Inlägg

Inlägg som maDa har skrivit i forumet
Av maDa

Hypotetiskt kan ju Telia välja att inte inkludera deras TV-strömmar i dina köpta och shapeade 250Mbit (eftersom din lina fysiskt är en Gigabit), precis som mobiloperatörer inte räknar Spotify och annat eftersom det "ingår".

Av maDa
Skrivet av Pantburk:

@maDa

Varför är detta sorgligt?

Multicast är ju rätt teknikval för live-TV/ljud, hur man än vrider och vänder på det.

Men uppenbarligen bedömer Telia att det inte är värt besväret längre, och att de klarar pumpa ut hundratusentals unicast-strömmar istället. Det är otroligt mycket ineffektivare både kapacitetsmässigt & energimässigt, men administrativt är det säkert enklare att hantera ett tusental webservers istället för olika switch-miljöer med olika multicast-egenheter över hela landet. Också fungerar det ju även oavsett operatör eller transport.

Av maDa

Sorgligt att man avvecklar multicast, men troligen så är linjär-tv-tittandet väldigt dalande så börjar bli svårt att motivera.

Av maDa

Därför jag skrev "dina andra egna" dvs. inte Telias IP-TV box.

Av maDa

Du måste ha en router mellan mediakonverteraren och dina andra egna prylar.

Av maDa

Finns det en anledning man måste se Twitch över VPN?

Av maDa

Funktionellt så är FTTB/FTTH samma sak, åtminstone prestandamässigt upp till 1000/1000.

Men i många större hus så spräcker man max-längden för vanlig Cat6, samt att koppar faktiskt kostar en del. Då blir det FTTH av den anledningen.

Av maDa

Om du vill separera olika datorer från varandra så bör du placera dem på olika VLAN t.ex, med en brandvägg mellan.

Av maDa
Skrivet av Trackmaster:

GPON är 1Gbit, så den klarar absolut inte 10Gbit.
XGSPON har 10Gbit port, där man över en fiber kör en därefter en splitter till flera slutpunkter. Det är dock fortfarande fiber och absolut inte Coax. Men denna 10Gbit porten ska driva flera ONT(Fiberdosor eller va ni nu vill kalla det), visst att systemet är smart och kan skyffla hastighet där det behövs. Men att erbjuda flera 10Gbit uppkopplingar på en port känns som ett rån mot kunder.

Nästa steg är NG-PON2 med 40Gbit portar. Men då snackar vi också ganska höga priser i dagsläget.

Men jag är för PON systemet. Eventuellt kan det bli framtiden till att få ner priser/stabilisera priserna. Men att se 10Gbit hastigheter mot en enskild kund ser jag inte meningen med, då dessa hastigheter kräver dyr utrustning för att upprätthålla.

Ja, xPON-teknik då. Hur som helst flera kunder delar på en viss uppströms/nedströms-kapacitet - precis som i DOCSiS över Coax.

Tekniken bygger ofta på proprietära plattformar/teknik och jag tror inte på den vägen riktigt.

Av maDa

Eftersom vissa kunder ska ha 10gig för samma summa så måste de ju smeta ut kostnaderna på något sätt

Av maDa

Den främsta risken med mindre operatörer är CGNAT

Av maDa

Jag tycker det är deppigt, eftersom det är ofta att TV:ns eget gränsnitt, fjärrkontroll och allt känns mycket mer genomtänkt/responsivare. Många TV:s har timeshift-möjlgheter som endast fungerar för DVB-sändningar.

Ja i de fall numera så transporteras TV kanaler som IP i operatörernas backbone, för att sedan konverteras till DVB-C/T närmst kund.

Av maDa

Tvyärr så har inte branchen lyckats enas om en DVB-IP/Multicast/Kryptering lösning som kan implementeras i alla TVs - där av propertiära boxar som är skräddarsydda per leveratör.

Vanlig DVB-C har verkligen sina fördelar. Finns inbyggt, standard-kryptering med CA-modul. Inga specialboxar och grejor.

Av maDa

Ta först och främst reda på om du har problem med att hamna bakom CGNAT. Om du inte vet vad NAT eller portforward är - då spelar det ingen roll troligen.

Av maDa
Skrivet av Aqua_HeaD:

tillgång till mobil eller får ladda ner filer till våra datorer på arbette.

Då du får inte ens nyttja en privat telefon? Sitter du i fängelse eller är det något inom det militära?

Skrivet av linusb2:

den står ca 10m ifrån routern på andra sidan av en relativt tjock betongvägg. Vad är bästa sättet att öka hastigheten inne hos den stationära

Börja med att gå ner till 2.4Ghz så denna har bättre penetrationsförmåga. Sen ska alla enheter vara minst en våglängd (ca 13cm) från närmsta vägg och objekt för minska dämpning. Du kan även prova med att orientera om enheterna så antennerna "träffar" bättre.

Ett alternativ är att sätta upp två eller flera mesh-punkter, eller punkt-till-punkt länkar med fri sikt mellan.

Av maDa

Om möjligheter till fiber saknas så är såklart radiolänk ett vettigt alternativ, alternativt 4G/5G.

Men dumsnålt om det handlar om några tusenlappar. Utrustningen i båda ändar är mycket dyrare än en fiber & mediakonvertererare.

Jag blir chockad över att se de som tycker 20,000 är för dyrt för dra in fiber, sen köper de med glädje en 5G router för 5000-6000 utan att blinka.

Av maDa

Klokt val. Nej WiFi6/7 bidrar inte till räckvidd på något sätt. Endast hastighet när du sitter nära nog, så bortkastade pengar i många fall.

Av maDa

Då har något läckt vid ett kort tillfälle, troligen till Google. Att din telefon, Google-konto eller något som kan knyta dig till en ny IP/adress.

Av maDa

Har de ens den finessen? Hur som helst så har de valt att ta bort funktionen, inte så mycket att göra åt det.

Av maDa
Skrivet av PointMan:

Det finns inga regler som säger att det alltid är fiber som gäller. Kortare sträckor i små lägenhetshus finns det ingen anledning till att dra fiberkabel och sätta mediaomvandlare, men man kan så klart göra det om man vill.

Självklart finns det inga regler. Självklart är det mer ekonomiskt med Cat6 kortare sträckor.