Inlägg

Inlägg som joalin har skrivit i forumet
Av joalin

@kallabaz:

Allt du kan göra i ditt nätverk kan du göra mellan enheterna. Se det som att du har två enheter kopplade till samma "osynliga switch". Jag jämförde i en annan tråd det som en kabel mellan, men det är ju inte riktigt sant. En switch mellan så är det mera likt.

Av joalin
Skrivet av studiox_swe:

Det är absolut inte som nätverkskabel då nätverkskabel är Point-to-Point medans HomePlug är Point-to-MultiPoint

Flera routrar har ju inget med homeplug att göra, men håller med om att det är bra at veta vad man gör..........

Jag svarade TS på hans konkreta fråga:
"Skulle man kunna t.ex koppla en switch från den homepluggen från övervåningen och leda det vidare till en dator och en annan router t.ex?"

och i det fallet kan man betrakta länken mellan just de två enheterna som en kabel. Alltså att de inte filtrerar bort något nät eller liknande, men visst det är punkt till multipunkt, det är riktigt.

Samma här, svarade på frågan om att koppla vidare till en router till, vilket som sagt sällan är en bra ide.

Visst vi kan diskutera 802.11-standarder men, lättare att svara kort och konkret på TS fråga. Det är svårt att svara enkelt och lättförstått för att göra det lätt för frågeställaren utan att vara för enkel och fel

Av joalin

Nej, tv-porten innehåller inte surf. Däremot innehåller den röda surfporten även TV.

Av joalin

Du kan ju lösa ditt problem genom att skapa två vlan, och två vlanswitchar, men om du klarar dig med 100 Mbit/s lokalt så är det ju väldigt smidigt med ett par kabeldelare i varje ände av kabeln. Finns på tex Kjell och Co.
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/inst...

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har använt sådana tidigare och det är väldigt smidigt. Som sagt så får du inte ut Gigabit över dom, men det kanske du inte har behov av just nu.

Av joalin

Det är precis som en nätverkskabel. Så ja, men ska du använda flera routrar är det viktigt att veta vad du gör. Inget för den vanlige användaren

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin

Ok. Ja, i princip vilken minidator som helst av nyare modell klarar det. Surfa tycker jag själv fungerar dåligt via tvn men det går i nödfall. Det finns burkar med både Windows och Android och även dual boot. En Intel nuc är också väldigt bra. Ska man vara framtidssäker fem år är det ju inte fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Edit, hittade denna. Kanonpris i tre dagar till, 1700 kr. 4 GB RAM och 1.8 GHz cpu.
http://m.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_362732.html

http://m.gearbest.com/m-images-a-goods-goods_id-362732.html

Av joalin

@Judiljak:

Spontant kännns det som väldig tmycket pengar att lägga, om kraven är så pass diffusa. Hur konsumerar han denna film? Jag menar, ska han rippa blu-ray-skivor på en annan dator och spela upp dem via en NAS eller liknande? Eller vill han vara framtidssäker på kommande streamingtjänster? Än så länge är det svårt att få tag på äkta 4K-material streamat annat än lite demofilmer etc, om det inte ändrat sig det senaste. Jag skulle rekommendera en Nvidia shield, som har Android TV som gränssnitt, ett väldigt snyggt gränssnitt, anpassat för TV, och du får 4 st för det priset. Det finns inte en köpare som har ångrat sig efter att ha provat den. Det finns appar till de flesta tjänster du kan streama via på den, och du kan även köra den uppkopplad mot en nasdisk. Den har även Chromecast-funktion inbyggd, så man behöver inte en epsarat box för detta. Det finns även liknande, billigare (1000 kr) alternativ som har Windows 10 eller Android 6.0 etc som fungerar nästan lika bra. Många av dom har digital utgång sp/dif. Tyvärr har inte Shielden det, men du kan alltid koppla ljudet tillbaka från tvn via den optiska där, det kan finnas på den del nyare, eller koppla in en usb->toslinkadapter.
Ska han använda något smidigt, varför inte Minix Neo tex? Den har optisk utgång, toslink. En NUC är absolut kanonbra men mycket pengar att lägga om man inte är hardcore-entusiast...

Nvidia Shield:

http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/streaming-och-medi...

Minix Neo U1

https://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=1414629&ws_tp1=...

Av joalin

@Nammatj: Den där blir kanon.

Av joalin

@Beginner:

Trafikverket är aldrig roliga att ha att göra med. Ett tillstånd för att gräva i deras vägområde tar minst tre månader att få svar på.

Av joalin

@mrqaffe:

Det beror ju lite på hur det ser ut vid datorn/tvn. Som sagt så är alla sändare och mottagare samtidigt, men du kan ju även se det som att du har en slags master vid din router, och sedan sätter den andra i startpaketet vid din dator. Har du då tvn i närheten blir det bättre att köpa en enkel switch, och koppla in switchen i homeplugen, och sedan dator och tvn i switchen. Behöver du sedan flera, i ett annat rum eller våning så löper du lösa, enstycks för varje behov, eller om du drar en kabel till switchen igen om det är möjligt. Finns även homeplug med ap inbyggt.

Av joalin

Det finns ju ett flertal boxar runt 700 kr som kan fungera. Du nämner inte övriga krav och förutsättningar iofs. De boxar jag använder kräver oftast mus eller remote av något slag, och frågan är om hon kan hantera detta? En airmouse är svårslagen, men kräver att man är lite villig att lära sig. Kan du tänka dig att beställa från Geekbuying.com etc? finns ju tex Minix, som är hög kvalitet för runt 1000 kr , och tex KM8, lite mer budget för runt 800. Antar att du installerar appar åt henne och demar? En airmouse kostar ett par hundra till. Funkar naturligtvis med en vanlig mus också, eller medföljande ir-fjärr men inte lika enkelt eftersom man får pila sig fram då. Kanske enklare för en äldre person dock.

Av joalin
Skrivet av uNderdog_101:

Har samma frågor här. Har fiber inkopplat i hemmet (sitter en "CTS HES-3106-PLUS" på väggen, gissar att det är en mediaomvandlare) och ska beställa Telia Fiberbredband och IPTV. På beställningssidan där man väljer hastighet, TV-box m.m. är router bara ett tillval som som är urkryssat (Netgear R6220), så jag antar att de inte kommer skicka med nån ohemul jävla "smart" router, så att jag kan använda min Asus RT-N66U.

Kommer det bara vara att koppla in TV-boxen i rätt uttag och min router i sitt och sedan köra på?

Ska också skaffa såna där "trådlös TV" lådor (Technicolor TG234), antar att de ska kopplas till TV-uttaget på Medieomvandlaren/switchen (CTS-lådan, kallar den switch hädanefter) och sedan ska andra lådan kopplas till tv-boxen.
Kan man koppla in annan utrustning i dom så att de kan gå online, eftersom de har två uttag på baksidan? Funkar det att surfa vanligt genom switchens TV-uttag?

Vad du får hem för burkar vågar jag inte svara på (smart eller inte), men tv-boxen direkt i switchen funkar fint. Kör du med egen router, så måste du konfa upp vlan 845 för tv, men detta är bara om du ska koppla boxen via din router, och det ska du ju inte, men ändå. Den där tg234 kan du som sagt också koppla in i tv-porten, som du tänkt, och du kan bara köra tv i den, eftersom tvporten bara bär trafik för tv. Tydligen har de nya tg234 också läge för repeater och sånt, men det funkar bara om du har den kopplad i en smart-router antar jag, eftersom du i Asus-fallet har en ful-lösning, och inte routat som Telia gör i smarten. Med Asus så får du bara ut en port, för en box, om inget nytt hänt på den fronten.

Av joalin

@Beginner:

Jag tror de behöver din kompetens och ditt driv i föreningen, de har bara inte förstått det själva än

Av joalin

Det är inte taggat något på den gula porten i Intenon. VLAN 845 blir det först efter Telias Technicolor-router. Sätt vilket vlan du vill på inkommande porten i din Netgear, och samma på övervåningen.

Av joalin

Vad gör du när det börjar trilla in klagomål på att alla användare kommer åt varandras utdelade mappar, och folk börjar felanmäla etc till Telia, alternativt laddar ner olagligt? När Telia får nys om detta så står du troligen helt utan lina i stället. Vill du gå vidare med det här projektet så måste du fixa det ordentligt med helt skilda anslutningar, och då måste du börja lyssna på de kvalificerade förslag du fått i tråden. Det kräver VLAN.

Av joalin

@johnbull:

Hej!

Jag är inte riktigt så bra på VLAN-konfiguration, så att jag kan tala om exakt om det kommer fungera i stort, men tror du tänker rätt. Telias digital-tv kör på VLAN 845, men precis som du skriver behöver du/vlan-switchen ju inte veta om detta eftersom du plockar ut signalen otaggad i den gula tv-porten.

På Byggahus forum finns en tråd om en kille som vill göra ungefär samma som du:

https://www.byggahus.se/forum/internet-fiber-bredband-adsl-3g...

Av joalin

Detta är ju omöjligt att svara på utan mer detaljer om din tv och vad datorn orkar transcoda. alltså, om du har en Android-tv, inbyggd chromecast/miracast etc...

För att göra en jämförelse med populära billiknelsen:

Kan jag utan verktyg köra i skogen med min bil?

Av joalin

@michelsson:

Hej! Vad händer om du stänger av din laptop, och bara kör till den stationära? Starta om innan du provar, även routern. Det kan vara så att din sticka drar ner bandbredden i hela ditt nätverk.

Av joalin

Grejen här är väl att man inte kan utgå från hur det är precis där man själv bor. Detta blir svårt att påvisa som orsak i resten av landet. Jämför med klimatförändringarna. Vädret är det du själv ser ut genom fönstret, medan klimatet är det som är utanför, säg Sundbyberg (för er som kommer ihåg Lorry).

Alltså, för att ta ytterligare en liknelse (de är populära i forum), om du tex ska till ett viktigt affärsmöte, och vill spara företagets pengar, och bestämmer dig för att ta bussen. Du missar mötet, och din konkurrent, som tog sin Audi A4, snabb men inget muskedunder till mötet , han får kontraktet. I det läget är inte problemets orsak en buss, utan valet av transportmedel. Du har fått vad du betalat för. Den som valde det snabbare transportmedlet kom fram före. Samma sak gäller med Bahnhof. Man kan alltså inte bara säga att de är kunder till nån annan, och därför ligger felet där. Bussen håller farten, skyll inte på chauffören.

Av joalin
Skrivet av Attitude666:

Jag tror Zitus är efterträdare till telia öppen fiber, Zitus ägs iaf av telia så det är samma KO och det är väl samma stamnät om det är det som är problemet.

Det känns som du har koll. Kan du utveckla lite hur det fungerar?