Inlägg

Inlägg som joalin har skrivit i forumet
Av joalin
Skrivet av Genostra:

kanske lite OT men vet någon ifall man kan köpa en "egen" digital box och köra deras tv tjänst över?

Har telias tv etc i abonemanget men kör bara över telia+ appen numera. blivit lite sugen på att skaffa en låda och fjärr men är inte sugen på att köpa telias egna. Någon som vet ifall man kan få det att lira med en tex wishlåda etc?

Har aldrig hört talas om någon som lyckats med egen box tyvärr. Men återkoppla gärna om det går.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin
Skrivet av emilson:

Vart handlar jag en mii box enklast?

Någon som har erfarenhet av dessa?
https://www.xiaomi-mi.se/sv/mi-smart-home/mi-box-android-tv-4...

1090 tar dom. Geekbuying.com tar 560 kr fraktfritt. Brukar ta max 4 veckor. Länken går ändå inte till någon officiell generalagent eller så.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin
Skrivet av Berra_malmö:

En av studenterna kan också stå för abonnemanget. Finns inget som säger att jag måste stå på det. Och det hyrs inte ut med internett, så jag ser inte det kommersiella i det. Hade jag tagit extra betalt för det så ja.

För många år sedan innan det fanns mobilt internet var det många som förespråka att dom med bredband skulle ha ett öppet gästnätverk som alla logga in sig på, liknande hotspots eller nått. På så sätt skulle alla i princip ha bra uppkoppling i dom orter som hade bredband på den tiden. Nu slog det inte igenom så mycket, men tanken var ju god. Bortsett att man skulle fyllt fängelserna med kriminella bredbandsdelare.

Jag kan inte se det kriminella i att dela på internet i en privat villa, även om den är anpassad för flera boende. Alla har samma postadress.

Nejdå det lär inte vara kriminellt. Grejen är väl om det strular och någon inneboende börjar ringa och felanmäla. Konstaterar man då att det är avtalsbrott så lär det inte hjälpa att påstå att det inte är kommersiellt eftersom du tjänar pengar på fiolerna. Risken är att du står utan ett abonnemang alls sedan men den risken får man själv värdera. Säkert ingen större risk.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin
Skrivet av Clint Eastwood:

'Kommersiellt' är inte rätt term. Eftersom (vad jag förstår) det är en villa och flera delar på kostnaderna så är det ett gemensamt hushåll. Vidare, om flera delar på uppkopplingen så är det upp till polisen att binda någon till brottet. Än så länge är 'du' inte ansvarig för vad andra gör på din uppkoppling om ni har ett gemensamt hushåll. Strul med hotbrev el. hembesök, javisst. Lagföras straffsrättsligt, inte lika mycket.

I dagens 'knee-jerk' klimat så missar folk att straffrätt och civilrätt är två olika saker.

Som jag tolkade det så är det en person som hyr ut hela villan, alternativt ett antal studentbostäder i sin villa, och erbjuder internet, och det skulle jag vilja kalla det kommersiellt, men det lagliga lägger jag inte mig i. Bara surt att bli av med uppkopplingen om något händer.

Av joalin
Skrivet av Paddanx:

Tror han syftat på att du i så fall har förstört något du inte äger. Som @Prelatur påpekat, du äger inte kabeln från gatan till första jacket, skanova gör. Förstör du deras egendom, är du ansvarig för det och får stå för återställningen av det. Detta är varför de alltid hänvisar till att testa allt sånt mot första uttaget, för fungerar det där, är resten villa/lägenhetsägarens ansvar för andra jack. Fungerar det inte i första uttaget så är det skanovas ansvar, och detta får du inte röra.

Om bubbel-polen skulle ägas av en förening och du förstör den med, så är du också ansvarig, men detta är nog mer sällsynt.

Samma om du klipper av inkommande elen till lägenheten. Nu måste EON kontaktas och du får betala för återställningen. Vad du dock gör efter inkommande säkringsskåp/enhet är upp till dig, även om det så klart måste göras regelmässigt korrekt även där.

Njae, om man är fastighetsägare och har sagt upp sitt abb kan man enligt Skanovas Nätcenter tom rulla ihop kabeln och fästa den vid närmsta stolpe t.o.m om man vill bli av med den. Att ha skruvat bort jacket lär inte vara åverkan. Under förutsättning att man är sist på ledningen då.

Av joalin
Skrivet av vinylens:

Skulle säga till den du köpt huset av att han får stå för att du får ta ut någon som kopplar in telejacket igen

Öh va? Kan du utveckla det där lite? Du menar alltså att om jag klipper min telefonkabel i min lägenhet/villa så får jag stå för kostnaden att ansluta sig igen den gången en eventuell ny ägare vill koppla upp sig? Intressant på min ära.

Känner du till detaljer i detta som vi övriga inte känner till? Står det under särskilda utfästelser att "Aktivt abonnemang ADSL finns tillgängligt" eller dylikt?

När jag köpte min lägenhet stod det en bubbelpool där. Jag tycker att förre ägaren borde stå för badskum, och eventuellt en playboybunny faktiskt...

Av joalin

Det lär även vara ett avtalsbrott mot tjänsteleverantören eftersom det används kommersiellt. Det är alltså en skillnad mot att t.ex en student delar med sig till en kompis, är är två på sin uppkoppling. Får leverantören nys om detta blir det svart i fibern.

Av joalin

@Ledstripes:
Tror inte Cmore har en app anpassad till Android TV, men de borde om inte annat ordna det. Man kan som sagt side-loada vsanliga appar, men då krävs att man har en mus.

Av joalin

@Fredric1994:

Vilken leverantör har du? De flesta tillåter inte en generell brygga, utan du behöver skaffa från leverantören, tex BBB, tror jag, och Telia kör Technicolor 234. Detta eftersom TV kör si ett eget subnät. Comhem har också en egen lösning med USB.

Av joalin
Skrivet av NoWin:

Det finns inget som hindrar att ni har kvar Comhem och deras gratis utbud i antenneuttaget parallellt med IP-TV från Ownit.

Nej, förutom att de lär väl fakturera föreningen. Vår Brf betalar 11000 kr/år för analog kabeltv. Då är det en liten förening.

Av joalin

Håller med om ovanstående. Levererar ownit tv måste de även leverera kanalerna du nämner okodat enligt det sk must carry. Om ni säger upp comhem så slutar det fungera analogt eftersom det ju inte finns någon antenn längre.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin
Skrivet av aragon:

@joalin: jo fast då är det ju Android tv vilket begränsar användandet av appar som med Nvidia.
jag menar rena Android boxar som inte har dom begränsningarna som Android tv ger

Absolut, så är det ju. Vissa begränsningar kan man väl se det som, eller renodling om man gillar leanback launchern

Av joalin
Skrivet av aragon:

det är många som rekommenderar att du kör in plex eller emby och sedan använder appen i din tv. Det man missar är att din dator kommer få transkoda alla filer din tv inte stödjer. vilket betyder betydligt sämre kvalitet på filmerna både på bild och ljud. som jag skrev tidigare är det wetek play 2 som till dagens datum är bäst för media på tv. Det är bara att googla på resentioner. vill du köpa en budget box är tx5pro riktigt trevlig efter sista firmwaren. dock ska man komma ihåg att ingen Kina box klarar mer än 480p på tex Netflix. vad jag vet är det bara wetek som har licenserna för 4k när det gäller android boxar. visst man kan ju köra på en nvidia men den är mycket dyrare och väldigt begränsad på vilka appar den stödjer. (har ägt en innan jag bytte till wetek) kör du på en Google Chromecast eller en rasberry får du samma problem som med Tv:n. dom klarar inte heller h265 i hd vilket betyder att du får transkoda filerna innan dom skickas. (Chromecast stödjer inte ens mkv)

Även Xiaomi mi box är certifierad för Netflix 4K då den precis som Nvidia Shield TV är oficiell Android TV.

Av joalin

Aha ok. Ja tyvärr funkar inte det för tv. Dra kabel eller skaffa Technicolor 234. Vlanswitchar behöver du hjälp av någon kunnig för att lösa. För att de ska fungera tillsammans med din övriga utrustning behöver du en specifik tvport. Antingen i din tjänstefördelare, eller router. Ta hjälp av någon som sagt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin

Jag håller med grizzly666 i det väsentliga. Om man gillar Android så kan jag rekommendera Xiaomi mi box, den internationella versionen. Går att hitta för runt 700 kr, och är precis som Nvidia shield TV en box som kör Android TV, vilket är ett klart bättre gränssnitt än vanliga Android. Skräddarsytt för tvsoffan. Klarar alla tjänster som du iofs redan har i tvn men perfekt med allt samlat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin

Jag förstår inte riktigt heller. Om inte wifi var dåligt, vad ska du ha en Netgear range extender till? Eller är det bra med den nu då? Oavsett det så har inga tjänsteleverantörer trådlöst nätverk inbyggt i tvboxarna. Stenåldern, ja kanske det. Technicolor 234 används av flera leverantörer och de är rätt bra. Tror comhem har en dongel till tivo, men man behöver alltid lösa trådlöst själv. Kabel är det säkraste. Finns inget så irriterande som när det laggar. Med dagens 4k så blir wifi tyvärr lätt svajigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joalin

Nej, du behöver alltid ha din TV-box kopplad till din leverantörs medskickade router, eller mediaomvandlare om den har tv-port. Undantaget är om din router, likt Asus har möjlighet att plocka ut rätt VLAN för TV. Funkar det inte med BBB:s router endast då? Eller är wifit så dåligt på den?

Av joalin

I vilket fall så är det ju några saker du måste göra. Först och främst kontaktar du styrelsen i föreningen. Din Brf har med största sannolikhet ett gruppavtal med Stokab/Tjänsteleverantörer. Du måste få dem att utöka med en port i noden. Du kan troligen inte ringa själv och bara lägga till dig själv. Det ska utökas med en fastighetsnätsanslutning till din lägenhet. Troligen är det ett låst utrymme till noden. Det ska dessutom dokumenteras i panelkort/patchpaneler vilka som är anslutna. Vet du ens om det finns lediga portar i din nod, så att det inte är fullt? Har du tillgång till nodutrymmet? Har vems om helst det kan tex grannarna byta plats på varandras portar. Är det rj45-uttag eller fiber? Vem patchar i panelen i noden? Dessa frågor måste vara lösta först, eller är det Vilda Västern i din brf? Vem som helst får inte dra kablar i en förenings utrymmen. Är du inte registrerad hos kommunikationsoperatören kan du inte beställa tjänster, om du inte har sån tur att du bara kan koppla på en dartor i en portal, men för att det ska fungera måste din lgh ändå vara listad i systemet. Börja alltså med föreningen och be att få bli inkopplad, åtminstone att det finns möjlighet. Sedan kan du börja fundera på att dra kabeln.

Av joalin

@SvenskGaming:

Har du en egen router lär det inte fungera med en brygga, och troligen inte ens med kabel eftersom du måste plocka ut rätt vlan för tv. Har du inte BBB:s router kvar? Man kanske kan brygga den och sedan köra med egen router, eller iallafall stänga av DHCP ochwifi i den?

http://www.bredbandsbolaget.se/tv/tillval.html

Av joalin
Skrivet av arowe17:

Om man även vill ha Tv via fibern verkar man begränsa sig till i princip Telia eller ComHem (Bahnhof har också tv, men där känner jag mig tveksam på deras kompetens, de känns som en leverantör av enbart internet).

Håller med. Telias tv-lösning är grym. Comhem kräver att man har deras Tivo-box om man vill ha inspelning etc. Den känns som en relik från 80-talet. Just nu saknas också Discovery (femman etc) via Comhem/Boxer men det löser sig nog när de förlorat lite pengar på tvisten.