Inlägg

Inlägg som e1m1 har skrivit i forumet
Av e1m1
Skrivet av ztenlund:

I många hus tas tilluften in vid fasaden också, vilket innebär att det i varierande grad beroende på vinden stinker inomhus, när rökaren i närheten för femtiotolfte gången bolmar.

För att spinna vidare på detta känner jag ibland röklukten när någon röker samtidigt som de går förbi på gatan utanför. Då just eftersom jag har två luftintag på väggen, kvittar lika om fönstren är öppna eller ej. Detta även till trots att jag har haft "tur" och fått ett relativt kasst luktsinne...

Hade en granne som rökte vid dörren till trapphuset ett tag också, kände det varje gång då det ena luftintaget är precis intill. Är rätt glad att huset åtminstone inte har balkonger, hade min granne haft det och inte behövt springa upp och ned i trapporna för att ta en cigg hade jag nog fått stå ut med stanken bra mycket oftare.

I övrigt skulle jag rekommendera op att gå över till snus, och/eller vänja sig att sova med öronpropp.

Av e1m1
Skrivet av ztenlund:

Du ser inga gränsdragningsproblem eller överflyttningsmöjligheter? Socker är en del av väldigt mycket är ätbart, både naturligt och tillsatt. Som exempel är det mer socker i vanlig inlagd sill än i läsk, även om man sannolikt inte äter ett halvt kilo på en gång. Varför det sedan inte är ett beskattningsbart problem att gå på en diet av pommes frites, grädde och bacon, kan man också fråga sig…

Att få folk att äta såsom myndighetsbyråkrater tycker med hjälp av skam och skatt lär inte fungera särskilt väl. Allra minst på dem som är sämst på att anpassa sig efter råd och rön. Andra har redan full och konstant ångest och följer varenda trend såsom om det vore en religion. Det är bara att titta i vissa trådar i forumet för att se hur den egna övertygelsen hos en del ser ut, och det i ett forum där man mer skulle kunna förvänta sig chips och Jolt-cola.

Jo, givetvis är där problematik med tanke på hur bred användningen av det är. Dock tror jag en sockerskatt hade gjort mer för folk som dricker mycket cola än folk som t.ex. är skogstokiga i inlaggd sill, finns väl gott om människor som dricker säg 5 liter läsk i veckan, men tror det är rätt få som käkar 10 burkar sill. Om det ändå är vanligt att folk gör det, lär den liknande sockermängden inte heller vara särskillt nyttig.

Jag har varken hävdat att en sockerskatt skulle lösa alla problem med övervikt eller hävdat att man inte kan argumentera för liknande skatter på andra feta/ohälsosama livsmedel. Oberoende om man tycker att det är rimligt och tror det är implementerbart, tycker jag dock att frågan om en sockerskatt står för sig själv, på samma sätt som andra liknande skatter inte blir overksamma bara för att vi inte skattar _ALLT_ som är onyttigt. Tror definitivt också att de mildrar problemen.

Är det endast myndighetsbyråkrater som bryr sig om folks välmående? Tror nog att det ligger i de flestas intresse att deras nära och kära mår bra, eller gemene man för den delen, och överkonsumption av socker är inte direkt något som leder till detta.

Av e1m1

Har inte lirat spelen, men såg första avsnittet nu efter att ha sett tråden och får säga att det är riktigt bra från första scenen.

Av e1m1
Skrivet av ztenlund:

Det lustiga är att det anges att de uppfattar att försäljningen gått ned i vissa länder. Fast det var ju inte det som var målet, utan att alla skulle bli snygga och smärta som en följd av denna beskattning. Alltså har de rimligen att visa att den effekten uppnås, istället för att det blir plastpåseskatt 2.0 och ”vi har gjort något”. Annars lär de väl vilja gå vidare med fitbitfotboja och skatt på antalet stillasittande minuter, när det ofrånkomligen kommer att visa sig att folk klarar av att vara osnygga och osmärta även med deras nya skatt…

Om försäljningen går ner lär det väl ge någon påverkan på folks hälsa? Konsumptionen av allt som kan göra en osnygg och osmärt måste rimligtvis bort helt för att folk ska bli snygga och smärta, då krävs det lite mer än bara skatter på en av dessa saker.

IMHO är sockerskatt inte en dålig tanke, med liknande motivering som man kan göra för t.ex. alkohol och tobak. Dvs. istället för att förbjuda det helt får konsumenten betala extra, där pengarna kan allokeras till sjukvården för att täcka den ökade risken att konsumenten kommer behöva mer sjukvård iom. sitt bruk av dessa.

Av e1m1
Skrivet av missblue:

Det är väldigt tydligt även i spelet, när jag ändrar vinkel på kameran så fryser skärmen då och då. Men sedan är fps mycket högre än tidigare, brukade ligga på 30-40 och nu är den på 100-110.

En tanke skulle kanske vara att höja grafikinställningarna så att frameraten sänks något till en nivå som processorn orkar med under en längre period? Alternativt begränsa frameraten till någoting mellan de toppar du har nu och vad du hade innan.

Av e1m1

Jag trodde att mjölk från nötkreatur var det vanliga, eller är det fågelmjölk?

Hade varit mer intresserant med test av svinmjölk eller fiskmjölk ^^

Av e1m1

SE4
272KWh => 946kr via Tibber (Kundkraft)
3.48kr/KWh ex. nätavgift

Skrivet av Dinkefing:

Du betalar visst för elen. Den är inbakad i din hyra. Att du inte ens är medveten om det visar hur lite koll du har.

Han betalar inte för elen han avänder. Oberoende om han använde mycket, lite, eller inget alls betalar han samma hyra/avgift för månaden. Hyran kan givetvis ändras i framtiden beroende på vad elkostnaderna är för huset/kvarteret/etc. är idag, vilket gör att hans elförbrukning har en direkt inverkan på framtida hyra/avgift, men han betalar inte för elen han använder nu om den ingår.

Skrivet av PointMan:

Hur menar du?

Som vidare spinn på vad @Triffid skrev så kan du fundera på hur många kronor som omsätts varje år i förhållande till hur många som betalas in som skatt och sedan går ut i systemet igen genom löner och köp från komuner/stat etc. Genomsnittskronan har redan varit skattad många gånger för totalt många gånger sitt egna värde. Begreppet "redan skattade pengar" är tämligen poänglöst.

Av e1m1
Skrivet av glemmy:

Vill bara lägga till att om man har aktier med direktavkastning så är det fördel ISK, då man kan återinvestera hela utdelningen och inte bara en utdelning efter skatt

Finns många möjliga alternativ. Gjorde ett försök för några månader sedan att hitta brytpunkt vid olika scenarion, men tror inte jag kom fram till något vettigt

Japp, du kan investera den oskattade utdelningen varje gång, fast sedan måste du ta ut pengar igen när det är dags betala skatt för året för en rimlig jämförelse mellan kontona

Skatten på utdelningen på AF är något som gör att det drar lite mer åt att fungera som ISK, med årliga beskattningar. Så för aktier med hög utdelning är skillnaden mellan kontona mindre än för aktier med mindre/ingen utdelning, samt fonder.

Jag har också gjort liknande uträkningar, dock utan att beakta månadssparande, vilket ger kortare brytpunkter om man inte är pessimistisk med sin förväntade tillväxt.

Av e1m1
Skrivet av DavidtheDoom:

Förutsätter såklart ingen handel eller vinstoptimering på depån och inte heller att räntan ändras, varken statslåneräntan eller beskattning.

Även om man gjort det så hade det inte blivit mer rätt, för det är fortfarande ett scenario, som rimligtvis inte är mer sannolikt. Det är dock rätt händigt med en uppskattning av var "gränsen" går mellan vad som är bäst skattemässigt mellan tummen och pekfingret med den information vi har idag.

Skrivet av Mindfighter:

Måste ta med ränta-på-ränta i beräkningen också, på AF betalar man ju ingen årlig skatt, enbart beskattning när man realiserar en vinst. Men absolut, kortsiktiga investeringar som går plus ska göras på ISK.

IMHO är det just det exemplet handlar om, att betala klumpsumma skatt på AF kommer alltid vara bättre om man väntar tillräckligt länge då de små skattebetalningarna för ISK sakta äter mer och mer av kapitalet. Motsvarande är ISK (ofta) bättre på kortare tidsperioder (givet att man också gått med tillräcklig vinst). Någonstans går gränsen, enligt @Amd81's uträkning för sitt scenario är det ~45 år.

Av e1m1
Skrivet av Doomfarer:

Dagens gnäll (premiär för mig i tråden).

Ju - desto, hur svårt är det?

För att skriva som en normal ungdom idag: Ju fler gånger du skriver ju, ju bättre.

Desto mer man läser online, desto oftare måste det påpekas att desto is king

Jag gjorde felet med dubbla ju tills det första gången påpekades för mig någon gång i högstadiet, innan dess hade jag nog aldrig refkleterat över det och tänkte nog att ju och desto var utbytbara synonymer.

Av e1m1
Skrivet av johanandersson:

Köper du aktier i ett företag du inte gillar så belönar du den tidigare ägaren, och det kanske är något många skulle vilja undvika, men det har inte någon nämnvärd effekt på själva företaget.

Jag skulle säga att påverkan av kursen har en nämnvärd effekt ifall företaget ämnar göra en emission, eller tvärt om köpa tillbaka sina egna aktier. Det är ju dock något man i regel kan ignorera normalt sett.

Av e1m1
Skrivet av jeppe109:

Om man aldrig utsätts för rövhattar, hur ska man då lära sig att hantera en rövhatt när man till slut möter en?

Om man aldrig utsätts för rövhattar behöver man inte lära sig att hantera dem

Av e1m1
Skrivet av Dinkefing:

Jag har en fråga. AMD hade de ett P/E-tal på minus de åren deras omsättning gick minus? Är ett nuvarande P/E-tal på 43 högt för dem?

I diskussionen fick du aldrig något rakt svar på andra frågan. Normalt sätt kan man mellan tummen och pekfingret vänta sig P/E mellan 10 och 20 för etablerade och stabila företag, motsvarande 5-10% organisk tillväxt. 43 i P/E är drygt 2%, dvs en indiktation på att investerare tror att deras vinst kommer öka, eller åtminstone att andra alternativ är sämre än detta eller mindre säkra.

Av e1m1
Skrivet av napahlm:

Du ska inte titta på din pappa. Du ska titta på din morfar, det är därifrån man i regel ärver den genen. Skallighet hoppar en generation är jag rädd. Det är bara att börja planera för din comb-over redan nu.

Mvh Skallig man, son till en silverräv.

Crap, min morfar var också skallig

Av e1m1
Skrivet av thom.g:

Samma här. Är 34 år, har ett skägg som ännu inte utvecklat sig klart, utan är lite fläckigt. Det lär väl aldrig bli ett helt skägg... o hårlinjen har gett upp före skägget blev klart. Får välja att se ut som en bäbis eller som han i team america som klär ut sig till terrorist.

36 år här, har observerat att det kommit ny våg av hårstrån på fejset och tänkt "nu tamefan kommer det nog växa ut helt" ungefär halva livet nu

Tror jag har rätt bra gener för det vanliga håret i alla fall. Pappa är en riktig silvervarg.

Av e1m1
Skrivet av qwertylol1:

Tack ska prova det!
Visste inte att man kunde styra även GPU-fläktarna hehe

Kan vara en bra idé att först också försöka utröna vilka fläktar det är som väsnas/stör mest. Olika fläktar ger lite olika ljud så öppna upp chassit när det kör på för fullt och försök lyssna om det är någon/några specifika fläktar som ger det ljud som stör

Min GPU låter t.ex. oftast mest, men det är mer av ett bullrande man inte tänker på, men om min CPU-fläkt drar igång är det ett mer störande ljud, så jag har dragit ned på den och ökat GPU+chassi.

Av e1m1

Jag gillar mitt nuvarande system som jag använder i ett sammanhang som kräver lite extra säkerhet, utgår från lyrik i en sång jag gillar eller känt citat eller liknande som jag redan kommer ihåg, tar de första två bokstäverna i varje ord. L33Tifierar något och byter något mot ett icke-alphanumeriskt tecken (i regel vokaler), stor bokstav på ett eller två av de mer signifikanta orden.

Exempel, som jag nu aldrig kommer använda, ni kan ju försöka gissa låten, använd spoilers
th1$noPayoarRe

Borde nog gå över till en hanterare, men aldrig orkat sätta mig in i det.

Av e1m1

Tror aldrig jag haft något annat än ATX, defaultar alltid till att bara köra vidare med det när jag bygger nytt

Av e1m1
Skrivet av Libra-75:

Det tråkigaste med detta är ju att i stort sett ingen har lagt till några nya bra erbjudanden, varken i fredags på självaste Black Friday eller idag på Cyber Monday, lite av ett antiklimax. Dom bästa erbjudandena dök ju upp redan för en vecka sen.

Jag tycker ärligt talat att det är bättre att det är samma varor på rea under hela reaperioden. Är drygt om man måste kolla varje dag för att se om det finns nya intressanta saker, eller vänta och se om saker blir billigare i någon annan butik senare under veckan. Önskar dock att alla bara standardiserade det genom att kalla det black week och köra från måndag t.o.m. måndag istället (fånga in cyber monday i det också).

Av e1m1

@Nioreh83 Om man tar ut pengarna kvartal X och sedan sätter in dem igen kvartal X+1, slipper man en kvartalsskatt jämfört om man både tar ut och sätter in dem igen kvartal X.
@Söderbäck Tror frågan snarare gäller att temporärt "låna pengar" från sitt ISK för att köpa julklappar eller liknande, snarare än att försöka undvika skatt