Inlägg

Inlägg som SunQ har skrivit i forumet
Av SunQ
Skrivet av Choffe:

Jajamen, jag är lite halvt Excel-fascist så allt är medtaget. Jag går igenom mina utlägg på alla kort och konto varje månad, och för in det i rätt budgetgrupp, allt bilrelaterat åker över till bil-Excelen. Däck (brasklapp att det är en beräknad kostnad baserad på priser på DäckOnline, då jag inte behövt köpa nya däck än, men budgetposten finns med), vindrutetorkarblad, självrisk för två vindrutebyten, spolarvätska, försäkring, skatt, inget lån då jag köpte den kontant (kanske skulle ha med utebliven ränteintäkt egentligen, det är inte med), parkering är med i de få fall jag parkerar där det kostar (Värmland har fördelar), självklart bensin (0,51 medelförbrukning över snart 5000 mil), besiktningskostnader, vägtullar när jag är i alltför civiliserade orter, you name it. Drivmedel är det billiga med bil, även på fossilfronten, om man åker litet och lätt!

Jag valde bil efter att försöka få låga ägarkostnader, såg till exempel till att däckdimensionen var billig, skatten är 360 kr/år, helförsäkring kostar mig 358 kr/mån. Kalkylen hjälps av att jag kör ungefär 2000 mil per år, och har så långt inte åkt på några reparationer utöver vindrutebyten och vanlig service. Värdeminskning är självklart medtagen. Reseavdrag samt milersättning de gånger jag åker i jobbsammanhang är inte medtagen som plus i kalkylen heller. Men, så är jag också en person som enbart ser bilen som en rumptransport från A till B och främst ett nödvändigt ont givet bostadsort och hobbyutövande. Har en Fabia 2018 om det är av intresse, sista batchen som tillverkades innan de införde bensinpartikelfilter på motorerna. Även det ett övervägt val för att slippa överraskningar.

Däremot skulle jag gärna ha en elbil, och ska se om jag kan motivera förmånsbil via jobbet inför nästa års löneförhandling!

Snyggt! Som jag skrev i min post tidigare så är du nog en av få med en relativt ny bil som ligger på så låga kostnader. Men som du säger så Värmland hjälper nog en del... För egen del så är parkering, vägtullar, försäkring stora poster.. Bara parkeringen 1300kr i månaden och försäkring 1000kr ish sen kring 1000kr i vägtullar också.

Så det går fort att bli dyrt här i Stockholm.
Svårt att ekonomiskt motivera en bil. Men bekvämligheten gör att det kommer bli svårt att göra sig av med bilen..

Av SunQ
Skrivet av Choffe:

Har du hittat 2000 mil/år för 2995 kr/mån så är det väl inte dumt, men det brukar väl snarare vara 1000 mil/år för det priset? Och kommer verkligen utflykter och aktiviteter upp i 2000 mil/år?

För korta turer är ju elbil förträffligt, och inte jättesnällt mot förbränningsmotorer. Men det kloka är att göra en Excel, och försöka få med alla kostnader - skatt, drivmedel, värdeminskning (eller leasingavgift). Leasingavgiften blir i sig 36k per år, vilket delat på 1000 mil per år bara det blir 36 kr/milen. Den kalkylen blir dock bättre med fler mil, även med ökning av månadskostnaden. :)Sen tillkommer el på det.

Min lilla bensinbil som jag köpte när den var tre år gammal och nu haft i två år ligger med dagens bensinpriser och alla kostnader inkl värdeminskning på ca. 25 kr/milen inklusive allt. Så frågan är vad ni värderar med bilägandet, och försök beräkna om ni verkligen kör så mycket som 2000 mil per år. Hyrbil från närmsta mack kan ju vara ett alternativ som snabbt blir ekonomiskt vettigt, om det är enstaka dagar som utflykterna sker på!

25kr milen låter billigt inklusive allt

Särskilt med tanke på att bensinen ligger på mellan 20-22kr nu.
Har du med Slitage (däck och övriga förbrukningar), försäkring, skatt, lån, parkering, service, bensin och värdeminskning?

Oavsett bil så tror jag att det är svårt att komma ner till 25kr milen.
Gör du det så är du nog lyckligt lottad

Jag laddar min elbil för 1kr kwh och jag tror inte jag kommer fram till 25kr milen

Av SunQ

Som många andra har jag nyligen varit på Oppenheimer.

Mycket delade meningar om den men jag älskade den.
Kommer troligtvis gå en gång till på bio för att mer hänga med i allt som hände.
Väldigt mycket information på kort tid stundtals i filmen.

Skulle nog ge den 9/10 på första visningen. Men vi får se om den håller för en andra visning. Ska bara hitta en tid när jag kan se den igen.

Offtopic så är det jäkligt nice att gå in i denna tråden. Har haft lite svårt att veta vad jag vill kolla på nu senaste tiden.. Har blivit mycket film nu denna sommar pga det otroliga väder vi haft i Sverige
Har nu 5-6 filmer uppradade att kolla på igen. Tack!

Av SunQ
Skrivet av JoOngle:

Jag vill bara slå ett slag for den mest missuppfattade low-range EV som någonsin har gjords Mazda MX-30 som jag har.

- den går aldrig sönder, (ingen av dom som har producerats har haft några alvarliga fel än så länge).
- Lyx som i en 100$K bil.
- Ser ut som en vanlig bil och inte en elbil.

Jag är än så länge super nöjd med den.

Kul att höra! Bra med lite andra tips i tråden än de standard.

Men nyfiken jag är så undrar jag ju vad som är lyxigt i den? Har åkt en del med polarens bensinvariant av den och kollade på bilder nu på nätet på elversionen och tycker den ser ganska basic ut.
Håller dock med om att den inte känns lika plastig inuti som de ID3/4 som jag åkt med tidigare.

Sen är ju din sista punkt en smaksak. Mycket nackdelar med att du delar samma plattform som en bil som behöver kardanaxel och annat. Men det är bra att det finns "instegsbilar" som inte avskräcker en som är intresserad av att byta till en elbil men vill inte att den ska se ut "som ett rymdskepp inuti"

Men polarens bensinversion av bilen är riktigt trevlig att åka i. Så jag förstår att du är nöjd!

Av SunQ
Skrivet av Cenorida:

Däremot om man bryter mot kollektivavtalet borde det vara avtalsbrott. Något som i sin tur är olagligt.

Dock finns det ju en anledning till att man lägger 0 eller under det avtalade beloppet.
Därför man behöver göra en handlingsplan, prata med den anställda, prata med facket, ha bevis på vad personen har gjort för fel eller vilka mål den inte uppfyllt osv.

Så de tär inte så att chefer bara för skojs skull lägger 0 i löneökning på en person.
Jag tror att av de handlingsplaner jag lagt upp har det krävts kanske 40-100h av min egna tid för att ta fram underlag, ha möten med alla man behöver ha möte med, uppföljning av personen i fråga.

Summa summarum, den som får 0 utför avtalsbrott innan chefen gör det.

Jag skulle gärna ge tusentals kronor i löneökning till alla mina anställda (som uppfyller och överträffar sina mål, år efter år). Men det är tyvärr inte så det fungerar

Men ska sluta följa offtopics..

Blev ingen löneökning för mig i år då jag fick en ökning i höstas. Så får tyvärr vänta till nästa år. Men jag är glad ändå då jag har ett roligt jobb och en fantastisk arbetsplats med underbara anställda och kollegor!

Av SunQ
Skrivet av Swedishchef_90:

Man kan aldrig få 0% oavsett individuell eller enhetslön. Så länge ett kollektivavtal finns förstås.

Varje avtalsrörelse ger ett märke oftast runt 2% i år det dubbla sen brukar minimum vara 40-60% av det vilket man inte får underskrida.

För SEF, mitt förbund, gav 4.1% pott med minimum 2% garanti höjning.

Jag har tyvärr behövt ge 0% tidigare. Men precis som nämnts tidigare så var det pga inga uppfyllda mål och att det var en pågående handlingsplan som ej helt uppfyllts.

Det ska mycket till, men det går.

Det fanns kollektivavtal hos den arbetsgivaren och det är lite blandade fackförbund representerade på arbetsplatsen.

Av SunQ
Skrivet av underwatch:

Jo men de spelar ingen roll, morsan fick 4.5% och en skaplig löneökning (hon arbetar inom vården, ej ssk) även med i kommunal. De har sagt alla ska följa märket som ligger väl på 4-4.5%

Jag fick enbart 1% vilket motsvarar 500kr i löneökning och jag kommer byta tjänst och kanske även arbetsgivare. Stannar kvar pga friheten men det finns varken utveckling, spännande arbete eller bra kollegor.

Ska och ska..
Det är ett märke, dvs en riktlinje.

Lön är ofta prestationsbaserad och individuell. Du kan få 0 i ökning om man inte skött sig.
Sen kan du även få 10% om du presterat otroligt bra.
Men om du skött dig och du uppfyllt det du sagt att du ska uppfylla så kan 1% kännas lågt, förstår dig.

Men det är absolut ingen garanti att man får det som sätts som märke.

Av SunQ
Skrivet av megaman01:

Mitt Elli går ut nästa månad och 3,15kr på Ionity är ett minne blott..
Finns det något vettigt idag som blir billigast för nån som åker på långresa 6-8ggr per år och vill ladda så billigt som möjligt på Ionity?

Behöver du verkligen ett abonnemang för så pass få resor?

Kollar man runt på snittpriserna nu är det inte så farligt.
Man ligger på mellan 3-5kr /kwh på Tesla Superchargers och det är inte så mycket dyrare på andra ställen.

Säg att du klassar en långresa som 50mil och din bil drar i snitt 2kwh/mil så är det 100kwh = 500kr per resa.
Inte många kronor man sparar in.

Jag gör ungefär lika många långresor och sen kör ca 2000mil per år i kortare resor där jag laddar hemma.
å i totalkostnaden så gör inte dessa långresor många hundralappar i sparande och abonnemang kostar ofta 80-200kr/månad för att få någon krona billigare.

Men om man snabbladdar flera gånger i veckan pga långa arbetsresor förstår jag att man vill spara in

Sen förstår jag ju att man gärna försöker spara några kronor, men nyfiken om du ser en vinning av att ha ett abonnemang som kostar hundralappar varje månad med så pass få långresor.

Av SunQ
Skrivet av SuperDuperKillen:

Förstörde begagnatmarknaden? Snarare rättade till den.

Om man äger en bil och vill sälja så förstörde dom den. Men om man även vill köpa en begagnad bil så rättade dom till den
Jag är av den första kategorin som kommer sälja inom någon månad och inte köpa någon bil efter det.

Men för alla som är ute efter att köpa bil är det bra mycket vettigare priser nu

Av SunQ

Kan du logga in på inets hemsida? Där brukar väll koder ligga på din profil.
Men om du inte kommer in där heller så blir det nog svårt.
Blir även svårt om du inte har köpt presentkortet med en inloggad profil.

Av SunQ
Skrivet av ClucKe:

medlem sedan 2001 / 29(30) inlägg. 100% Lurker

Besöker swec dagligen hehe.

Imponerande ändå. Men ligger ändå över 1 inlägg om året. Du får ta och lugna ner dig så du kan hålla dig till ett om året

Av SunQ

Trillade in nyss, härliga 37k in på kontot.
Blir en lämplig extrainbetalning på billånet

Av SunQ
Skrivet av SUMITOMO:

Rätt smart att kunna ladda elbil via lyktstolpar.
Tar max 30 minuter att bygga om en lyktstolpe till laddstation.

Någon som sett om detta börjat genomföras?

https://alltomelbil.se/kommuner-vill-ladda-elbilar-med-lyktst...
https://www.elinstallatoren.se/2017/11/lyktstolpen-laddar-elb...

Brukar vara väldigt små kablar till lyktstolpar. Så om detta ska göras så behöver ändå ny el dras till stolparna.
Inte helt 100% på hur små kablarna är men det läggs bara 50mm tom-rör mellan varje stolpe och i den ska det ifnnas minst 2 kablar för att ha redundans ifall något händer med stolparna.

Men om det är tillräckligt kraftiga kablar så låter det som en väldigt smidig lösning.

Av SunQ

Tror absolut inte att android kommer att dö ut.
Ganska 50/50 här på min arbetsplats om vad folk skaffar för telefon.

Men jag har typ alltid kört iPhone och kommer fortsätta med det så länge jobbet betalar för telefon (och troligtvis efter det också).
Orkar inte lära mig en ny telefon längre.

iPhone gör allt jag behöver att en telefon ska göra och lite till. Jag har ekosystemet hemma i form av ATV, smartsystem som funkar bra med min telefon, apple watch och annat.

Men det är nog mest vanesak och att jag är för lat för att byta
Alla telefoner är ju typ samma sak egentligen. Jag kan ringa, smsa, surfa och kolla mail på telefonen. Kanon! Till och med ta bilder. Sjukt

Av SunQ
Skrivet av martinot:

Tycker det finns sämre saker att lägga pengar på som bling-bling eller mer meningslösa funktioner. Rätt och exakt däcktryck är rätt vettig information att ha. Checkar själv rätt ofta att jag har rätt däcktryck.

Ja, jag var väldigt glad av att ha såna nu i veckan.
I måndags morse så såg jag att den varnade för lågt tryck. Hade gått från 3 bar till 2,8.

Sen när jag åkte hem på eftermiddagen så hade det gått ner till 2 bar.
Då kunde jag åka förbi en däckverkstad på vägen hem och fixa punkteringen. Om jag inte haft sensorer så hade jag inte märkt det förrän på tisdag morgon och då hade det nog varit slut på luft i däcket och mitt garage är max 2m i takhöjd så hade blivit jobbigt att få in en bärgningsbil.

Appropå däckkostnader så är jag glad att jag kör på orginal 18" på teslan och inte köpt större fälgar
Hade 20", breda as på gamla bilen och behövde köpa nya däck till den under tiden jag hade bilen. Kostade 4500kr styck för ett par märkesdäck. [.IRONI]Det var inte ens en ELBIL. Tänk om det varit en elbil [./IRONI]

Av SunQ
Skrivet av RPGWiZaRD:

VW är inte riktigt min typ av bil, typ "Golf" är väl någorlunda acceptabel men gillar inte deras utseende och vill gärna ha nån sportigare/bättre körkänsla där jag tror ID.2 lutar väl mera åt lättstyrd komfortabel stadsbil. Nångång 2025 kanske Mazda släpper sin Mazda 3 EV variant men det är väldigt oklart om det ännu, bara att det kommer släppas 3 nya EVs nångång den tiden och finns patent på en kompakt EV variant design. Men räckvidden lär inte vara i toppklass.

Om du vill ha en sportigare/bättre körkänsla och elbil så kommer du inte undan billigare än en Tesla model 3 just nu.
Troligtvis aldrig billigare än just model 3.

Går ju att få en begagnad för 250-300 000 om man inte är rädd för lite mil.

Men en ny elbil (som känns sportig) billigare än 500 000 kommer nog ta tid tyvärr.

Av SunQ

Jag skulle föreslå detta: https://blipp.se/
Där kan du lösa finansiering direkt via dom och sen byta till din bank om du hellre vill köra med din bank.

Av SunQ
Skrivet av JoOngle:

Nej, det blir nog vinter och sommardäck för mig, 30K urg...

Men jag tror det finns en mellan-ägare som har "njutit" gött av att betala för förstahands värdeminskningen av bilen eftersom förbruknings statistiken låg på 29 Kwh/100 Km medan MIN statistik efter en månad med bilen (och jag har kört rejält mycket med den, redan 180 mil, dang...) men har en körstatistik på 16.1 Kwh/100 Km, vilket ju är avsevärd mkt. bättre än föriga ägaren.

Update:

Jag fann ut att jag hade ett mikromillimeter mått (en sådan digital linjal, den har en liten spets som sticker ur förändan av linjalen, som kan praktisk användas till att mäta däckdjup).

Det visar sig att ögonen kan bedra nåt så rejält, och jag visste inte helt HUR man mäter däckspår djup, så nu vet jag att man kollar dom inre ringarna och inte bara bi-spåren, finns 4 inre ringar, dom blev 6.10mm och bi-ringarna var 4.5mm

Så inte helt utslitna än så länge, phew!

Ganska stor skillnad på att köra i kyla och snö än att köra nu när det är 18+ grader och fina vägar.
Men 16.1 är ett bra snitt oavsett.

Av SunQ

Har du testat att fabriksåterställa tvn?
Gör det när allt är utkopplat och koppla sen in din soundbar och ATV i HDMI 2.

Kolla om det fortfarande händer.

Av SunQ
Skrivet av kribban72:

ålder 50
lön 52500
Förmånsbil

Chef

Skrivet av PuMaH:

Chef inom vad? Utbildning?

hehe, allmänt chef bara.
Går runt med en kaffekopp och frågar om "tps-reports"

Så chefar jag också