Inlägg

Inlägg som filbunke har skrivit i forumet
Av filbunke
Skrivet av star-affinity:

Har de? Jämfört med när då?

Företag gillar att tjäna pengar, men tror även många företag har en vision och dess anställda en passion i det de jobbar med. Det ena behöver så klart inte utesluta det andra, men visst – ibland handlar det kanske mest om pengar. Men erbjuder man inte en produkt eller tjänst som uppskattas lär den verksamheten inte bli långvarig. 🙂

Här kommer en länk.

Citat:

Apple’s focus is shifting. In recent years, iPhone sales have begun to plateau, and now Apple’s services business — which encompasses everything from the App Store to licensing deals — is being positioned as its next big frontier for revenue growth. More than ever, Apple wants to sell people constant, ongoing subscriptions for things they can do on their phones.

Av filbunke
Skrivet av Lagerlöf:

Helt ärligt dock så är det väl ganska vedertaget att många av de stora sidorna som får reviews copies generellt ger för högt betyg? För slutar de med bra betyg så får de inte fler copies och då tappar de inkomst. Sen ska man inte dra alla över en kam, men ibland är det mer uppenbart.

Självklart kan folk tycka olika, men många gånger känns det som fel person har suttit och gjort recensionen. Till exempel den som testade Jurrassic Park Evolution och sågade det, det visade ju sig att han inte ens tyckte om park-simulation spel.

Eller personen som inte ens klarade tutorial för Cuphead och sen också klankar ner på spelet.

Lyckligtvis så fick de två recensenterna inte några mer spel.

Av filbunke
Skrivet av DasIch:

Non sequitur och nonsens.

Apple har inte flyttat mer och mer av sitt fokus mot tjänster?

Företag gillar inte att tjäna pengar?

Av filbunke
Skrivet av Knotvillage:

Ok. Du är en sån som tror på gröna män alltså... då kommer vi nog inte mycket längre.

Nja. nej. tänk efter lite. Du kommer säkert på det.

Av filbunke
Skrivet av Knotvillage:

Monter in PSU i chassit. Kolla in sladden i uttaget sen lägger du handen på chassit ibland. Har på 15 år aldrig använt ESD prylar och inget jag skulle överväga och då kostade senaste bygget över 50K.

Personligen så har jag en sten som skyddar både mot jaguarattacker och rymdvarelser. Har de senaste 20 åren varken blivit attackerad av en jaguar eller blivit bortförd av gröna män. Så stenen fungerar!

Av filbunke
Skrivet av Nivity:

Det var en ännu bättre deal för Ninja, Shroud då alltså.
Fet Cash downpayment för streama på en död plattform och de behöver inte ens streama hela deras kontrakt lol

Knappast förväntat, typ alla visste att mixer skulle dö ut. Ninja och Shroud på mixer hade dessutom extremt mycket lägre viewers än på twitch vilket var väntat.

En annan streamer på twitch sa för bara några månader sedan nej till ett miljonkontrakt (i dollar) för att byta till mixer. Gissar att hon ångrar det beslutet idag...

Av filbunke
Skrivet av DasIch:

Varför skulle de göra det nu när de kunnat göra det tidigare?

För att hårdvarusiffrorna går ner (utvecklingen har avstannat så deras kunder behåller sina telefoner längre och köper billigare modeller) och då gäller det att hitta fler sätt att tjäna pengar. Inget av det här precis en nyhet, pågått under ett tag nu. Sen gillar de flesta företag att tjäna mer och mer pengar...

Av filbunke
Skrivet av Findecanor:

Under presentationen visade Apple upp iOS och iPad-appar som körde under MacOS/ARM, enligt uppgift utan omkompilering eller emulering.

Japp, men mer troligt att operativsystemet blir mer inlåst (iOS) än öppet (MacOS). Tror nog att Apple hemskt gärna skulle få igenom att alla program måste säljas i deras programbutik där de tar 30% av priset...

Av filbunke
Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Kommer man att få MacOS till sin IPad Pro?

Mer troligt iOS till laptop:en...

Av filbunke
Skrivet av Kaputnik:

Svenska polis helikoptrar är filtrerade i FR24 men vissa andra tjänster är dom fullt synliga i hela tiden. Skulle ju dock tro att vill dom slår dom väl också av transporter vid behov..

Eftersom vi följer flygplan är inte steget så långt till annat vill slå ett slag för blitzortung.org. Lite mer utmanande, löda ihop, fixa bra position på sakerna och så vidare..
De är en helt annan nivå än att bara smacka ihop en pi med usb, dit med antenn å köra.
De behövs fler blitzortung.org i Sverige för att få bra täckning så släng ett öga på de om ni vill spana på mer i luften..

Blitzortung är dock något mer restrektiva när det gäller att släppa in folk, de vill vara säkra att korrekt data rapporteras in.

Av filbunke
Skrivet av Reckie:

Ursäkta bumpningen men kom att tänka på denna tråden när det i natt passerade en ganska stor kärra som inte syntes på Flightradar.

Undrar om det lokalt går att se den data som ens egen antenn har tagit emot d.v.s. innan den gått iväg och eventuellt blivit filtrerad?
Hur är i så fall gränssnittet till detta, är det enbart textbaserat?

Inte säkert att du hade "sett" den ändå. Helt beroende på vad det var för flyg, tex polishelikoptrar "ser" jag i den ofiltrerade datan, men en hel del militärflyg flyger med ADS-B avstängt, andra har positionen avstängd. Har dock "sett" några av dessa plan i den ofiltrerade datan.

Av filbunke
Skrivet av star-affinity:

Tycker det är bra att Apple granskas, men det där sista var väl ingen bra liknelse? Det skulle snarare vara som om Microsoft tog 30% av alla företag som vill distribuera sin mjukvara via Microsoft Store, vilket de vad jag förstått också gör? 🤔

Fast det är ju inte heller samma sak.

Om Microsoft också bara skulle tillåta att man installerade saker via Microsoft Store, och om man sedan tex installerade Steam via Microsoft Store, så skulle Microsoft ta 30% av vad man betalade för spelen, och om Steam fick inte skriva i appen att man kunde köpa spel via deras hemsida.

Då hade det varit mer samma sak.

Av filbunke
Av filbunke
Skrivet av philipborg:

Finns assymetrisk encryption där en nyckel kan användas för kryptering och en annan för avkryptering. Då kan man ha servrar som bara kan kryptera och sedan, helst med airgap, en annan enhet som har avkrypterings nyckeln.

Problemet går också att lösa via hashing med väldigt selektiv salt användning och smart applicering.

Den sista lösningen är att förlita sig på sin databas säkerhets modell, finns många som har row level security, men det kräver rätt hög disciplin.

Man kan ju hoppas på asymmetrisk kryptering och att nyckeln för avkryptering inte ens lagras i systemet, den behövs ju inte annat än om då tex polisen skulle vilja ha den informationen.

Men, sett till vad som krypteras så kommer ju inte bara det räcka, krävs ju att krypteringsfunktionen är tillräckligt långsam för annars räcker det ju bara att kryptera alla möjliga personnummer och jämföra.

Alla och alla, det går ju att reducera rätt så kraftigt. Totalt 36,5 miljoner möjliga personnummer. Finns en minimiålder för konto och för att skapa en annons, 16 år kanske? Då försvinner runt 5,5 miljoner, sätt en maxålder på 45, då försvinner ytterligare 20 miljoner, Kvar är då 11 miljoner, men könsfördelningen på sweclockers är _kraftigt_ skev... så halvera den siffran, kvar blir då 5,5 miljoner...

Kan man kryptera några personnummer i sekunden så behöver man ju inte reducera så kraftigt eller alls, men tar det 5 sekunder per personnummer så tar de 5,5 miljonerna runt ett år.

Och är det inte asymmetrisk krypterat så är krypteringsfunktionen definitivt inte långsam, om de då skall kunna lämna ut information.

Man skulle kunna använda asymmetrisk kryptering och något slumpmässigt salt, men då förlorar man ju möjligheten att kunna se om flera användare använder sig av samma personnummer, om en användare använder flera personnummer, eller om ett personnummer är flaggat.

Av filbunke
Skrivet av Kamouflage:

Jag blir väldigt bekymrad av att ni lyfter fram 'inget grafiskt gränssnitt' som någon slags feature samt att 'bara utvecklarna kan läsa det'. Det låter som security by obscurity vilket är helt värdelöst i sammanhanget.

Vad använder ni för teknik för att kryptera uppgifterna?

När databasen är i drift, är den då okrypterad? D.v.s kan en utvecklare med access till databasen läsa uppgifterna i klartext?

Kommer någon vid ett eventuellt intrång åt koden och databasen så kan jag inte tänka mig att det är annat än rätt så trivialt att få ut alla personnummer i den, då eventuella salt etc kommer att finnas i koden och personummer har, till skillnad från generella lösenord, en rätt så väldefinerad struktur...

Av filbunke
Skrivet av Trackmaster:

Dock finns det en gräns på hur länge du får spara informationen enligt GDPR. Praxis är det 6-12 månader, om man inte har ett avtal.

Och ett avtal kommer ju finnas i och med att det lagras om och endast om man lägger upp en annons.

Av filbunke
Skrivet av micke7406:

Läs en gång till
"Kan du inte ta dig till säljaren så får du vänta tills det dyker upp något närmre ditt hem"

Har inte tid med sådant

Av filbunke

Inte ett problem som kommer hända för ofta men... Vad skulle gälla om en ombudsmans dator går sönder vid testning av en datorkomponent? Vem står för det?

Av filbunke
Skrivet av micke7406:

Varför krångla till allt så förbannat.
Jag vill köpa en sak av kalle och litar inte på honom, Då åker jag hem till Kalle och kollar så att produkten fungerar och åker hem och alla är nöjda, Kan du inte ta dig till säljaren så får du vänta tills det dyker upp något närmre ditt hem.Svårare än så är det inte.

Låt oss säga att Kalle bor i Kalix och att du bor i Malmö (eller Nol )....

Av filbunke

Kanske dags att sluta med politik.

Kellers svåger höll på att dö i februari, kanske är därför att han plöstligt slutade... Drogberoende och koma.... Svågern alltså.