Inlägg

Inlägg som e1m1 har skrivit i forumet
Av e1m1
Skrivet av MadMantiz:

Så länge det finns lån i bakgrunden tycker jag inte man kan säga att man har en buffert. Visst att man har pengar tillgängliga som man valt att inte amortera med, men de så kallade buffertpengarna är ju i praktiken bara lånade och lagda på ett konto. Så länge de inte ligger placerade någonstans där de växer mer än räntan de är lånade till anser jag att man lurar sig själv, den bufferten är bara en förtäckt kredit.

I sådana fall tappar ju ordet mer eller mindre sin betydelse då väldigt få har en faktisk buffert, och de som kan sägas ha det är de som antagligen behöver det minst. Det är ju också något man väljer att ha istället för att lägga pengarna på ett annat ställe, t.ex. investering eller avbetalning av lån. Så det faktum att det "kostar" i att ha en buffert jämtemot konsumption eller en mer "optimerad" placering, just för att få tillgång till likvida medel vid behov oberoende om man har lån, är ju snarare det som definierar det.

Av e1m1
Skrivet av Aktsu:

Jag vet att en större summa skall ut i renovering men sedan återstår en ännu större summa som jag hittills har hållit för att ha hängslen och livrem ifall vi får några riktigt dåliga år. I min värld är det väl sådant som man har sparpengarna till från första början, jämna ut sin konsumtion över livet.

Jag frågar dock om andras inspel och hur de planerar för att känna av ifall jag är för trygghetsknarkare eller inte. Hur länge planerar folk att klara av riktigt dåliga scenarion utan att behöva dra in på allt annat? Tar de hellre risk att behöva sälja av till förlust ovanpå inflationen osv?

Är fullt rimligt att hålla likvider för sådant man vet ska gå till något inom kort, och är även rimligt att ha utökad buffert i dessa tider om man tror det kan behövas. 85% låter som väldigt mycket vid första anblick, men det beror givetvis på hur mycket kapital du har i förhållande till hur mycket marginal du har på inkomst/utgifter och storlek på lån etc.

Tycker förövrigt också att inflationen i sig inte är ett argument för att investera (eller att inte investera). Det påverkar ju det "faktiska" värdet av allt lika mycket, vilket du också är inne på i sista meningen.

Av e1m1
Skrivet av yaxez:

Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan. Den näst bästa tiden är nu.

Fast om målet är en skog skulle man planterat redan för tusen år sedan, varför nöja sig med ett enda träd liksom?

Av e1m1
Skrivet av GreasusGoldtooth:

Det jag tänker är att de flesta av de som nu får problem är de vars boende har ineffektiv uppvärmning.
Vore det då inte mycket rimligare att lägga alla dessa miljarder på att subventionera byten av system för uppvärmning?

Det skulle ju då kunna sänka Sveriges elförbrukning totalt, hjälpa personer att klara av dyrare elpriser långsiktigt och därmed avlasta övergångarna av ström ifrån SE1 till de mer sydliga områdena.

Blir det då orättvist emot dem som har investerat i nyare hus eller system för uppvärmning eller blir det en rimlig investering för att klara hållbarhetsmål och samtidigt hjälpa de som påverkats mest av det höga elpriset långsiktigt?

Jag tycker det är idiotiskt. Vore mycket rimligare med subventioner för värmepumpar eller dylika effektiviseringar som du skriver.

Även om det inte är helt rättvist mot de som redan gör av med mindre el (pga. redan gjorda effektiviseringar, eller att man helt enkelt har en mindre förbrukning till att börja med), så får man i alla fall något tillbaka i att elpriserna förhoppningsvis mildras.

Av e1m1
Skrivet av Soldierofwar1985:

Vad heter du på Steam? Addar gärna dig då jag lirar en hel del Pubg.

De multiplayerspel som jag lirar just nu är:
<många spel>

Wow, hur många timmar har du på ett dygn?

Av e1m1
Skrivet av gubbemannen:

- "projektet" är bara på idéstadiet, därav luftig frågeställning.
Jag söker egentligen något WYSIWYG-program med klicka-dra-funktioner.
Wordpress är bra, men det går inte förändra mallar hursomhelst som jag uppfattar det när jag provade lite.
Man får hålla sig till fördefinierade fält och områden, alternativt har jag inte hittat rätt typ av mall.

Programmera HTML är inte intressant, eftersom det skulle ta enormt med tid för mig att dra upp en hel sajt med ren kodning.

Så - tänkte att det kanske fanns olika typer av formulär som kunde användas för ändamålet.

Är det för knepigt att hjälpa/guida mig med de förutsättningarna så är det okey.

Skrivet av gubbemannen:

- Om jag hade tiden att sätta mig in i kodning eller annan typ av webbsidehantering, skulle jag knappast luftat frågan här.

Om projektet bara är på idéstadiet, varför behöver du ändra saker precist (hur som helst)? Nu har jag ingen erfarenhet av wordpress (eller liknande tjänster), men är problemet att det inte finns "handelplatsliknande" mallar överhuvudtaget eller bara att de inte är tillräckligt konfigurerbara? Bara ur datasynpunkt (givet då att du vill ha beständig data) kommer det ju krävas att de fält etc. som ska hanteras definieras, samt deras relationer definieras (ER, Entity–relationship model) och alla kopplingar till hur saker laddas och visas på sidan, och det är något som jag inte riktigt ser hur man skulle kunna lösa med endast drag and drop.

Är det funktionaliteten i sig eller kanske snarare designen som är viktig? Om det är funktionen verkar som du vill skapa något utan att behöva gå igenom processen av att faktiskt skapa det Om det är designen kanske du kan göra mockups istället (vilket i sig är ett bra verktyg att använda sig av för att lista ut vad man behöver)?

Av e1m1
Skrivet av Seziuo:

Har en fråga om valutaväxlingsavgifter Avanza vs SAVR! Funderar på att flytta mina fonder till SAVR pga billigare avgifter, men har läst att de har högre avgifter för växling. När jag går in på mina fonder i Avanza står det under Handelsinfo att samtliga fonder jag äger handlas i SEK, är jag trygg med att byta till SAVR då? För jag betalar ingen valutaväxlingsavgift då fonderna är i SEK? Eller tänker jag fel?

Tack på förhand

Vet inte riktigt hur du skulle tänka fel där

Fonder som handlas i SEK men som har utländska innehav har rimligen sina växlingar inbyggt i andra avgift på samma sätt oberoende av vilken bank du äger dem genom, och växlingsavgiften är engångskostnad vid insättningar och uttag från fonden till ditt konto.

Kollade ett par fonder som handlas i EUR/USD, de listas med 0.5% växlingsavgift, något som inte finns på svenska fonder.

Av e1m1
Skrivet av Mayhem SWE:

Whiskey, dvs av den amerikanska stilen (bourbon), är väl funkis att dricka med en isbit. Eller kanske ännu hellre i en välgjord whiskey sour…

Däremot whisky, dvs av den skottska stilen (scotch, oavsett den kommer just från Skottland, Sverige, Japan eller vad man nu föredrar), drickes rumstempererad.

Whiskey är väl dock egentligen den Irländska stavningen. I USA blev den stavningen den vanliga, och i Kanada blev det den Skottska, antagligen eftersom alla Irländare drog till Boston/NY och Skottarna till Nova Scotia

I övrigt föredrar jag allt som rumtempererad, med någon droppe vatten.

Av e1m1
Skrivet av DKarlsson:

Stämmer. Men så ska det ju vara? Att man INTE kan ta ut mer pengar än saldot tillåter? Dvs att man inte kan ta ut mer? Det är väl så mitt program fungerar nu?

Nix, du har en funktion för att kolla saldot, så testa att kolla med den efteråt.

Av e1m1

@Pirum sen när har populär musik betytt bra musik, eller ens medioker?

Testa dina dagliga spellistor, om du har hyffsad historik på Spotify lär du få en skön blandning av det du lyssnat på, samt även en del nytt som liknar det du gillar.

Av e1m1
Skrivet av DKarlsson:

Och just det får jag inte till för att jag har deklarerat den variablen redan längst upp med saldo = 0. Börjar jag skriva och peta där då funkar programmet inte längre..

Det som står i toppen exekveras när du startar programmet, ditt problem ligger i hanteringen av uttaget, dvs i koden för "U"

Jämför med du löst "I". Vilka variabler används?

"I" har dock också ett problem. Testa att sätta in ett negativt belopp, du kommer få ett felmeddelande, men vad händer när du kollar saldot efteråt?

Av e1m1
Skrivet av DKarlsson:

Uttaget får inte vara mer än saldot tillåter?

Stämmer, och hur skulle du skriva motsvarande i kod?

Av e1m1
Skrivet av serafim:

Och jag får nya vitvaror installerade imorgon om inte Elgiganten strular till det för fjärde gången.
Men jag snyggar bara till det från ingången till köket, nja förresten, skapar en tillräckligt bred gång för att få in grejerna.

Usch, hoppas du inte tvingats städa 4 gånger också då! Det är ju typ en hel semester bortkastad...

Av e1m1
Skrivet av THB:

Exakt, låg ett brev i lådan i fredags om att det är filterbyte nu på torsdag så då fick man lite panik.

Haha, vi har skade/vattenläckagebesiktning imorgon, jag har också fått eld i baken.

Av e1m1
Skrivet av snajk:

Jag ritade linjer på bilden som är tagen rakt framifrån skylten. Den blå linjen är bakkanten på parkeringsplatserna, den var inte helt rak utan lutade en grad enligt linjalen i Snipping Tool, alltså ritade jag den gröna linjen, som markerar stolpen, en grad sned också. Det rödmarkerade fältet är där man då skulle få parkera i ruta A om det var skylten exakt som gällde.
<Uppladdad bildlänk>

Intressant, jag hade helt missat att rutorna var snea.

Tycker dock nog fortfarande det vore väldigt ologiskt om det skulle vara vinkelrätt mot kortsidorna av fickorna, snarare än långsidorna, som räknas ifall de inte är samma. Långsidorna är ju de som kommer ha samma orientation som en bil när någon parkerar där, och därför de som är lättast att relatera till när man kör in. Det blir ju även omöjligt att "perfekt" markera exakt mellan två rutor, likt din bild visar, ifall man utgår från kortsidorna och det vore udda om det mer otydliga sättet att tolka det som används.

Av e1m1
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Jag förstår din poäng, men jag tycker också du bör ta i beaktande att det finns människor som försöker få saker som de inte har rätt till.

Poängen är ju just att detta är vad TS har rätt till enligt lag.

Skrivet av Mordekai:

Att lagens intention har efterlevts och att svenskar är bortskämda, privilierade överkonsumenter. Detta är min åsikt.

Skrivet av Mordekai:

Rättigheten att köpa en vara till ett pris konsumenten sätter finns inte. Då krävs någon form av socialistiskt statsskick. För en märkessko som är en lyxprodukt många inte har råd med är de helt enkelt pinsamt bortskämt.

Din åsikt, och tolkning av lagen. Efter att ha läst tråden får man säga att man förstår varför ARN finns. Endast en lag som standardiserar hur dessa ärenden bör fungera är inte är tillräckligt för att alla företag ska agera under samma villkor, eller ens för att olika personer utan koppling till ärendet ska ha ens en liknande uppfattning om vad som gäller, utan det också krävs en myndighet som tolkar ärrenden enligt lagen.

Att man har möjligheten att tvinga företagen att följa lagen är inte socialism (vilket för övrigt inte har något att göra med att låta kunder sätta priser själva), utan snarare ett krav för en rättvis och välfungerande marknadsekonomi. Om man tycker att man inte blivit rätt behandlad i ett ärende bör man givetvis också kolla med den myndighet som är till för just för detta, oberoende om det handlar om lyxprodukter eller ej, eller för att någon arbiträr person tycker att man är bortskämd på grund av vad man köpt.

Skrivet av beethovenkodar:

Jag har inte skrivit att jag vill ha pengarna tillbaka.

Skrivet av beethovenkodar:

Har för övrigt fått svar nu från leverantören av skorna som skriver:
"The boot design of 2022 is structurally identical to our 2021 style. The price difference is due to a review of prices in line increased production costs.". Detta anser jag ytterligare talar för att företaget jag köpte ifrån inte kan hänvisa till "ny säsong, nya skor". Skorna är sett till produkten helt likvärdiga.

Detta svarar väl på de enda egentliga otydligheterna. Dels hur formuleringen i emailen var, dvs. om du urpsrungligen skrivit att du ville häva köpet och de betalade tillbaka, så har de rimligen följt vad de behöver göra. Samt om det är några större skillnader mellan säsongerna, dvs. om det kan betraktas vara samma eller åtminstone liknande/motsvarande skor utan några större skillnader.

Skulle vara väldigt enkelt att bara göra en opt-out på lagen om man kunde ändra en siffra i artikelnumret varje år för att kunna hävda att produkten inte finns längre, eller varför inte varje månad...

Av e1m1
Skrivet av huttala:

Sen 2 år tillbaka ser man ju alla möjliga bilar med LGF-skylt, vad är det för dumheter?! Tidigare var det sällan man såg dessa åbäken, men nu är de ju överallt.

Är väl en naturlig följd av att så många verkar kör sina barn till skolan nu förtiden.

Jag är bara 36 år så det känns väldigt udda att redan skriva detta, men när jag var ung, då cyklade man i ösregn och snöstormar till skolan

Av e1m1
Skrivet av yaxez:

Kan du ge mig något exempel där det inte finns någon "förlorare"?

Med förlorare menar jag någon som betalar för din vinst, jag är säker på att dom flesta Axfood & Tesla kunderna är jättenöjda, trots att dom "förlorat" pengar.

Även om jag skulle vara bästa kompis med Stefan Ingves och han skulle starta tryckpressarna och ge mig rakt i handen så skulle det finnas förlorare på min vinst i form av en skatt på svenska folket (inflation). Kronan kommer tappa i värde då penningmängden ökar.

Spännande sidospår du skapade med denna fråga

Mitt primära sätt att svara skulle vara likt andra har gjort med att försöka tänka i form av värde istället för pengar. Om man dock håller det hårt till just pengar så skulle det ju dock innebära ett företag som inte tar betalt för sina produkter/tjänster, vilket skulle få det rätt svårt i en kapitalistisk ekonomi, så det korta svaret lär väl bli nej.

För att relatera till den sista paragrafen kan man ju dock se det som att företag genom sin verkar gör tvärt om vad Ingves gör när han börjar trycka pengar och skapar inflation, de verkar för att öka mängden "stuff" utan att öka mängden pengar i systemet, vilket betyder att pengarna blir värda mer. Du förlorar pengar när du köper din Tesla, men om tillräckligt många köper en Tesla så kommer dina pengar på banken (givet att du har en rimligt stor summa) bli värda en Tesla mer än vad de varit innan. Alla förlorar pengar när de köper något, men allas pengar blir sakta värda mer när någon producerar något som någon vill köpa och denne slår till.

Den specifika skillnaden mot t.ex. pyramidspel är att dessa inte skapar något värde. Det är bara ett system för överföring av pengar från en part till en annan mot ett löfte om något som aldrig kommer infrias.

Av e1m1
Skrivet av makatech:

Men om jag förstår det rätt blir det inte lossless kvalité om man kör iTunes på Windows? Men igen, det spelar väl ingen som helst roll eftersom örat ändå inte kan uppfatta skillnaden.

LoL, skitjobbiga diskussioner det här för mig som ändå föredrar logik och söker någon form av svar, rörigt.

Har du inte sökt dessa svaren väldigt många gånger redan? Tämligen säker på att jag sett flera diskussioner om det där du dragit samma frågor, och att även skrivit ett eller några svar själv också

T.ex. tror jag att något som jag skrivit tidigare är att lossless inte är en "kvalité", som antingen är perfekt eller åtminstone alltid är bättre än icke-lossless, vilket inte nödvändigtvis är sant. Som andra påpekat betyder det bara att komprimeringen inte är förstörande, hurvida den är bättre (mer korrekt/detaljrik) eller inte beror på vad det var som komprimerades.

Praktiskt sett är ju givetvis en FLAC bättre än MP3/OGG osv. från samma material (som t.ex. om de är från en och samma vanliga CD), men detaljrikedomen är ju ändå hyfsat nära på en skala från noll till oändligheten. Poängen är att samtliga är inperfekta digitala representationer av analoga vågor.

Vad du än väljer kommer det vara inperfekt, så gör det lätt för dig och bara kör på något där du helt enkelt tycker det låter bra, och sluta försöka motivera för dig själv att det behövs något bättre bara av anledningen att det finns bättre

Av e1m1

Jag röstade B.

Det som jag närmast har att relatera till dylika skyltar är med pilar upp och ned istället, längs gator i närheten där man står längs med. Min tolkning av dessa skyltar är att man få parkera hela vägen fram till en pil ned, och från och med precis bakom en pil upp (eller tvärt om när det gäller parkeringsförbud snarare än parkering). För att följa skyltningen måste man stå helt på rätt sida, om skylten är vid sidan av bilen står man fel eftersom en del av bilen är på fel sida.

Min motsvarande tolkning när det gäller markerade platser är att en plats som delvis är på både sidor inte "följer skyltningen". Givetvis med lite marginal i beaktande, ifall pil höger skylten verkar sitta längst ut till vänster på en plats, utan att täcka den helt, men denna skylten är ju bra mycket mer än halvägs.

Edit:
Insåg när jag läste vidate i trådan att tolkningen ovan givetvis är bakvänd, borde givetvis gälla bilar i rutorna snarare än rutorna i sig, men låter det stå kvar då det var mina ursprungliga tankar kring det. Mina paint och geometriskills är iaf lite bättre, tycker skylten rätt tydligt är en bra bit ut på högra sidan, observera var de röda linjerna korsar den blå, vars undersida är där muren börjar.

https://i.imgur.com/CfFVmml.png