Inlägg

Inlägg som MarcusW har skrivit i forumet
Av MarcusW

Jag hade också kört på en billigare macbook. Antingen den RobTheBiff länkade till, eller bumpa upp till 16GB RAM:
https://www.dustinhome.se/product/5011206583/macbook-air-2020...

De kostar helt klart mer än billiga Windows-datorer men jag skulle absolut klassa dem som prisvärda med tanke på hur bra prestanda du får, samt batteritiden.

Av MarcusW

Annonsen är avslutad

Av MarcusW

Tack för intresset, skärmen är nu bortskänkt.

Av MarcusW

ASUS MG279Q 27" 16:9 2560 x 1440 144Hz Freesync

Hämtas i Fruängen, Stockholm - först till kvarn. Har funkat bra, några döda pixlar - annars inga problem alls.

Läs hela annonsen här

Av MarcusW
Skrivet av cyklonen:

Och jag är lika förvånad över att nån alls gillar blank skärm. För mig är det både obegripligt och otänkbart med blank skärm.

Det du beskriver i föregående inlägg har jag aldrig upplevt. Är det med moderna blanka skärmar?

Av MarcusW

Överraskad att så många föredrar matt skärm. Upplever att bildkvaliteten är bättre på blanka skärmar, och har inga problem med reflektioner. Min matta gamingskärm störs ganska mycket av lampor som står bakom, medan om jag ställer min macbook pro med blank skärm på ungefär samma ställe märks det inte alls.

Av MarcusW

Det gick fort, den är nu bortskänkt!

Av MarcusW

Annonsen är avslutad

Av MarcusW

HTC Vive

Kan hämtas i Gamla Stan kontorstid eller Fruängen kväll/helg. Allt på bilden ingår. Laddare till kontrollerna ingår ej. (mikro-USB) Funkade bra sist jag testade (~1 år sedan) men garanterar självklart inget.

Läs hela annonsen här

Av MarcusW

Jag hade valt en billigare kylare, kanske någon Noctua NH-U12 - fortfarande riktigt bra kylare. Väldigt annorlunda utseende förstås om det är viktigt. Det 3-packet med fläktar kanske du kan skippa, då det verkar följa med ett gäng fläktar med chassit? Då borde du ha sparat in nog med pengar för att köpa ett RTX 3060 istället för 3050 vilket borde ge ett rejält prestandalyft i spel.

Av MarcusW

Om du kan ta dig igenom en YH-utbildning för utvecklare eller testare tror jag det kan vara en idé. Det viktigaste tror jag är att du kan visa dig vara organiserad och noggrann istället för snabb och lättlärd. Slarviga utvecklare som gör många misstag och/eller inte testar ordentligt kan leda till mer arbete (och mer stress) för övriga utvecklare på företaget - då spelar lägre lön eller lönebidrag inte så mycket roll från arbetsgivarens perspektiv tror jag.

Jag hade, om jag vore du, varit försiktig med löneförväntningar. Vad ett visst företag kan erbjuda dig kommer helt bero på vad andra företag är villiga att erbjuda. Med andra ord, om du bara skulle hitta ett företag som är villigt att ge dig en chans så sätter ju de priset till vad de vill. Sen om du väl kommer in i branschen, knyter kontakter osv, så lär du vara i en helt annorlunda situation.

Av MarcusW

Man kan väl förenkla det till att din lön bestäms av vad du kan få på andra arbetsplatser. Om du inte är villig att byta jobb kan din chef betala dig precis vad han vill (enligt vad lagen tillåter då). Så mitt råd är byt jobb, eller acceptera att du kommer fortsätta tjäna för lite. Personligen tror jag det kommer vara jävligt svårt att hitta en annan duktig, ansvarstagande, utvecklare för 30k för att ersätta dig - långsam eller inte. Men det är arbetsgivarens problem.

Av MarcusW

Ryska börsindexet DJ Russia GDR har nu gått ned 98% sedan årsskiftet. Minus 80% idag.

Av MarcusW

Gick överraskande bra!

Av MarcusW
Skrivet av gibbon_:

Fast det är inte helt vad du sa innan, eller åtminstone inte hur jag läste det. Innan sa du att de inte hade råd med de utvecklare som fanns där ute, och om det har med supply&demand att göra att de är så pass dyra att företag inte har råd är skit samma imo, dvs det är ett icke-problem. De kan skrika "brist på utvecklare" allt de vill, faktum är deras affärsmodel kanske är kass, eller så bör de bara se över hur de fördelar sina inkomster.

Eller om det är en verklig brist, och företag går under för de behöver utvecklare och det finns inga kvar att anställa.. (har inte hört om detta fenomen) Kanske detta med är något av ett icke-problem? Varför ska dessa företag existera när de inte kan anpassa sig?

Jag kan hålla med om att det kanske finns en brist på kompetens, men å andra sidan kräver inte de flesta utvecklarjobb någon vidare kompetens. Företagen behöver bli bättre på att anpassa sina förväntningar från de utvecklare de anställer, och erbjuda lön därefter.

Fast brist betyder inte att det inte finns utvecklare och det betyder inte heller att det är omöjligt att anställa utvecklare. Det betyder bara att det finns ett större behov av utvecklare än mängden utvecklare som finns. Anledningen till att bolag måste betala mycket för att få tag i utvecklare är på grund av att behovet är större än utbudet. Brist. Och jag förstår att det är ett icke-problem för en enskild person som jobbar som utvecklare. Men igen, om vår ekonomiska utveckling hade varit högre om vi hade haft fler utvecklare så är det ett problem för samhället. Om ett bolag hade kunnat få sin affärsmodell att fungera om utvecklare krävde lägre lön, då är det ett problem för det bolaget. Kanske inte ett problem man sympatiserar med, men ett problem ändå.

Sedan håller jag med om att företag borde erbjuda högre löner, just på grund av att det är brist på duktiga utvecklare. Den bristen blir inte bättre av att lönerna hålls lägre än de borde vara. Jag upplever det som att företag är väldigt inriktade på att lönerna ska vara ganska lika för alla. Har ofta hört att folk får argumentet "om vi ska betala dig mer än så kommer du tjäna mer än de som har varit här i 10 år". Som om det är mitt problem att de betalar sina anställda för lite. Så då lyckas de inte anställa någon och slösar en massa pengar på konsulter istället. Jag tror vi alla tjänar på om utvecklare blir hårdare i sin löneförhandling.

Vet inte om det blir för mycket semantik nu i mitt försök att definiera ordet "brist", skulle gissa på att vi i slutändan menar ungefär samma sak så jag hoppas min ton inte tolkas som otrevlig.

Av MarcusW
Skrivet av gibbon_:

Att företag inte har råd med fler, hög-kompetenta utvecklare ser jag ärligt talat lite som ett inte-problem. När de kan erbjuda en på riktigt konkurenskraftig lön men ändå har problem att hitta utvecklare som nappar, kan de klaga om "brist på utvecklare". Innan dess är det bara marknaden som gör sin grejj, och kanske dessa företag inte har en plats inom denna trotts allt.

Brist betyder väl ändå att demand är högre än supply? Typ att bolag totalt vill ha X utvecklare men det bara finns 0.5X utvecklare i landet. Om ett bolag då lyckas rekrytera genom höga löner så blir andra bolag utan. Vad en konkurrenskraftig lön innebär är ju också relativt. Alla bolag kan ju inte erbjuda en konkurrenskraftig lön - då är den inte längre konkurrenskraftig, bara genomsnittlig. Om det är ett problem eller inte beror väl på från vilket perspektiv man ser det. Från samhällets perspektiv kan man väl se det som ett problem om vår ekonomiska utveckling hade varit starkare om vi hade haft fler duktiga utvecklare i landet.

Jag tror absolut att det finns en faktisk brist, men lite artificell är den nog då marknaden inte är tillräckligt lättrörlig och lönerna inte är så höga som de "borde" vara. Men det är bara min gissning. Höga löner borde ju fungera som incitament för fler att söka sig till yrket.

Av MarcusW

Att de inte kan matcha lönerna hänger väl ihop med att det är brist tänker jag. Alltså om det inte vore brist så hade utvecklare inte tjänat så bra som de gör nu, och då hade fler bolag haft råd att anställa så många utvecklare som de behöver. Sen kan jag verkligen tycka att för få bolag ens försöker konkurrera med ersättning. Det är alltid bara prat om hur roligt, spännande, utmanande, osv det är på en arbetsplats. Jag tror det delvis är en kulturell sak just i Sverige, att för många arbetstagare tycker det är lite fult att prioritera lön. Personligen tycker jag det är självklart att prioritera lön då det inte bara påverkar min levnadsstandard nu, men också saker som framtida bostadsköp, möjligheter att gå ned i arbetstid, när jag går i pension, osv.

Jag tror det vore jättebra om rekryterare konkurrerade mer öppet med ersättning. Då hade marknaden antagligen varit lite mer lättrörlig, och de företag som faktiskt verkligen behöver utvecklare hade helt enkelt kunna annonsera ett högre lönespann istället för att anställa en massa rekryterare som ska tjata på folk på linkedin.

Av MarcusW
Skrivet av Yoshman:

I teorin skulle de kunna det, men finns flera saker som är sämre än om Nvidia (eller någon med liknande teknisk kompetens, vilka och ekonomiska muskler skulle äga ARM) faktiskt ägde Arm. Huvudorsaken är dock att, likt Apple, är inte huvudsyftet för Nvidia att bygga CPUer utan att bygga hela system... Apple bara råkade se att med världens bästa CPU blir det betydligt enklare att bygga världens bästa mobiler och bärbara datorer. Nvidia vill "bara" dominera datacenter.

De flesta som bygger Arm CPUer har inte i närheten av Apples finansiella muskler. Idag saknar faktiskt så stora spelare som Samsung och Qualcomm "egna" Arm designer. Det är kort och gott skitdyrt att utveckla sin egen mikroarkitektur.

Apple har en kontroll över hela systemet ingen annan har. För dem är det inte kritiskt att ARM64 blir "mainstream", vilket det är för alla de andra. Nvidia har mindre möjligheter att påverka Arms framtid om de inte har möjligheten att dels styra utveckling av ISA och dels inte en plattform för att säkerställa att även mindre spelare kan bygga högpresterande ARM64 kretsar via Arms IP.

Om nu Arm går tillbaka att fokusera på "lågt pris och bra perf/W" i stället för att också fokusera på topp-notch absolut prestanda kommer det antagligen gör att ARM64 inte alls kommer etablera sig speciellt snabbt i vare sig datacenter (fast där är fördelarna så stora så tror det mer handlar om tid, nu kanske det tar ett decennium till att bli standardvalet över x86) och för Windows står och faller nog allt med Qualcomms Nuvia CPU (tror inte Nvidia kommer bry sig om desktop/laptop marknaden om de ska bygga en "egen" CPU, de hade gjort det enbart p.g.a. synergieffekter från Neoverse ihop med att licensiera Cortex A om de ägt Arm).

Det olyckliga är att Arm lyckades helt osannolikt bra med att designa ARM64. Det är världens bästa instruktionsuppsättning, tyvärr pekar det mesta på att RISC-V är bra men inte lika bra som ARM64. Men att jobba med en ISA är primärt en kostnad, finns ingen rimlig väg att tjäna några pengar på den delen. Vore väldigt trist om en sådan osannolik fullträff inte utnyttjas på optimalt sätt.

Så frågan för mig är större än om Nvidia lyckas bygga en ARM64 baserad server CPU eller ej. Jag tror, till skillnad från rätt många här på SweC, att Nvidias vision med Arm hade som trevlig bieffekt resulterat i att ARM64 skulle ha etablerat både i datacenter och på skrivbordet.

Arm har varit relativt bra på att pushat programvara för ARM64, men enda orsaken att det ändå gått så pass bra är att Apples vision råkat agera draglok för ARM64 som plattform. Flera extremt kritisk (programvaru)projekt kommer från Apple, detta då de varit bättre än motsvarande från Arm.

Problemet är att allt mer Apple nu gör ger bara dem fördelar (de bryr sig egentligen inte om CPU-marknaden...), Arm behöver någon som Intel för x86 och Nvidia för CUDA som säkerställer att programvaran (grundläggande sådan som kompilatorer, lågnivåbibliotek et) håller tillräckligt hög nivå. Misslyckas man här kommer x86 "vinna" ändå, trots att det är en sämre lösning i grunden (och resultatet av det är sämre/dyrare CPUer till oss)."

Angående ekonomiska muskler, det går ju alldeles utmärkt att ta in kapital via IPO, eller en vanlig nyemission om bolaget redan är börsnoterat. Om det nu finns långsiktiga, lönsamma, investeringar att göra i ARM borde det väl inte vara så svårt att locka investerare den vägen istället? Eller tänker du att ARM behöver båda Nvidias pengar och Nvidias kompetens för att lyckas?

Av MarcusW
Skrivet av UndaC:

"Ni" blir lite fel, jag ger uttryck för min personliga åsikt i ett inlägg bara.

Det var en intressant artikel och jag tror absolut att min oro kanske är en obeprövad gammal "sanning" som till stor del vilar på anekdoter och personliga erfarenheter. Men jag tror också att bara mäta RND-kostnader tex är ett ganska grovt verktyg för att testa sanningen i påståendet.
Man kan såklart lägga mycket på "kortsiktig" RND tex. Det är väl det som är oron här, inte att man nödvändigtvis underinvesterar men att man väljer att investera i de mer säkra korten, snarare än i de mer visionära.

Ja, det är sant. Borde inte tillskriva Sweclockers dina personliga åsikter såklart! Och ja, det är nog väldigt svårt att mäta detta. Alltid kul att utmana lite valda sanningar i alla fall. Jag anar nog personligen att oron kring att noterade bolag skulle vara mer kortsiktiga är överdriven men det känns verkligen inte självklart. Skulle tro att de ekonomiska incitamenten för de som styr bolaget spelar betydligt mycket mer roll, om man t ex ger ut bonusar för varje års resultat istället för optioner som går ut långt fram i tiden, samt om ledningen själva har stora aktieposter i bolaget eller inte.

Av MarcusW
Skrivet av UndaC:

Skulle säga att det i princip är en garanti snarare än en risk.

Iterativa mobilchip är väl vägen framåt nu bara.

Finns det någon källa till att börsbolag agerar mer kortsiktig på det sättet? Ni verkar beskriva det som fakta, är nyfiken på vilken statistik ni har grundat den åsikten?

EDIT: Googlade lite snabbt:
https://www.barrons.com/articles/the-short-termism-critique-o...
Vet inte hur pålitlig källan är, men citerar vad de säger i artikeln:

Citat:

New research from a team of economists from the Federal Reserve, the University of Michigan, the University of Utah, the U.S. Treasury, and JPMorgan decisively refutes these arguments. Companies with publicly traded shares invest proportionately far more than privately held businesses. The difference is particularly stark when comparing spending on research and development. America’s publicly traded companies account for only 30% of total sales by businesses in the U.S. but are responsible for 45% of all capital investment and fully 60% of total R&D.

EDIT2: Bara för extra tydlighet - jag påstår inte att jag vet bättre än någon annan här. Är genuint nyfiken på om det finns någon sanning bakom det som många säger om att börsnoterade bolag är mer kortsiktiga.