Inlägg

Inlägg som Mighty Mic har skrivit i forumet
Av Mighty Mic
Skrivet av sunnis:

Tack! Ja det gick lite fort när jag läste artikeln.

Nja - det är nog snarare så att det gick lite fort när journalisten skrev artikeln:

"Fordonsskatten för nyregistrerade bensin- och dieselbilar höjs i den kommande budgeten. Samtidigt höjs miljöpremien för elbilar, säger Per Bolund."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-miljardsatsning-pa-infr...

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av ztenlund:

Regeringen planerar inte att höja bonusbeloppet, utan planerar att tillföra mer pengar till systemet. Som bekant har pengarna tagit slut. I själva verket planeras flera ändringar och på sikt även en sänkning av maxbeloppet givet prisutvecklingen på elbilar och att systemet inte totalt ska kantra.

Skärmdump från presskonferensen:

https://martinstenlund.se/files/temp/fordonsbeskattningsplan_hostbudget_2021.png

(Iofs är skärmdumpen från videon på regeringens hemsida, men det är ju sak samma.)

Tack för förtydligandet - sökte just denna info.

/M

Av Mighty Mic

Enl Per Bolund ska miljöbilspremien höjas i nästa år (under förutsättning att de får igenom budgeten)

"Fordonsskatten för bensin- och dieselbilar höjs i den kommande budgeten. Samtidigt höjs miljöpremien för elbilar, säger Per Bolund."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-miljardsatsning-pa-infr...

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Herr Kantarell:

Hej

Jag är väldigt intresserad av hälsa och människokroppen.

Jag ville dock aldrig bli läkare och träffa patienter.

Jag elektronikingenjör, som idag jobbar främst med programmering, har jobbat mycket inom medicinteknik och varit i kontakt med både läkare och kirurger.

Finns det tips på bra litteratur om man vill bli "hobbyläkare" och studera i egen takt?

Obs! Denna kunskap är inget jag tänkt använda för att knäppa riktiga läkare på näsan,
utan för att lära mig mer om mig själv och även kanske ställa enklare diagnoser på mig själv och min familj.

Jag har även en del idéer för medtech startups där jag skulle ha nytta av dessa kunskaper.

Jag har heller inte tänkt mig några specialområden utan mer generellt och översiktligt.

Det finns många högkvalitativa kurser inom medicin på edX och Cousera. Har själv läst en kursserie i neurovetenskap producerad av Harvard (när jag läste kurserna gick jag parallellt med dem som läste på campus och delade bland annat kursforum - men en något stympad variant finns fortfarande på edX), immunologi vid Rice (edX) och om microbiomet vid University of Colorado/Builder (Coursera). Ofta kan man läsa kurserna gratis, om man inte vill ha kursintyg (när jag läste var det gratis att få ett enklare intyg).

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Trunk:

Länken är tyvärr död (som många andra i tråden trots att den är relativt ny...) men med artistens namn var det lätt att hitta en alternativ länk: https://www.youtube.com/watch?v=QIAsYJnWw9c

Inte riktigt som jag kommer ihåg den men det gör inget, den var nämligen precis lika bra som jag kommer ihåg den

Kan rekommenderas till alla, inte bara Metallica-fans.

Stort tack för den uppdaterade länken! I Arlis ursprungliga YT-klipp, som jag tyckte var helt magiskt, (och som nu är borttaget - hoppas att det inte beror på någon nitisk Metallica-advokat...) började han från början och byggde upp från början låten mha sin looper, medan man i detta klipp kommer in lite senare i skapandet - när rytmen redan är på plats. Hur som helst - tack för länken - har verkligen saknat den!

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av serdyllon:

Funderar på nya Ioniq 5 som nästa bil. Någon som sett eller rent av provkört en redan? För priset får man ju next-gen EV billigare än det mesta annat i storlek över mikrobil.

Man får lov att bortse från att den ser ut som en hatchback från 70-talet. Kias syskonbil EV6 är förvisso betydligt snyggare (dock inte interiört) men också betydligt dyrare.

Choices, choices.

Jag har varken sett eller provkört den - men Alrik och Peder på AMS/Förnuft & Känsla gillar den:

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av anon132576:

48% av svenskar och 41% av alla undersökta i 11 länder säger att deras nästa bil blir elektrisk.

Nummenumm att höra!

Tror att vi kan börja se ordentliga förändringar på bilmarknaden ganska snart, då blir det ju fler begagnade bilar tillgängliga också som de med mindre budget kan ha råd att köpa.

Nja - EY har klumpat ihop rena elektriska bilar med hybrider och plug-in-hybrider, så kanske inte så imponerande ändå...

https://www.ey.com/en_gl/automotive-transportation/how-did-a-global-crisis-pave-the-way-for-ev-sales

/M

Av Mighty Mic

Relaterat till diskussionen om när det säljs fler bilar med el/batteri än med förbränningsmotor. När konsultfirman EY gjorde en ny översyn över försäljningen av el- vs ICE-bilar tidigarelade man tidpunkten när det globalt säljs lika många el- som ICE-bilar med 5 år - men man tror fortfarande att det dröjer till 2033 globalt och 2031 i Europa. För egen del tror/hoppas jag att de snart kommer att få anledning att uppdatera sin prognos igen...

https://www.ey.com/en_gl/news/2021/06/electric-vehicles-to-dominate-sales-five-years-sooner-than-expected-ey-analysis

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av ztenlund:

Den uppenbara frågan är hur billigt det kommer att vara i längden när den svårt fossilskatteberoende statskassan upptäcker att beskattningsbasen krymper, om folk gör det man påstår att man vill att de ska göra.

Nja, enl VTI var skatteintäkterna från bensin och diesel drygt 60 miljarder (https://www.forskning.se/2020/07/02/hur-ska-framtidens-fordon-beskattas/), vilket givetvis är mycket pengar. Men samtidigt är statens totala inkomster ca 1000 miljarder (https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-i-siffror/). Mao motsvarar bränsleskatterna i ca 6% av de totala intäkterna, vilket knappast motsvarar beskrivningen "svårt fossilskatteberoende".

Det finns även flera studier som tyder på betydande samhällsekonomiska vinster av att minska användningen av fossila drivmedel, exempelvis färre sjuka och döda, vilket isf skulle leda till betydande besparingar inom både vården och när det gäller sjukersättningar - för att inte tala om det minskade lidandet pga exempelvis astma och cancer (ex. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/pollution-from-fossil-fuel-combustion-deadlier-than-previously-thought/)

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av serafim:

Det är klart att eftersom lillhjärnan innehåller c:a 80% av nervcellerna i hjärnan (lill- + storhjärnans nervceller) så kommer ju större delen av "beräkningskapaciteten" att finnas där men det är väl tveksamt om lillhjärnan bidrar med mer än just beräkningskapacitet, d.v.s. att "insignalerna" resulterar i en "beräkning" vars resultat levereras till den del av storhjärnan som "efterfrågat" beräkningen. Så kommer jag ihåg det, att lillhjärnan inte har så mycket "intern" kommunikation utan mera fungerar som en slags "number cruncher" för resten av hjärnan. Utöver det hanterar den mest motoriska funktioner som ju tar en hel del av lillhjärnans kapacitet. Rörelser (styrning av extremiteter), koordination, balans, precision (sånt som man tränar i kampsporter, bl.a.) är fortfarande, utöver "number cruching"-verksamheten, dess huvudsakliga verksamhet. Beräkningshjälpen till övriga hjärnan verkar vara ganska enkelriktad, d.v.s. signal in -> beräkna -> signal ut utan speciellt mycket återkoppling inom lillhjärnan.
Om man inte kommit till mer revolutionerande resultat de senaste åren så förstår jag fortfarande inte hur du menar att en implementation av lillhjärnans funktioner ska ta oss närmare AGI. Det är ju mest den delen av hjärnan som vi i någon mån redan efterliknar i våra algoritmer.

Som du säkert är väl medveten om (hoppas jag) utvecklas vår förståelse av hjärnan hela tiden, och verktyg som fMRI och optogenetik ger oss ständigt nya insikter. Men trots all den fina teknik och de fantastiska framsteg som har gjort de senaste åren är vår förståelse av hjärnan fortfarande hopplöst ofullständig, varför tvärsäkrauttalanden om dess funktion (särskilt baserad på uppenbart daterade kunskaper) framstår som malplacerade.

Jag förstår att mina tankar om cerebellum framstår som udda, ffa om man utgår från den gamla etablerade, men motvisade, synen på dess funktion. Som jag redan har beskrivit tyder senare forskning på att cerebellum är mer avancerat och centralt vid bland annat värdering och beslutsfattande. Jag tänker inte här gå närmare in på cerebellums funktion, utöver det jag redan skrivit om GABA och GABA:s funktion som ”broms” (vill man ha en djupare förståelse för cerebellum och/eller GABA så går det att googla på det) utan tänkte snarare bidra med ett tankeexperiment, för att illustrera min syn på dagens AI och hur det skulle förändras vid implementering av en cerebellum-inspirerad struktur.

Tänk en bil (har eg inte alls särskilt mycket med intelligens att göra, men tankebilden är så påtaglig och fysisk att den funkar bra som metafor för att beskriva min idé) – den har ratt, gas och broms. Ratten ger riktning, gasen hastighet och bromsen dämpar farten. Med denna analogi skulle jag vilja påstå att dagens NN-baserade AI (med målfunktion och ett/flera neurala nätverk) har ratt (målfunktionen) och gas (NN-systemet), men ingen broms. Samtidigt är bilens motor, dess kraftfullhet, så stark att den kan liknas vid en formel1-bil. Prova att köra formel1 utan broms – det kommer att krävas bra många försök bara för att ta sig runt banan…

Som jag tidigare skrev menar jag att det finns slående likheter mellan dagens AI-system och funktionen hos dem som saknar cerebellum (ex långsam inlärning, svårigheter vid beslutsfattande etc.) som gör att jag anser att ett ”bromssystem” skulle kunna innebära stora framsteg. Om man vill, så kan man ju se GAN som ett litet steg i den riktningen, där ett NN (generator) ger förslag på lösningar och det andra (discriminator) värderar lösningen.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av serafim:

Länken till artikeln du refererar till fungerar inte (PAGE NOT FOUND .. 404)

Lite knepig slutsats, enligt min mening. Lillhjärnans funktion handlar ju mest om saker som vi vanligtvis automatiserar som, t.ex. gå, stå, hålla oss tills vi hittar en toalett, mm mm. Människor utan lillhjärna klarar sig bra eftersom de flesta av funktionerna distribueras till olika delar av storhjärnan och verkar distribueras ganska jämt. Avsaknaden av lillhjärna märks framförallt på att vi uppfattar dem som lite klumpiga (men för att uppfattas som lite klumpig behöver man inte sakna lillhjärna). Den stora katastrofen skulle vara om du som vuxen plötsligt råkar ut för an olycka som eliminerar lillhjärnan. Då skulle du inte kunna lära dig alla saker som lillhjärnan tidigare haft hand om.

Nja - traditionellt så har cerebellum funktion setts som att i första hand reglera rörelse, medan senare forskning har visat att cerebellums funktion är central vid exempelvis jämförelse och beslutsfattande (se ex https://www.simonsfoundation.org/2020/01/24/how-the-cerebellum-learns-to-learn/). Som du skriver så kan man leva utan cerebellum, och att dess funktion i någon mening tas över av cortex genom neruoplasticitet - men som medium-artikeln (länken är ordnad) visade sker inte detta utan problem. Cerebellum kommunicerar med övriga hjärnan uteslutande via GABA, som gör det svårare/mindre sannolikt för en neuron att utlösa en aktionspotential. Som kuriosa kan nämnas att även etanol (alkohol) binder till GABA-receptorn, och därigenom bland annat gör oss mer avslappnade.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av MrBizter:

Jag jobbar med det som alla kallar AI nuförtiden, dvs machine learning, och kan säga att det finns verkligen inget konsensus kring att AGI kommer finnas inom 50 år, iaf inte bland riktiga forskare. Det finns inte ens konsensus kring vad AGI är för något eller hur man vet om man har skapat det. Och om vi skulle skapa det är det extremt svårt att gissa hur en sådan intelligens skulle "agera" eftersom det antagligen inte skulle likna någon intelligens vi sett tidigare. Vi tillskriver lätt mänskliga beteenden och motivation till våra tilltänkta AGI men det är ett tankefel att tänka sig att en sådan intelligens skulle ha någon av våra drivkrafter.

De flesta forskare är väldigt försiktiga med att göra den här typen av förutsägelser av den enkla anledningen att det inte ens finns någon roadmap för att skapa AGI i nuläget, vi vet inte ens vilka problem som behöver lösas och vi vet inte ens om AGI är teoretiskt möjligt. Det är inte så att det är givet att om vi bara skapar bättre varianter av de algorithm som vi har idag så får vi AGI, det är mycket troligare att vi behöver ett fundamentalt genombrott i storleksordningen skapandet av relativitetsteorin. T.ex. tror Hinton (antagligen vår tids mest inflytelserika och viktiga AI forskare tillsammans med LeCun och Bendigo) att det kommer krävas fundamentalt nya metoder som inte bygger på back-prop (hur neural nätverk tränas idag) för att vi ska ta stora kliv framåt.

Well, även om vi arbetar inom samma område så framstår det som om vi har ganska olika perspektiv på AI och intelligens. Som jag ser det finns det absolut en övergripande konsensus på utmärkande egenskaper hos AGI - även om vi idag inte vet hur vi ska skapa en sådan intelligens. Vidare menar jag att vi människor, liksom många andra biologiska organismer, är levande bevis på att AGI är teoretiskt möjligt.

Somliga, som deep mind, menar att det räcker med de grundläggande tekniker som vi har idag:

"In this article we hypothesise that intelligence, and its associated abilities, can be understood as subserving the maximisation of reward. Accordingly, reward is enough to drive behaviour that exhibits abilities studied in natural and artificial intelligence, including knowledge, learning, perception, social intelligence, language, generalisation and imitation. This is in contrast to the view that specialised problem formulations are needed for each ability, based on other signals or objectives. Furthermore, we suggest that agents that learn through trial and error experience to maximise reward could learn behaviour that exhibits most if not all of these abilities, and therefore that powerful reinforcement learning agents could constitute a solution to artificial general intelligence."

https://deepmind.com/research/publications/Reward-is-Enough

Från ett neurovetenskapligt perspektiv (även om jag bland annat har en civ ing inom datateknik och har fått omfattande AI-utbildning av Google, så var det en kursserie i neurovetenskap vid Harvard som förde in mig på AI-spåret) framstår detta dock som tveksamt - eller iaf som synnerligen ineffektivt. Den AI baserad på neurala nätverk som vi har idag kan grovt liknas vid belöningssystemet/dopaminsystemet (målfunktionen) och cortex (ett system med ett eller flera neurala nätverk). Samtidigt så representerar detta endast hälften av hjärnans neuroner - hälften av dem finns i lillhjärnan/cerebellum (!) och är påtalgigt annorlunda jämfört med dem som finns i cortex.

Om man jämför dagens AI-system med beskrivningar av dem som saknar lillhjärnan (sådana finns, även om det inte är vanligt - se ex https://medium.com/know-your-body/life-without-your-cerebellum-b21e7b976aab) så syns flera slående likheter. Exempelvis har AI och både människor utan lillhjärna påfallande svårt att lära sig nya saker - ett AI-system kan behöva 100-tals eller 1000-tals bilder av tigrar för att känna igen en, medan vi människor bara behöver en eller två bilder, alternativt en beskrivning - ex randig stor katt. Därmed inte sagt att en implementation av en algoritmisk ekvivalent till cerebellum nödvändigtvis är lösningen på AGI – men som jag ser det är det i vart fall ett logiskt nästa steg.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Funkmeister-F:

Det tycks ändå råda en sorts forskarkonsensus att en mänskligheten har frambringat en fullvärdig AI en s.k. AGI om ca. 40 - 60 år. Koppla upp den på det som kommer vara internet om 40 - 60 år så har du inget mindre än en Gud jämfört med oss. Och detta kommer ske, fortsätter vi som vi gör nu kommer detta att ske.

"Using a database of 95 AI timeline predictions, it will show that these expectations are borne out in practice: expert predictions contradict each other considerably,and are indistinguishable from non-expert predictions and past failed predictions. Predictions that AI lie 15 to 25 years in the future are the most common, from experts and non-experts alike."

https://aiimpacts.org/wp-content/uploads/2014/12/AI-and-no-AI-Pr...

https://intelligence.org/files/PredictingAI.pdf

/M

Av Mighty Mic

Tesla Model S Plaid Delivery Event - imponerande bil!

/M

Av Mighty Mic

Är egentligen ganska dubbel till Porsche Taycan Cross Turismo, men den här filmningen var snygg/tuff!

/M

Av Mighty Mic

Som ensambarn till skilda föräldrar hade jag ganska många leksaker, lite som ett försök att kompensera för andra tillkortakommanden, men när jag tänker tillbaka är det särskilt en som jag kommer att tänka på.

Jag var 6 år och skulle åka tåg med mormor från deras hem i Småland till Helsingborg - en resa på 3 timmar, med två byten (en evighet för en 6-åring). Det var vinter, mörkt, snöigt och fuktigt ute, tågvagnar som antingen var iskalla för att termostaten inte fungerade eller alldeles för varma för att termostaten gått i baklås - riktigt usch-väder. Jag kan tänka mig att mormor bävade för alla "När är vi framme?", "Är vi inte framme snart?"...

För att jag skulle ha något att göra på resan tog mormor med mig till en leksaksbutik, där jag fick en legoask med ett rymdskepp. Jag kommer ihåg hur jag hela resan satt och tittade på det fina paketet som jag skulle få bygga när jag kom hem. I efterhand var detta något som mormor ofta återkom till - hur tyst jag varit och hur bra resan hade gått.

http://4.bp.blogspot.com/-gjzyGgZqlMs/Tar193n_S3I/AAAAAAAAIsM/yy...

Av Mighty Mic
Av Mighty Mic

Här kommer min fria och kreativa tolkning av datorn – inte hur den ser ut utan vad som egentligen händer inuti, iaf när jag använder den. Jag är övertygad om att det ser ut precis så här! 😊

Namnen på karaktärerna är lånade från filmen Heat.

https://i.imgur.com/LebrxQp.jpg

Den ökända rånaren Neil McCauley och hans gäng har tröttnat på att råna banker och har därför bestämt sig för att satsa på att bryta bitcoin istället. Men för att för att finansiera inköpet av den datautrustning som de behöver gör de ett sista rån. De har lagt år av planering på rånet och ska investera en del av bytet i en monsterdator från ASUS, med neongula kylarslangar för vattenkylning, lampor som lyser i mörkret och ett Asus Geforce RTX 3090 ROG Strix Gaming OC 24 GB. McCauley tycker att den ser superhäftig ut!

https://i.imgur.com/6KInAei.jpg

Men medan rånarna packar pengarna så kommer polisen instormande. Rånarna tar skydd och skotten börjar vina kring McCauleys huvud

https://i.imgur.com/IDJlBVs.jpg

Till rånarnas förfäran ser de polisen leds av superpolisen Vincent Hanna, som kartlagt deras grupp under en längre tid och vet precis vilka de är, hur de tänker och vad de åt till middag igår

https://i.imgur.com/1of0u8l.jpg

Flera av rånarna inser det svåra läget och flyr med så mycket pengar som de kan få med sig. De måste få med sig nog med pengar till den fina datorn från ASUS

https://i.imgur.com/gu0Mraa.jpg

Hur ska det gå – lyckas rånarna smita undan till pension på en fjärran strand med pengar nog för en superdator från ASUS eller blir det livstids helpension på närmaste anstalt och i bästa fall en enkel pentium-dator från sent 90-tal?

/M (med god hjälp av min 12-årige son)

Av Mighty Mic

Riktigt snygg demo av Teslas Beta-FSD. Tyvärr lär det ju dröja innan den blir godkänd i Europa.

Av Mighty Mic

Enl en artikel i NyTeknik faller priserna på begagnade elbilar:

Priset på en begagnad elbil har sjunkit med åtta procent sedan i december. Nya elbilar har blivit fyra procent billigare medan en begagnad laddhybrid i snitt har blivit sex procent billigare, visar statistik från Wayke, som är Motorbranschens riksförbunds digitala köp- och säljportal.

– Laddbart har gått från att vara en bristvara med extremt långa leveranstider på nya bilar och endast ett fåtal modeller på begagnatmarknaden, till att bli betydligt mer tillgängligt det senaste året. Det har haft effekt på priserna, säger Martin Fransson, vd för Wayke.

Wayke räknar dock med att priserna kan stiga igen framöver, när infrastrukturen (laddning etc) är mer utbyggd:

– Det säljs fortfarande väldigt många färre laddbara bilar än bilar med traditionella drivmedel, det ska man inte glömma bort. Men vartefter laddningsmöjligheterna byggs ut kommer efterfrågan att öka markant, och då tror jag att priserna sticker i väg igen.

https://www.nyteknik.se/elbilar/rekordstort-utbud-nu-ar-elbil...

/M