Inlägg

Inlägg som sabeln har skrivit i forumet
Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av naikon
Kan någon berätta vad Enterprise innehåller?

Det är samma som Ultimate men avsedd för företagslicenser.

Av sabeln

Re: Raid6 till filserver, vilket kort?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av drbrain
Efter två hårddiskkracher inom några månaders tid så överväger jag att köra någon form av RAID istället för att iaf rädda innehållet när hårddiskarna pajja fysiskt.
RAID 5 skulle väl funka men blir ju väldigt sårbar när en disk väl gått sönder så jag funderade på om man skulle köra RAID 6 istället. Så min tanke är 6st 500GB till att börja med och sedan utvidga det till 8x500GB. För det ska väl gå att lägga till hårddiskar efterhand utan att behöva bygga om hela setupen?

Nu till kortval, finns ju några RAID 6-kort att välja mellan men ett krav är att det är PCI-E och fungerar i Linux/Ubuntu.

Har hittat 3st kort som verkar vettiga... vilket av dom är "bäst"? Just nu lutar det åt Adaptec eller 3Ware. Prestandan är ju inte superviktig då nätverket på 1Gbit troligtvis kommer begränsa det ändå.

Adaptec 3805 SATA SAS PCI-E
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=246073

Promise EX8350 SATA PCI-E
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=246312

3Ware 9650SE-8LPML SATA PCI-E
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=245117

Tacksam för synpunkter !

Jag har köpt ett 3Ware (samma som du funderar på) för ca en månad sedan. Har inte hunnit testa något raid i den ännu eftersom hårddiskarna jag tänkt köpa inte kommit ut i butik ännu (WD RE-2 GP 500gb). Men i min "research" så tyckte jag 3Ware verkade mest vettigt.
Det jag kan bekräfta är att installationen är felfri i såväl linux som Windows, testade installera senaste Debian utan något krångel alls. Kortet stöds redan i kärnan så man behöver inte trixa för att få stöd m.m. För Windows behövdes en drivrutin (som vanligt) men det var inte heller några konstigheter.

Var inte heller några problem att boota direkt mot kortet.
Vet inte om det är något mer man kan bistå med men tycker ivf du skall ta ett 3Ware.

Har ingen aning om hur det är att bygga ut en existerade raid, har inte undersökt så mycket i det. Tänkte helt enkelt testa när diskarna kommer.

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zerom

4) Hur pass bra fungerar Linux på er modell XXXX.
Vi själv testar inte olika Linux distrubutioner på våra modeller. Det vi vet är det vi får i feedback av våra kunder (då främst SweClockers). När det gäller våra nuvarande modeller så har jag tyvärr inte hört mycket om hur pass dom fungerar med Linux.

Linux på 3415W fungerar ju ivf. Är fortfarande inte helt klar med allt pill men dom viktigaste delarna fungerar ju, grafik, ljud, lan, wlan.
Har inte testat någon annan dist än Ubuntu men har jag inget för mig kanske jag testar någon mer också.

Här finns "mer" info om vad jag fått igång och ej, änsålänge.

Vad det verkar så stöds dock mera grejjer i den kommande versionen av Ubuntu (Gutsy), som jag skall testa lite senare.

Av sabeln

Zepto 3415 har fingerprinter, även några modeller från Lenovo. Tror även det var dom som var först.

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mojito
Äger en 3415W och skulle vilja ha lite tips på program man kan kolla temperaturerna i datorn med, speedfan har jag installerat för cpu och hårddisk men finns det något program man kolla de andra komponenterna i, grafikkortet t.ex.?

Lavalys EVEREST är ett program som visar alla sensorer i hela datorn och mycket mera.

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kjellan
Tyvärr så är det ju inte riktigt så, man får ju vad man betalar för?
Syns ju på den att kvaliten är sämre än på dom övriga modellerna (tycker jag)
Men sånt där fixar dom väl förmodligen när nya modeller kommer.

Så köper man en dator så skall man vara glad om den fungerar när man får den? Och om den ev. inte gör det så skall man bara finna sig i det och köpa en ny?

Det du skriver låter ungefär så.

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stip
Är det någon som fått den optiska utgången att fungera, speciellt då under XP? Då jag pluggar i min 3.5mm <-> Toslink kabel (från Clas Ohlson), så kommer inget ljud och Realtek HD Audio Manager (följde med drivrutinen) verkar bara bete sig som om en analog kabel har pluggats i, för jag ser inga alternativ för att aktivera digitalt output någonstans.

Tips är välkomna

har inte skaffat en sådan ännu att testa med, men har du en länk till den hos clas ohlson?

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kjellan
Jag tycker det verkar som att dom som klagar på Zepto referar till 3415 och isf är det väl inte så konstigt när det är deras "budget" modell? 3215 är väl likadan men med sämre grafikkort så det är väl inte så många sweclockare som sitter på en sådan. Det jag menar är att det är lite skyll dig själv-faktor på det hela.

Är för övrigt sjukt sugen på en 6224W!

"Skyll dig själv" ? Köper man en dator, varesig den kostar 50000 eller 1000 kr från butik eller motsv. så skall man väl alltid kunna kräva att allt i den fungerar när den är ny ?

Sedan är 3000 serien i första hand riktad mot företag, läs denna.
En dator som är riktad mot företag brukar inte tillhöra budget-genren.

Av sabeln

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zepto, kvalitet eller skit?!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fredrik2k4
Fingerprintscanners drivisar fungerade icket och fungerade inte via skivan eller hemsidan. Det som fungerade var typ Chipset, Modem, LAN , Cardreader, mera kommer jag inte ihåg, men fingerprintaren fungerade inte

Var det inte så att den inte hittade fingerreadern? Har för mig att du skrev det.
I så fall är det ju hårdvaran det är fel på, och inte drivrutinen.

Av sabeln

Re: Re: Re: Re: Re: Zepto, kvalitet eller skit?!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fredrik2k4
Jo NU verkar de gå att köra med XP, de har jag ej förnekat men i början av Juni gick det inte.. och ska jag vara ärlig å prata för alla så tror jag inte nån själ köper en dator för ca 10k och sedan sitter och väntar å bara har datorn som prydnad under tiden tills rätt drivisar kommer ut.. det är ju som att "Ja nu har vi tillverkat en bil som går på nytt ämne! Men vi ska bara uppfinna de först"

När JAG köpte den så blev jag lovad att det SKA GÅ att köra windows XP men det fanns för tillfället inga fungerade drivisar till massa olika komponenter i datorn...

Du skrev att du beställde din den 6 Juni och fick din 2 veckor senare, vilket borde stämma eftersom Zepto fick in sina 3415W den 18e. Dom första kom ut på Onsdagen den 20e.

Grafikdrivarna kom ut 2007-06-05. Ljuddrivrutiner fanns redan i Maj. Fingerprinter, Webcam, Modem, LAN, WLAN, Cardreader och IR fungerade med drivarna man fick med på skivan.. Chipset fanns också Maj.

Bluetooth drivrutinen hittar jag tyvärr inget datum på, men fanns ivf där när jag letade drivrutiner till min, några dagar innan jag fick min dator.

Så att det inte funnits drivrutiner kan du inte säga.

Av sabeln

Re: Re: Re: Zepto, kvalitet eller skit?!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fredrik2k4
Så kan jag lägga till plastig, lättskarpad.. tänker bla på den djupa repan man fick via nagel.. felaktiga uppgifter.. bla att det SKULLE gå att köra XP när JAG ringde till Zeptoexperten i början av Juni (Läs på så äre samma nr till Zeptos support). Samt att de stod att blåtand skulle finnas vilket de inte gjorde som de stod på zeptoexperten.

Det går köra XP på 3415 sålänge man använder rätt drivrutiner.

Ang bluetoothen håller jag med om att den informationen kom ut väldigt dåligt, att den inte fanns med utan bara var ett tillval. Nu är det ju dock bättre, eftersom det går att välja det när man konfigurerar nu, det gick ju inte från början.

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Reoshi
ja.. men när jag bara åkte förbi elgiganten i annat ärende passade jag på att bara kolla layouten på dem datorerna.. 1 av 10 är Ctrl på rätt ställe.. why?!

den har ju varit där sedan begynnelsen. anledningen vet jag inte, men det är ju ganska nytt att placera ctrl längst ut. när våra 3415 pajjat om 10 år är det nog rätt ska du se, inget man behöver oroa sig för då

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Reoshi
aah jaa, jag vill byta plats på Fn och Ctrl, att inte ha ctrl längst ut till vänster är ju helt upfuckat ^^

Ja det är väl det enda dåliga med 3415 enligt mig
nästa gång kommer jag nog vara lite mer petig med det.

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Andy Mcdee
borde det inte vara så att datorn kan funka som tv motagare? typ kolla på en fotbollsmatch ute och dyl.

kommer dom där ens fungera nu när det analoga släcks ner? utomhus alltså...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Boken
varför tror ni att "lilla" zepto kan sälja billigare än enorma dell som har gigantiska rabatter? nånstans måste man tumma och tyvärr verkar kvalitén ha fått sig en smäll hos zepto. Sen vet man att dell finns kvar om 5 år, det vet man aldrig med zepto

man kan inte tro dom har några rabatter när det kostar 2600kr (Inspiron 1520) att byta en 120gb 5400rpm mot en 160gb 7200rpm (som kostar mellan 1300-1700 i butik)

Av sabeln

när är "i höst" ?

ska du ändå köpa i butik så kan du nog vänta på lite nyare datorer med bättre grejjer i sig.

datorn har integrerat grafikkort, vet inte vad WoW kräver men tror inte ett sådant kort är något att spela spel på, så tror inte du skall räkna med det.

skulle tippa att den datorn i stort funkar som surf/word dator. sedan vet jag inte om minnet är i minsta laget, tror minimum för vista är just 1024mb.

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av roger_that
ah ok jag trodde väl det. Låter fint, men hoppas att dom lade märke till mitt order-medelande där jag skrev att jag ville ha vista på en egen partition ca 20GB.

alternativet är att installera partition magic när du fått den och göra ändringarna där. hur smidigt som helst.

Av sabeln

Har inte mycket att jämnföra med men är klart nöjd med min 3415. Inte haft några hårdvaru-relaterade problem utan det enda var att tangentbordet satt lite löst på vänstersidan när den kom, men det gick att trycka fast själv.

Det enda som jag egentligen har lyckats samla ihop emot 3415 är väl kanske det "dåliga" linux-stödet, för tillfället. Detta kommer ju lösa sig inom kort eftersom det är nya kretsar i datorn. Finns t.ex. stöd för ljudkortet nu, det gjorde det inte när jag fick min dator för 2 veckor sedan.

Som det ser ut nu så kan jag mycket väl tänka mig en Zepto även nästa gång, men man vet ju inte med säkerhet förräns den dagen är kommen. Har inte hunnit grejja med den så mycket ännu eftersom jag fick skicka tillbaka den för att få bluetooth installerat. Det var lite dålig information om det tycker jag, men dom löste det utan problem och man var väl bemött på supporten.

Skulle det den pajja helt senare lär jag väl skriva en tråd som liknar den som Fredrik2k4 skrev

Citat:

Ursprungligen inskrivet av pojka
Satte ihop en Dell Insiration 1520 men det tråkiga är att graffe kortet inte har lika mkt minne som zeptos plus att deras hårdiskar framför allt ligger på 5400 v/min, vill man gå upp till 7200 får man lägga till 2600 kr

har läst någonstans på forumet att det kortet som sitter i 1520 skall ha DDR3 minnen istället för DDR2 som sitter i Zepton, vilket skulle göra att 1520 ändå var bättre. Tror det står i någon av "3415 vs 1520" trådarna.

Av sabeln

Precis som Reoshi har jag inte heller haft några problem med min 3415.

XP har det aldrig varit några problem med, efter att man hittat drivrutinerna till alla grejjer.

I tråden om skärmproblemet står det även att problemet ligger i Windows (eller rättare sagt drivrutinen), och inte i datorn.

Ang. bluetoothen så tänkte jag precis som dig, stog dock inte någonstans på mina papper att det ingick bluetooth. Står dock i produktbladet, där i den lilla fakta rutan men sedan igen lite längre ner att det är "optional". Gick dock inte välja bluetooth när jag beställde min så då utgick jag från att det redan satt i. Fick tyvärr nöjet att skicka tillbaks datorn för att få det installerat, men behöver ju inte betala någon frakt eller så.

Av sabeln

ACPI i detalj

Tänkte bara dela med mig av en artikel jag hittade om ACPI (energisparläge).

Kan nog vara intressant för den som är intresserad.

http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=420

Av sabeln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stip
Själva datorn verkar rätt robust, men tangentbordet buktar lite utåt till vänster, så det trycks ner då man skriver, vilket är aningen irriterande, men något jag nog kan leva med (man kan väl inte vänta sig att allt ska vara perfekt på en dator med detta pris/prestanda). Touchpadens knappar är också rätt högljudda tycker jag.

mitt buktade inte som du säger men däremot så satt det inte fast på vänstersidan längst upp, så när man tryckte lite så blev det en liten springa mellan tangentbordet och själva chassit. löste det genom att trycka precis ovanför tangentbordet, då hörde man ett klick. så antat att den bara hade lossnat från fästet.

kan samma problem du har men att du beskriver det på ett annat sätt?