Inlägg

Inlägg som Gling har skrivit i forumet
Av Gling

Köp en genuin Win10 Pro-licens på ebay för 50kr istället och spara en tusing.

Av Gling

Sådär. Up and running! Verkar funka fint hittills med lite redirects main-dator och server. Har dock inget wifi eller någon tv-box än. Inte så sugen på att stoppa min gamla asusrouter men jag behöver ju en switch/AP. Wifi direkt i APU4C4 verkade både dyrt och omständigt (långsamt). Hur gör ni andra?

Har installerat pfBlockerNG och den laddar ju hem lite listor/mallar automagiskt men vad kör ni andra för tillägg till pfSense? Är det något man inte får missa?

Av Gling

För att svara på min egen fråga så gick det inte att koppla in min nya pfsense-box i den i nuvarande routern. Prövade både WAN och LAN. Blev kaoz och nätet gick ner.

Ska ta lite downtime senare och koppla in den i switchen och sedan min main-dator bakom pfsense-routern så borde det bli en sömlös övergång sedan.

Av Gling

Har nu fått hem en APU4C4 och vart och köpt en Netgear GS105 switch.

Här kommer lite dumma frågor:

Finns det någon nackdel av att koppla så som jag har tänkt, dvs använda alla 4 portarna i APU4C4. Kommer det bli flera "LAN" och olika subnet eller kommer den fungera som en "vanlig" router över de olika uttagen? Jag förstår att ett av dem kommer vara confat som WAN och resten som LAN men sätter jag dem som samma eller olika? Eller ska jag sätta allt "LAN" bakom min asus-router och låta den agera switch/AP som @Haptic sa.

Då jag har alla prylarna jag behöver nu är jag också lite sugen på att uppdatera bios på min nya APU4C4 och kika runt lite i pfSense.
Kan jag smärtfritt plugga in den i min nuvarande asusrouter och leka runt, eller kommer den auto-setup:a massa konstigt? Eller kan jag köra utan wan och bara plugga in min main-dator till APU4C4 och leka runt?

Help please

Av Gling

Projekt pfSense + pgBlockerNG

Hej SweClockers.

Dags att uppgradera från konsumentrouter till en lite modernare brandvägg med pfSense samt tillägget pfBlockerNG. Har tyvärr ingen mer dator till övers idag att agera pfSense-router så har kikat lite på varianter från bla Teklager. Blir ju låg strömförbrukning till och med så kanske lönar sig i längden mot att införskaffa nån äldre strömtörstig desktop-PC.

Har bland annat läst att telias tv-boxar kan strula bakom pfSense därav en switch innan pfSense-routern. Borde få flera dynamiska IP av min ISP.

Så här tänker jag mig kopplingsschemat. Säg till om ni ser några konstigheter, tänker jag rätt?

https://i.ibb.co/86X9K9H/map.png

Jag är knappast någon expert på nätverk så kommer behöva hjälp med att konfigurera pfSense sedan.
Har tänkt att installera tillägget pfBlockerNG och kanske till och med GeoIP för att stänga ute delar av världen från mitt nät.

Tacksam för all input

Av Gling

SSD? M.2?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling

Undrar varför den dyrare mclaren-edition bara har 2x zoom på kameran.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling
Skrivet av Adaell:

Flera komponenter i min dator behöver bytas. Moderkortet har en glappig nätverksport, mitt nätagg är inte helt modulärt och har ett lätt coil whine och mitt Silverstone Raven RV02-E chassi faller sakta sönder och är motsatsen till tystlåtet. Så tänkte det var dags att i princip byta ut rubbet.

Fair enough

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling

Varför ens byta ut din 6700K? Vad är det du gör med datorn idag där cpun flaskar? Jag sitter själv med en 6700K (lite OC) och ett 2080ti. Finner det svårt att motivera ett köp av exempelvis en 9900K då det innebär många tusenlappar för nån ynka extra fps i spel. Jag kör i 1440p.

Jag gör mycket annat med datorn än spelar, men inget som flaskar cpun direkt. Är det fps i spel du är ute efter är det ju främst gpu man bör lägga pengarna på.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling

Okej hittade en forumpost att PUBG ännu inte stöder windows 10 ver. 1903 så detta kan vara orsaken till krascherna i PUBG.
Problemet med webläsarkrascherna och allmän instabilitet i windows kvarstår även med version 1809 (legit).

Antagligen inte relaterat till mitt nya GFX då. Får vi hoppas

Av Gling

Random crashes. Fel på hårdvara?

Hej och suck. Trött på dessa mystiska problem som jag misstänker är hårdvarurelaterat.

Burken:

6700K @ stock
Asus Z170 Pro Gaming (senaste bios)
2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz DDR4
Asus ROG Strix 2080Ti OC @ stock
750W Corsair HX.
1TB Samsung 970 Evo M.2 SSD

Kylningen är god och temperaturer är normala. Så det är inte problemet.

Nu till problemen... Får random krascher i varenda browser jag prövat (Chrome, firefox, edge, opera) slumpmässigt. Spelar ingen roll om jag så är på en tom flik. Firefox vill skicka kraschrapporter, chrome säger bara "oj, något gick fel!". Fruktansvärt irriterande...

Spel har fungerat bra, inga artefakter eller dylikt. Men igår fick jag krascher i PUBG (BATTLEYE corrupted memory #0).
Kollade forum om detta och vissa sa att det har med windows växlingsfil att göra, men Battleye själva hänvisar problemet till fel på ram-minnen typ. Prövade att inaktivera växlingsfilen, ingen skillnad... Startade om datorn och spelet flera gånger. Testade till och med att installera om hela spelet, ingen skillnad, kraschen kommer strax efter rundan laddats in (ibland också innan jag ens får upp bild).
Kan dock spela flera andra spel helt felfritt och i timtal utan problem.

Jag har installerat om en helt fräsch kopia av Win10 (Testat både ver. 1809 och nya 1903). Endast installerat chipset drivers, senaste nvidia-drivers samt Samungs NVMe drivers. Jag har nollat biosen och jag har kört ett memtest86 komplett 100% utan fel (tog ca 3,5h).

Önskar att problemet kunde härledas till typ inköpet av mitt nya gfx, men så enkelt är det inte tror jag. Jag hade krascher redan innan med webbläsarna tex. Har mitt gamla 980Ti kvar som jag ju skulle kunna pröva med iofs... Suck...
Paint.net kan jag inte heller starta ens då det kraschar instantly.

Någon som kan lista ut vad det rör sig om?
Trasigt RAM trots ok memtest? Måndagsex av 2080Ti? Problem på något vis med M.2 SSDn?

Detta är iaf mina huvudteorier. Tackar hjärtligt för input av kunniga själar...
Mvh

Av Gling

Var inte Wolfenstein 3D före i genren?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling

Hur kan 6600K vara minimum och 4790K rekommenderat? En 6600K är väl ändå en snabbare cpu... Ger HT något?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling
Skrivet av macmann1:

Fyfan vad hemskt det låter. Och jag är rädd att det är dit jag är på väg. Har dock nu fått utskrivet antibiotika, hostmedicin och luftrörsvidgande. Läkaren var tveksam till antibiotikan men till slut avslutades det till dess fördel.

Äsch det låter bara betryggande att det rådde tveksamheter om AB. Pga att bakteriella inf. ofta är värre. Men det kan du lista ut snart, är det virus så kommer ju inte antibiotikan hjälpa såklart...

Krya på sig ☺️

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling
Skrivet av macmann1:

Inne på femte dagen med uppåt 40 graders feber, huvudvärk och rethosta. Kan knappt stå eller sitta utan att hosta lungorna ur mig. Ligga och sova? Pfft, nej. Skapligt less och trött nu. Hungrig som en björn med noll som lockar. Mitt nästa försök till sömn kommer vara att sitta bakochfram på en stol och vila över ryggstödet...

Ring din vårdcentral och be att få ett CRP taget idag hörru.
Om du inte brukar få hög feber i samband med infektioner kan det tyda på att det är en bakteriell sådan. Döende är du nog inte men intensivvårdsplatser är dyra 😉

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling
Skrivet av Varg:

530W enbart för CPU när den är klockad i 4.1 GHz
https://www.techspot.com/review/1493-intel-core-i9-7980xe-and...

Det sitter ett 1080Ti i den testriggen. Rimlighet.

Såg precis texten "Remember this is just CPU load so if you have a few high-end GPUs in your workstation you might to require a ZPM to power it.".

En 7980xe har TDP på 165w. Hur kan det dra så groteskt mycket mer ström än så?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling
Skrivet av zeroGamer:

I det här fallet är det faktiskt helt okey. Läs (trådlösa nätverk)s uppkopplingar.

Jag prövade att göra så med, men nej, det lät inte bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling
Skrivet av Nyhet:

I samband med CES 2018 passar organisationen Wi-Fi Alliance på att uppdatera krypteringsstandarden WPA2, där denna efter 14 år ersätts av WPA3.

Läs hela artikeln här

Ber om ursäkt över att vara den som är den, men särskrivningar hör inte hemma 2018 😊

Nätverksuppkopplingar...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gling

Använder Eset NOD32 sedan ca 8 år tillbaka och känner mig trygg. Defender har jag inaktiverat såklart.
Mig veterligen inte haft några virus. Tror också att det spelar roll vad man aktar sig för att klicka på, särskilt email.

Av Gling

Testa en annan webbläsare. Vilken använder du?