Inlägg

Inlägg som Mighty Mic har skrivit i forumet
Av Mighty Mic

Hmm - enl statistiken tycks det öka igen i sthlm:

https://www.svtstatic.se/image/wide/650/28293785/1600782059?form...

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Ernesto:

Jag tycker det är skitbra att du vill hjälpa till och informera, men jag är rätt säker på att du både har misstolkat rättsläget samt realiteten huruvida det spelar roll om man har juridiken på sin sida eller inte. Rättsväsendet är i praktiken rätt pragmatisk faktiskt.

Huruvida man upplever rättsväsendet som pragmatiskt eller ej, är ju synnerligen subjektivt - min erfarenhet är uppenbart en helt annan än din. För egen del baserar jag min syn på dels studier i handelsrätt (specifik ämneskompetens) och dels på generella juridiska erfarenheter i samband med en process som blev rättshistoria (generell juridisk kompetens från en konflikt i gränslandet mellan två lagområden - det kostade motparten en bra bit över 1 mkr). Vad du baserar din syn är fortfarande höjt i dunkel - liksom din juridiska kompetens (dina texter hittills ger inga ledtrådar om någon sådan att tala om). Jag kan tycka att det är ganska förmätet att raljera över andras kompetens och erfarenheter utan att själv redovisa vare sig sin egen kompetens/bakgrund eller ta stöd i relevanta lagtexter eller citat etc.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Flipper:

Glasklart utifrån kommentaren på lagen.nu eller glasklart utifrån rättskällorna?
Du skulle kunna hänvisa till din granne, barn eller hund. Dessa, eller dina irrelevanta anteckningar från en kurs i handelsrätt, utgör ingen rättskälla.

Ja, KköpL är ett väldigt bra verktyg och onekligen stark för konsumenter.
Men det betyder inte att du faktiskt hade rätt rent juridiskt, se mitt inlägg om "goodwill".

Skrivet av Ernesto:

Jag tror du behöver läsa igenom propparna och sou:erna innan du gör så svepande uttalanden. Finns rätt bra vägledning om vad som gäller. Du kan inte bara sitta och klibba in lagtext och dra tolkningar utifrån den.

Mina tolkningar baseras på lagtexten kombinerat med undervisningsmaterial från universitetskurser (plural) i handelsrätt, och styrks av en utskriven kommentar/tolkning på lagen.nu (nej, denna i sig är ingen rättskälla - men detta är inte heller någon rättegång). Era tolkning baseras på?

Om ni har en avvikande uppfattning, kan ni isf vänligen visa mig en SOU eller prop som menar att en näringsidkare inte har en mycket långtgående plikt att hålla sin del av ett ingånget avtal - för det är ju det som hela frågeställningen handlar om.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av deltascu:

Utvecklingen är verkligen förunderlig. Jag kan förstå att länder som sedan tidigare blivit milt drabbade har en stor pool av icke-immuna för viruset att smitta och därför får svårt att kontrollera ett uppsving. Det kan ju delvis förklara varför viruset inte verkar gjort någon stark comeback i Sverige ännu. Men länder som redan i våras drabbades till och med hårdare än Sverige, som Spanien och Storbritannien, varför ser de en så stark uppgång nu medan vi inte gör det? Kan det vara en fråga om slump och tidsförskjutning? Vi får se, men det tål att tänkas på. Någon som har någon hypotes att lufta?

Jo, om man tittar på statistiken så sticker Sverige ut - huruvida detta är en korrekt beskrivning av verkligheten är dock för tidigt för att avgöra. En aspekt att väga in är ju att väntetiderna för coronatester är så långa, enl en artikel i SvD var det upp till 6 dagars väntetid för ett test i Skåne. Långa väntetider gör ju att provens tillförlitlighet sjunker, eftersom man då har mindre virus i kroppen (om man inte blivit jättesjuk). Dessutom tycks det vara betydliga eftersläpningar i rapporteringen - jag har ex inte fått något resultat än, på provet som jag tog för en vecka sedan. Om den hoppfulla statistiken är korrekt borde visa sig inom någon/några veckor.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av mrE1:

Varför ska lenovo ge dig som kund ett nytt tangentbord för 59 kr om det redan uppenbara felprisatta tangenbordet är slut? det är billigare för företaget att behålla tangenbordet än att skicka det till dig som kund.

1) Utgångspunkten för lagstiftningen är att ingångna avtal ska hållas.
2) Det säljande företaget har bekräftat att priset är korrekt, bekräftat ingångna köpavtal och har dessutom levererat till ett flertal kunder.

Mao - tangentbordet var inte felaktigt prissatt, det var en utförsäljning. Att Lenovo klantade till det och sålde fler exemplar än vad de kunde leverera friar dem inte från juridiskt ansvar, utan ingånget avtal ska hållas. Det är precis denna typ av kommentarer/resonemang som visar att tråden verkligen behövs.

Skrivet av frong:

Bra tråd.

Som jag tolkar det är syftet med tråden är inte att diskutera huruvida det är värt det eller inte att ta diskussionen - utan vad som är rätt eller fel.

Syftet med tråden framgår av rubriken; En kort lektion i konsumenträtt, eftersom jag ansåg att det kunde behövas. Detta styrks även av flera av inläggen.

Skrivet av mrE1:

TS tog upp exempel ovan på vad han anser att konsumenten bör kunna få för typ av kompensation och vad konsumenten har rätt till. Jag svarade upp på det.

Det handlar inte om vad jag anser utan vad som föreskrivs av lagen - varken mer eller mindre. Ingånget avtal ska hållas och om den ena parten vill bryta avtalet, är det upp till denne att förhandla om det med sin motpart.

Skrivet av Flipper:

Lite komiskt att du använder lagkommentaren på lagen.nu för att tolka paragrafen. Det är absolut inte glasklart juridiskt, vilket tydligt framkommer av lagtexten och förarbetena.

Jo, det är glasklart. Jag skulle precis lika gärna kunna hänvisa till mina föreläsningsanteckningar från universitetsstudier i handelsrätt. Om du har någon annan uppfattning föreslår jag att du belägger den med väl valda citat och utdrag, för en seriös och väl underbyggd diskussion. Med lösryckta kommentarer utan citat är det lätt hänt att man framstår som ett dåligt skämt.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Mighty Mic:

https://i0.wp.com/electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2020/09/TEsla-new-battery-cell-hero.jpg?w=1500&quality=82&strip=all&ssl=1

Om cellerna är så stora som bilden visar, så blir det nog svårt att få plats med dem i en vanlig model S, 3, X eller Y. Någon mer som tycker att det luktar lastbilsbatterier om de här cellerna?

/M

Elon har twittrat lite inför eventet ikväll:

“Important note about Tesla Battery Day unveil tomorrow. This affects long-term production, especially Semi, Cybertruck & Roadster, but what we announce will not reach serious high-volume production until 2022.”

och

“We intend to increase, not reduce battery cell purchases from Panasonic, LG & CATL (possibly other partners too). However, even with our cell suppliers going at maximum speed, we still foresee significant shortages in 2022 & beyond unless we also take action ourselves.”

Det tycks mao som att befintliga modeller fortsätter få celler från Panasonic m fl, medan de mer krävande modellerna - Semi (lastbil), Cybertruck (räckvidd på upp till 80 mil) och Roadster (0-100 på 1,9 s i basmodellen), får de nya maffiga cellerna som jag postade bilder på tidigare. Man kan ju fråga sig hur det blir för plaid-versionerna av S och X.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Jonas79:

Tesla Battery Day är imorgon 1.30 PM PST = 10.30 PM EST
https://www.tesla.com/sv_se/2020shareholdermeeting

Detta event ska jag kolla på imorgon kväll iallfall

+1

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Treant:

Så, bara för att bekräfta: denna rätt gäller inte vid uppenbara prisfel? Sedan undrar jag även över detta:

" Försäljarens skyldighet att fullgöra sin del av ett bekräftat avtal är mycket långtgående, och stannar först vid exempelvis ”produkten var helt ensam av sitt slag” eller ”vi skulle gå i konkurs om vi tvingas fullfölja ordern”."

Under 12 § så står det: "Säljaren är dock inte skyldig att fullgöra köpet, om det föreligger ett hinder som han inte kan övervinna eller om fullgörelsen skulle förutsätta uppoffringar som inte är rimliga med hänsyn till köparens intresse av att säljaren fullgör köpet."

Det där mer rimlighet är ju en tolkningsfråga...

Det stämmer att den juridiska rätten inte gäller för uppenbara prisfel.

När det gäller §12 om hur långt säljaren ät tvungen att gå för att fullgöra sin del av avtalet, så står det i kommentaren:

"Köparen har rätt att kräva att säljaren fullgör köpet. Om det skulle kräva stora ekonomiska och fysiska uppoffringar från säljaren att fullgöra så kan han frånkomma sin plikt men det ska vara objektivt omöjligt, det får alltså inte vara något som beror på säljaren som person. Det kan t.ex vara en vara som är helt unik och den har förstörts."

Så tolkningsutrymmet är mkt snävt - var den aktuella varan unik, eller kommer det att krävas så stora uppoffringar att säljaren riskerar att gå i kk? Annars är frågan glasklar ur ett juridiskt perspektiv.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Belzader:

Jag kan hålla med om att priset för just Samsung SSD'n var ett fynd, men man får ställa det mot allting man kanske får gå igenom för att få den, och för många så är det inte värt det utan man köper hellre för högre pris någon annanstans där man vet att får sin produkt utan tjafs.

Det är som alltid upp till var och en att bedöma, med hänsyn till personliga preferenser och förutsättningar - har man ex ont om tid så är det inte alltid läge att jaga fynd. Men texten handlar inte om personliga preferenser vid val av e-handlare, utan om konsumenträtt. På samma sätt menar jag att fynd-tråden borde handla om just fynd.

Skrivet av Meantek:

Man får ändå se det i relation till vad man beställt. I många fall köper man skräp man inte behöver bara för att priset är löjligt bra, Lenovotangentbordet är nog ett av de bästa exemplena på det där jag själv höll på att beställa ett.

Det är inte många normalt funtade konsumenter som står på sig för att få något de inte verkligen siktat in sig på att köpa. Det är en helt annan sak med till exempel Legosatsen.

Det finns många olika "rätt" - juridisk "rätt", moralisk "rätt", psykologisk/emotionell "rätt" etc. Min text ovan är, som rubriken antyder, enbart fokuserad på konsumenträtt ur ett juridiskt perspektiv, föranledd av bland annat kommentarerna som följde i fynd-diskussionstråden efter det att Lenovo meddelat att de inte skulle leverera till alla som beställt tangentbord. Hur man väljer att agera i en aktuell situation blir en sammanvägning av alla perspektiv; juridiska, sociala, psykologiska etc.

/M

Av Mighty Mic

En kort lektion i konsumenträtt

Hej,

Igår postande jag en länk i tråden ”Dagens fynd” om en SSD (Samsung 860 EVO 1 TB) som såldes för ett mycket bra pris (1301 kr) av handlaren Xstra Digital Storage via CDON – lägst någonsin enl Prisjakt. Omgående postades ett svar om Xstras dåliga omdöme på Trustpilot (och de var verkligen dåliga, https://www.trustpilot.com/review/www.xstra.eu) som fick många gillanden – och jag tog därför bort mitt inlägg, trots att jag vidhåller att det var ett fynd OM man är beredd att stå upp för sina rättigheter som konsument.

Jag har vid flera andra tillfällen märkt att kunskapen om konsumenträtten skulle kunna bli bättre här på SweC, exempelvis i samband med Lenovos utförsäljning av tangentbord i början av juni - ThinkPad Compact USB-tangentbord med TrackPoint för 59 kr/st. Många beställde och flera fick sina tangentbord, medan andra som beställde (och som fått en bekräftelse) fick efter ca en vecka ett mail från Lenovo om att ordern var struken, och som kompensation fick vi istället en rabattkod på 200 kr vid köp över 600 kr:

”Thank you for placing order 10550828809 with us.

Unfortunately, the "ThinkPad Compact USB-tangentbord med TrackPoint svenska/finska (1x)" you ordered was impacted by a pricing error, leading to unexpectedly high interest. As there is not sufficient stock available, we will have to cancel your order.

Klarna will be informed by us as well.

We know you were looking forward to your new device and apologise for the inconvenience this may have caused.

Please find a 200 kr coupon to spend on our website at your convenience. It is valid till the end of Sep-20 for one item in your cart with a minimum value of 600 kr. A combination of the coupon code with other offers and codes is not possible."

Eftersom vi var många som ”drabbades” skrevs det en hel del om detta i diskussionstråden för dagens fynd – och kommentarerna kring Lenovos handlande var både positiva och negativa. Några exempel:

”… Väldigt snyggt skött av Lenovo, i allla fall. Tror inte jag kommer använda rabattkoden, men det var ju snällt.”

”Nja, de har väl full rätt att avbryta ordern - däremot rabattkoden är ju en hundskit i ansiktet då de inte har några vettiga priser på sin site som inte kräver en erbjudandekod. Bra sätt att vända en fin gest till en förolämpning...”

Eftersom vi är svenska konsumenter som handlar på en hemsida på svenska så gäller svensk lag för köpet. Enl §12 KKöpL (konsumentköplagen, https://lagen.nu/1990:932) har vi som konsumenter rätt att kräva att försäljaren fullgör sin del av köpavtalet – under förutsättning att vi fått en bekräftelse på köpet och att inget blivit uppenbart fel vid köpet. Försäljarens skyldighet att fullgöra sin del av ett bekräftat avtal är mycket långtgående, och stannar först vid exempelvis ”produkten var helt ensam av sitt slag” eller ”vi skulle gå i konkurs om vi tvingas fullfölja ordern”.

I fallet med tangentbordet så skulle Lenovo kunna hävda att priset (59 kr) var fel, men detta faller eftersom många fick sina leveranser och Lenovos kundtjänst intygade att priset var rätt:

”Chattade med Lenovo och de bekräftade att priset på tangentbordet stämmer.”

Även om just detta tangentbord tog slut, så tillverkar Lenovo många andra – och de hade kunnat erbjuda ett annat som kompensation. Hur som helst hade mao Lenovo INTE rätt att avbryta ordern, och det var INTE snyggt skött.

Nu valde jag att inte gå vidare i detta fall, men rent juridiskt hade vi som beställt men inte fått levererat kunnat kräva att Lenovo fullgjorde sin del av avtalet, alternativt ge oss en mer rimlig kompensation. Konsumenträtt är stark i Sverige, och jag har för egen del fått använda ovanstående paragraf vid några tillfällen, när e-handlare försökt ställa in en bekräftad och betald order.

Första gången som jag gjorde detta var vid ett köp på CDON, där de hade ett erbjudande om ett par Frank Dandy boxershorts för 19 kr i samband med köp för mer än en viss summa (200 kr tror jag att det var). Jag hittade en del saker som jag ändå hade tänkt köpa, och beställde dem och boxershortsen. Efter några dagar kom leveransen, komplett med boxershorten och jag var så nöjd med dem att jag bestämde mig göra en till beställning. Erbjudandet fanns kvar, och jag fick en bekräftelse på ordern – men när jag fick leveransen saknades boxershortsen. Jag tog därför kontakt med CDONs kundtjänst, som beklagade men hänvisade till att erbjudandet tagit slut. Jag menade utan framgång att det fanns gott om andra boxershorts av samma märke på hemsidan, och att de därför borde erbjuda mig en likvärdig produkt. Efter avslutad chatt mailade jag hela chatt-loggen tillsammans med aktuell lagtext till CDON, som direkt återkom med ett erbjudande om antingen 300 kr kontant eller 5 st valfria boxershorts. Jag valde 5 boxershorts.

Ett annat tillfälle när jag använt lagrummet var i samband att jag hjälpte sonen att köpa ett Legoset (Star wars tie-fighter) från Lekmer. Sonen hade kämpat med sin simträning under sommaren och vi hade därför lovat att han skulle få köpa sig ett lego-set som belöning. Lekmer hade produkten till ett bra pris, så vi beställde därför därifrån – och fick både kvitto och leveransavisering från Lekmer. Dock fick vi aldrig någon leverans. När vi kontaktade Lekmer beklagade de, och undrade om de kunde erbjuda någon annan produkt istället. Sonen svarade att det bara var det beställda lego-setet som han ville ha och jag begärde därför att de skulle ordna fram en ny leverans, med hänvisning ovanstående lagrum. När Lekmer svarade att det var omöjligt (trots att det 2 veckor senare skulle visa sig att de hade varan i lager igen) nämnde jag att det bara var ett set som var nästan 3 ggr så dyrt som intresserade sonen – något som Lekmer accepterade att leverera för samma pris som den beställda produkten. Sonen blev nöjd.

Sammantaget menar jag därför att man som konsument måste vara medveten om hur stark konsumenträtten faktiskt är. Sedan kan man vid vissa tillfällen, ex som vid Lenovo-tangetbordet ovan, välja att inte hävda sin rätt. I fallet med SSD:n på CDON/Xstra menar jag att det skulle vara fullt möjligt att genomdriva ett köp för det aktuella priset även om Xstra skulle trixa – i detta fallet så är det ju CDON som är avtalsmotpart (inte Xstra), och man kan därför kräva att de fullföljer sin del av avtalet. Huruvida det är värt det är upp till var och en att avgöra, men jag vidhåller att 1 301 kr för en Samsung 860 EVO 1 TB var ett fynd.

/M

Av Mighty Mic

@Jonas79: Jag har läst den texten - och såvitt jag kan se står det inget alls där om höjden på cellen, utan bara diametern. I patentet (https://electrek.co/2020/05/07/tesla-patents-battery-cell-elo...) benämns höjden med W (bredd) - siffrorna som nämns tycks snarare vara kopplade till de olika delarna (materialval/funktion/tjocklek etc.), inte deras fysiska mått.

/M

Av Mighty Mic

@addek83: Ja, större diameter innebär större slack mellan cylindrarna - men samtidigt så kompenseras detta av att färre, större celler sannolikt innebär mindre förluster kopplade till att det då blir färre höljen/isolering etc. Detta framstår som ett ganska avancerat optimeringsproblem, som Tesla säkert ägnat en hel del energi på.

Av Mighty Mic

@addek83: Som du säger, så skulle det stämma med måtten - MEN själv bedömer jag detta som mycket osannolikt, eftersom du får onödigt mycket ineffektiv volym genom att skapa en skarv emellan två celler, på det sättet. Polerna tar ju i sig lite plats, och genom att då ha extra poler för att bygga ihop två celler, det framstår i mina ögon som totalt onödigt, och därigenom helt i strid med Elons/Teslas filosofi/natur.

Om det är något som Elon & co är duktiga på, så är det ju att skapa sig en bild av de fysiska begränsningarna och sedan optimera med utgångspunkt av dem - oavsett mänskliga konventioner, förutfattade meningar eller vad som är "bekvämt". Det är ju detta tänkande som lett till säkerheten vid Paypals betalningar (via ett mail), till att SpaceX lyckas landa sina raketer istället för att bara krascha dem i havet och till att Teslas autopilot närmar sig autonomi (helt oavsett sk svenska AI-forskares bild av vad som krävs för att köra bil, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/ai-professorn-tro.... Samma principer går igen i alla Elons idéer och projekt - ex neural link, the boring company, hyperloop etc. Genom att fokusera på de fysikaliska/tekniska principerna och bortse från konventioner, så lyckas Elon designa lösningar som de flesta inte ens kan tänka sig.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Jonas79:

Tror du missar att Tesla köpt in batterier från Panasonic på 18650 & 2170 cellerna medans detta nya batteri kommer tillverkas av Maxwell som Tesla köpt så detta är deras första egen producerade batteri.

Helt övertygad att detta kommer leta sig in i Tesla Modell S & X i ett första skede och sedan leta sig ner i serierna för en uppdatering av dessa har efterfrågats länge då Tesla Modell 3 & Y laddar snabbar och blivit mkt kritik från kunderna pga detta.

Men bara vänta im 22 September så vet vi.

Batteriet ryktas vara 54 mm diametern & 51 mm långt=Namn 5154 Cell vs 21 mm diameter & 70 mm långt och är väll inga problem att bygga om modulerna som är i plast med hål för cellerna och sedan vätske ledningar för kyla dessa.
https://zero-ev.co.uk/product/tesla-model-x-model-s-p100d-lithium-ion-battery-module-18650-6-3kw/

Skrivet av Irregular Programming:

Ja, men de cellerna gör de inte själva utan köper in dem.

Hela poängen med de nya batterierna är ju att de kommer göras "in house" och de då kan styra exakt hur stora de ska vara.

Jag är helt säker på att de då har designat om hela batteripacket tillsammans med batterierna för att de ska vara så bra och billiga som möjligt och för mig låter det onödigt att designa flera batterimoduler med olika dimensioner som till stort kommer göra mer eller mindre samma sak.

Sen håller jag med dig att det kommer nog att ta ett tag innan vi ser dessa batterier i existerande bilar.

Nja, med tanke på att Panasonic ska investera ytterligare 100 miljoner USD för att bygga ut kapaciteten vid giga 1 i Nevada, så räknar de rimligen med att få fortsätta leverera batterier ett bra tag till (https://insideevs.com/news/439899/panasonic-100-million-tesla...).

Dessutom tycker jag inte alls att de angivna måtten stämmer - när jag tittar på bilden och jämför med min egen hand, så tycker jag att batteriet ser ut att vara närmare en decimeter högt.

Men men, som sagt - mest meningslösa och nördiga spekulationer - men det tycks jag inte vara ensam om
/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Irregular Programming:

Möjligt men Jag betvivlar att Tesla kommer göra olika celler till olika fordon, de har ju i övrigt försökt göra allt annat så lika som möjligt.

Batteriet kan väl inte skilja mer än några cm från deras nuvarande?

Snart batteryday så då får vi svar

Inte för att det spelar någon roll, men det stämmer inte - model S och X använder 18650-celler, medan model 3 och Y använder 2170-celler.

https://electrek.co/2019/04/25/tesla-battery-supplier-panason...

Med tanke på att batteriet ligger i bottenplattan, så finns risken att hela bottenplattan måste designas om för att använda så pass mycket större celler (och därefter följer sannolikt nya krocktester, typgodkännanden etc). Dessutom finns det redan en infrastruktur med maskiner etc. för att tillverka de befintliga cellerna, medan en övergång till nya celler alltid innebär en risk för komplikationer - oavsett hur välplanerat som det är. Därför TROR jag inte att de här cellerna är aktuella för den nuvarande modellerna, och inte heller i de kommande Plaid-versionerna (S, X och Cybertruck). Men i de kommande semi-lastbilarna och sannolikt även i de stora stationära kraftlösningarna (powerwalls, powerpacks etc) borde de vara aktuella.

Hur som helst är detta mest nördiga och ganska meningslösa spekulationer - som du säger så får vi snart svar.

/M

Av Mighty Mic

https://i0.wp.com/electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2020/09...

Om cellerna är så stora som bilden visar, så blir det nog svårt att få plats med dem i en vanlig model S, 3, X eller Y. Någon mer som tycker att det luktar lastbilsbatterier om de här cellerna?

/M

Av Mighty Mic

Electrek har bilder på vad som verkar vara Teslas nya battericeller - maffiga. Dubbla diametern, 4 ggr volymen jfr tidigare celler. Utöver diametern tycker jag också att cellen ser högre ut än tidigare celler.

https://i0.wp.com/electrek.co/wp-content/uploads/sites/3/2020/09...

https://electrek.co/2020/09/16/tesla-battery-cell-in-house-ro...

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av Skrotnisse92:

Kollega skrev: Nu stämmer Unionen handelsjätten på sammanlagt 150 000 kronor
Vilket iaf jag tolkar som att det är hela skadeståndet, dvs allmänt och ekonomiskt. Nu har jag visserligen inte läst unionens tidning på länge, men 150' är ju knappast extremt för totalt skadestånd.

Edit: Ekonomiskt skadestånd syftar alltså på utebliven lön.

Nej, det är inte så man anger skadestånd vid en arbetsrättslig förhandling/stämning, eftersom ev utebliven lön inte kan preciseras vid stämningen. Man vet ju inte hur många månadslöner det handlar om, eftersom arbetsgivarens löneskyldighet tickar på under hela processen - och om arbetstagaren inte återfår sin tjänst även ett tag därefter. Hur länge beror på anställningstid.

Däremot kan de 150 000 kr syfta på både skadestånd till arbetstagaren och skadestånd till facket - och det är sannolikt därför som det står totalt. Generellt brukar skadeståndet sättas i förhållande till kränkningen - när jag sedan skrev rättshistoria (och körde över mitt eget fackförbund - eftersom de inte hade koll på lagen) var skadestånd för kränkningar av normalgraden 50 000, medan grova kränkningar (ex pga diskriminering) var upp till 100 000.

/M

Av Mighty Mic
Skrivet av BasseBaba:

Typiskt Sverige, saknas några siffror i skadeståndet för att göra det rimligt. Skulle man kunna "säga upp" någon för 150k får det anses som extremt billigt.

Skrivet av UndaC:

Det kan också tyda på andra saker, t.ex. att man inte helhjärtat tror på sin sak.

Jag uppfattar det som att facket är inriktat på att ogiltigförklara uppsägningen och därmed tvinga Amazon att ta tillbaka den anställde (alternativt lösa ut honom). 150 000 är därmed bara skadeståndsdelen - därutöver kommer krav på ev utebliven lön samt rättegångskostnader, så sammantaget drar kostnaden lätt iväg en bra bit över miljonen - om Amazon blir fällda både i tingsrätt och ad. Det yrkade skadeståndet, 150 000 kr, är f.ö. relativt högt med svenska mått mätt. Skulle Amazon bli fällda skulle jag tro att tingsrätten prutar lite på det.

/M

Av Mighty Mic

Mina två cent

Skrivet av Vesh:

Min spontana tanke när man läser nyheter om olika munnskyddsstudier är att man vill ha munskyddet som någon form av helig snuttefilt i pandemin. Med det menar jag att man vill försöka leva så normalt som möjligt och lita på att munskyddet gör det möjligt. Personligen föredrar jag den svenska linjen där munskydd är en parantes och huvudstrategin handlar om att undvika att situationer där munskyddet kan vara till hjälp.

Skrivet av snajk:

Precis. Munskydd har blivit politiserat framför allt i USA men även här. Huruvida det gör någon faktisk skillnad på individnivå eller på samhällsnivå verkar inte spela någon roll.

Jag tror inte att det handlar om antingen eller, utan BÅDE OCH. I första hand social distansering, hemarbete etc - dvs det vi redan gör. I andra hand, i de situationer där det inte är möjligt att undvika trängsel (ex t-banan, på bussar, möjligen i butiker), menar jag att det nu finns många studier som visar att det är betydligt bättre med munskydd än utan. Med tanke på att vi väljer att inte stänga ner samhället (sannolikt förnuftigt) så kommer det att uppkomma situationer med trängsel, och att då inte ha krav på munskydd är mina ögon häpnadsväckande. Därutöver menar jag att erfarenheterna från länder som lyckas bäst i virus-hanteringen (ex Taiwan, https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762689, men även Sydkorea) tydligt indikerar att det ur ett medicinskt perspektiv finns en poäng med appar som underlättar smittspårning - även om detta ur integritetshänseende är kontroversiellt - särskilt i Europa (inte konstigt med tanke på vår historia, med både Gestapo och Stasi).

Sedan håller jag helt med om att frågan om "rätt" och "fel" relativt Covid-19 har blivit extremt polariserad, ffa i USA - se ex Fauci belongs in prison. Tyvärr finns det mycket som talar för att tonläget kommer att fortsätta att höjas, åtminstone fram till valet. Med tanke på att mycket talar för att även Europa är på väg in i en andra våg, så lär tonläget bli allt högre även i vårt närområde. Hittills ser utvecklingen ganska bra ut i Sverige, hoppfullt, men det känns som alldeles för tidigt för att kunna slappna av.

/M