Inlägg

Inlägg som maDa har skrivit i forumet
Av maDa

Ja du har ju helt enkelt haft skrivaren helt öppen ute på Internet.

Koppla aldrig något annat än en Router i en fiberomvandlare.

Av maDa

Ja det borde minimum vara lag på IPv6 när det bara erbjuds CGNATv4, annars borde det inte få marknadsföras som bredband.

Av maDa

Ja man ångrar att man inte hamstra IP-adresser på 90-talet för Bitcoin är värdelöst i jämförelse.

Av maDa

Ja så här kommer det bli allt mer och mer tyvärr. Och operatörer som *har* IPv4-adresser kommer sälja dessa för att finansiera saker. Kvar blir kunder utan någon IPv4-möjligheter alls.

Lösningen är IPv6 och kanske rent av tvångsomfördelning av vissa IPv4-resurser.

Av maDa

Ja det där är en Single-mode BiDi SFP. Switchen den satt i tidigare är en vanlig Gigabit-switch.

Om det är inom huset ska du ha så kort som möjligt t.ex 10km/"LR".

Av maDa

Privatkund-routers är förutbestämt e-waste tyvärr. Ska bara hålla några år och är oftast helt obrukbara till annat sen. Efter några år är de dessutom helt utdaterade och osäkra.

Av maDa

Nej SFP-modulen du länka till är helt galen då den är duplex multimode. Jag hittar inte riktigt på deras sida, men det är alltså en BiDi singlemode SFP du ska ha, med rätt våglängder, och kontakter givetvis.

Av maDa

1) Med tanke på våglängdsvalet så gissar jag på en vanlig BiDi 20km Rx1310nm Tx1550nm skulle fungera.
2) Ja, det kan hända att de gör något trolleri mellan ditt 192.168.x.x nät och ett särskilt multicast-TV-nät på 10.x.x.x. Så fall behöver du en router (och switch) med stöd för IGMP Proxy och snooping.

Av maDa

Kan du säkert göra om du har andra saker i hemmet som skickar data (t.ex iCloud/Windows/etc.) under tiden du spelar.

Av maDa

Har du coax kan du aldrig ta bort routern helt då den även är ett modem.

Egen router är väll främst om du behöver extra funktioner eller annat typ av WiFi. Finns inget som hindrar dock att man hänger på en bättre accesspunkt bara.

Av maDa
Skrivet av keepAliveFree:

Enligt uppgift från Clas Ohlson (clasohlson.com), så kan man sluta sig till att det inte krävs EVS-talkodare för att använda (åtminstone) Tele2s eller Telias 4G-tal (VoLTE). Vad som gäller övriga svenska operatörer ifråga om EVS-talkodare är fortfarande okänt för mig.

Läst lite om EVS nu. Obegripligt hur kompression kan vara så högt fokus idag när vi plötsligt har massor av Megabits till varje handenhet numera. Förr i tiden var ett samtal 64kbit PCM men numera får det bara ta någon bråkdel av det.

Också obegripligt hur 3GPP kan standardisera VoLTE på en properitär codec från ett litet pantenttroll. Har nog varit lite mutor under bordet där kan jag tänka mig.

Av maDa
Skrivet av Dinkefing:

Så du menar att istället för att ge en optimal service och ge den snabbaste routen så ska den ta en massa omvägar så kunden får så dålig route som möjligt? Vem gagnar det egentligen?

Operatörsmarknaden är rätt komplicerad och otroligt många faktorer som styr pris och kostnader. Det kan mycket väl vara så att det är mest kostnadseffektivt att gå via Stockholm för nå andra nät. En "stor router" är billigare per Gbps än flera mindre, och tack varje all fiberutbyggnad och DWDM så har kanske man även kan räkna in den extra fiberkostnaden där.

Och för privatkunder så handlar allt om lägsta möjliga kostnad.

Av maDa

Så Ownit har ingen peering i Sundsvall utan går via Stockholm? Detta är nog inget unikt för många ISP:er.

svl1-ipv4.bredbandskollen.se verkar gå under Portlane/Glesys, och de har ingen peering på Netnod Sundsvall där Telenor åtminstone finns.

Av maDa

Ja tyvärr är det ju en nedgradering oavsett antalet Megabits. Från dedikerad access till delad access mellan dina grannar.

Av maDa
Skrivet av Refgain:

Nu har vår förening gått från fiber till fiberkoax, det känns väl som en nedgradering i mina ögon.

Tråkigt att höra. Men ni har åtminstone "10G-teknik" verkar det som.

Det har blivit klart att vår förening nätet dragit på ett sådant vis så att vi är fast på gamla asymmetriska hastigheter, så blir aldrig något mer för oss.

Av maDa

Jag har också lite svårt att förstå vitsen. Det är väll en annan grej med tvättstugor och soprum som ska kopplas upp, men varför man skulle behöva ha in två fysiska olika nät i varje hem...

Är det någon sorts spara-pengar grej att ni ska kunna dela på en Internet-anslutning? Vem kommer vara juridiskt ansvarig för den?

Av maDa
Skrivet av aliasfältet:

Inte så bra på sånt här men kollade lite mer och man kunde ju lägga till en ny APN-konfig och då dyker inte TR-069 upp som alternativ. Testade runt lite men fick det inte att fungera. Befintliga APN-konfigen (som har TR-069) ligger kvar så man har då alltså två APN-konfiger om man lägger till en ny och kan inte välja att disabla den ena.

Dom här inställningarna kan man göra för den nya
<Uppladdad bildlänk>

"internet.telenor.se" är annars Telenors APN-namn. Du ska nog även ha authensiering och annat avstängt.

VLAN0 och VLAN1 innebär troligen "otaggat", vilket du också troligen vill.

Av maDa

Dum-data? Vad är det du syftar på? Keep-alive meddelanden?

Ja det är tyvärr en faktum med hur TCP/UDP och CGNAT fungerar - att sessioner måste hållas levande eftersom ingen är direkt adresserbar längre.

Av maDa
Skrivet av Rookii:

Ni som sitter och spelar online med tele2 bredband. Jag har 250/10 som fungerar bra och min bindningstid kommer att ta slut nu till sommaren, tele2 kommer att höja den till 580 kr i månad när bindningstiden är över(glöm det) :). Fungerar det att spela med 150/10 ifall jag skulle va tvungen att sänka mig till den hastigheten? Vi är 2 stycken i hushållet som använder internet fyi. Jag spelar och den andra tittar netflix.

Hastigheten har inget att göra med svarstider direkt, den är ganska konstant för den tekniken du använder, så vidare du inte överbelastar linan. Men det lär du inte göra med vanlig streaming.

Av maDa

Man hade fått 1000Mbit istället för 250Mbit eller vad man nu har men i övrigt hade inget hänt.

Det finns egentligen bara två problem som berör Internet-kapacitet idag
1) IPv4-bristen
2) Peak-trafik runt streamingtjänster