Inlägg

Inlägg som filbunke har skrivit i forumet
Av filbunke
Skrivet av Knightmare:

Apple har spenderat miljarder och åter miljarder på att bygga en platform och kundbas som andra nu vill nyttja för att tjäna pengar utan att betala något till Apple. Varför tycker så många i tråden att det är rimligt?

Håller med om det, helvete vad Microsoft har spenderat på Windows. Och alla som bara utnyttjar deras plattform. Betalar Steam något till Microsoft? Adobe? osv.

Tycker att Microsoft skall stänga ner Windows idag. Slänga ut Steam (alternativ app store) och alla som kan tänka sig kritisera dem. De som får vara kvar skall allt betala 30% av vad de tjänar till Microsoft. För vad skulle de vara utan Windows?

----

Vad skulle Microsofts operativsystem vara utan tredjepartsprogram som får folk att köpa det?

Vad skulle apple:s platform vara utan tredjepartsappar som får folk att skaffa deras telefoner?

Vill minnas att Jobs inte vill ville ha några tredjepartsappar i ios.

Av filbunke
Skrivet av DevilsDad:

Så de hänvisar till att Epics VD kritiserade deras affärsmodell

Lite väl totalitärisk åsikt från apple.

Så, dags att slänga in den här videon igen:

Av filbunke

Tesla 11%. Xitter 4%.

Det går bra nu.

Av filbunke
Skrivet av ttiinnoo:

Precis, 95% av alla som kommer att kommentera denna nyheten och inte läst vad anledningen är: APPLE BAD EPIC GOOD.
För det mesta är det Apple som är skurken men just i detta fallet har Epic som du säger brutit mot avtal som de har accepterat.
Jag är 100% säker på att alla andra företag också hade stängt av kunden om denne hade begått avtalsbrott.

Vad är det för avtal som Epic brutit mot den senaste månaden? För för en månad sen så var det ju ok? De hade/fick ett utvecklingskonto och fick rätten att starta upp en alternativ app store.

Av filbunke
Skrivet av Debu:

Hur säker är du på att skadlig kod inte finns på GitHub/GitLab? Oavsätt källa så kan man aldrig vara säker så att först söka igenom det man tänkt ladda ner med ett antivirusprogram är därför ett måste. Så här skriver GitHub själva om virus/malware:

"GitHub's security features do not claim to catch all vulnerabilities. We actively maintain GitHub Advisory Database and generate alerts with the most up-to-date information. However, we cannot catch everything or tell you about known vulnerabilities within a guaranteed time frame.

Det finns skadlig kod på GitHub/GitLab, utan tvekan.

Fanns det skadlig kod i den officiella yuzu-koden på GitHub. Med all säkerhet inte, de med kontroll över den hade inga som helst intressen för att lägga till någon skadlig kod, varför skulle de? De drog in hundratusentals kronor i månaden via patreon.

Risken för skadlig kod i någon fork av yuzu är många gånger högre, för de kommer finnas de som gör det bara för att sabotera för andra. (Glöm sedan inte fantatiska Nintendoanhängare bakom någon VPN...) Och nej, kommer inte räcka att bara kolla med ett antivirusprogram, låt säga att någon slänger in några rader kod som raderar lite filer lite hursomhelst, kommer inte hittas.

Därav frågan, känner du personen som laddade upp det? Litar du på honom/henne?

Du har ett nyskapat konto, vet inte vem du är, litar inte på dig för fem öre. Skulle aldrig få för mig att köra den koden.

Av filbunke

Hur säker är du på skadlig kod inte har lagts till de där? Litar du på dem som har laddat upp det?

Av filbunke
Skrivet av RaXha:

Jämförelsen faller där eftersom Valve mig veterligen helt och hållet använder sin egen infrastruktur för att distribuera Steam och spelen som säljs där via sina egna servrar, de använder inte Microsoft infrastruktur för detta. Att jämföra en app som laddas ner direkt från utvecklarens egen server (t.ex. Steam), med en som t.ex. distribueras via en appbutik (som t.ex. spelen/apparna som säljs på Steam, App Store eller Google Play), blir lite skevt. I det senare fallet får ju företaget som tillhandahåller marknadsplatsen stå för notan för servrar, bandbredd, personalkostnader för att underhålla alltihop osv, något som blir en ren förlust vad gäller gratisappar.

I fallet med iOS finns det (än så länge) bara ett "OK" sätt att installera appar på, dvs via Apple App Store, där Apple står helt och hållet för serverinfrastruktur, hantering av butiken, bandbredd för installation och uppdatering av appar osv. Med tanke på Spotifys storlek, så går det troligen åt en ansenlig mängd bandbredd dagligen för att distribuera deras app, vilket Apple får ta notan för. Det är då inte helt orimligt att Apple vill ha en del av kakan (hur stor del lämnar jag därhän, det är en annan diskussion).

Jämförelsen är att Microsoft stänger ner Windows helt och tillåter bara köp och installationer genom deras app store (vad den nu heter i Windows), då för "säkerheten och barnens skull", och börjar ta 30% av kostnaden.

Steam blir då en alternativ app store, så Steam förbjuds.

Det här scenariot är varför Steam satsar på Steam OS, Steam Deck, och Wine/Proton, att ha en plan för om Microsoft skulle göra en Apple, inte då för att de vurmar för Linux.

Av filbunke
Skrivet av 925a:

Tror det har med whey proteinet att göra. Samma produkt används vid proteinpulver för "kroppsbyggare". Jag fattade inte heller det först förens jag såg bilden.

Whey protein = Vassleprotein.

Av filbunke
Skrivet av Lith:

Biblioteken i Sverige brukar ha helt gratis tjänster för e-böcker och ljudböcker

Skrivet av Tekie:

Men utbud och tillgång är begränsat. Där jag bor får man bara låna två e-böcker eller e-ljudböcker per vecka.

Det är begränsat eftersom det är allt annat än gratis för biblioteken. Villkoren och kostnaderna för biblioteken när det gäller att köpa in och låna ut e-böcker, e-ljudböcker, och även strömma filmer, är klart sämre än när de köper in och lånar ut dessa i fysisk form. Finns skäl varför flera bibliotek har slutat med det, det äter upp en kraftig del av deras budget.

Av filbunke
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Världen är rimligen chanslös.

Tänk hur nära värden varit att slås sönder av atombomber.

Redan innan AI har IT i det tysta blivit den primära front på vilken kampen om världsherraväldet avgörs.

Snart kan varje 15åring koka ihop motsvarigheten till kärnvapen på sitt pojkrum. Nej, det här lär inte sluta väl.

Vilket fick mig att tänka på David Hahn, "The Nuclear Boy Scout".

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Hahn

Citat:

A scout in the Boy Scouts of America, Hahn conducted his experiments in secret in a backyard shed at his mother's house in Commerce Township, Michigan. Hahn's goal was to build and demonstrate a homemade breeder reactor. While he never managed to build a reactor, in August 1994, Hahn's progress attracted the attention of local police when they found material in his vehicle that troubled them during a stop for a separate matter. When Hahn warned them that the material was radioactive, the police contacted federal authorities. His mother's property was cleaned up by the Environmental Protection Agency (EPA) ten months later as a Superfund cleanup site. Hahn attained Eagle Scout rank shortly after his lab was dismantled.

Av filbunke
Skrivet av Djhg2000:

Vad menar du? Får jag bara ha åsikter om Windows om jag använder det?

Du är fri att ha åsikter.

Tycker bara det är intressant att din orsak för att du är likgiltig gällande Xitter är att du inte använder det och inte kommer att göra det. Vilket jag uppfattar även verkar gälla för Windows (sett till att du lämnade det runt Vista...) Men uppenbart så spelar Microsoft/Windows mer roll...

Av filbunke
Skrivet av Errek:

Hoppas de ser till att "råka ut för en läcka". Standarder ska vara öppna och hdmi bör strävas att gå ifrån.

En "läcka" skulle inte hjälpa, utan tillåtelse från HDMI Forum så blir det inget.

Av filbunke
Skrivet av Djhg2000:

Fast jag säger ju att det inte är dubbelmoral när det är så stor skillnad på produkterna att de inte riktigt är jämförbara.

Som tur är lever vi inte i en binär värld där man är för allt eller mot allt som någon gör. Till exempel är jag mot att Microsoft gör allt de kan för att dölja alternativet att installera Windows utan ett konto medan jag är ganska likgiltig till om X/Twitter kräver ett konto eller inte, jag använder inte X/Twitter och har inga planer på att ändra det heller.

Det valet gjorde jag redan när Vista kom.

Fast varför bryr du dig då om Microsoft? Du använder ju inte Windows?

Av filbunke
Skrivet av Miska:

YT har en del videon från Norge där lokförare gjort POV (point of view) från förarhytten sett när tåget åker från station till station.

Finns även för svenska tågsträckor.

https://www.youtube.com/@SwedishRailcam

Så det verkar ju inte vara några problem med Trafikverket.

Av filbunke
Skrivet av Djhg2000:

Jag tror att du har missat min poäng. Windows är ett operativsystem som du kan installera och köra helt offline om du vill, X/Twitter är en kommunikationsplattform där värdet kommer från användarna och är helt värdelös utan en uppkoppling.

Sedan kan man diskutera om det är vettigt att kunna läsa innehåll på X/Twitter utan ett konto, men då kan vi dra in alla andra kommunikationsplattformar med samma problem som Slack, Discord, Signal, etc. Det finns också gott om konkurrenter till X/Twitter som inte kräver konto så det är bara att går till dem istället om du vill sätta press på X/Twitter om att ändra sig.

Det är bara för dig att välja ett annat operativsystem om ogillar vad Microsoft gör.

Vilket är vad jag gjorde.

Av filbunke

Jobb kommer defintivt att försvinna inom programmering, är du dock riktigt bra på det så kommer man alltid ha arbete (gäller de flesta yrken). Men färre jobb kommer innebära hårdare tryck på de som är kvar, vilket även kommer att påverka saker som löner för de allra flesta.

Av filbunke
Skrivet av Gtoxed:

uugh vad urvattnat de där dravlet blivit. Det finns oss folk som är trötta på FB/youtubes censur, som inte längre tror på det SVT/tv4/CNN/massmedia ljuger om. det faktum att du uttalar dig så visar just varför vi behöver appar som GAB/Rumble etc.

Varför man nu skulle vilja titta på dessa mainstream kanaler frivilligt kan jag inte förstå.

ser du hur snabbt jag vände på kakan där?

så lägg av nu, för det räcker.

Så Gab är inte fullt med rasister, nynazister, och så vidare?

Vad är det massmedia inte talar sanning om? De judiska rymdlasrar? 5G i vaccin? Att man skall äta avmaskningsmedel för hästar för att bli av med Covid? Att jorden faktiskt är platt? Att Trump vann valet 2020?

Du är trött på "censuren", men du är helt ok med en plattform som väljer att blockera ett helt land (lite censurvibbar där alltså!) och är fullt med antisemitism? Undrar ju varför någon skulle frivilligt hänga på gab och dylikt.

Av filbunke

Kommer ju visa sig att det här inte handlade om stängd källkod eller det andra sakerna, Musken ville ju bara få rätten att kalla sig medgrundare av OpenAI, och då brukar han ju dra till med en stämning.

Av filbunke
Skrivet av Azze73:

Har lämnat Facebook sen år 2016. Har aldrig gillat facebook policy. Så jag anslöt till gab.com som är samma som facebook men de spårar inte, allt du vill säga är fritt, yttrandefrihet är självklart hos dem. Finns grupper där man kan ansluta, skapa eget osv.

Kraftigt antisemitisk tjänst. Fullt med nynazister, rasister, konspirationsteoretiker, med mera.

Yttrandefrihet är så självklar för dem att de blockar alla med israeliska ip:n från att använda tjänsten...

Varför man nu skulle vilja använda den tjänsten kan jag inte förstå.

Av filbunke
Skrivet av reverend benny:

Tråkigt, hade verkligen hoppats på att Apple skulle komma med lite innovativa lösningar eller snygga paketeringar av redan befintliga. Kanske hade pushat andra tillverkare.

Apple hade nog också haft tillräckligt med muskler för att kunnat se över ägarmodeller och livscykeltänk på ett fordon likt en elbil, även där så finns det mkt att göra anser jag.

Ser fram emot att läsa lite vad som hände under alla dessa år, om dom hade fungerande koncept och hur dom såg ut och fungerade.

apple upptäckte att det redan fanns bilar med rundade hörn.