Inlägg

Inlägg som Mighty Mic har skrivit i forumet
Av Mighty Mic

Nostalgi

Hmm - min pappa hade en gång en krog/nattklubb i Tuna. Kommer ihåg när han köpt den och vi besökte den tillsammans för första gången - sliten röd sammet på väggarna och gold-flake på golven. Det såg inte klokt ut... När vi tittade på ritningen såg vi att det fanns ett utrymme i källaren som som var som var som en fristående bar/pub med en liten scen, "Blå rummet" hette det på ritningen.

Några år senare frågade några lokala musikkillar om inte de kunde få arrangera spelningar med lokala band i "Blå", och efter lite övertalning fick de det. Banden som gjorde sina första spelningar på Blå:s scen hette exempelvis Orange och Yvonne, och de flesta av dem blev ganska kortvariga. Men ett skulle bli Sveriges största rockband - någonsin.

/M

Av Mighty Mic

Nja - vet inte om det specifik handlar om IT, utan som jag ser det är det snarare en konsekvens av att tiden med ständigt sjunkande räntor nu sannolikt är över. Detta påverkar givetvis hela samhället, men märks särskilt tydligt vid värdering av framtida vinster. När företag med spännande "framtidsteknik" ska värderas används en diskonteringsränta (https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalkylr%C3%A4nta) för att få fram vad de framtida kapitalströmmarna är värda idag. När räntan är låg blir nuvärdet av framtida inkomster högt, medan värdet snabbt sjunker vid stigande/normal ränta.

Eftersom vi haft en lång period av sjunkande räntor så har det varit fullt logiskt att värderingarna inom IT/Tech stigit, medan det är precis lika logiskt att dessa bolag nu sjunker när räntorna går åt andra hållet. Särskilt då de bolag som knappt gör någon vinst idag, men har stora förhoppningar om framtiden.

/M

Av Mighty Mic

Problemet med alla olika betallösningar/appar vid publik laddning ska bli bättre, enl branschen ska det i stort sett vara löst till årsskiftet.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/branschen-enig-sa-ska-laddkaoset-losas

Av Mighty Mic

Alltid svårt att uttala sig om hur fort utvecklingen går inom AI, inte minst eftersom vi människor är "hemmablinda" för vår intelligens styrkor och svagheter - och vilka utmaningar som det innebär att återskapa liknande intelligens. Som jag ser det märks detta exempelvis i sociala miljöer, där vi har så lätt att samspela att vi tar det för givet. Även trafiken är ju i viss mening social, såtillvida att vi måste samspela med alla andra trafikanter.

Sedan är frågan med självkörande fordon inte bara teknisk, utan även lagstiftning och andra liknande frågor måste hanteras. Exempelvis dör det idag drygt 200 personer/år i trafiken - ponera att självkörande bilar gör trafiken 10 ggr så säker och att medför att "bara" 20 st/år dör. På det stora hela givetvis jättebra, men samtidigt det finns inget som säger att det är samma personer som annars skulle ha dött i trafiken, varför detta är en betydande etisk utmaning.

Med det sagt så tar själva tekniken hela tiden stora steg framåt - nedan en video från en Tesla FSD Beta 8.2. Denna film är ett år gammal, nu är man på version 10 - men fortfarande tycker jag att denna film är riktigt snygg...

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Zipco:

Hittade den här tråden när jag sökte lite motivation. Har 3 månader till examen. Väldigt mycket bra är skrivet här. Men matten är en del av problemet absolut. Dock trodde jag nog att fler skulle påpeka att du måste vara "smart" för att klara en ingenjörs utbildning. Vilket inte är sant. Snarare pannben som några berört.

Men nu är jag på upploppet. 3 månader kvar och har helt tappat sugen. Har någon några tips? Att ge upp är inte ett alternativ.

Hej,

Ibland får man hjälpa motivationen lite - mitt tips är att du lovar att du kommer att ordna något riktigt fint till dig själv när du är klar. När jag läste till civ ing hade jag svårt med motivationen för grundkurserna i matte och lovade mig själv att jag skulle köpa en fin elgitarr när jag klarat kurserna - funkade utmärkt för mig. Fundera därför vad som skulle kunna motivera dig, ex prylar, resor eller liknande - helst ska det vara något som är värt att kämpa för. Lycka till!

/M

Av Mighty Mic

Hej,

Ser att du har fått många utmärkta svar redan, och har egentligen inte så mycket att tillföra i sak. Har själv gått vägen via att först misslyckas med studierna (få poäng och dåliga betyg) till att vända dem till en succé (många poäng och höga betyg) genom att byta både utbildning (från teknisk fysik till industriell ekonomi) och studieort från Lund (som helt enkelt var för roligt och därför gjorde det svårt att fokusera på studierna) till Linköping (som var mer ”lagom” roligt). Tänkte därför skicka över ett inspirerande tal från en som misslyckades med studierna, men ändå onekligen lyckades göra skillnad.

Av Mighty Mic
Av Mighty Mic

Hej,

Har själv läst I-linjen, även om det var drygt 20 år sedan (tog examen 00). Under de första åren fick jag flest 4:or, men några 3:or och inga 5:or. Däremot lärde jag känna dem som skrev bra betyg och kunde ta efter deras studieteknik och jämföra mig mot dem inför tentorna, vilket gav självförtroende. Dessutom märkte jag att mina resultat blev betydligt bättre när jag ökade studietakten och läste ett flertal fristående kurser inom ex etik, juridik, design, ledarskap, kommunikation, pedagogik, entreprenörskap etc. De sista åren läser man också mer tillämpade och avancerade kurser, vilket passade mig bättre, och därför blev det 4:or och ett antal 5:or. Sammantaget blev det ca 350 hp och ett snittbetyg kring 4 – dvs bra men inte fantastiskt.

I samband med att jag skulle skriva mitt examensarbete hade jag och min studiekompis ambition att använda rapporten till att få in foten på någon intressant byrå eller IT-bolag. Vi skrev ett riktigt bra case på vad vi ville göra och skickade till diverse företag, vilket bland annat ledde till att Bain hörde av sig och sa: ”Vad är upplägget? Vi har aldrig varit involverade i någon examensuppsats, men om vi ska göra det så är det ert arbete som vi vill vara med på!”. Nu blev det inget med detta, utan istället fick vi åka till London och förbereda etableringen av Jiway, en ny elektronisk handelsplattform ledd av OMX och Morgan Stanley.

Sedan kom IT-kraschen och det tog därför ett tag innan jag hittade nästa projekt – där jag fick vara med om att etablera en ny managementkonsult i Stockholm/Östermalm. På många sätt ett drömjobb med många intressanta internationella klienter och projekt. Eftersom firman var nystartad var lönen initialt ganska blygsam och det var långa arbetsdagar, men det var väldigt intressant, och jag fick en inblick i livet kring Östermalm som jag inte hade kunnat föreställa mig – ex champagneprovningar med Richard Juhlin, julbord på Grand etc. Dock blev det komplicerat när chefens fru lovade mig en karriär som börs-VD om jag ”lade bredband i hennes sovrum”. När jag försökte navigera mig ur det, så blev jag istället uppsagd, varför jag kände mig färdig med konsultvärlden.

Bytte därför bana och arbetade under flera år både som fotograf och som gymnasielärare i matematik, innan jag i samband med föräldraledighet fick upp aptiten på studier igen. I samband med diverse studier vid både svenska och internationella universitet, samt företag som Google, fick jag upp ögonen för utvecklingen inom AI, och är just nu ansvarig för AI-utvecklingen vid ett större svenskt universitet.

Sammantaget skulle jag därför säga att betyg är visserligen är en parameter, ssk om du siktar på ett jobb hos ex McKinsey eller BCG. Men det finns även många andra sätt att konkurrera, ex personlighet eller erfarenheter. Här i veckan hörde jag en rekryteringsansvarig på Google beklaga sig över att svenska kandidater med goda studiemeriter ofta bara hade arbetslivserfarenhet från ICA eller Posten, inte från intressanta företag.

Lycka till!

/M

Av Mighty Mic
Av Mighty Mic

Eftersom jag redan har massor av poäng och flera examina ville jag inte konkurrera och ta plats från dem som behöver poängen mer än vad jag gör. Gjorde därför en sen anmälan till två intressanta AI-relaterade kurser vid vid högskolan i Halmstad (https://hh.se/maistr). Har blivit antagen, men eftersom jag kommer att vara inblandad i många olika spännande projekt i mitt arbete inser jag att det kommer att bli tufft att hinna med under vårterminen. Räknar därför med att sannolikt få gå färdigt kurserna under semestern i sommar. Gjorde på samma sätt förra året - då jag tog 30 hp på sommaren.

/M

Av Mighty Mic

Hej,

Det korta svaret på din fråga är att du sannolikt inte vinner rent ekonomiskt på att börja studera.

Samtidigt finns det, som många varit inne på, andra värden än strikt ekonomiska. Alla erfarenheter kan helt enkelt inte mätas i pengar.

Med det sagt, så kommer det att komma nya/bättre möjligheter att studera/vidareutbilda sig med nya LAS-avtalet – som också innebär att du ska kunna läsa motsvarande 1 år på heltid med 80% av din lön (Omställningsstudiestöd).

https://www.regeringen.se/informationsmaterial/2021/06/flexib...

Lycka till!

/M

Av Mighty Mic

Foto/teknikrelaterade erbjudanden:
https://www.scandinavianphoto.se/julkalender2021

/M

Av Mighty Mic

Hej,

Löste uppgiften tillsammans med sonen och hans Lego-låda. God jul!

https://i.imgur.com/JcIRgX0.jpg

/M

Av Mighty Mic

Va???? VA!? Är det den?? Är det verkligen den?? Är det sant?? Det är den… JA, det är DEN! Det är SANT!!! JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!

*ler och är övertygad om att jag kommer lycklig lång tid framöver – och får alltid ett lite fånigt leende över läpparna när jag tänker på mitt fynd. Lovar mig själv att köpa en Situation Stockholm nästa gång jag ser någon försäljare/hemlös, för att dela lyckan med någon som behöver lite framgång!* 😊

/M

Av Mighty Mic

Personligen hade jag lite svårt för Porsche Taycan Cross Turismo, men tycker att nya Sport Turismo-karossen ser fin ut. GTS-versionen av drivlinan framstår också som vettig (med porschemått mätt), med det större batteriet och bra prestanda.

/M

Av Mighty Mic

2 nya varianter av Porsche Taycan - dels en ny motorstyrka, GTS, och dels en ny karossform, Sport Turismo. Tycker att båda framstår som vettiga/intressanta.

https://electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2021/11/Porsche-T...

https://electrek.co/2021/11/12/porsche-hints-at-taycan-gts-and-sport-turismo-gts-launch-at-laas/

/M

Av Mighty Mic

Har drivit eget företag och jobbat frilans sedan 2005, och trodde inte att jag skulle arbeta som anställd igen - ever. Men när pandemin kom så blev mina inplanerade events inställda och jag fick söka nya möjligheter. Provande först med universiteten i närområdet, utan att hitta något lämpligt. Däremot fick jag en förfrågan om att söka en tjänst som gästlärare vid Harvard, men det hade varit svårt att få till med familjen. Men när jag tipsade mitt nätverk om Harvard-tjänsten fick jag en fråga om jag inte ville komma till ett universitet längre bort och bidra till utvecklingen inom mitt område (AI) på distans. Jättekul! Hoppade på en tidsbegränsad anställning t.o.m. nästa sommar.

Tycker att det har fungerat förvånansvärt bra med distansarbete, inte minst eftersom så många av mötena varit på en nationell nivå och därför ändå hade fått skötas online. Dessutom så tycker jag att det har varit lätt att vara effektiv och driva projekt både på egen hand och i samarbete med andra, inte minst pga mindre ställ- och transporttid. Vidare så har det varit väldigt trevligt att min fru också arbetat på distans och att vi därför fått mer kvalitetstid tillsammans – ex lunchpromenader, samtidigt som sonen har kunnat komma hem och äta lunch.

Eftersom min fru fått arbeta i sonens rum har vi insett att vårt boende inte varit anpassat till att vi båda arbetar på distans, något som vi räknar med att fortsätta med även framöver (även om omfattningen är oklar). Vi har därför börjat titta på ett nytt boende – något som tar emot givet den nuvarande prisbilden. Nu har vi visserligen valt att hyra ett boende i ett ganska dyrt område, eftersom skolan här är ok och min fru har gångavstånd till sin arbetsplats, men vi blev förfärade när vi såg att en liten och ganska menlös kåk i området drevs upp från ett redan (för) högt utgångspris på 6,5 mkr till 8,6. Med tanke på att många frågor fortfarande hänger i luften, inte minst gällande framtida möjligheter till distansarbete, vad jag ska hitta på efter min nuvarande anställning och var sonen bäst kan gå i gymnasiet, så får vi nog avvakta lite med ny bostad. Min frus arbetsgivare har redan sagt att de förväntar sig att hon är på kontoret åtminstone 50%, vilket talar för att vi får hålla oss i närområdet alternativt på en plats där det ändå är lätt för henne att ta sig till sin arbetsplats.

När det gäller min arbetssituation upplevde jag i början av pandemin att acceptansen för distansmöten även med min ”hem-organisation” var hög, men jag skulle tro att jag får sikta in mig på att fler möten kommer att vara på plats framöver (beroende på hur pandemin utvecklas). Så för att sammanfatta så har hemarbetet varit väldigt positivt för oss, både när det gäller arbetsprestation och familjedynamik, men osäkerheter kring framtid och utveckling gör det svårt sätta ner foten och styra upp livet på ett sätt som passar hela familjen.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Red Onion:

Du behöver definitivt inte en bil för en miljon för att kunna åka längre sträckor. 700 000 räcker gott och väl. Är du ute efter premium får du betala själv. Det har jag inget intresse av att finansiera med mina skattemedel.

Eh - nej. Den enda billigare elbil som skulle fungera för mina behov (leder AI-utvecklingen vid ett universitet som ligger ca 30 mil bort) skulle vara en Model 3 LR, men den fungerar knappast med min familj. Mao så är en Model Y LR sannolikt det bästa billigare alternativet, och den börjar på 720 000 kr.

Så nej, det handlar inte om premium - utan om vad som skulle krävas för att det ska fungera för mitt, och många andras, vardag

Vidare så är det ju fortfarande moms på bilarna, så staten går fortfarande "plus" på varje bil som kostar mer än 350 000 kr.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Red Onion:

Ändå fullt rimligt. Har man en miljon kronor att lägga på en bil "behöver" man inget bidrag

IMO bättre att elbilen når den breda massan så vi blir av med alla gamla sunliga bensinbilar som rullar runt. Jag hade inte ekonomiskt kunnat motivera mitt elbilssköp om inte kostnaden gick från 370 000 till 300 000.

Håller inte med. För att en elbil ska vara ett alternativ för dem som kör längre sträckor, och därmed gör av med mest bensin/diesel och mao är de som orsakar störst CO2-utsläpp, så krävs det stora batterier för längre räckvidd. Därmed så blir bilarna dyra - samtidigt som klimatnyttan för dessa bilar är högst. Därmed menar jag att det sannolikt är dessa bilar är dem som det är mest angeläget att subventionera.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av ztenlund:

Regeringen planerar inte att höja bonusbeloppet, utan planerar att tillföra mer pengar till systemet. Som bekant har pengarna tagit slut. I själva verket planeras flera ändringar och på sikt även en sänkning av maxbeloppet givet prisutvecklingen på elbilar och att systemet inte totalt ska kantra.

Skärmdump från presskonferensen:

https://martinstenlund.se/files/temp/fordonsbeskattningsplan_hostbudget_2021.png

(Iofs är skärmdumpen från videon på regeringens hemsida, men det är ju sak samma.)

Hmm - enligt den bifogade bilden ska det även införas ett tak på 700 000 kr, för att få klimatbonus. Många av de bilar som jag skulle överväga (ex Model Y LR) ligger över den nivån...

/M