrivet av Meathim:

Det beror väldigt mycket på vilka som kör åt DHL och vilka du har kontakt med. Vi levererar ut flera hundra pall per år (från Piteå) och vi har i stort sett aldrig problem. Men då har vi en grym kontaktperson i sundsvall som är guld värd, det lokala åkeriet är också grymt och de som oftast kör långt är också grymma. Har varit här i tre år och antalet problem som DHL själva har orsakat och inte kunnat åtgärda innan leveransdatum kan jag räkna på tummarna. Och vi har bra priser...

Är samma där jag bor fast med UPS. Tidigare samarbetade de med något absolut uselt åkeri och inget fungerade. Sedan 4-5 år istället med ett synnerligen välskött lokalt åkeri som alltid månar om kunderna och sköter om sina lastbilar som juveler. Man skulle utan vidare kunna slicka på valfritt ställe på lastbilarna oavsett tid på året i princip, utan att smaka annat än omtanke och vänlighet.

Tänk om alla åkerier var så välskötta!

Tyvärr är det lika osäkert/famla i mörkret från UPS centralt, så den totala upplevelsen är tyvärr fortfarande inte den bästa.

Just cancer i urinvägarna hänger ofta samman med att man blivit utsatt för gifter under lång tid eftersom många utsöndras genom urinvägarna.

Rökning ökar risken för cancer där flerfalt, bl a genom giftiga tiocyanater som utsöndras.

Svetsgaser som redan nämnts. Just rökning i kombination med andra skadliga ämnen ökar ju även lungcancerrisken flera gånger om. Detta gäller även i kombination med asbest.

Olika kemikalier i färger ökar risken. Så arbetare inom textil och färgindustri är/var utsatta.

Vissa tillsatser i plaster och gummi ökar risken.

Ämnen inom läderindustrin.

Ovanstående vet man om sedan relativt länge och arbetar kontinuerligt för att byta ut gifterna eller minska mängden man får i sig, så de farligaste är redan förbjudna sedan länge.

Min farfar dog av njurcancer. Han rökte pipa men var också televerksarbetare på den tiden man använde riktigt giftig kreosot att impregnera stolparna med, så antagligen en kombinationseffekt. Blev 69 år. Han hade längtat efter pensionen och var en mycket aktiv person som alltid höll på med något, så mycket tragiskt.

PostNord är de enda som levererar med säkerhet och dagliga leveranser där jag bor pga unika lantbrevbäringen, så jag är glad att Amazon valt PN. Nu i Corona-tider där fler erbjuder hempaket utan extra kostnad så har jag verkligen testat hemkörning och det fungerar väldigt bra.

Elektriska växelfält vid vissa frekvenser påverkar celldelningen och använd idag som vedertagen metod att behandla gliom. Eftersom cancerceller delar sig hela tiden och hjärnceller normalt sett inte gör det har det visat sig vara verksamt mot en cancerform som annars är synnerligen svårbehandlad och dödlig, och det utan särskilda biverkningar. Heter Optune (var först med metoden tror jag): https://www.optune.se/sa-fungerar-ttfields/

När det gäller elnät i vår närhet är det ju mycket lägre frekvenser (Optune verkar vid flera hundra kHz) och vad jag vet har man inte hittat några säkra samband med hjärncancer men möjligen leukemi. Senaste jag kan minnas är väl en schweizisk undersökning av lokförare som visade just detta. Går säkert att googla fram.

Redan skrivit om det i annan tråd: https://www.ditecshop.se/product/ipa-100

Hyfsat pris till skillnad från många andra ockrare. Billig frakt.

Är känd tillverkare, Lahega, så borde finnas på andra ställen också.

Köpte några äkta Crocs för ca fem år sedan. Några tillverkade i Vietnam, några i Bosnien och sist Italien. Vietnam var klart minst trots märkt med samma storlek, en storlek mindre än normalt eller mer.

Så blir det nog lätt med ett företag som Crocs där det varit rejält turbulent med först oövertänkt expansion med fabriker lite varstans i världen och sedan konkurshot och nedläggningar.

Att kundtjänst inte vet vad de pratar om är väl standard numera? Ofta ett inhyrt callcenter utan någon relation till produkten eller företaget. Det är tyvärr min erfarenhet i allt för många fall.

Köpt en del saker från Zalando, både dyrt och billigt men aldrig råkat ut för något piratkopierat och skulle bli oerhört förvånad om de ens funderade i de banorna. För stort företag, för mycket som står på spel om de blev avslöjade.

Edit: För extra klarhet i vad som hände; påstod Crocs kundtjänst att de tofflor du köpt på Zalando var fake? Om så är fallet hade jag ringt till Zalando och berättat eftersom det är en synnerligen allvarlig anklagelse som de bör får reda på.

Sonett är rätt ensamma om att ha något som heter "ullkur" som i princip är naturligt lanolin (ullfett) i en emulsion. Togs fram för de som använder ullblöjor som tvättas väldigt mycket men även jag kan intyga att t ex vältvättade ullstrumpor blir som nya och mjuka som en babys rumpa. Används som ett sköljmedel efter tvätt där grejerna får ligga en stund och suga åt sig av ullfettet (som ju annars tvättas bort av tvättmedlet, lite i taget vid varje tvätt).

En mycket viktig sak är att om man har ull eller silke i några av sina kläder så ska man absolut inte använda "vanliga" tvättmedel som nästan alla innehåller enzymer för att bryta ner proteinfläckar från mat, eller t ex blod. Eftersom ull och silke är keratin så angriper enzymerna även dessa fibrer och förstör de över tid. Därför finns det särskilda medel för ull. Jag använder Sonett https://www.bodystore.com/tvattmedel-ull-och-silke-1-liter/A9... som gör rent men ändå får ullen att hålla länge.

Vikten på tvättmedlet säger ingenting om hur det är, bra, dåligt, billigt eller dyrt.

Det är doseringen per tvätt kontra pris som avgör prisvärdheten och sedan givetvis att man är nöjd med tvätteffekten. Billiga tvättmedel brukar inte sällan ha 2-5ggr så hög dosering utan bättre tvätteffekt (ibland sämre) och är alltså alltför ofta ett dåligt köp även om det verkar billigt vid inköp.

Värt att tänka på är att samma tvättmedelsmärke kan ha helt olika doseringar på olika föpackningar, och då sälja stora, utspädda sorter för kunden som tror mycket är bra, och miniförpackningar som är mycket mer koncentrerat för de medvetna kunderna som inte vill bära hem onödiga utfyllnadsmedel.

Som andra skrivit, trefas kabel ger väldigt små magnetfält eftersom ledarna ligger nära varandra och är fasförskjutna 120 grader sinsemellan.

Stora luftledningar med betydande avstånd mellan ledarna och 400kV t ex, är ju en helt annan femma.

Edit: Jaha, det var luftledning och inte nergrävd ändå. 10kV förmedlar ändå inga större strömmar, så jag skulle inte vara orolig. Har själv sådan på tomten.

Skrivet av Dreijer:

Är det inte enklare (och nästan gratis) att bara byta ut snöret?

Finns som sagt tiotusentals olika varianter och man kanske inte kan få tag på rätt tjocklek, material, form, färg eller mönster. Händer mig iaf.

Skrivet av Zidious G:

Ja, det kan ju funka! Blir de sådär jättetajta då så de inte åker av efter ett tag? Och vad kör du för diameter?

Som alltid, så tajt som möjligt. Dra igenom snöret med hela sidan först (om inte båda är trasiga) så går det lättare.

Finns ju oändlig variation på skosnören, så går inte att säga någon dimension på förhand.

Länk från föregående tipsare:

https://fieggen.com/shoelace/agletheatshrink.htm

Edit: Där står det att man inte ska välja för tajt slang, men det har jag aldrig haft problem med, dock reparerar jag inte heller jätteofta.